10.04.2024

Преглед на медиите 10.4.2024 (сряда)

1. КРИБ

puls.bg – Мобилно приложение показва откъде може да се вземе лекарство, което трудно се намира в аптеките

Публикувана: 09.04.2024 18:30

Небезизвестен факт е, че в България пациентите имат труден достъп до някои по-специфични лекарства. Разрешаването на проблема с това болните у нас да имат сигурност да намерят предписаните им лекарства в аптечната мрежа все още стои на дневен ред. Особено коварни за пациентите са периодите на затишия, свързани със смяната на властта. Не само заради кратките мандати на правителствата и здравните министри през последните години, но и заради редица заложени и натрупващи се текущи проблеми в системата българският пациент е подложен на допълнителния стрес къде и как да открие в повечето случаи жизнено необходимите му лекарства. Поддържането живота на редица пациенти е оставено в ръцете им сами да изграждат връзки с представителства и мрежи извън границите на страната. И това е само в случаите, че те разполагат някакъв ресурс.

Особено полезно се оказва създаденото наскоро в партньорство между Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) мобилно приложение, чрез което може да се намери къде в аптечната мрежа е налично търсено лекарство, което липсва в близките аптеки и не може да бъде доставено от складовете в тях.

За целта е необходимо да се подаде сигнал в мобилното приложение „Намери своето лекарство“ с попълването само на 3 реда, което се извършва в рамките на минута. В срок от 48 часа от подаването на сигнала пациентът получава детайлен отговор за статуса на търсеното лекарство. В случай, че лекарството е налично някъде в аптечната мрежа чрез приложението ще се даде възможно най-близката аптека като локация, откъдето то може да бъде закупено със съответната рецепта от лекар. Възможно е при обработването на сигнала да бъде извършена и обратна връзка към подалия сигнал за уточняване на детайли като дозировка на предписаната терапия, предвид че често медикаментите се предлагат в различни дозировки.

Достоверността на информация е гарантирана, което се отнася и за актуалния статус за наличността в аптечната мрежа за даденото лекарство.

„Създадохме решение, което е най-удобно за пациента – в неговото мобилно устройство. Към момента работим с партньори от цялата страна – над 700 аптеки, както индивидуални, така и вериги. Това означава, че ако продуктът е наличен, ще можем да предоставим бързо информация за обектите, в които пациентът може да го открие. Разбира се, често пъти пациентите търсят продукти, които са дерегистрирани, неразрешени у нас или в недостиг поради временно преустановен внос. В тези случаи ще информираме пациента, за да може максимално скоро да се консултира със своя лекар“, сподели Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

„Недостигът на лекарствени продукти е основен проблем за страните в Европа и не само. Сред водещите причини се нареждат производствени проблеми, причинени от недостиг на суровини или ограничен производствен капацитет, спиране от производство на остарели формули, проблеми, свързани с Добрата производствена практика, както и липса на икономическа изгода продуктът да бъде предлаган на определен пазар. Опитът ни показва обаче, че в 41% от случаите, докладвани като недостиг, продуктът всъщност е наличен, а причината пациентът да не го открие в своята аптека, е по-скоро от логистичен характер. Създадохме приложението „Намери своето лекарство“ именно, за да помогнем на тези 41% от пациентите“, разясни Оля Василева, изпълнителен директор на БАТЕЛ.

От края на 2018 г. БАРПТЛ обслужват собствена платформа за пациентски сигнали, като до момента са обработели над 2300 такива. По техни данни над 22% от случаите са свързани с трайно преустановен внос, 23% – с временно преустановен такъв, 9% са за нерегистрирани продукти, а 5% са за болнични такива, които няма как да бъдат открити в аптеката. По данни на ИАЛ пък близо 3200 лекарства са изтеглени от българския пазар за периода от 2014 до 2023 г.

Именно тази статистика мотивира БАРПТЛ да потърсят партньор в лицето на водещите търговци на едро с лекарства у нас.

„Нашите членове обслужват най-широкото портфолио в България – от над 22 000 артикула, имат 100% национално покритие и са изградили гъвкава верига на доставки. Това са компании, които са доказали своята отговорност и които ежедневно използват целия си ресурс, за да помогнат на пациентите да имат навременен достъп до своята терапия. Именно затова и приехме поканата на БАРПТЛ да бъдем техен партньор в създаването на подобно приложение“, обяснява партньорството между двете асоциации Оля Василева.

