10.05.2024

Преглед на медиите 10.5.2024 (петък)

1. Работодатели

bta.bg – Най-големият проблем е изкушението работодателите да си помислят, че в региона могат да намерят евтина работна ръка, каза Димитър Манолов в Стара Загора

Публикувана: 10.05.2024 15:20

Най-големият проблем е изкушението работодателите да си помислят, че в региона могат да намерят евтина работна ръка. Това каза в Стара Загора президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов по време на среща на работодатели от област Стара Загора и работници от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”, които предстои да бъдат освободени.

“Квалифицирана и евтина работна ръка заедно няма. Има или едното, или другото. В рамките на отворен европейски пазар на труда квалифицираната работна сила лесно си намира път. Голямата задача е да остане тук. Единственият начин това нещо да се случи е работната сила да бъде подобаващо оценена. И тук нещата не опират само до пазара на труда, единствено и само как издържам семейството, а до цялостното съществуване на този регион. Тук са демографията и неговото бъдещо развитие. Моят апел е да успеем да създадем тази синергия между работници, работодатели и синдикати”, посочи още той.

Манолов подчерта, че ситуацията в момента е много лоша, от нея не лъха особен оптимизъм. Бяха пропуснати много неща и много неща, които говорихме през годините. В момента няма кой знае колко много перспективи. Единствената не чак толкова лоша новина от всичко, което се случва, е, че вие сте първите. Защото колкото по-нататък се случва този процес, съм склонен да мисля, че ще става по-трудно и по-тежко, защото в началото е по-възможно да се намерят решения, обърна се той към присъстващите енергетици.

Синдикалистът апелира работодателите да потърсят “Бюрата по труда”, защото така пътят се скъсява. Тук говорим не за някакви авантюристи от пазара на труда, а за хора, които са доказали през годините способността си, качествата и възможностите си да работят, обясни президентът на КТ “Подкрепа”.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/667631-nay-golemiyat-problem-e-izkushenieto-rabotodatelite-da-si-pomislyat-che-v-regio

novini.bg – Министър Иванов: Ще предложим мерки за кариерна подкрепа и обучения на работниците от въгледобива

Публикувана: 10.05.2024 14:25

До края на тази година ще бъдат проучени квалификацията, уменията и нагласите за бъдещо професионално развитие на 15 100 работещи в ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще бъдат засегнати от зеления преход. На тази база Министерството на труда и социалната политика, в сътрудничество със синдикатите и работодателите, ще им предложи конкретни мерки, свързани с кариерна подкрепа, обучение и надграждане на квалификацията. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов Ивайло Иванов е назначен за министър на труда и социалната политика в служебния кабинет с на среща на работодатели от област Стара Загора и работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, които предстои да бъдат освободени.

В дискусията участваха президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров Пламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Димитър Манолов Роден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване, областният управител на Стара Загора Ива Радева, заместник-кметът на общината Радостин Танев, представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската търговско-промишлена палата.

Оценката на уменията на работещите в енергийния сектор ще бъде извършена по процедура „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“, която се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Енергетици на протест, искат въглищните централи да продължат да работят

По проекта вече са проведени анкети със 178 работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Около 53% от тях са с висше образование, а останалите – със средно техническо образование. Близо 90% от работещите са мотивирани да продължат да работят в енергийния сектор. Желание да се включат в програма за обучения за придобиване на нови умения и преквалификация имат 54 души, показват данните от проучването.

Министър Ивайло Иванов Ивайло Иванов е назначен за министър на труда и социалната политика в служебния кабинет с напомни на работниците, че всеки съкратен има право на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, чийто размер е 60% от средния осигурителен доход за последните 24 месеца. Максималният период за получаването му е 12 месеца. Според проучването заплатите на над 50% от анкетираните са между 2500 и 3500 лв.

В срещата участваха 18 фирми от област Стара Загора, които предложиха над 80 свободни позиции.

https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/844301

bnr.bg – Четиридневна работна седмица: експеримент или тренд

Публикувана: 10.05.2024 13:55

Все повече западният свят възприема модела на четиридневна работна седмица. Смята се, че подобна промяна води до по-добър баланс между заетостта в офиса и личния живот. На този фон обаче се чуват и противоречиви мнения, доколкото експерименталната мярка засяга производителността.  Най-мащабният експеримент в света с въвеждането на работа само в 4 дни се увенча с голям успех във Великобритания. В опита са участвали над 60 компании на Острова.  Все повече в Европа се наблюдава тенденцията на намалено работно време, а отработените часове на служител падат до 37 на седмица. Славена Симеонова наскоро е завършила архитектура и работи в компания в Манчестър. Тя споделя, че гъвкавото работно време й дава повече свобода да пътува и да се развива. У нас четиридневната работна седмица остава мит. Малцина работодатели от IT индустрията споделят ценностите за по-кратка заетост. В редица сектори мярката е неприложима, посочи опитният специалист по човешки ресурси Петър Джугански. Темата не е на дневен ред, няма и проучвания на държавно ниво как подобна стъпка би се отразила на икономическия живот, подчерта събеседникът. Той припомни, че трудовото законодателство в страната позволява намалено работно време, като се запази  заплащането за служителя. Установена практика в развитите общества е в петък работният ден да приключва в ранния следобед. Добър пример е Нидерландия, където концепцията “papadag” действа с пълна сила и бащи взимат почивен ден в деловата седмица, за да се грижат за децата си.

