14.03.2024

Преглед на медиите 14.3.2024 (четвъртък)

1.КРИБ

24chasa.bg – Асоциацията на работодателите скочи срещу въвеждане на допълнителен разход за електроенергия

Публикувана: 14.03.2024 13:45

Това ще влоши кардинално конкурентноспособността на българската икономика, предупреди председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

Асоциацията на организациите на българските работодатели – АОБР излезе с писмо до министъра на енергетиката, председателя на Комисията по енергетика към Народното събрание, председателя на и председателя на УС на ФСЕС, с копие до министъра на финансите, заради обявените намерения за възстановяване на цена “задължения към обществото” към цената на електроенергията в размер на поне 30 лв./МВтч.

“През изминалата седмица на публично събитие от страна на председателя на комисията по енергетика и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше представена тревожна информация във връзка с нарастващ недостиг на средства във фонд „Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС). Намираме за неадекватно предложението за възстановяване на цена „задължения към обществото” и то в размер на поне 30 лв./MWh.”, пишат в писмото си от асоциацията.

От там заявяват, че категорично се противопоставят на подобни предложения и са изпълнени с решимост да предотвратят подобно решение с всички допустими от закона средства.

“Средната цена на пазарния сегмент „ден напред” на БНЕБ ЕАД за периода 1-12 март 2024 г. е 133,56 лв./MWh, а за периода 1 януари – 12 март 2024 г. е 152,86 лв./MWh. Възстановяването на цена „задължения към обществото” в предложения порядък би означавало повишаване на цената за енергия без акциз, ДДС и разходи за балансиране и мрежови цени с 20-23%. Същевременно, цената на пазар „ден напред” у нас от началото на годината е една от най-високите в Европейския съюз.

На този фон за 13-ти пореден месец се отчита отрицателен индекс на промишленото производство, като в някои отрасли от началото на календарната година се наблюдава спад в поръчките от порядъка на 20-25% в сравнение с третото и четвъртото тримесечие на 2023 г.

В резултат, всеки допълнителен разход за енергия ще влоши кардинално конкурентоспособността на българската икономика, която и понастоящем е срината от високите цени на газа (Булгаргаз продава за м. март на цени с 24% по-високи от котировките на TTF и с 42% по-високи от тези на „Газов хъб Балкан”).

Същевременно, от 1 юли 2024 г. предстои неясна „либерализация” на пазара на електроенергия за битовите потребители като е неизвестен размерът на компенсациите, които следва да се изплатят на крайните снабдители. Това по същество ще продължи порочната практика на кръстосано субсидиране от свободния пазар в полза на битовите потребители.

В условия на икономическо забавяне в целия Европейски съюз и спад на поръчките за българските предприятия, дори минимален ръст на енергийните разходи ще доведе до сериозни последици за българската икономика. Няма съмнение, че и възстановяването на цена „задължения към обществото”, и повишаването на вноските на търговците към фонда ще се заплатят от предприятията, т.е. от работещите в реалния сектор.

Повишението на разходите за електрическа енергия на стопанските потребители ще взриви инфлационните процеси и ще постави под съществен риск приемането на България в Еврозоната.

Поради това изразяваме недоумението си, че първите мерки, които се предлагат, са за завишаване на приходите във ФСЕС без да се търсят възможности за оптимизация на разходите на фонда.

Категорично се противопоставяме и на спекулациите, че недостигът във ФСЕС се дължи на изплащането на компенсации за небитовите крайни потребители. Тези твърдения не отговарят на фактите.

