14.05.2024

Преглед на медиите 14.5.2024 (вторник)

1. КРИБ

dotbg.bg – Край на рекламата на хазарт от петък

Публикувана: 13.05.2024 18:30

Забраната за реклама на хазарт влиза в сила от 17 май.

Президентът пуска промените в закона

От петък рекламите на хазарт във всички медии – печатни, телевизии, ради и сайтове спират. В излащия на 14 чай “Държавен вестник” се вижда, че промените в закона ще бъдат обнародвани, въпреки че президентът Румен Радев обмисляше дали да наложи вето. Новите правила влизат в сила три дни по-късно, тоест от 17 май.

Рекламата на хазарта бе забранена от депутатите въпреки становищата на редица медийни браншови организации, хазартните оператори и на КРИБ, че тази мярка ще доведе до бум на нелегалните залози. Против това се обявиха и спортни федерации, защото така ще загубят спонсори и финансиране за спорта.

Изключение от забраната се прави за само за тотото, защото то задължително разпределя печалбите си за спорт и култура.

Депутатите решиха да допуснат само т.нар. външна реклама върху билбордове, но те пък трябва да бъдат на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети. Хазартните оператори могат да се рекламират и върху своите зали, както и върху спортни съоръжения и спортна екипировка, с изключение на такава за деца.

За наличието на реклама след забраната ще следи СЕМ, който пък ще предава констатациите на НАП, за да налага съответните глоби или отнемане на лицензи. НАП ще спира и незаконни сайтове, в които има реклама.

Депутатите решиха още да не се отварят игрални зали в населени места с под 10 000 души. Тази забрана влиза в сила след 3 години, за да могат да имат време операторите да отговорят на новите изисквания.

https://www.dotbg.bg/article/17908766

Статията може да бъде прочетена още в:

https://anons.bg/kraj-na-reklamata-na-hazart-ot-petak/

https://vnews.bg/news/217008

https://trafficnews.bg/bulgaria/prezidentat-radev-niama-da-nalozhi-veto-promeni-zakona-311394/

https://profit.bg/article/2024051316301784154

https://eurocom.bg/new/kray-na-reklamata-na-khazart-ot-petk

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/17908764

24chasa.bg – Евтим Милошев гостува на откриването на 36-та Международна среща на студентите по геодезия в София

Публикувана: 13.05.2024 18:25

Министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова бяха официални гости на откриването на 36-та Международна среща на студентите по геодезия в Университета по архитектура, строителство и геодезия, организирана от сдружение „IGSM София 2024″.

Министър Милошев определи събитието, което събира за една седмица в България над 150 бивши и настоящи студенти от Европа, Азия и Мароко, не само като ползотворна платформа за културен и професионален обмен, но и като чудесен пример за конгресен туризъм, като възможност млади хора от цял свят да се запознаят с многобройните възможности за туризъм, които предлагат столицата и страната ни. По време на престоя си и работните сесии, наред с останалото, участниците ще търсят „съкровищата на България” и ще посетят най-стария жив град в Европа – Пловдив.

„Пожелавам на добър час на инициативата, за мен бе чест да съм част от това събитие, не само заради връзката му с туризма и гостоприемството ни към участниците от държави от цял свят, но и в личен план, като завършил този университет и факултета по геодезия, заедно с министър Коритарова.” С тези думи министър Милошев се обърна към ръководството на УАСГ и организаторите, с които се срещна по време на откриването на международната среща.

Министър Милошев разговаря със заместник-ректора по научна и приложна дейност, качество и акредитация на УАСГ проф. д-р инж. Елена Пенева-Златкова, с декана на Геодезическия факултет доц. д-р инж. Иван Кунчев, с проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, дългогодишен член на Настоятелството на УАСГ, председател на минно-геоложката камара и заместник-председател на „КРИБ“, с проф. д-р инж. Славейко Господинов – бивш заместник-ректор и бивш декан на факултета, с инж. Димитър Пенев от Регионалното ръководство на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и други преподаватели.

Сред официалните гости в зала Аула Максима на церемонията по откриването беше и кметът на Район „Лозенец” Константин Павлов. Той приветства гостите на територията на столицата и окуражи младите специалисти не само да работят през следващите дни, но и да се запознаят със забележителностите на София. Когато мечтите и идеите се превръщат в карти, започва модерността, каза кметът Павлов.