https://bnr.bg/starazagora/post/101988833/eksperimentat-chetiridnevna-rabotna-sedmica

economynews.bg – 10 000 с работа по НП за действие по заетостта

Публикувана: 10.05.2024 13:55

Правителството прие Националния план за действие по заетостта през 2024 г. В него се предвижда 9 926 безработни да започнат работа по програми, проекти и мерки, а над 9 000 души да бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Финансирането на заложените дейности ще бъде. в рамките на утвърдените средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда – 88 млн. лева, които са с 15 млн. лв. повече в сравнение с 2023 г.

В резултат от изпълнението на заложените в плана действия, програми, проекти и мерки през 2024 г., се очаква коефициентът на безработица да се понижи до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77%.

Ключовите приоритети на политиката по заетостта през 2024 г. включват насърчаване на заетостта и намаляване на безработицата, включително сред неравнопоставените групи на пазара на труда. Важен, акцент е повишаване на качеството на работната сила в контекста на дигитализацията на икономиката и справедливия преход към климатична неутралност.

Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост на пълен работен ден безработни ще бъдат съобразени с минималната работна заплата и ще бъдат увеличени от 780 лв. на 933 лв.

Ще се повишат и заплатите на младежите, включени в програма „Старт на кариерата“ (от 920 лв. на 1 100 лв.); на младежките и ромските медиатори (от 950 лв. на 1 140 лв.); на психолозите и мениджърите на случай, работещи по Национална програма „Активиране на неактивни лица“ (от 1 070 лв. на 1 280 лв.).

През 2024 г. стартира изпълнението на насърчителната мярка по чл. 36 от Закона за насърчаване на заетостта. По реда на мярката се насърчават работодателите да наемат безработни лица от групите в неравностойно положение на пазара на труда, чрез предоставяне на средства за трудови възнаграждения, социални и здравни осигуровки, средства за професионално обучение и средства за отговорно лице (ментор). По тази мярка се предвижда заетост за срок до 9 месеца на 1 000 безработни и обучение на 100 души.

По Регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда работа да започнат 1 950 безработни. По проект. „Красива България” ще се осигури заетост в областта на строителството на 300 души.

http://www.economynews.bg/10-000-с-работа-по-нп-за-действие-по-заетостта -news112522.html

bta.bg – БТА :: Работници от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица изток 3” и работодатели се срещат днес в Стара Загора

Публикувана: 10.05.2024 09:45

Днес в Стара Загора ще се проведе среща между работници от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица изток 3”, които са с връчени предизвестия за съкращения и работодатели от региона. Това съобщиха за БТА от местната структура на КНСБ, който са инициатори на събитието заедно с другия голям синдикат КТ “Подкрепа”, Министерство на труда и социалната политика и община Стара Загора. То е насрочено за 10:30 часа в зала “Христо Танев” на Парк-хотел Стара Загора.

Целта на форума е да се представят конкретни възможности за работа на територията на област Стара Загора, която отговаря на знанията и уменията на работниците.

По време на срещата ще бъдат представени фирми, които разполагат със свободни работни места, изискванията за заемането им и условията от гледна точка на заплащане и социален пакет.

През март от “Бюрото по труда” в Стара Загора обявиха, че са получили уведомление за съкращаване на 160 работници от предприятието от 10 май. Тогава в социалното министерство се състоя среща на министъра в оставка Иванка Шалапатова, политическия ѝ кабинет и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов с изпълнителния директор на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” Васил Щонов и представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда (КТ) “Подкрепа”. На срещата е взето решение за започване на оценяването на уменията на работещите в ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

Припомняме, че в края на февруари ТЕЦ “Марица изток” 3 излезе на свободния пазар и временно прекрати дейност.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/667314-rabotnitsi-ot-tets-konturglobal-maritsa-iztok-3-i-rabotodateli-se-sreshtat-dne

manager.bg – Германците са положили 775 млн. часа извънреден неплатен труд за година

Публикувана: 09.05.2024 17:50

Бизнес климатът в Германия се е подобрил до 11-месечен връх Икономика

Германците са положили около 1,3 милиарда часа извънреден труд миналата година, като повече от половината – 775 милиона часа, са били неплатени, сочат новооповестени правителствени данни, цитирани от ДПА.