Категорично протестираме срещу планираното значително повишение на разходите за електроенергия за предприятията, с което се цели единствено продължаване на кръстосаното субсидиране на цените на битовите потребители и затриване на българската икономика. Изказваме и разочарованието си от обстоятелството, че при обявяването на тези намерения не беше потърсена позицията на пряко засегнатата страна – българския бизнес. Настояваме за спешна среща с представители на АОБР”, пише още в писмото, подписано от Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ и ротационен председател на АОБР за 2024 г.,

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17381497

Статията може да бъде прочетена още в:

https://financialtribune.bg/bg/energetika/rabotodatelite-sa-protiv-vavezhdane-na-dopalnitelen-razhod-za-elektroenergiya/

 

businessnovinite.bg – КСБ подписа договор и с Министерството на иновациите и растежа за изграждане на хъб за дигитализация в строителството

Публикувана: 14.03.2024 20:55

Браншовата организация е координатор по проектd Камарата на строителите в България подписа договор и с Министерството на иновациите и растежа за изграждане на хъб за дигитализация в строителството. Браншовата организация е координатор по проект за изграждане на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“, който беше одобрен от Европейската комисия през 2022 г. и получи от нея 50% финансиране за дейността си. С подписването на договора с МИР са гарантирани останалите 50% финансиране по програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. ЕЦИХ в сектор строителство действа на принципа “едно гише” за малките и средните предприятия от строителната индустрия и за публичните организации по техния път към дигитализацията. В него през следващите години бизнесът ще получава достъп до скъпи технологии и иновации и ще има възможност пилотно да ги тества преди да инвестира в тях. Хъбът ще предоставя също обучения за работа с BIM и GIS системи, информация за изкуствен интелект, експериментални съоръжения и др. Целта е чрез тях заетите в строително-инвестиционния процес да обучат свои кадри за изграждане на капацитет при въвеждането на дигиталните технологии, които са бъдещето на индустрията. EЦИХ в сектор строителство започна подготовка по разработване на услуги, насочени към бизнеса веднага след одобрението му от ЕК. Партньори в него са Камарата на строителите в България, която е координатор, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Института по механика на БАН, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, „Клийнтех България“ ООД, „Геострой“ АД, „Планекс“ ЕООД, „Българска асоциация по управление на проекти в строителството“, „Баумит България“ и „ЕСРИ България“. Създаването на цифров хъб, с който България ще започне реалния преход към дигитализация в строителството, получи награда в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ 2022 г., организиран от КРИБ и сп. “Икономика”. „Цифровизацията и въвеждането на иновации вече са не само важна част от бъдещето на България и на целия Европейски съюз, а случваща се реалност и ще определят посоката за развитието на обществото, индустрията, бизнеса, образованието и науката, системите на здравеопазването и на социалната политика”, казва председателят на Управителния съвет на ЕЦИХ в сектор строителство Любомир Пейновски.

https://businessnovinite.bg/bg-biznes/ksb-podpisa-dogovor-i-s-ministerstvoto-na-inovaciite-i-rastezha-za-izgrazhdane-na-hab-za-digitalizacija-v-stroitelstvoto.html

 

money.bg – “Новотехпром” строи фабрика за бутилиране на лечебна вода край Нова Загора

Публикувана: 14.03.2024 11:15

Фабрика за производство и бутилиране на обогатена с анионен кислород трапезна вода ще бъде открита в новозагорското село Караново, съобщи Divident.EU . Строителните работи вече са в ход, инвеститор е фирма “Новотехпром” на бизнесмена и председател на КРИБ в Стара Загора Стефан Шоселов. Очаква се фабриката да заработи още това лято, като тогава ще стане ясно и колко точно нови работни места ще бъдат разкрити. Капацитетът на бутилиращите линии ще бъде 5000 бутилки на час или 1 милион бутилки за една смяна. “Производството може да стигне до 3 млн. бутилки в денонощие, ще зависи от търсенето”, каза Стефан Шоселов. Водата ще се бутилира в специални стъклени бутилки, а не в обикновените PVC опаковки. Френска компания започва производство на автомобилни части в Стара Загора и търси 400 души Какви специалисти се търсят за работа? Инвестицията в новия бизнес на “Новотехпром” е около 5 милиона лева. Шоселов е закупил сградата на старото предприятие за производство на замразени плодове в Караново през миналата година. Бизнесменът е спечелил търг, обявен от Българска банка за развитие. В момента тук върви усилена работа по преустройство на сградата. Очаква се в близките седмици да пристигнат бутилиращите линии и машини от Германия, за да започне и монтажа им. Предприятието ще бъде оборудвано и със специални хладилни камери с антибактериално покритие.  Плановете са водата да се продава както на българския пазар, така и на пазарите в Европа и други континенти. Фабриката ще използва разработената от проф. Жеко Ганев и компанията му “Елфи Тех” иновативна технология за обогатяване на вода с анионен кислород, чийто лечебен ефект беше доказан по време на ковид пандемията, а впоследствие изследванията показаха, че продуктът има много по-широко приложение. “Лечението с анионен кислород е обещаваща терапия, която води до бързото възстановяване на пациенти, страдащи от синдром на остра респираторна болест, има противовъзпалителен, противовирусен и антибактериален ефект”, каза Стефан Шоселов. “Новотехпром” е сред лидерите на пазара в производство на покривни конструкции и стенни профили. Тя разполага с 5 производствени бази в Стара Загора – три от тях в местността “Голеш”. През последните години компанията навлезе в нов бизнес – изграждане на ритейл паркове. Последният ритейл парк на “Новотехпром” беше открит миналата година в Чирпан. Производство на автомобилни платки в Стара Загора след инвестиция от 15 милиона лева Какви работници и специалисти ще бъдат търсени за работа?