БАРПТЛ И БАТЕЛ планират да развиват мобилното приложение „Намери своето лекарство“ и като информационен портал, в който потребителите на здравни услуги да могат да намират и полезни материали, обясняващи основни процеси във веригата на лекарствоснабдяването.

„Идеята ни е да информираме потребителите какъв е пътят на техните лекарства, какво означава недостигът, какви са ефектите и ползите от паралелната дистрибуция и т.н.“, разясни Боряна Маринкова.

Мобилното приложение „Намери своето лекарство“ може да бъде изтеглено от Google Play за Android устройства и от App Store за Apple.

Чрез приложението може да се получи информация само за регистрирани на българския пазар лекарства, които се продават в аптеките за пациенти. Отговор се получава само за подаденото в сигнала лекарство – наименование и грамаж, като приложението не предоставя информация за негови заместващи алтернативи, освен ако потребителят не направи ново запитване след консултиране с лекаря си.

За БАРПТЛ:

Българскаta асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) е създадена през ноември 2013 г. в София. Тя обединява паралелни дистрибутори на лекарства, чиято дейност се основава на прозрачност и етичност, ръководи се от обществения интерес, при пълно спазване на законодателната и регулаторна рамка.

БАРПТЛ е партньор на законодателната и изпълнителната власт за изграждането и утвърждаването на нормативна уредба и регулаторна инфраструктура, защитаваща обществения интерес, принципите на свободния пазар в ЕС, конкурентния принцип и добрите практики в търговията с лекарства.

Членовете на БАРПТЛ са и членове на Affordable Medicines Europe (AME), която e регламентирания партньор на Европейската комисия по отношение на паралелната дистрибуция в ЕС.

БАРПТЛ е носител на първа награда за Пациентски проект за изградената през 2019 Интернет платформа за недостиг на лекарства във конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организиран от вестник Капитал.

За БАТЕЛ:

Българската асоциация на търговците на едро с лекарства обединява водещите напълно интегрирани дистрибутори на продукти за здраве у нас. Членовете на БАТЕЛ имат ключово значение за осигуряването на лекарства и медицински продукти на аптечния и болничния пазар в България, като именно затова и тяхната роля е издигната до най-високо национални ниво.

Такава е и мисията на Асоциацията, да работи за навременното и качествено осигуряване на достъпа до терапия на всеки български пациент!

БАТЕЛ е доказан партньор и работи съвместно с българските и европейски институции за подобряване достъпа на обществото ни до лекарствени продукти и здравни услуги, както и за развитие на регулаторната рамка у нас, така че тя да отразява основните европейски практики и принципи в грижата за здравето.

БАТЕЛ е член на Европейската асоциация на фармацевтичните търговци на едро (GIRB), Българската асоциация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ).

https://www.puls.bg/novini-i-sbitiia-c-2/mobilno-prilozhenie-pokazva-otkde-mozhe-da-se-vzeme-lekarstvo-koeto-trudno-se-namira-v-aptekite-n-50739

2. Работодатели

в. Труд, стр. 5 – Дават два дни отпуск за доброволчество

Публикувана: 10.04.2024 00:35

Право на два дни допълнителен отпуск за участие в доброволческа дейност ще имат работниците и служителите. Това предвижда проект на изцяло нов Закон за насърчаване на доброволчеството, който е пуснат за обществено обсъждане.

По време на двата дни доброволческа дейност държавните служители ще получат надници, сякаш са излезли в годишен платен отпуск, предвиждат промените. Но ситуацията за хората, работещи в частни фирми, е различна. Предложението е за двата дни отпуск за участие в доброволческа дейност възнаграждението да е според предвиденото в колективния трудов договор или по споразумение между работника или служителя и работодателя. Това означава, че от работодателя ще зависи дали да изплати пълната заплата на хора, които в рамките на два дни отпуск участват в доброволческа дейност.