Средно всеки работещ е положил 31,5 часа извънреден труд през миналата година, като 18,4 от тях са били неплатени, съобщава Министерството на труда в отговор на парламентарен въпрос от депутатката от крайнолявата партия “Леви” Зузане Фершл.

Работодателите спестяват милиарди от заплати като не плащат извънредния труд, а работещите страдат от удължаване на работното време и постоянните изисквания за гъвкавост”, казва Фершл.

Отговорът на министерството цитира данни от февруари от Института за проучване на заетостта (IAB), станал достояние на ДПА. Първи за тези данни писа в. “Райнише пост”, предаде БТА.

Според данни общото количество неплатени изработени часове отговаря на 835 000 работни места на пълен работен ден.

Все пак през 2023 г. извънредният труд е бил със 100 милиона часа по-малко от предходната година, когато работещите са положили общо 1,4 милиарда часа такъв труд.

https://manager.bg/ес/germancite-sa-polozili-775-mln-chasa-izvanreden-neplaten-trud-za-godina-

bloombergtv.bg – България се конкурира с европейските страни в набирането на работници от чужбина

Публикувана: 09.05.2024 17:05

Липсата на квалифицирани кадри и сезонни работници от много години е проблем, както за България, така и за други държави от Европейския съюз, заяви Жасмина Съраиванова, експерт “Социален диалог” в Българска стопанска камара, в предаването „В развитие“ в интервю с редактора Росен Стойчев от Bloomberg TV Bulgaria.

„Българската стопанска камара от много години алармира държавните институции за това, че е необходимо процедурите, които са за внос на работници от трети държави, да бъдат улеснени (…), че да може по най-гладкия път работодателите да привличат тези така необходими работници (…) Процедурите трябва да бъдат скъсени във времевите рамки“.

Събеседничката коментира, че има различни причини за недостиг на кадри – демографската картина, застаряващото население. Има недостиг на професии – среден медицински персонал, заварчици и други видове технически персонал. Тя подчерта, че това е въпрос, свързан с професионалното образование.

„Когато говорим за недостиг на кадри, отправяме поглед към най-различни области – и демография, и образование, разбира се – пазар на труда“.

Конкуренцията за привличане на кадри от други страни е голяма и България не трябва да изостава. Съраиванова наблегна на това, че трябва да се разработят и внедрят електронни платформи, чрез които да става наемането.

„От Българската стопанска камара сме една от работодателските организации, която полага всякакви усилия да предостави и становища, и предложения на държавата в тази посока“.

На въпроса има ли възможност да се привлекат хора от Европа – от страни, които са извън ЕС, събеседничката коментира, че това би улеснило адаптирането им към българския пазар на труда поради сходните езици. Търсенето на работници не е ограничено само в страни от Средна Азия и Далечния изток.

Съраиванова подчерта, че университетите трябва да бъдат в постоянна връзка с бизнеса. Младите хора трябва да бъдат информирани относно пазара на труда.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.

https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/130202-balgariya-se-konkurira-s-evropeyskite-strani-v-nabiraneto-na-rabotnitsi-ot-chuzhbina

utroruse.com – Максимално улеснено ще бъде кандидатстването по схемата „Младежка заетост +“, посочи Наталия Ефремова, заместник -министър на труда и социалната политика

Публикувана: 09.05.2024 16:10

Максимално улеснено ще бъде кандидатстването по схемата „Младежка заетост +“,  чрез заявкии в Бюрата по труда както от работодатели, които търсят млади хора да бъдат наети, така и от страна на самите младежи, имащи желание да започна работа. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова на регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Пловдив.  Тя представи основни акценти от европейската подкрепа чрез Европейския социален фонд в областта на пазара на труда и социалното включване. Кохезионната политика е не само допълнителен инструмент за финансиране, но в годините се оказва основен инструмент за финансиране на нашите политики,  посочи заместник-министър Ефремова.

Новостите при схема „Младежка заетост +“ са свързани и с разширяване на кръга на младите хора, които могат да бъдат включени по нея.  След като през предходния период, програмата не успява да достигне до максимален брой млади хора, вече е въведено улеснение,  допускайки  включването и на  младежи, които са работили нещо различно от професията си. Заместник-министър Ефремова  прогнозира, че това ще улесни достъпа до програмата. По тази схема младежите могат да бъдат включвани в стаж, обучение по време на работа или в субсидирана заетост, като са предвидени разходи за транспорт през първия месец. Друго нововъведение е предвидено за случаите, когато даден младеж по схемата напусне в 3-месечния период,  предвижда се на негово място да се включи друг. Освен работодатели в реалния сектор, общините също ще могат да ангажират млади хора по „Младежка заетост +“.