https://money.bg/business/novotehprom-stroi-fabrika-za-butilirane-na-lechebna-voda-kray-nova-zagora.html

industryinfo.bg – Ден на изкуствения интелект събира професионалисти, студенти, ученици и любители в Пловдив

Публикувана: 14.03.2024 11:05

На 15 март 2024 г. в Технически университет – София, филиал Пловдив ще се проведе Ден на изкуствения интелект. Събитието ще събере професионалисти, любители, студенти и ученици. Лекции ще изнесат известни учени, работещи в сферата на изкуствения интелект.

Сред лекторите ще бъде д-р Себастиан Хеслер, специалист по молекулярна генетика, работил в Центъра за мозъчни науки към Харвардския университет, а в момента директор на изследователски център NERF в Льовен, Белгия. Неговата лаборатория съчетава системни невронаучни изследвания и съвместно невроинженерство, за да разкрие част от принципите на мозъчната функция.

Проф. д-р Димитър Проданов от Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) на Българската академия на науките (БАН) и част от екипа и на Междууниверситетския център по микроелектроника (IMEC) в Льовен, Белгия, ще представи работата в новата Лаборатория по невротехнологии в БАН, част от финансирания от Европейския съюз проект VIBraTE ERA Chair. Лабораторията се фокусира върху изучаването на мозъка и взаимодействието му с имплантирани електроди, използвайки съвременни методи за моделиране и експериментиране.

Лекции, срещи и уъркшоп

Програмата включва още среща на членовете на “Клъстер Изкуствен интелект – България” с представители на бизнеса, академичната общност и студенти и уъркшоп по програмиране на изкуствен интелект, в който могат да се включат както професионалисти, така и начинаещи програмисти. Участниците в уъркшопа ще бъдат потопени в различни теми, включително машинно обучение, обработка на естествен език, компютърно зрение и други.

Сред гостите на събитието бъдат още:

Проф. Джин Делбеке – участник в няколко европейски изследователски проекта за зрителни протези, стимулация и запис на периферни нерви. Доктор по неврология от университета Макмастър Хамилтън в Онтарио, Канада;

Доц. Димитру Балеану от Института по атомна физика в Букурещ, Румъния;

Кристина Ескенази – председател на “Клъстер Здравеопазване и живот”, член на управителните съвети на “Клъстер за изкуствен интелект – България” и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), директор “Женско предприемачество” за региона на Югоизточна Европа във Venture Build Studio – VenRize, както и основател на Международната асоциация за женско предприемачество в областта на биотехнологиите “Global Digital Technologies Health Network”.

Ден за изкуствения интелект е част от серия срещи на глобалната инициатива Build with AI, като това е първото събитие, което се провежда в Пловдив.