Гостите бяха посрещнати с думите „добре дошли в България, държава, която е била на още на първите карти, с население по нашите земи, което датира от древността, хилядолетия преди Христа”.

Геодезическият факултет при УАСГ е единственият в България и като такъв е основното и водещото звено за осигуряване нуждите на страната с професионални кадри в областите, свързани с геодезия, картография и кадастър, а също и управление на европейски инфраструктурни проекти, екология и опазване на околната среда. Ключова част от структурата на Министерството на туризма и дирекциите, свързани с управление на морските плажове, се състои именно от експерти по геодезия.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17909037

2. Работодатели

btvnovinite.bg – Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11%

Публикувана: 14.05.2024 12:30

Окончателно пенсиите се увеличават с 11%. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува актуализирането на пенсиите от юли.

Всички, с изключение на представителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), гласуваха „За“ увеличението.

До тук се стигна след като стана ясно, че има разминаване между прогнозните и реалните данни, от които зависи този процент и че ръстът всъщност трябва да е с 10 на сто. Темата предизвика политически престрелки и искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание.

Въпреки това снощи на брифинг премиерът Димитър Главчев каза, че увеличението ще остане 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет.

Надзорният съвет на НОИ е органът, който решава точния процент, с който да се актуализират пенсиите през юли. Това става по така нареченото „швейцарско правило“. То се изчислява по формула – 50% от инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния доход за определен период.

В бюджета по тази формула беше прогнозирано, че актуализацията ще е с 11 на сто. След като обаче излязоха реалните данни за двата показателя, стана ясно, че и двата са с по-ниски стойности и всъщност ръстът на пенсиите трябва да е с 10 на сто.

По закон окончателното решение за процента се взема от Надзорния съвет на НОИ. Нужни са гласовете на 50 плюс един от членовете. На днешното заседание социалният министър предложи да се гласуват 11% актуализиране и нужните гласове бяха събрани.

„Предложих 11% на Надзорния съвет на НОИ. Надзорният съвет гласува това мое предложение. Единствено АИКБ бяха против. И работодателските организации, и синдикатите, и държавната квота подкрепиха предложението. Парламентът не може да задължава с решения, тъй като това е в правомощията на Надзорния съвет“, каза служебният социален министър Ивайло Иванов.

Бившият социален министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обяви през уикенда, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер с по-ниския процент актуализация на парите на възрастните. Той обяви, че ще поиска извънредно заседание на парламента по този въпрос.

Междувременно по-рано ПП-ДБ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков”.

Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%, съобщиха от пресцентъра на партията.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/okonchatelno-pensiite-se-uvelichavat-s-11.html

focus-news.net – Социалният министър: Увеличението на пенсиите от първи юли ще е с 11%

Публикувана: 14.05.2024 11:55

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%. Парламентът не може да задължава с решения. Това е в правомощията на Надзорния съвет (на НОИ – б.а.). Той е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите. Това каза служебният социален министър Ивайло Иванов , предаде репортер на”Не считам, че е необходимо народните представители или въобще политиците да влияят върху взимането на решението на един независим огран, какъвто е Надзорният съвет на НОИ”, уточни министърът.Иванов отрече Великденските добавки да е имало възможност да се отразят върху увеличението на пенсиите. Той уточни, че добавките бяха дадени с политическо решение. “Те бяха изплатени през месец април. По никакъв начин не влияят на увеличението. Едното няма нищо общо с другото”, категоричен бе той.Министърът уточни, че премиерът няма как да се разпореди на представителите на синдикатите и работодателите как да гласуват за увеличението на пенсиите.”Решението на Надзорния съвет на НОИ е окончателно. Той е органът, който управлява средствата”, коментира в заключение министър Иванов.

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Socialniyat-ministur-Uvelichenieto-na-pensiite-ot-purvi-yuli-shte-e-s-11-2113416

prinbulgaria.com – Централни хали отварят врати на 23 май

Публикувана: 14.05.2024 12:00

Централни хали отварят врати на 23 май 14.05.2024г.