По позната вече процедура „Родители в заетост“ ще се предложи увеличение на ресурса, за да може да продължи подкрепата на родители, за чиито деца в детските градини не са достигнали свободни места, информира Наталия Ефремова. По тази процедура могат да се наемат детегледачи на деца от 0 до 4  г. или от 0 до 12 г. за многодетни и самотни родители. В област Пловдив  са наети 128 детегледачи, т.е. 128 семейства се възползват от тази удобна и важна мярка, посочи заместник-министърът.

Относно патронажните грижи по процедура „Грижа в дома“, предвижда се подкрепата да продължи до края на годината. Наталия Ефремова информира, че вече има предложение да се допълни ресурсът  по тази процедура през Програма „Развитие на човешките ресурси“.  В област Пловдив над 2600 възрастни и хора с увреждания сега получават тази изключително важна подкрепа.

Осигурено е  увеличение на стойността на услугата топъл обяд. В резултат на инфлационните процеси и настояванията на общините, намерихме начин да увеличим стойността до 3.64 лв., а  общо със средствата  за транспорт, топлият обяд ще бъде увеличен до 4.14 лв., каза заместник-министър Ефремова.  Близо 70 000 са потребителите на услугата топъл обяд в 232 общини и райони в страната.  

Ще бъдат улеснени и процедурите по мерките, свързани с дигиталните умения и обучения с електронни ваучери. Със заявки до Бюрата по труда могат да кандидатстват както безработни, така и работещи  в частни сектор,  в държавната и общинска администрация.

В областта на пазара на труда сме достигнали до над половин милион български граждани, които са включени в обучения и до близо 90 00 безработни лица, които са подкрепени, за да започнат работа, посочи заместник-министърът. В област Пловдив през изминалите два програмни периода над 4319 души са включени в обучения и заетост.    

 В областта на  социалното включване имаме много сериозни дейности, които развиваме  в посока подкрепа на възрастните хора и уязвимите групи, за да подобрим техния достъп до услуги и да развием нови, допълни Наталия Ефремова.

https://utroruse.com/article/1011203/

2. Бизнес

business.dir.bg – Димитър Енчев: Все по-често ще виждаме нулеви и отрицателни цени на електроенергията | Бизнес.dir.bg

Публикувана: 10.05.2024 14:55

България има нужда от вятър, който да допълни енергийния микс, обяснява съоснователят на CWP Димитър Енчев. Трябва да има цялостна визия за балансирано дългосрочно развитие на сектора

1492

В последните години България изпитва остра нужда от засилване на преките чуждестранни инвестиции, за да се подпомогне икономическото развитие на регионите и на страната като цяло. За съжаление част от инвеститорите се отказват от проектите си заради атаки от местни групировки, които възпират разработени бизнес проекти. Такъв е и случаят с проекта “Добротич Уинд”, който трябваше да бъде най-големият наземен вятърен парк у нас с приблизителна мощност от 519 мвт. Действията на местни групировки обаче отказаха инвеститора от осъществяването на проекта, който можеше да бъде критично важен за прехода към декарбонизация у нас.

“Успяхме да развием проекта със съвременни технологии, направихме сериозно проучване на въздействието върху околната среда и получихме одобрение за присъединяване към мрежата. Оказа се, обаче, че на местно ниво действа организирана група, която по някаква причина реши, че проектът ще им пречи, и съответно започна кампания против него.” Това обяснява в интервюто си пред Dir.bg и 3eNews Димитър Енчев, съосновател и член на борда на директорите на CWP.

В същото време трябва да е ясно, че вятърните централи имат много търсен профил на производство заради няколко свои предимства, свързани с периодите на електропроизводство и пиковото търсене на енергия.

Според Енчев вятърният ресурс в Черно море е значително по-слаб от този в Северно или в Балтийско море, а инвестиционните разходи са доста по-големи поради липсата на мащаб и особеностите на шелфа на Черно море. Тук се налага използването на плаващи турбини, които са скъпа технология. Просто трябва да сме реалисти относно себестойността на тази енергия и времевия диапазон за нейното изграждане, обяснява специалистът.

Положителен е и фактът, че ЕСО също вече вижда вятърните централи като част от решението на енергийния баланс и това може да доведе до ускоряване на процедурите по присъединяване към мрежата, обяснява още Енчев.

По отношение на въглищата експертът обясни, че в контекста на един декарбонизиращ се свят, високите въглеродни емисии имат своята цена и правят електроенергията от въглища изключително скъпа. По-логично е да вложим усилия и средства в разработването на своята енергийна база и човешки капацитет като инвестираме в технологии на бъдещето.