Build with AI е глобална поредица от събития, която служи като отправна точка за разработчиците по целия свят с цел да ги запознае в детайли с авангардното царство на технологиите за изкуствен интелект и машинно самообучение на Google. Участниците, независимо дали са професионалисти или тепърва прохождат в сферата на новите технологии, имат шанс да придобият знания и умения, необходими за използване на изкуствения интелект в пълния му потенциал, посочват от ТУ – София, филиал Пловдив.

https://industryinfo.bg/article/32786-den-na-izkustveniia-intelekt-sabira-profesionalisti-studenti-uchenici-i-liubiteli-v-plovdiv

2. Работодатели

novini.bg – АОБР: Категорично се противопоставяме на предложението за възстановяване на “задължения към обществото”-30 лв./МВтч

Публикувана: 14.03.2024 15:05

Novini.bg/ Canva

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо във връзка с обявените намерения за възстановяване на цена “задължения към обществото” към цената на електроенергията в размер на поне 30 лв./МВтч.

Писмото е изпратено до министър на енергетиката, председателя на Комисията по енергетика към Народното събрание, председателя на КЕВР и председателя на УС на ФСЕС, с копие до министъра на финансите.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

“През изминалата седмица на публично събитие от страна на председателя на комисията по енергетика и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше представена тревожна информация във връзка с нарастващ недостиг на средства във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС). Намираме за неадекватно предложението за възстановяване на цена „задължения към обществото“ и то в размер на поне 30 лв./MWh.

ГЕРБ и ДПС предлагат Асен Василев да предприеме действия с цел да покрие дефицита в енергетиката

Категорично се противопоставяме на подобни предложения и сме изпълнени с решимост да предотвратим подобно решение с всички допустими от закона средства!

Средната цена на пазарния сегмент „ден напред“ на БНЕБ ЕАД за периода 1-12 март 2024 г. е 133,56 лв./MWh, а за периода 1 януари – 12 март 2024 г. е 152,86 лв./MWh. Възстановяването на цена „задължения към обществото“ в предложения порядък би означавало повишаване на цената за енергия без акциз, ДДС и разходи за балансиране и мрежови цени с 20-23%. Същевременно, цената на пазар „ден напред“ у нас от началото на годината е една от най-високите в Европейския съюз.

На този фон за 13-ти пореден месец се отчита отрицателен индекс на промишленото производство, като в някои отрасли от началото на календарната година се наблюдава спад в поръчките от порядъка на 20-25% в сравнение с третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. В резултат, всеки допълнителен разход за енергия ще влоши кардинално конкурентоспособността на българската икономика, която и понастоящем е срината от високите цени на газа (Булгаргаз продава за м. март на цени с 24% по-високи от котировките на TTF и с 42% по-високи от тези на „Газов хъб Балкан“).

Същевременно, от 1 юли 2024 г. предстои неясна „либерализация“ на пазара на електроенергия за битовите потребители като е неизвестен размерът на компенсациите, които следва да се изплатят на крайните снабдители. Това по същество ще продължи порочната практика на кръстосано субсидиране от свободния пазар в полза на битовите потребители.

В условия на икономическо забавяне в целия Европейски съюз и спад на поръчките за българските предприятия, дори минимален ръст на енергийните разходи ще доведе до сериозни последици за българската икономика. Няма съмнение, че и възстановяването на цена „задължения към обществото“, и повишаването на вноските на търговците към фонда ще се заплатят от предприятията, т.е. от работещите в реалния сектор.

Повишението на разходите за електрическа енергия на стопанските потребители ще взриви инфлационните процеси и ще постави под съществен риск приемането на България в Еврозоната.

Поради това изразяваме недоумението си, че първите мерки, които се предлагат, са за завишаване на приходите във ФСЕС без да се търсят възможности за оптимизация на разходите на фонда.

Категорично се противопоставяме и на спекулациите, че недостигът във ФСЕС се дължи на изплащането на компенсации за небитовите крайни потребители. Тези твърдения не отговарят на фактите.

Категорично протестираме срещу планираното значително повишение на разходите за електроенергия за предприятията, с което се цели единствено продължаване на кръстосаното субсидиране на цените на битовите потребители и затриване на българската икономика. Изказваме и разочарованието си от обстоятелството, че при обявяването на тези намерения не беше потърсена позицията на пряко засегнатата страна – българския бизнес.

Настояваме за спешна среща с представители на АОБР“.

