26.03.2024

Правителството на Нидерландия системно е поставяло интересите на авиационния сектор над тези на хората

Нидерландски съд нареди на правителството да направи повече за намаляване на шумовото замърсяване на летище Шипхол в Амстердам, предава Евронюз. В решението се казва, че правителството системно е поставяло интересите на авиационния сектор над тези на хората, които живеят близо до летище Шипхол, един от най-натоварените авиационни центрове в Европа.

Съдът добавя също така, че отношението към местните жители представлява нарушение на европейската конвенция за правата на човека.

Държавата винаги е давала приоритет на растежа на Шипхол“, заявиха от Окръжният съд в Хага, като постановиха на властите да направят повече за ограничаване на шумовото замърсяване.

Борбата за ограничаване на шумовото замърсяване на летище Шипхол

Съдебното решение беше последното развитие в дългогодишните усилия за ограничаване на шумовото замърсяване и неудобството, причинено от летището в покрайнините на Амстердам. В края на миналата година правителството отложи плановете за ограничаване на броя на полетите след протести от страни, включително Съединените щати, и предупреждения, че този ход може да наруши европейското законодателство и ред авиационни споразумения.

Решението на съдията е кристално ясно – трябва да се обърне повече внимание на местните жители и намаляването на шумовото замърсяване. Това вече е ангажимент на правителството”, се казва в писмен отговор от Министерството на инфраструктурата и водите.

Националният институт за обществено здраве изчислява, че около 259 000 души в Нидерландия изпитват сериозни неудобства от самолети, летящи над гъсто населената страна.

Съдебното решение нарежда на правителството да приложи надлежно съществуващите закони и разпоредби за шумово замърсяване в рамките на една година и да осигури практическа и ефективна правна защита за всички хора, които изпитват сериозно неудобство или смущения в съня поради въздушен трафик от и до Шипхол.

Прецедент

Организацията, която заведе делото – „Право на защита от неудобство от самолети“, приветства решението.

Съдът постанови, че държавата не е преценила правилно интересите: икономическите интереси винаги са били централни, местните жители са били най-ниско в класацията. Това вече не е позволено“, се казва в изявление на групата.

Мрежата Stay Grounded също приветства решението.

Тази победа в Шипхол създава прецедент за летищата в световен мащаб. Ако искаме да приемем сериозно здравето на жителите и задаващия се климатичен срив, трябва да ограничим самолетните полети“, казва Магдалена Хойвизер, говорител на мрежата. Илюзия е да се вярва, че новите технологии и заместителите на горивата са основният отговор на проблемите с климата, качеството на въздуха и шума“, добавя тя.

Какво прави Шипхол за намаляване на шумовото замърсяване?

Шипхол каза в изявление, че работи за намаляване на шумовото замърсяване.

Подобно на тези местни жители, ние искаме авиацията да причинява по-малко неудобства. В същото време искаме Нидерландия да остане свързана с останалия свят, но по-тиха, по-чиста и по-добра“, се казва в писмено изявление на летището.

Сред мерките, които летището предлага, са затваряне през нощта и забрана на най-шумните самолети.

Това ще доведе до намаляване на броя на хората, които изпитват неудобство от причинения шум. В краткосрочен план във всеки случай е важно да има законодателство, което дава яснота както на местните жители, така и на авиационния сектор“, добавят от Шипхол.