– Г-н Енчев, в България има голям ръст на инсталираните соларни централи, а ЕСО наскоро се оплака, че изпитва трудности да управлява мрежата. Ще влошат ли ВЕИ проектите сигурността на енергийната система?

– Не бих казал, че ВЕИ влошават сигурността, а точно обратното. Да, този тип централи изисква адаптиране на процедурите на мрежовия оператор, и инвестиции в по-голяма гъвкавост на системата, която диспечерите могат да активират, но това са решими проблеми. От друга страна многото ВЕИ централи дават едно диверсифицирано собствено производство, което не зависи от внос на гориво, и има много по-нисък технически риск. Експертите в ЕСО и операторите в останалите държави от ЕС като цяло се справят много добре с променящия се производствен микс, и доказаха, че страховете за “дискотека” след въвеждането на големи ВЕИ мощности са един от поредните развенчани митове.

Положително е също, че ЕСО също вече вижда вятърните централи като част от решението на енергийния баланс и се надяваме, че това ще доведе до ускоряване на процедурите по присъединяване към мрежата.

В същото време много малко се говори и прави по отношение на търсенето. То също е променлива величина. Реално, по-голяма част от потреблението не е базов товар, и голяма част от него може да бъде изместена във времето с правилните ценови сигнали, регулации и технологии.

Когато се говори за ВЕИ, трябва да се прави разлика между различните технологии – водни, вятърни, соларни централи. Всички те произвеждат електричество, но има различия по отношение на времето на производство, себестойността на енергията и времето, необходимо за развитие и изграждане на всеки проект.

– Дори и да няма технически проблеми в мрежата, все по-често виждаме нулеви и дори отрицателни цени?

– Поне вече митът, че ВЕИ вдигат цената на електроенергията е окончателно развенчан. Това, което се случва, не е изненадващо. Всички соларни централи произвеждат по едно и също време на деня. Когато имаме 3 ГВт работещи соларни мощности в комбинация с 2 ГВт от АЕЦ и ниско потребление, става “перфектната буря” и имаме свръхпроизводство. Това ще се задълбочава, и ще виждаме все повече волатилност на пазара.

Ние от години предупреждаваме, че това ще се случи и, че трябва да имаме цялостна визия за балансирано дългосрочно развитие на сектора. Затова още преди няколко години разработихме и представихме нашата “Визия 2030”, според която на България й трябват още не повече от 1-1.5 ГВт соларни централи (общо 5 ГВт), 3.5-4 ГВт вятър, 800 МВт батерии и около 500 МВт гъвкави газови мощности до 2030 г. в комбинация с насърчаване на по-гъвкаво потребление чрез пазарни средства. Така ще се достигне над 90% декарбонизация на електроенергията в България по най-ефективен и евтин начин.

Това би ни гарантирало позицията на износител, евтина електроенергия и конкурентна икономика. За съжаление все още липсва адекватна дългосрочна визия, основана на техно-икономически реалности.

– Върху кои технологии се фокусирате вие и защо?

– Основният ни бизнес е във вятърната енергетика. Тези централи са по-трудни за развитие и изграждане спрямо соларните, но за сметка на това те имат много търсен профил на производство. Бих споменал три основни характеристики:

Първо е сезонният фактор – вятърните централи произвеждат повече през зимата, когато добивът от соларни централи е по-нисък, а търсенето на енергия е по-високо.

Втората особеност е в денонощния режим. Тук също вятърът е разпределен във времето, като има пик на производство сутрин и вечер – това отново са периоди с високо потребление.

И не на последно място – времевият профил на вятърния ресурс е различен в различните географски зони, т.е. кривата на производство в България е различна спрямо тази на вятърните централи в Сърбия или в Гърция. Имайки предвид възможностите за обмен на енергия със съседните страни, това означава, че вятърните централи в региона се допълват и нямат толкова силна едновременност на производство като при соларните централи.

– В България имаше опит за гласуване на закон за вятърната енергия във водите на Черно море. Планирате ли да участвате в този бизнес?

– Не, нямаме такива проекти или намерения, тъй като този тип проекти засега нямат икономическа обоснованост. Вятърният ресурс в Черно море е значително по-слаб от този в Северно или в Балтийско море, а инвестиционните разходи са доста по-големи поради липсата на мащаб и особеностите на шелфа на Черно Море, което налага използването на плаващи турбини. В същото време в Източна Румъния и България има над 20 000 МВт вятърни проекти на суша, които са във финална фаза на разрешителни и чакат присъединяване към мрежата. Те имат много по-ниска себестойност на енергията.