Последвайте канала на

0

Копирано

https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/834575

struma.bg – Окончателно: Въвеждат 4 нови степени на професионална квалификация

Публикувана: 14.03.2024 15:05

Степените на професионална квалификация, придобивани по Закона за професионалното образование и обучение ще са първа, втора, трета и четвърта. Това решиха депутатите, които приеха промени в закона.

Хората, придобили по-високата степен на професионална квалификация, може да извършат трудови дейности, изискващи професионални знания, умения и компетентности за по-ниската степен.

Професионалното обучение включва начално професионално обучение – придобиване на първоначална квалификация по професия, по част от професия или достигане на отделни единици резултати от ученето и продължаващо професионално обучение.

Народните представители гласуваха в срок до три месеца от влизането в сила на този закон министърът на образованието и науката да утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение. Народното събрание прие обучението по професиите от списъка, който ще изготви министърът на образованието и науката в училищното професионално образование и обучение, да започва от учебната 2026-2027 г. за учениците, които в тази учебна година постъпват в осми клас.

Заложено е организациите на работодателите да изготвят предложения за включване на нови професии, заличаване и изменение на съществуващи професии в Списъка на професиите за професионално образование и обучение и да участват в неговото разработване, съгласуване и актуализиране.

https://struma.bg/%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d1%82-4-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/

actualno.com – Едрият бизнес възропта да го товарят с пари за ток на обикновените хора

Публикувана: 14.03.2024 14:15

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)излезе с отворено писмо във връзка с изразени намерения за възстановяване на цена “задължения към обществото” към цената на тока в размер на поне 30 лв./МВтч.

Писмото е изпратено до министър на енергетиката, председателя на Комисията по енергетика към Народното събрание, председателя на КЕВР и председателя на УС на ФСЕС, с копие до министъра на финансите.

Миналата седмица, по време на дискусия, организирана от Института за енергиен мениджмънт председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев каза, че дефицит от 1 млрд. лева във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) може да доведе до тежки проблеми за електроенергийната ни система, потенциално и до по-скъп ток с 15-20% за битовите потребители.

Още: Делян Добрев бие тревога за по-скъп ток: Кръчмарска сметка или опасност?

Съответно, едрият бизнес е притеснен от евентуално възстановяване на цена “задължения към обществото“ за него в размер на поне 30 лв./MWh.

Кръчмарски сметки

Въпросният дефицит от 1 млрд. лева не е реален, а на хартия, както Actualno.com вече писа.

Това е разликата между приходите във фонда, които постъпват и тези, които държавата е разчитала да постъпят. Защо има такова разминаване – защото вноските във фонда идват от производителите на ток. Колкото по-ниска е цената на електричеството, толкова по-малко приходи.

Работодателите обаче, от своя страна се опасяват, че “възстановяването на цена “задължения към обществото“ в предложения порядък би означавало повишаване на цената за енергия без акциз, ДДС и разходи за балансиране и мрежови цени с 20-23%.

Още: Ще има компенсации за скъпия ток, ето за кого ще бъдат

Влизането в еврозоната – под въпрос

“На този фон за 13-ти пореден месец се отчита отрицателен индекс на промишленото производство, като в някои отрасли от началото на календарната година се наблюдава спад в поръчките от порядъка на 20-25% в сравнение с третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. В резултат, всеки допълнителен разход за енергия ще влоши кардинално конкурентоспособността на българската икономика, която и понастоящем е срината от високите цени на газа (Булгаргаз продава за м. март на цени с 24% по-високи от котировките на TTF и с 42% по-високи от тези на „Газов хъб Балкан“)”, посочват от АОБР.

“В условия на икономическо забавяне в целия Европейски съюз и спад на поръчките за българските предприятия, дори минимален ръст на енергийните разходи ще доведе до сериозни последици за българската икономика. Няма съмнение, че и възстановяването на цена „задължения към обществото“, и повишаването на вноските на търговците към фонда ще се заплатят от предприятията, т.е. от работещите в реалния сектор.

Повишението на разходите за електрическа енергия на стопанските потребители ще взриви инфлационните процеси и ще постави под съществен риск приемането на България в Еврозоната”, подчертават работодателите.