V+O Communication

Отново на пазар в Централни хали!

Kaufland България завърши мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София и тя ще отвори врати за първите си посетители на 23 май. Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв, а проектът за вдъхването на нов живот на емблематичната сграда беше съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7.00 до 23.00 часа всеки ден, като на разположение за тях ще бъдат близо 15 000 качествени и изгодни стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали.

На площ от малко над 4 дка се разкрива пълният обем и величие на емблематичната сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Клиентите ще могат да се потопят в 110-годишната история на културното наследство на Централни хали, докато пазаруват под една от най-емблематичните стоманени конструкции у нас. Панорамна тераса с гледка към пълния обем на сградата ще изкушава клиентите с допълнителни предложения от сладкарница „Неделя“, традиционната готвена българска кухня от RepEat, вурстове и продукти от австрийската кухня от Wurststrasse и Obento Sushi с богатия си асортимент от суши, нудли, пролетни рулца и гьоза.

На ниво „сутерен“ в сградата, новият собственик, с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и не е обвързано с покупка от търговската зона. Централни хали ще предоставят възможност и за дневни или вечерни срещи в уютна атмосфера. В непосредствена близост до едно от най-модерните пространства за история и култура у нас ще бъдат разположени най-голямата детска книжарница в България Greenwich Junior, както и зона за срещи с вкусни изкушения. Там могат да бъдат намерени италиански деликатесни продукти от бранда Amo La Vita, който ще бъде превърнат скоро в първото заведение на територията на Kaufland, предлагащо винени продукти, тапаси, сандвичи и др. На това ниво ще е разположена и Pizza Lab, зона за услуги с обекти на Yettel, A1, Easy Pay, както и Joy Optics със засилен асортимент в предложенията си за деца.

За удобство на клиентите ще бъде отворен и напълно обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата.

Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на Kaufland България за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница: www.sofia-hali.bg

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

https://www.prinbulgaria.com/novini-ot-agenciite/25297/centralni-hali-otvaryat-vrati-na-23-maj

3e-news.net – Служебният икономически министър отмени назначенията на 12 търговски аташета заради незаконосъобразност на процедурата

Публикувана: 14.05.2024 10:55

Поради незаконосъобразност на проведената конкурсна процедура служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов е анулирал назначенията на 12 нови търговски аташета, избрани след конкурс по време на кабинета “Денков”. Процедурата не е предвиждала възможност участниците в конкурса да могат по съдебен ред да обжалват неправомерни действията на комисията. Ние защитаваме правата не само на дванадесетте, които са класирани, а на всички над 190 души, които са участвали в конкурса, обясни пред БТА министърът. Той допълни, че вероятно ще бъде проведен нов конкурс, при други по-ясни правила, които да дават възможност на всеки да участва, а когато има недоволни от определени действия на комисията, да могат да ги обжалват пред съда по предвидения в правилата на конкурса ред. Получих три доклада от комисиите, които са работили по този въпрос, като на тяхна база стигнахме до единодушното решение за тази анулация поради много причини, но най-важната е, че изначално липсва законодателна база за провеждане на такъв “публичен” конкурс, каза министърът. По думите му никъде в законодателството не е предвидена възможност за провеждането на подобен конкурс, а когато такъв се организира, трябва да бъдат създадени и правила, които да защитават всички участници. В случая никъде в правилата не е предвидена възможността за някаква правна защита на участниците, за да могат те да защитят правата си, когато смятат, че процедурата е неправилна или когато са налице действия на органа, който провежда процедурата, които противоречат на закона, каза министърът.

Той съобщи, че е получил няколко сигнала за нарушение на процедурата и на правилата, както и за нарушения от страна членовете на комисията. Сред тях визира нарушение на подзаконов акт към нормативен документ, свързан с изпращането на наши дипломати в чужбина, според който всички, които са завършили езикови гимназии или съответните филологии, се освобождават от задължението да държат изпит по езика. В конкурсните правила за търговски аташета обаче такава възможност не е била предвидена, каза министърът. Друг проблем е свързан с декласирането от комисията на участниците, които не са могли да се явят на изпита, но са представили болнични листове, същото се е случило и с хора, които не са могли да пътуват поради изпълнение на служебните си задължения и са поискали онлайн събеседване или изпит по език.