Участниците в доброволчески акции не трябва да получават възнаграждение, предвижда проектозаконът. Те може да получават компенсации за купуване на работно облекло и предпазни средства, за направени разходи за път, настаняване и храна, за плащане на необходими медицински услуги и ваксини.

http://clippingpoint.net/article/ec8fd8a226fa2a01b1aac2bd220de6ef4486230a

novini.bg – Иван Христов и Андрей Арнаудов събират най-желаните работодатели в Берлин

Публикувана: 09.04.2024 16:45

Най-големият кариерен форум в страната и чужбина пристига в Берлин на 13 април. Организира го платформата на Иван Христов и Андрей Арнаудов – Bulgaria Wants You.

Събитието „Кариера и живот – защо в България?“ се доказа като най-успешния форум за българите по света и у нас, а всяко издание привлича стотици посетители. През последната година негови домакини бяха Лондон, Виена, София, Пловдив и Варна, а на 13 април то ще се състои в немската столица. Традиционно форумите са напълно безплатни за посетители и протичат в две части – кариерно изложение и лекторски панел. Събират на едно място най-коректните работодатели в България, а гостите, които ги посещават са мотивирани млади българи, често получили своето образование в чужбина, но избрали да се развиват в родината си.

Сред имената на популярните личности, които ще влязат в ролята на лектори в Берлин са президентът Росен Плевнелиев, актьорът Самуел Финци, артистичното семейство на Яна Титова и Алекс Алексиев, предприемачът Христо Попов, ПР специалистът Максим Бехар, певицата Люси Дяковска. В качеството си на мотивационни лектори ще бъдат и топ мениджъри на международни компании, които имат свои щандове на кариерното изложение. Последното издание зад граница на най-големия форум: „Кариера и живот – защо в България?“ се проведе във Виена. Посетителите имаха възможност да попълнят онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи техния профил, причините за заминаването им зад граница и възможностите за тяхното завръщане в родината.

Организаторите от Bulgaria Wants You обобщават, че 85,7% от попълнилите анкетата във Виена обмислят да се завърнат за постоянно в България. Интересен детайл е този, че малко над 50% от тях живеят зад граница повече от пет години. 58,7 % от анкетираните посочват, че причина за тяхната емиграция е по-добро образование, по-добър стандарт на живот и по-високи доходи.

„Говорим за промяна на държавата, но промяната на държавата започва от промяната на всеки един от нас. Когато започне промяната в мисленето, да мислим какво можем да дадем, а не да вземем, тогава ще започне и промяната в държавата.“ – коментира Иван Христов.

Събитието е напълно безплатно, но изисква предварителна регистрация за запазване на място на сайта на платформата Bulgaria wants you.

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/839290

3. Бизнес

manager.bg – Бизнес перспектива: Дългото ехо на кризата в Червено море по света и у нас

Публикувана: 10.04.2024 13:20

От ноември насам, нападенията срещу товарните кораби в Червено море нарушават един от най-използваните търговски маршрути в световен мащаб. Подкрепяните от Иран хути са извършили повече от 40 нападения срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив, като едно от тях е било с фатален край. Въпреки военната намеса на Съединените щати и техните съюзници от средата на януари, протокът Баб ел Мандеб все още не е обезопасен. Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst, обяснява влиянието на кризата в Червено море върху международната търговия и българските предприятия с вносна и износна дейност с Азия.

Червено море, през което преминава 21% от световната търговия с контейнери, е в сериозна беда. Някои страни са особено застрашени. Сред тях е Египет. Суецкият канал е един от основните източници на чуждестранна валута за Египет. Кайро обяви, че приходите от канала са намалели с 40 до 50% през текущата година. Някои източници оценяват загубите на Египет на 315 млн. долара заради смущенията в работата на Червено море. Но, Египет не е единственият засегнат, световната търговия също е силно повлияна.

Потенциалните промени и ефектът за българския бизнес?

Според последните оценки на ООН, обемът на търговския трафик, преминаващ през Суецкия канал, е спаднал с повече от 40%. Червено море е основен търговски път за горива, най-вече нефт и природен газ, но е от значение и за зърнените култури, пътуващи за Европа. В нормални времена, около 4,7% от общия внос на пшеница в ЕС преминава през пролива. Протокът Баб ел Мандеб е важен за международната търговия, но не е стратегически. Корабите могат да го заобиколят, като преминат през нос Добра надежда. Това удължава пътуването средно с 15 до 20 дни, но стоките пристигат благополучно. Именно това се случва в момента. За българския бизнес, със засегнат внос и/или износ от/за Азия, това означава по-високи разходи и удължаване на времето за доставка.