“Поради това изразяваме недоумението си, че първите мерки, които се предлагат, са за завишаване на приходите във ФСЕС без да се търсят възможности за оптимизация на разходите на фонда. Категорично се противопоставяме и на спекулациите, че недостигът във ФСЕС се дължи на изплащането на компенсации за небитовите крайни потребители. Тези твърдения не отговарят на фактите”, твърдят от АОБР.

“Категорично протестираме срещу планираното значително повишение на разходите за електроенергия за предприятията, с което се цели единствено продължаване на кръстосаното субсидиране на цените на битовите потребители и затриване на българската икономика. Изказваме и разочарованието си от обстоятелството, че при обявяването на тези намерения не беше потърсена позицията на пряко засегнатата страна – българския бизнес”, посочват от организацията на едрия бизнес и искат спешна среща с управляващите.

https://www.actualno.com/economy/edrijat-biznes-vyzropta-da-go-tovarjat-s-pari-za-tok-na-obiknovenite-hora-news_2179716.html

bgonair.bg – Сериозен проблем с минималната заплата – трябва ни нов механизъм за определянето ѝ

Публикувана: 14.03.2024 13:55

Работодатели и синдикати не са съгласни с новия механизъм, по който да бъде определяна минималната работна заплата. Защо се оказа толкова спорен новият механизъм и как трябва да бъде променен?

“Проблемът с минималната работна заплата засяга 20% от наетите хора в България. Проблемът е много сериозен и се задълбочи от вкарването в Кодекса на труда на един текст, според който се казва: МРЗ да бъде 50% от средната работна заплата за страната. Това беше порочно хармонизиране с директивата, защото се взима само една референтна стойност. Не трябва да премълчаваме слабостите на европейското законодателство. Статистиката дава брутните заплати и противоречието е налице”, коментира бившият социален министър Христина Христова в “България сутрин”.

Според нея е добра идеята за нов гъвкав механизъм, който да има предвид промените в икономическата среда, но много от понятията изискват допълнителни дефиниции.

Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата смята, че с промяната в Кодекса на труда не се е извършило транспониране на директивата.

“Винаги сме посочвали, че трябва да се изработи механизъм. Кодексът на труда предвижда автоматизъм, който нарушава разпоредбите на директивата. Говори се за нетна минимална спрямо средна, а МС определя нетна МРЗ, базирайки се на средна брутна работна заплата, каквато следи и отчита НСИ”, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Срокът, който притиска държавата, е в полза на синдикати и работодатели и сега има възможност за създаването на механизъм, добави Тодоров. Той е на мнение, че може да се намери баланс между синдикати и работодатели

“Това, което се предлага, лично за нас е регрес. Не успяхме да довършим желанието на синдикатите да въведат минимален праг от 50-60% от средната брутна работна заплата. Бяха залегнали всички показатели в конвенция 131, които не са само икономически. Следва да се доработи този механизъм и с диапазоните, в които показателите може да варират”, обясни Тодоров.

Според Христова е напълно елиминиран социалният диалог.

“Изпускат предвид факта, че става въпрос за директива. Регламентът е абсолютно задължителен за държавите членки. Директивата препоръчва. Взета е само една от препоръките – 50%. Работната заплата се дава за определено количество и качество труд. Добре е, че имаме минимална заплата. Нека има една минимална цена на труда, но тя не е социално плащане”, каза още бившият социален министър.

МРБ за следващата година не може да бъде по-ниска от тази за миналата година, това е някаква гаранция, завърши Христова.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите? Задължително трябва да има.

Да оставят хората сами да се справят с проблема.

Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.