Полша е интересен пример. Там развитието на вятър на сушата беше временно ограничено и от 2016 г. започна работа по развитие на проекти в морето. Все още няма построени турбини в морето, защото времето за развитие на индустриална база, пристанища и инфраструктура отнема над 15 години. Същевременно бяха построени над 18 000 МВт вятърни централи на сушата и соларни паркове, защото държавата имаше нужда от евтина енергия и организира конкурентни търгове за проекти на сушата.

Хубаво е да се даде шанс на всяка една технология и първите законодателни стъпки в Румъния, България, Турция и Украйна са добра първа крачка. Просто трябва да сме реалисти относно себестойността на тази енергия и времевия диапазон за нейното изграждане.

– Един от проектите ви срещна странна опозиция. Какво се случи там?

– Решихме да се оттеглим от проекта Добротич Уинд в общините Ветрино и Вълчи Дол с оглед на обезпечаване на сигурността на служителите ни, които са под постоянни атаки от местна групировка.

Това е един стар проект за изграждане на вятърен парк, в който ние закупихме дял през 2021 г. Успяхме да развием проекта със съвременни технологии, направихме сериозно проучване на въздействието върху околната среда и получихме одобрение за присъединяване към мрежата. Оказа се, обаче, че на местно ниво действа организирана група, която по някаква причина реши, че проектът ще им пречи, и съответно започна кампания против него. Включително чрез натиск върху местните власти бяха направени опити да бъде спрян проектът с административни хватки. Заведохме дела и успяхме да докажем в съда, че всички наложени пречки са незаконни. В някои от тези дела държавата също обжалва в съда решенията на общината. Въпреки това, за съжаление, се налага да напуснем проекта, тъй като не можем да правим компромис с безопасността на служителите ни.

– Такава ли е реалността за правене на бизнес в България?

Бизнес средата в България не е перфектна, но случаят с Добротич е специфичен. Нямаме такива проблеми с останалите ни проекти в страната, а и проектите за вятърни паркове на нашите конкуренти не са обект на подобни атаки. Работим много добре с местните общности, които виждат ползите от реализацията на такъв тип инвестиции развивани с най-добрите световни практики за корпоративна социална отговорност – практики, доказани в проектите ни в Австралия. Работим добре и с администрацията на местно и централно ниво. Като цяло, проектите ни се развиват добре и продължаваме да инвестираме в страната.

– Какво мислите за решението да се дадат пари на Мини Марица Изток и решението за строежа на нова атомна централа в Козлодуй?

– Трудно е да се коментират тези решения от гледна точка на енергийния пазар, защото те нямат икономическа логика от днешна гледна точка. Ние сме ВЕИ компания, но държа да кажа, че АЕЦ Козлодуй е национална гордост и трябва да се експлоатира възможно най-дълго, стига това да е безопасно. Строежът на нови атомни централи, обаче, е друга тема. Там себестойността на енергията в момента е поне два или три пъти по-висока от тази на енергията от ВЕИ. За съжаление, в последните години нашата държава се е доказа като изключително лош инвеститор, дори при сравнително по-прости за изпълнение проекти (пътища и градски ремонти).

Относно въглищата, тази индустрия е имала много важно значение и е била стълб на енергийната сигурност. Но това има цена, която е замърсяване на природата с токсични вещества и фини прахови частици с директно вредно въздействие върху нашето здраве, както и изхвърляне на парникови газове, които водят до катастрофални изменения на климата. В контекста на един декарбонизиращ се свят, високите въглеродни емисии имат своята цена и правят електроенергията от въглища изключително скъпа.

По-логично е да вложим усилия и средства в разработването на своята енергийна база и човешки капацитет като инвестираме в технологии на

https://business.dir.bg/energien-pazar/dimitar-enchev-vse-po-chesto-shte-vizhdame-nulevi-i-otritsatelni-tseni-na-elektroenergiyata

bloombergtv.bg – Вече се дискутира нуждата от европейска директива за дейността на инфлуенсърите

Публикувана: 10.05.2024 11:20

Българските потребители стават по-образовани за правата си при онлайн покупки и отделят повече време да се запознаят с различните предложения и търговци на пазара. От ползвателите на интернет в България близо 70%, или 3,3 млн. души, са пазарували онлайн през второто полугодие на 2023, показват последните данни. С разширяването на онлайн търговията има и ръст на нелоялни търговски практики и фалшиви сайтове-двойници, а регулаторите трябва да се замислят за по-силна защита за потребителите, особено в социалните мрежи. Това коментира Габриела Руменова, създател на онлайн платформата “Ние потребителите”, в предаването “Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

“Дигиталният пазар непрекъснато се развива и представя нови предизвикателства пред всяка една от страните, които се намират на него. Добре е законодателството да бъде осъвременявано, като в момента се обръща внимание на изкуствения интелект и дейността на инфлуенсърите, които стават все по-голяма част от избора на потребителите, особено на най-младото поколение.”

