16.05.2024

Последен опит за спасяването на закона за природата на ЕС

Група от 11 държави, водени от Ирландия, направи последен опит да прокара водещата политика на ЕС за възстановяване на природата. Ходът идва на фона на опасения, че законът може да бъде отложен след европейските избори през юни, предава Ройтерс.

Законът ще бъде сред най-големите екологични политики на ЕС, като изисква от държавите да въведат мерки за възстановяване на природата, които обхващат поне една пета от техните сухоземни и морски територии до 2030 г.

Страните от ЕС планираха да одобрят политиката през март, но отмениха гласуването, след като Унгария неочаквано оттегли подкрепата си и по този начин заличи малкото мнозинство в подкрепа на регламента.

„Възстановяването на екосистемите е от съществено значение за смекчаване и адаптиране към въздействието на изменението на климата и за защита на европейската продоволствена сигурност“, заявяват 11-те страни в писмо до министрите на околната среда на други страни от ЕС.

„Неуспехът ни като лидери на ЕС да действаме сега би подкопал фундаментално общественото доверие в нашето политическо ръководство“, пише още в документа.

Писмото е подписано от Кипър, Чехия, Франция, Дания, Естония, Германия, Ирландия, Литва, Люксембург, Словения и Испания.

Нужна е подкрепата на само още една държава

Страните от ЕС и законодателите постигнаха споразумение миналата година. Още тогава се появиха предупреждения, че то ще наложи тежки правила за индустриите. Същевременно фермерите организираха протести в цяла Европа по ред въпроси, включително строгите регулации на ЕС.

Според дипломати от ЕС никоя страна не е променила позицията си по закона от март насам, оставяйки страните членки в задънена улица. Унгария, Италия, Холандия и Швеция са против политиката за опазване на природата, а Австрия, Белгия, Финландия и Полша възнамеряват да се въздържат. Останалите страни членки на ЕС подкрепят политиката.

„На практика имаме нужда от подкрепата на само една държава“, казва дипломат от ЕС пред Ройтерс.

11-те държави предложиха законът да бъде представен за одобрение на среща на министрите на околната среда на 17 юни. Европейският парламент вече го одобри.

Това ще бъде дни след изборите за Европейски парламент, които според служители на ЕС могат да дадат на страните политическа възможност да подкрепят закона.

Предварителните проучвания обаче сочат, че изборите ще доведат до Европейски парламент, включващ повече десни партии, които са скептични към политиките за околната среда.