Разбира се, международната търговия за пореден път се адаптира към нарастващия геополитически риск в този регион. След значителен скок, разходите за превоз на товари започнаха да намаляват, въпреки че не са се завърнали към нивата си отпреди кризата. Съставният индекс на Drewry WCI, който проследява разходите за превоз на 40-футови контейнери по осем основни маршрута, включително спот курсовете и краткосрочните договорни курсове, се понижи с 3% през миналата седмица до 2 836 долара.

Минимален риск от инфлация

Вече е ясно, че блокадата на протока Баб ел Мандеб няма да доведе до повишаване на инфлацията. Разходите за превоз обикновено представляват само около 1,5% от индекса на потребителските цени, което е по-скоро пренебрежимо малко. Основният риск беше свързан със задръстванията на пристанищата, но той за щастие беше избегнат. Средното време за престой на един контейнер в Европа е около 5 дни в сравнение с 25 и дори 30 дни по време на най-тежките периоди на Covid.

Въпреки това, съществува опасност от загуба на контрола върху един или повече от трите стратегически протока за международната стабилност: протока Формоза (от съществено значение за полупроводниците), Ормузкия проток (петрол) и Босфорския проток (пшеница). Това са ключови зони за световната икономика, които не могат да бъдат заобиколени или заменени като протока Баб ел Мандеб.

Блокадата на протока Баб ел Мандеб подчертава до каква степен морските ни маршрути вече не са безопасни. Намаляването на транспортните разходи и протекционизмът сега са двата основни фактора, които предизвикват преместването на производството и т. нар. “friendshoring” – пример за това е Мексико, която замени Китай като първи търговски партньор на Съединените щати. Смятаме, че опасността за морската търговия също ще бъде мощен фактор, който ще подтиква към преместване на бизнеса най-близо до целевия пазар през следващите години и десетилетия. В продължение на 60 години живяхме в епоха на относителен мир. Това беше аномалия в човешката история. Сега се връщаме към нормалното, към един неспокоен и по-рисков свят.

https://manager.bg/бизнес/biznes-perspektiva-dalgoto-eho-na-krizata-v-cherveno-more-po-sveta-i-u-nas

bloombergtv.bg – Младите в България са най-ангажирани с предприемачество и иновации от ЕС

Публикувана: 10.04.2024 12:35

Тази седмица ще се състои финалната конференция на програмата „Инкубатори за иновативни предприятия“ на Фонда на фондовете с финансиране от програма “Еразъм” и в сътрудничество с Асоциацията за международно обществено развитие и СУ “Св. Климент Охридски”. Програмата цели развитието на младежкото предприемачество, като през обучителната програма са преминали над 200 младежи, повечето от които студенти. Това коментира Виктория Христова, изп. директор на Фонд на фондовете, в предаването “Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

“Нашето виждане е, че е много важно в ранните години хората да придобиват умения, които дори да не са толкова насочени към бизнеса, са важни за цялостното им кариерно развитие.”

Сред идеите на младежите се открояват опазване на околната среда, социално предприемачество, здравни иновации, каза Христова. Семинарите са били проведени в девет града в страната, като Фондът на фондовете се стреми да преодолее регионалните различия и концентрацията на стартъпи в и около София. 50% от програмите, които се управляват от Фонда на фондовете, целенасочено ще бъдат насочени извън Югозападния регион, за да се постигне търсения баланс, каза Христова.

Преди три години Фондът на фондовете стартира национален конкурс за най-добър младежки стартъп, като тази година участниците са над 250 младежи, разказа Христова.

“Увеличението е експоненциално – това са четири пъти повече кандидати спрямо предходната година. Ще бъдат проведени 40 уебинара; имаме значителна партньорска мрежа, с които се подпомагаме, за да може младежите да придобият важните за тях умения.”

За втора поредна година заедно със Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” Фондът на фондовете провежда програма “Европейско финансиране и финансови инструменти”, като интересът към нея се е увеличил двойно, каза Христова.

“Според доклад за иновациите на Eurobarometer от март 2023 г. България се очертава като лидер в ЕС от гледна точка на нагласите към предприемачеството и реализацията им сред младите хора. Статистиката показва че в България е най-високият дял на ангажирани младежи, между 15 и 30 години – 14% спрямо средния за ЕС от 9%.”