Франция вече въведе закон за инфлуенсърите, който покрива и техните агенти, и забранява рекламата на тютюнопушене, пластична хирургия, и налага изричното упоменаване, че нещо е платена публикация, каза Руменова.

Вече се дискутира да има директива за инфлуенсърите на ниво ЕС, за да е ясно за потребителите, че съдържанието от известни личности е резултат на платено партньорство, добави тя.

Най-активни в онлайн пазаруването в България са от поколенията Y и Z – родените в последните десетилетия на 20-и век и първите години на 21-и век. Тези поколения са и най-активните в интернет като цяло, коментира Руменова.

Цената оказва много голямо влияние за решението за покупка, като все повече потребители вече сравняват каква е крайната цена, която ще платят, а не се ориентират само по обявените намаления, каза Руменова.

“През годините честният бизнес в България успя да отгледа лоялни клиенти, които планират своите покупки, а не разчитат на импулс, защото са видели дадена реклама в социалните мрежи. Точно в тези случай най-често се стига до някаква измама или злоупотреба с лични данни.”

Този вид потребители са най-добре запознати с какви права разполагат при онлайн търговията, но има случаи на нелоялни търговци, които се опитват да ограничат законовите им права. Такива нарушения най-много включват неспазване на регулациите за връщане или замяна на стока.

“Коректният бизнес така става жертва на нелоялна конкуренция и е добре да изисква както от контролния орган, така и от нечестния бизнес, нещата да се урегулират.”

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/130230-veche-se-diskutira-nuzhdata-ot-evropeyska-direktiva-za-deynostta-na-influensarite

сп. Капитал, стр. 66 – Трансфер за пет трилиона долара

Публикувана: 10.05.2024 00:37

Милиардерите по света се увеличават, като сега основната причина е прехвърляне на богатство между поколенията, според доклад на UBS автор

Тодор Тодоров I todor.todorov@capital.bg

Една глобална тенденция тече в момента в света на спестяванията— трансфер на огромно количество богатство между поколенията, от старото към младото. Бейби бумърите, или хората, родени след Втората световна война, се считат за най-богатото поколение—с малки или големи доходи, те не харчиха толкова за удоволствия, колкото за своето бъдеще и старини. Сега тези активи преминават към техните деца—процес, който се оценява на десетки трилиони долари. Този процес ще продължи и през следващите години. Паралелно с него обаче протича и един друг—богатите стават още по-богати. Годишният доклад за богатството на най-голямата швейцарска банка UBS, публикуван в края на миналата година, показва една интересна тенденция—милиардерите по света са станали по-богати чрез наследство, а не от предприемачество.

Наследство, а не предприемачество

„Тазгодишният доклад установи, че по-голяма част от милиардерите са натрупали богатство през последната година чрез наследство, а не чрез предприемачество. Това е тенденция, която очакваме да се засили през следващите 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери ще прехвърлят около 5.2 трилиона долара на децата си”, казва Бенджамин Кавали, ръководител стратегическите клиенти в UBS Global Wealth Management.

Докладът на UBS е девети поред и се базира на проучване и анкети сред милиардери, клиенти на швейцарската банка. Въпреки наследството според Кавали следващото поколение има „свежи възгледи за бизнеса, инвестирането и филантропията, пренасочвайки големи пулове от лично богатство към нови бизнес възможности, произтичащи от времето, в което живеем”.

Близо 151 милиарда долара са наследени от 53-ма наследници през последната година (2022-2023), надхвърляйки почти 141 милиарда долара на 84 нови милиардери, които са се издигнали сами благодарение на бизнес и предприемачество.

С напредването на големия трансфер на богатства обаче всяко поколение има свой собствен възглед за наследството—68% от анкетираните милиардери с наследено богатство заявяват, че имат за цел да продължат да развиват постигнатото от родителите им по отношение на бизнес, марка или активи. Вярвайки в продължаването на настоящото семейно наследство, 60% от насшедниците искат да дадат възможност на бъдещите поколения да се възползват от тяхното богатство и планират да продължат да следват предварително определените от родителите си филантропски цели (32%).

Наследници с визия

Наследниците също имат свои виждания за рисковете пред бизнеса и как да се позиционират за бъдещето. Например 66% от първо поколение милиардери определят потенциална рецесия в САЩ като тяхна основна грижа, следвана плътно от геополитическото напрежение (62%). За разлика от тях наследниците са загрижени за инфлационния натиск (57%) и наличието и цената на суровините (52%). Всички обаче са съгласни относно възможностите и рисковете на генеративния изкуствен интелект (AI), като 65% смятат, че AI предлага една от най-големите търговски възможности за оперативния им бизнес през следващите 12 месеца. Тъй като технологията придобива известност, 58% смятат киберзаплахата или хакването за най-големия риск.