След първоначално подадени над 180 заявления за участие в конкурсите по подбор на нови икономически представители в Службите по търговско-икономическите въпроси на България, обявени от Министерството на икономиката и индустрията, общо 13 кандидати преминаха през процедурата успешно, съобщиха от ведомството в края на март. Конкурсите се проведоха в три направления – “Европейски страни”; “Страни от ОНД”; и “Азия, Африка, Америка и Австралия”. Процедурата по подбор бе обявена от икономическото министерство за 23 свободни позиции в 21 държави през октомври 2023 година, като кандидатите трябваше да преминат през няколко етапа на оценка. В оценяващата комисия, с която претендентите събеседваха на финалния етап, беше осигурено участие на представители на Министерството на външните работи, на национално представените работодателски организации, на експерти от научните среди, на образователните институции и на неправителствените организации.

След събеседването с членовете на Комисията по подбор успешно представили се бяха кандидатите за следните 13 дестинации: Казахстан, гр. Алмати; Германия, гр. Берлин; Португалия, гр. Лисабон; Чехия, гр. Прага; Швейцария, гр. Берн; Алжир, гр. Алжир; Индонезия, гр. Джакарта; Йордания, гр. Аман; Катар, гр. Доха; Обединени арабски емирства, гр. Дубай; САЩ – гр. Вашингтон, гр. Чикаго и гр. Лос Анджелис.

https://3e-news.net/bg/a/view/53084/slujebnijat-ikonomicheski-ministyr-otmeni-naznachenijata-na-12-tyrgovski-atasheta-zaradi-nezakonosyobraznost-na-procedurata

kompasbg.com – Пламен Димитров във Варна: Очакваме сътресения заради рецесията в Западна Европа

Публикувана: 14.05.2024 11:25

Намаляват поръчките в преработвателната, в химическата индустрия. Това вече води до съкращания. Например едно голямо голямо предприятие в Старозагорска област, което работи за износ, съкрати 130 човека преди месец. Най-големият ни производител на велосипеди, а и на Балканите, има 50 процента спад на поръчките. Горе-долу с толкова е съкратен и персоналът. Очакваме сътресения и в други сектори. Поради тази причина сме предложили заедно с работодателите промяна в Кодекса на труда веднага след изборите, за да се въведе общ механизъм за подкрепа на фирмите при намалени поръчки и продажби.

Това каза днес във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, който бе в областта заедно с вицепрезидентите Даниела Алексиева и Тодор Капитанов в рамките на започналата в началото на април национална кампания на конфедерацията “По-високи доходи с твоя синдикат”. Проведени бяха срещи с ръководствата на предприятия в града, с работници, с кмета на Варна Благомир Коцев.

На пресконференция Димитров обясни, че предложеният механизъм за подкрепа на фирмите, които търпят спад на продажбите заради рецесията в Западна Европа, е с конкретни критерии и ще позволи да не се съкращават работници. Част от финансирането ще от фонд “Безработица”, а каквото не достига – от държавния бюджет.

В няколко сектора има напрежение в момента, каза още президентът на КНСБ. Относно това в сектор “Здравеопазване”, където с нарочни писма лидери на работодателски организации отказват сключване на нов КТД, Димитров посочи, че трябва да има среща не само с министъра на здравеопазването, а и с премиера. Този прецедент показва, че не вървим към устойчиво транспониране на Директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договоряне, а в обратна посока. Още другата седмица ще искаме среща със служебния премиер Димитър Главчев по тази тема. Притеснително е да се бойкотират преговорите по сключване на Колективен трудов договор в сектора, каза Димитров.

Той посочи, че с предложения за промени в Кодекса на труда, свързани с транспонирането на Директивата за адекватните минимални работни заплати, КНСБ настоява и за договаряне на национално ниво на три минимални заплати – за нискоквалифиран труд, за хора със средно и с висше образование. Започнали сме преговори от два месеца с работодателските организации и търсим формула и механизъм, които да предложим, обясни Димитров.

