19.03.2024

Правителствените политики за климата са се удвоили за 12 месеца

Основаните на природата политики на правителствата по света са се удвоили през последните 12 месеца, установи ново проучване, цитирано от Евронюз.

Докладът разглежда 300 различни политики по света и установява, че около половината от глобалните намаления на емисиите до 2035 г. вероятно ще дойдат от тези, които са насочени към прекратяване на обезлесяването, намаляване на хранителните отпадъци, възстановяване на екосистемите, намаляване на селскостопанските емисии и внедряване на базирани на природата решения за климата.

Според доклада през последните 12 месеца надеждните национални политически действия, предназначени да се справят с емисиите, свързани с използването на земята, са се удвоили.

В момента е в ход „земен“ преход, който е толкова важен, колкото и енергийният преход“, се казва в проучването на прогнозната група Inevitable Policy Response (IPR).

Установено е, че повече от 90 процента от политиките за опазване на околната среда, въведени през последната година, са в съответствие с праг от 2C на глобалното затопляне.

Но много малко са в съответствие с целта на Парижкото споразумение за поддържане на затоплянето до 1,5C, което означава, че правителствата ще бъдат подложени на натиск да засилят допълнително политиките за опазване на природата през следващите няколко години.

Докладът предупреждава, че липсата на инвестиции в природата и наземните решения може да доведе до увеличаване на климатичния риск с огромни разходи за фермерите, компаниите и цялата икономика.

Бизнесът трябва да се адаптира към политиките за опазване на природата

Проучването посочва, че тези основаните на природата политики представляват сериозен риск за инвеститорите, които не са подготвени.

Въпреки че енергийният преход се издигна бързо в корпоративния дневен ред, ролята на природата, земята и храната в климатичния преход остава недооценена“, се казва в доклада.

Тази вълна от нови политики за природата идва с правни проблеми, проблеми със съответствието и репутацията на компаниите, които могат да имат негативни ефекти, ако те не се справят.

ЕС, например, работи върху нови закони за забрана на вноса на продукти, свързани с обезлесяването. В списъка са включени продукти, които често се свързват с обезлесяването, като какао, кафе, каучук, палмово масло, соя, говеждо месо и дървесина.

От декември 2024 г. вносителите и износителите, търгуващи с ЕС, трябва да докажат, че тези стоки или техните производни продукти не идват от наскоро обезлесени райони или не причиняват деградация на горите. Ако не го направят, те могат да бъдат изправени пред значителни глоби, конфискация на продукти или, в най-сериозните случаи, техните продукти да бъдат забранени изобщо за пазара на ЕС.

Докладът предупреждава, че компаниите в центъра на глобалната система за доставка на храни могат да загубят до 26 процента от стойността си до 2030 г.

Наред с рисковете, тази вълна от политики, свързани с природата, създава и възможности за компании, които обещават да намалят обезлесяването или да приемат базирани на природата решения.