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/129120-mladite-v-balgariya-sa-nay-angazhirani-s-predpriemachestvo-i-inovatsii-ot-es

investor.bg – Кое е дългосрочното решение за трансграничния бизнес с Румъния

Публикувана: 10.04.2024 12:25

С какви предизвикателства се срещат българските фирми при стъпването си на румънския пазар, коментира Елеонора Иванова

Преминаването на границата между България и Румъния остава най-голямата пречка в търговските отношения между двете страни. Все още не се прилага бързо работещо решение, което да облекчи проблемът със забавянето на камионите и напрежението през лятото около туристическия трафик. Този коментар в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българско-румънската търговско-промишлена палата.

„Едно дългосрочно решение по отношение свързаност винаги са мостовете, и винаги това е стояло на дневен ред“, посочи тя. Елеонора Иванова коментира, че вече има финансиране, осигурено за предпроектни проучвания, след като България и Румъния кандидатстваха пред Европейската комисия, която осигури 7 милиона евро.

„Ясно е къде ще бъде локацията, но това е в дългосрочен план, подчерта тя, и смята, че се налага да се вземат по-бързи решения. – Множество транспортни компании предлагат административни решения за облекчаване на забавянето, като те вярват, че предложенията могат да облекчат трафика, дори и да не решат изцяло проблемите. Част от тези решения включват изнасяне на кантарите извън границата и въвеждане на онлайн плащания за такса „мост“, но за прилагането им липсва политическа воля“.

Иванова обясни, че през последните пет години стокообменът със северната съседна страна се е позиционирал стабилно и Румъния е на второ място сред търговските партньори на България. По думите на Иванова това се дължи на активност, която традиционно винаги е по-голяма от българските фирми, които се възползват от възможностите на румънския пазар.

„Суровините и стопанските машини са едни от водещите стоки, обменяни между двете страни. Наблюдава се и силен интерес към потребителските стоки във вкусовия, фармацевтичния сектор и електронната търговия“, отчете Елеонора Иванова и добави, че румънската потребителска количка средно е до четири пъти по-голяма от българската.

Тя е на мнение, че стъпването на румънския пазар от български фирми изисква търпение и финансов ресурс, като прагът за навлизане вече не е толкова нисък, колкото преди години. „Средата на възнагражденията, данъците и пазара на труда в Румъния не е много по-различна от тази в България. Там се наблюдават по-високи заплащания, като икономическият център не е само столицата Букурещ. У нас данъчният режим е по-благоприятен, но Румъния разполага с повече диференцирани ставки за ДДС, като тези на храните и неалкохолните напитки, лекарствата и книгите“, разкри експертът.

Иванова допълни, че теорията за по-евтиното производство в България и по-скъпото му продаване в Румъния е мит, тъй като има редица сектори, в които стоките в северната ни съседка са по-евтини. Тя съветва българските компании, конкуриращи се на румънския пазар, да “предизвикат интерес по някакъв начин, ако искат да са конкурентоспособни”.

Възможен ли е „Балкански Шенген“? Ще успее ли Румъния да се присъедини още през 2026 г. към еврозоната?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” може да гледате тук.

https://www.investor.bg/a/527-svyat/392355-koe-e-dalgosrochnoto-reshenie-za-transgranichniya-biznes-s-rumaniya

bloombergtv.bg – Предсрочните избори вече забавят достъпа до финансиране от ЕС за малкия бизнес

Публикувана: 10.04.2024 11:10

Политиките към малкия и среден бизнес са хиперцентрализирани, като това засяаг и достъпа до финансиране по операривните програми, и секторът вече няма сериозни очаквания от политиците да решат проблемите след изборите. Това би било някаква форма на мазохизъм, отново сме оставени всеки да се спасява сам, каза Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването “Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

Икономическите процеси зависят от взимането на решения и това вероятно ще бъде затруднено от поредните предсрочни избори в България и смяната на екипите в администрацията. Тази промяна засяга повече висшия ешалон и експертите държата нещата в степен да не се разпадат, коментира Негулова.

Изборите вече забавят достъпа до финансиране по различни програми, но малкият бизнес успява да изпълнява ролята въпреки тези проблеми.