Той призова държавата да влезе във функциите си и да започне да изчислява Заплата за издръжка, като стъпи на одобрената от МОТ методология. Тя е с няколко величини – разходи за храна, здравеопазване, образование, жилищни разходи, свободно време.

Повишението на заплатите няма алтернатива. Между 12 и 15 процента трябва да бъдат увеличени тази година, категоричен бе Димитров.

Конкретно за Варна той посочи, че данните на НСИ показват, че средната заплата за областта е 1855 лв. Броят на заетите на МРЗ е 22,5 процента, което надвишава средната стойност за страната от 19,7 на сто.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов пък посочи, че сред най-честите нарушения на трудовите права, за които КНСБ е получила сигнали от област Варна, е отказ от работодателите да договарят работни заплати с Колективен трудов договор. Сигнали има и за това, че договореностите, залегнали в сключен колективен договор се разпростират за всички заети в дадено предприятие, не само за членовете на синдикалната организация и присъединили се към КТД.

https://kompasbg.com/bulgaria/item/17929-plamen-dimitrov-vav-varna-ochakvame-satreseniya-zaradi-retzesiyata-v-zapadna-evropa

fakti.bg – Старт на заседанието в НОИ за пенсиите, социалният министър внася увеличението от 11%

Публикувана: 14.05.2024 10:55

Започна заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъде взето решение за увеличението на пенсиите от 1 юли, съобщават от БНР.

Служебният социален министър Ивайло Иванов потвърди преди заседанието намерението си, което оповести още вчера, че ще внесе предложение ръстът на пенсиите да е с 11%.

В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст с 11%.

В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че повишението трябва да бъде с 10%, тъй като инфлацията е по-ниска от прогнозната.

“Кой как ще гласува от работодатели, синдикати и представители на държавата ще видим на самото заседание. Надзорният съвет ще вземе това решение. Надявам се моето предложение за 11% увеличение на пенсиите да бъде подкрепено“, каза той пред журналисти.

https://fakti.bg/bulgaria/880515-start-na-zasedanieto-v-noi-za-pensiite-socialniat-ministar-vnasa-uvelichenieto-ot-11

darik.bg – Забраната за хазартна реклама в медиите влиза в сила до три дни

Публикувана: 14.05.2024 10:40

До края на седмицата влиза в сила пълната забрана за хазартна реклама в медиите. Днес промените в Закона за хазарта бяха обнародвани в Държавен вестник, показа проверка на Дарик. Така, до три вестниците, интернет сайтовете, радиата и телевизиите трябва да спрат с публикуването или излъчването на рекламите за хазартни игри. Изключение законът прави единствено за Българския спортен тотализатор.

Обнародването в Държавен вестник на промените в Закона за хазарта идва, въпреки че президентът Румен Радев намекна преди около седмица, че може да им наложи вето. Тогава той определи приемането на промените като прибързано и заяви, че експертите в президентството се запознават подробно с новите текстове и въз основа на анализа им държавният глава ще прецени дали да наложи вето. Очевидно президентът е решил, че промените трябва да влязат в сила, въпреки “прибързаното” и гласуване.

Редакциите в Закона за хазарта действително бяха гласувани набързо. Предложени от Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС, на 30 април парламентът окончателно ги прие без дебат, въпреки реакциите на големите работодателски организации, медийните браншови организации и хазартните оператори у нас. Депутатите гласуваха с пълно единодушие от 186 гласа “за”, макар че само три седмици по-рано те отхвърлиха проект на „Възраждане“, който предвиждаше подобни ограничения в рекламата за хазарт.

Какво предвиждат промените

Сега, освен в медиите, рекламата за хазарт се забранява и на обществени места. Допуска се само върху фасадите на игрални зали, върху спортна екипировка и съоръжения, както и върху билбордове, но само ако се намират на поне 300 метра от образователни институции, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития. Забрани се и наличието на игрални зали в населени места с население под 10 000 души, като забраната няма да важи за пограничните райони на не повече от 30 км. от граничните контролно-пропускателни пунктове и курортите. Собствениците на казина и игрални зала в градове с под 10 000 души население трябва до три години да закрият обектите си.