В световен мащаб богатството на милиардерите се е възстамилиардерите с потребителски бизнес и бизнес с продажби на дребно в Европа, след спад с почти една пета през предходните 12 месеца. Като цяло броят на милиардерите се е увеличил със 7% в световен мащаб през последната година—от 2376 на 2544, и тяхното богатство се е възстановило с 9%, от 11.0 трилиона долара на 12.0 трилиона долара.

Въпреки че милиардерите с иновативни компании в областта на технологиите и здравеопазването са натрупали най-голямо богатство през последното десетилетие, има ранни признаци за подобряване на състоянието (+15%) за милиардерите с индустриални компании, което вероятно ще продължи на фона на енергийния преход и по-високите разходи за отбрана в няколко страни.

***

Някои разлики, или как планират да инвестират богатите

О 63% от милиардерите в А мерики те планират да увеличат дела си в частни инвестиции в период от 12 месеца. За 71% от тях изкуственият интелект предлага най-добрата търговска възможност за оперативния бизнес, а за 65% и за портфолиото. 68% от тях смятат, че Северна Америка предлага най-добра възможност за възвръщаемост. О 50% от милионерите в Европа, Близкия изток и Африка планират да увеличат експозициите си в облигации на развитите пазари, следвани от вложенията в хедж фондове (46%). От тях 45% смятат, че Северна Америка дава най-добри възможности, а най-големите притеснения са от геополитическото напрежение и инфлацията. О 50% от милиардерите в Азия имат предпочитания за инвестиции в своя регион, като и тук облигациите на развитите пазари са в инвестиционния фокус Интересно е. че цели 39% залагат и на кеша.

http://clippingpoint.net/article/db34e400ce0beaa3795abcb09ea44e53ed35a8b9

bta.bg – Икономическата активност в страната през първото тримесечие на годината се подобрява, отчита анализ

Публикувана: 10.05.2024 15:20

Икономическата активност в страната през първото тримесечие на годината се подобрява, но е повлияна от новите геополитически конфликти и все още високото ниво на несигурност, показва предварителната оценка на Индикатора на икономическата активност (ИИА). Очаква се реалният растеж на БВП за България да остане близък до отчетения през предходното тримесечие.

Това се посочва в първия за годината брой на тримесечното издание “Индикатор на икономическата активност в България”, публикувано на сайта на Министерството на финансите (МФ). Анализът се изготвя от дирекция “Европейски въпроси и икономически анализи”.

ИИА има за цел да представи в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, както и да оцени динамиката на дългосрочния и цикличния й компонент. Той е конструиран чрез динамичен факторен модел и е съставен от петнадесет макроикономически променливи, измерващи промените във вътрешната и външната икономическа среда показатели. Изданието представя ИИА в България по тримесечия, оценява степента на синхронизираност на българския бизнес цикъл с този на еврозоната и определя факторите, оказващи влияние върху динамиката на индикатора, обясняват от МФ.

В анализа се посочва, че ИИА слабо се подобри през първото тримесечие на 2024 г., но остана с отрицателна стойност от -0,42 при -0,46 през четвъртото тримесечие на миналата година. Подобрението се дължи както на цикличния компонент, така и на дългосрочния.

Повечето показатели, включени в ИИА, отчитат подобрение спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г., с изключение на заети, кредит (нефинансови предприятия и домакинства), тримесечния индекс Юрибор (Euribor) – междубанков лихвен процент, основан на лихвените проценти, при които банките от еврозоната заемат средства една от друга, и строителна продукция. Текущата оценка отразява подобрената позиция както на външната, така и на вътрешната среда, се отбелязва в изданието. Най-голям принос за това имаха показателите за промишленото производство както в ЕС, така и в България. Съществено подобрение е отчетено и при други вътрешни показатели като оборота в търговията на дребно, поръчките в промишлеността, очаквания за цените в промишлеността и бизнес климата.

През първото тримесечие нa годината оценената циклична позиция на композитния индикатор на еврозоната също бе на отрицателна територия, се отбелязва в анализа. През януари 2024 г. месечния индикатор за оценяванe на икономическата активност в еврозоната €-coin намаля значително главно поради по-слабото търсене и влошаващото се доверие на потребителите. През февруари той остана на отрицателна територия за дванадесети пореден месец, но все още положителните сигнали за заетостта успяха да компенсират постоянното отслабване на показателите за доверие. През март композитният индикатор на еврозоната стана положителен за първи път от началото на 2023 г., се посочва в анализа, като се обяснява, че повишението на показателя е отразило основно положителния ръст на цените на акциите и възстановяването на качествените показатели за икономическа активност.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/667598-ikonomicheskata-aktivnost-v-stranata-prez-parvoto-trimesechie-na-godinata-se-pod