“Малкият бизнес стои на пост, но работи на три скорости. Има фирми, които са намерили своята ниша и се справят със ситуацията; има други, които имат проблеми и имат нужда от подкрепа, но няма кой да им я предостави точно в този момент; има трета категория, които вече се задъхват и трябва да се преструктурират или да затворят. За всяка една от тези скорости трябват различни политики, но по места няма центрове за бизнес подкрепа – това се случва само в големите градове, а в малките населени места е хроничен проблем.”

Реалните ни очаквания са политиците да разберат, че малкият и среден бизнес е основният работодател, данъклопатец и местен инвеститор, особено в ситуация на лиспващи външни инвестиции, каза Негулова.

“За съжаление непрекъснато потъваме в скандали и политически процеси и няма възможност да се стигне до момент на взимане на стратегически решения.”

Как малкият и среден и бизнес гледа на влизането на страната в еврозоната и как навлизат устойчивите бизнес модели може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да намерите тук.

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/129118-predsrochnite-izbori-veche-zabavyat-dostapa-do-finansirane-ot-es-za-malkiya-biznes

zdrave.net – Здравната комисия на СОС обсъжда бизнес плановете на общинските лечебни заведения

Публикувана: 10.04.2024 09:00

Отчетите и бизнес плановете на столичните общински лечебни заведения ще бъдат обсъдени на заседанието на Комисията по здравеопазване и социални дейности на Столичния общински съвет, съобщиха от Столична община. Директори, управители и контрольори ще представят резултатите от дейността на ръководените от тях общински здравни структури и ще защитят идеите си за тяхното развитие. Общинските съветници ще разгледат доклади, в които се предлага увеличаване на капитала чрез непарична вноска и утвърждаване на актуализирани учредителни актове на две дружества – ДКЦ 5 и ДКЦ 17. Ще бъде обсъдено и предложение за продължаване на срока на ликвидация на „Медицински център 1 – Банкя ЕООД“. Също така на вниманието на комисията ще бъде представено предложение за отпускане на целева субсидия на ДКЦ 16 – лечебно заведение, което се намира в район с повишен здравен риск. Съветниците ще разгледат и предложения за финансиране на ремонтни дейности във Втора МБАЛ и Медицински център 31 – Нови искър, както и за закупуване на дълготрайни материални активи със собствени средства в ДКЦ 25. В дневния ред на заседанието е включено и обсъждане на предложението на кмета на район „Слатина“ за предоставяне на безвъзмездно право на ползване върху общински имот в района – триетажна нежилищна сграда, на фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ (“ГИП София“).

https://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D0%9E%D0%A1-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-/n29585

focus-news.net – Спад на харченето: Домакинствата в еврозоната пестят все повече

Публикувана: 10.04.2024 07:55

Нивото на спестовност на домакинствата в еврозоната се е повишило до 14,6% през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с 13,9% през предходните три месеца, показват данни на официалната европейска статистика “Евростат”. Увеличението се обяснява с нарастване на брутния разполагаем доход с 1,2%, докато по същото време потреблението се повиши с 0,4 на сто.В същото време процентът на инвестициите на домакинствата в еврозоната е намалял от 9,8% на 9,7% през последните три месеца на 2023 г. Това се дължи на намалението на брутното образуване на основен капитал с 0,3%, докато брутният разполагаем доход се е увеличил с 1,2 на сто.През четвъртото тримесечие на 2023 г. делът на бизнес печалбите на нефинансовите компании в еврозоната пък е намалял от 40,5% на 40,3%, достигайки най-ниската стойност от третото тримесечие на 2020 г, показват още данните на “Евростат”, предаде NOVA. Това намаление се обяснява с увеличението с 1,6% на бизнес компенсациите на служителите (заплати и социални вноски) плюс данъци, но изключвайки субсидии за производството, докато брутната добавена стойност се повиши по-бавно с 1,2 на сто.Нивото на бизнес инвестициите също леко намаля от 22,6% на 22,5% през четвъртото тримесечие на 2023 г. след солидните пикове през вторите тримесечия на 2015, 2017 и 2019 г.

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Spad-na-harcheneto-Domakinstvata-v-evrozonata-pestyat-vse-poveche-2073424