Забранява се и допускането в хазартни зали на социално слаби лица, психично болни хора или такива, поставени под запрещение. Промените задължават и организаторите на хазартни игри незабавно да изплащат на играчите печалба в размер до 10 000 лв. , за да не се налага многократното им връщане в игралните зали и казината.

Кой ще следи за спазване на забраната

За спазването на забраната ще следи Съветът електронни медии. При нарушения Съветът ще сезира Националната агенция за приходите, а оттам ще налагат съответните санкции на нарушителите.

https://darik.bg/zabranata-za-hazartna-reklama-v-mediite-vliza-v-sila-do-tri-dni

bnr.bg – По-добрата бизнес среда у нас минава през реформи в пенсиите и в здравното осигуряване

Публикувана: 14.05.2024 08:35

По-привлекателният бизнес климат и пазар на труда в България минава през реформи в сферите  на държавното обществено осигуряване и здравеопазването. Такова е мнението на икономиста Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.  По данни на едно от последните проучвания на  “Менпауър България”, компания за подбор на човешки ресурси,  68% от анкетираните над 600 работодатели не могат успешно да запълнят свободните си позиции. Това означава сериозен дефицит на работна ръка.  В световен план страната ни се нарежда на 5-то място по недостиг – след Япония (89%), Румъния (81%), Тайван (78%) и Хонг Конг (76%).   Само по-доброто заплащане ли е причината хората в работоспособна възраст у нас да предпочитат пазара на труда извън страната – според експертите от значение са и данъците и данъчната тежест.  Според икономиста Петър Ганев, като цяло данъчната ни система е сравнително добра , на фона на европейските. У нас обаче се наблюдава парадокс – българинът не вижда съществените данъци, а се фокусира върху по-малките – като например данък сгради, данък за колата, които при това се плащат веднаж годишно.  Реално най-същественият налог, който влияе и върху благосъстоянието и на работещи, и на пенсионери, е данък добавена стойност. 18 милиарда лева от този вид налог постъпват в държавната хазна. Друг момент е, че хората на трудови договори някак не усещат тежестта на осигуровките, но пък тези, които са на граждански договори знаят добре тяхната цена.   Сега  1/3 от доходите на работещите отиват в държавния бюджет под формата на данъци и осигуровки, а това, според експертите, не са ниски нива.  Нарастването на данъчната тежест не влияе положително върху привлекателността на родния пазар на труда, не отрича Ганев. Но допълва, че за да се промени тази тенденция, ще са необходими  дългосрочна визия и промени в редица сектори.

https://bnr.bg/starazagora/post/101990133/po-dobrata-biznes-sreda-u-nas-minava-prez-reformi-v-pensiite-i-v-zdravnoto-osiguravane

dnevnik.bg – Въпрос за 100 млн. лв.: Властите ще увеличат пенсиите с по-голям процент

Публикувана: 13.05.2024 15:10

Юлия Лазарова Национален осигурителен институт НОИ

Извънредна новина Разберете големите новини в момента, в който се случват – директно в имейла ви.

По-ниската от предвижданата инфлация доведе до неочакван ефект – обещаното увеличение на пенсиите от 1 юли се оказа, че трябва да е с по-малък процент, а политиците използваха казуса предизборно, настоявайки за решение в полза на пенсионерите.

Близо 20% от работещите не желаят да се осигуряват за пенсия

За работен документ на надзора на НОИ, в който се предлага увеличението да е с 10%, а не с 11%, както е планирано в бюджета, се разбра в края на миналата седмица от съобщение на БНР. “Продължаваме промяната – Демократична България” поиска през уикенда депутатите спешно да се събират на заседание, защото “служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лв. от пенсионерите”. Сумата по изчисление на политическата формация е разходът за по-малкия процент увеличение.

Управляващите са пред въпроса на въпросите: как да свият дефицита за пенсии

Днес съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев поискаха изслушване в парламента на служебния министър-председател и заявиха, че групата събира подписи, за да поиска извънредно заседание. “Искаме заседанието да бъде в две точки – изслушване на министър-председателя по казуса и да задължим Министерския съвет да изплати 11%. Ако дотогава са приели, че е 11%, ще останем само на разпита на министър-председателя. Искаме да покажем, че тези номера тука има – тука няма, което се опитват да направят, просто няма как да минат”, каза Петков, цитиран от БТА.