Общо 966 гласа

Google News Showcase. Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/338282-seriozen-problem-s-minimalnata-zaplata-tryabva-ni-nov-mehanizam-za-opredelyaneto

nova.bg – Шалапатова: Не се очаква замразяване на минималната работна заплата

Публикувана: 13.03.2024 22:30

Не се очаква замразяване на минималната работна заплата. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Спекулации, че минималното възнаграждение ще бъде застопорено, се появиха след изтеклата информация, че Социалното министерство предлага минималната заплата да се фиксира 50% от средната за страната. В поправките в трудовото законодателство, които са все още в проектен етап, минималното възнаграждение е предвидено да се изчислява като 50% от средната работна заплата за страната, но без това число да се индексира спрямо инфлацията. Тъй като законът все още не е готов, не става ясно дали става въпрос за средна основна, или за средна брутна заплата. По думите на социалния министър средната заплата няма да бъде единственият критерии. „Да не се залага само на размера на минималната работна заплата, какъвто е механизмът сега, а да се вземат предвид други критерии, които могат да доведат до увеличение”, призова Шалапатова. Тези критерии могат да бъдат производителност на труда, икономически растеж, БВП, квалификация на работещите и допълнително материално стимулиране. Според работодателите обаче във формулата има съществени пропуски. „Минималната работна заплата е основна заплата – 933 лева. Това е без добавките. Ние вадим 50% от средната брутна, за да изчислим основната заплата. Но те са несъвместими”, твърди експертът към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров. Според Шалапатова формулата за изчисляване на минималното възнаграждение е едва в проектен етап и все още се обсъжда в работна група със синдикати и работодатели. Като министър, тя нямало да наложи на социалните партньори закон, с който те не са съгласни. Синдикатите смятат, че ако се приеме този механизъм за изчисляване на минималната заплата, това ще доведе до нейното замразяване. Формулата с 50-те процента пък работила само за някои региони в България. „Регион като Стара Загора е с една от най-високите средни работни заплати за страната. В същото време там има най-много работещи бедни. Парадоксално, но факт”, посочи президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Социалният министър обаче подчерта, че именно синдикатите и работодателите ще са тези, които ще помогнат за изглаждане на несъвършенствата в законопроекта, и няма да бъдат подминати. „Да се съблюдава както нивото на минималната оценка на труда на хората, така и производителността. При всички случаи политиката е за увеличаване на МРЗ и да има по-малко работещи бедни”, допълни Шалапатова. Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в

https://nova.bg/news/view/2024/03/13/448109/%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0/

electrical-bulgaria.com – Електроиндустрия 2024 събира над 200 представители на бранша в София

Публикувана: 14.03.2024 10:35

На 11 април в София ще се проведе първият бизнес форум “Електроиндустрия 2024”, който ще събере представители на бранша от цяла България. Събитието се организира от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Акценти в програмата са тенденциите и предизвикателствата пред българската електроиндустрия и теми, свързани с дигиталната трансформация, зеления преход, електромобилността и добрите международни практики. С презентации по актуални теми ще се включат 12 лектори.

На еднодневното събитие се очакват около 200 представители на фирми от всички сфери на електроиндустрията, съобщи в интервю за сп. Енерджи ревю председателят на Управителния съвет на БАСЕЛ д-р инж. Димитър Белелиев.

Платформа за диалог

Бизнес форумът е платформа за диалог в процеса на трансформация в индустрията и на развитието на индустриалното общество в България. Основните амбиции и цели на събитието са установяване на бизнес контакти, изграждане на партньорства, запознаване с тенденциите в бранша, представяне на нови технологични решения на компании, както и обмяна на опит между фирмите”, сподели д-р инж. Белелиев.

В рамките на бизнес форума ще бъдат връчени и годишните Награди на БАСЕЛ за 2023 г. “Инициативата е да бъдат отличени изключителни постижения на компании от бранша “Електротехника и електроника”. Освен това награди получават организации и личности с принос за развитието на асоциацията и електроиндустрията в България”, обясни д-р инж. Белелиев. Наградите ще се връчат в пет категории – за изключителни постижения, обществено отговорна компания, партньорска организация, журналистически принос и институционален принос. Членството в БАСЕЛ не е условие за номиниране и БАСЕЛ призовава в конкурса да вземат участие всички компании от българската електроиндустрия, които са постигнали значими постижения в своята дейност през 2023 г.

https://electrical-bulgaria.com/article/2965-elektroindustriia-2024-sabira-nad-200-predstaviteli-na-bransha-v-sofiia