По-рано през деня и социалният министър Ивайло Иванов, и премиерът Димитър Главчев увериха, че ще предложат на надзорниците да одобрят по-голямото увеличение в полза на пенсионерите. Иванов, който преди това беше управител на НОИ, припомни, че през 2021 г. се беше създала същата ситуация и по предложение на тогавашния служебен социален министър надзорът е взел решение в интерес на пенсионерите.

Според т.нар. златно швейцарско правило на 1 юли всяка година пенсиите, с изключение на отпуснатите през текущата година, се увеличават с половината от ръста на инфлацията за предходната година и с половината от ръста на средния осигурителен доход. Това става с решение на надзорния съвет на НОИ, гласи член 100 от Кодекса за социално осигуряване.

Надзорният съвет се състои от 20 души – представители на министерствата на труда и социалната политика, на финансите, на икономиката, на образованието, на Националната агенция за приходите – общо 10 души, и представители на двата синдиката и петте национално представителни работодателски организации.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2024/05/13/4625150_vupros_za_100_mln_lv_vlastite_shte_uvelichat_pensiite/

3. Бизнес

standartnews.com – „Девин“ ЕАД е призната за „Най-зелената компания в България“ за 2024 година

Публикувана: 14.05.2024 12:25

„Девин“ ЕАД завоюва голямата награда „Най-зелена компания в България“ за 2024 година в четиринадесетото издание на ежегодния конкурс „Най-зелените компании в България“, след като зае призови места в общо четири категории в престижната надпревара.

„Устойчивата икономика е сред основните бизнес приоритети на „Девин“. Радваме се, че усилията, които полагаме от години за опазване на околната среда, запазването на биоразнообразието, както и стремежът ни да осигуряваме на пазара продукти с чиста, натурална вода с грижа за здравето на потребителите и с уважение към природата получиха своето заслужено признание. Нашата основна цел е да свързваме хората и природата за един по-здравословен живот – днес и в бъдеще, и да се трансформираме от компания с положително въздействие в такава, която използва бизнеса като сила за добро и има значим принос в сфери, които далеч надхвърлят икономическите измерения,“ сподели Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.

„Девин“ спечели отличия в следните категории:

„Зелени продукти“ за новата бутилка произведена от 100% рециклирана пластмаса;

за новата бутилка произведена от 100% рециклирана пластмаса; „Зелена инициатива“ за тригодишната програма за залесяване на опожарената гора в местността Сечемека в Родопите;

за тригодишната програма за залесяване на опожарената гора в местността Сечемека в Родопите; „Зелени партньорства“ за сертификацията си като B Corp и усилията, които полага за популяризирането на световното движение в България чрез партньорския проект B Corp Café и „Наръчникът на B Corp компаниите“, който издаде, за да стимулира повече бизнеси в България да се трансформират в компании, които творят добро;

за сертификацията си като B Corp и усилията, които полага за популяризирането на световното движение в България чрез партньорския проект B Corp Café и „Наръчникът на B Corp компаниите“, който издаде, за да стимулира повече бизнеси в България да се трансформират в компании, които творят добро; „ESG лидер“ за цялостната си политика, свързана с устойчивото развитие, опазването на природата и новаторството в прилагането на EGS практиките.

За престижните награди на конкурса тази година се конкурираха над 100 проекта и инициативи. Призовете отчитат към цялото общество кои са компаниите, организациите и личностите у нас, които наистина провеждат отговорни политики и се грижат за околната среда.

===

За „Девин“ ЕАД

От създаването си през 1992 г. „Девин“ ЕАД е лидер на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

„Девин“ ЕАД е отговорна компания, която инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към регионалното развитие, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 г. компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 г. „Девин“ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. „Девин“ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и на ниво продукт.

Компанията притежава престижния сертификат Great Place to Work – най-високото отличие за работодателска марка и отлично работно място в международен план.

От март 2022 г. „Девин“ ЕАД е носител на престижния сертификат B Corp, който отличава компании, отговарящи на най-високите социални и екологични стандарти и поемащи дългосрочен ангажимент за положително въздействие върху обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/devin-ead-e-priznata-za-nay-zelenata-kompaniya-v-balgariya-za-2024-godina-560467.html

tbmagazine.net – Кеос София стартира първата менторска програма за жени в автомобилния бизнес

Публикувана: 14.05.2024 11:10

етикети

Кеос София

менторска програма

жени

Официалният вносител на Renault и Dacia в България – Кеос София, представя първата в автомобилния бранш менторска програма изцяло за жени –  D.R.I.V.E. Името кореспондира със заряда на нежния пол и спецификата на сектора. Началото и съвпада с Международния ден на жените зад волана – 24 юни, а продължителността ще бъде два месеца.

Програмата е разделена в 5 модула , всеки от които ще бъде воден от представител на Кеос София – експерт в областта си. Сферите, които ще бъдат засегнати са разнообразни: бизнес, комуникации, следпродажбено обслужване, човешки ресурси.

Участниците в инициативата ще се включат в бизнес казус, по който ще работят заедно с менторите си, ще опознаят моделната гама на представяните от Кеос София автомобилни марки и разберат как функционира отвътре една от най-успешните компании в бранша. На финала всеки успешно преминал програмата ще получи сертификат за завършване и препоръка за представянето си.

„Добавената стойност на менторската програма е, че дизайнът и е създаден от жени за жени. Изключително ценен ще бъде личният контакт с професионалисти, доказали експертизата си в толкова интересен бранш като автомобилния. В неговите основи са залегнали сфери, характерни за всеки успешен бизнес:  маркетинг, финанси, човешки ресурси и други, но допълнение с много емоция. Искаме да дадем шанс на повече млади дами да открият професионалното си поприще в него.“  – сподели Калина Йорданова, изпълнителен директор на Кеос София.

Според резултатите от проведеното от Кеос София изследване на тема полово равенство, средният дял на дамите в колектива на една компания в автомобилния сектор в България е 36,3%. От тях 26,6% са на висше управленско ниво. От друга страна, България продължава да е сред лидерите в Европа по дял на жени на мениджърски позиции с над 40%.

Участие в програмата могат да вземат студенти или наскоро завършили млади професионалисти от нежния пол между 18 и 25 години , а кандидатстването вече е отворено като се попълни формата на линка ТУК .

https://www.tbmagazine.net/statia/keos-sofiya-startira-prvata-mentorska-programa-za-zheni-v-avtomobilniya-biznes.html

expert.bg – Хотелиерският бизнес у нас се радва на добри резултати: Приходите от нощувки нарастват

Публикувана: 13.05.2024 16:20

87

И през март хотелиерският бизнес в България се радва на добри резултати, като местата за настаняване отчитат ръст в заетостта, в приходите от нощувки и броя на пренощувалите. Хотелите у нас продължават да повишават приходите си през първия пролетен месец въпреки отстъплението спрямо силните зимни месеци. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за февруари 2024 г.

Приходите от нощувки нарастват със 17,4% спрямо същия месец на 2023 г. и достигат 93,5 млн. лв., като 58,8 млн. лв. са от български граждани, а 34,7 млн. лв. – от чужди граждани.

Оказва се, че месец март като цяло е по-слаб за хотелиерите като приходи спрямо януари и февруари. Приходите от нощувки през февруари бяха 106,9 млн. лв., а през януари тази година постъпленията от нощувки възлязоха на 91,1 млн. лв.

Общият брой на нощувките през март е 1,074 млн., или с 4,6% повече спрямо година по-рано. Българите са реализирали 733 хил. нощувки, а чужденците – 341 хиляди. В местата за настаняване с 4 и 5 звезди са осъществени 77,6% от общия брой нощувки на чужди и 44,9% – на български граждани. В 3-звездните са реализирани 15,6% от нощувките на чужди и 28,2% – на български граждани, а в 1 и 2 звезди са съответно 6,8% и 26,9%.

Графика: НСИ

Броят на пренощувалите нараства с 9,7% спрямо година по-рано и достига 497 хил., като е отчетено повишение както при българите – с 11,9%, така и при чуждите – с 4,1%. Нощувалите български граждани са 366 хил. и са реализирали средно по 2 нощувки. Чуждите граждани са 131 хил. със средно по 2,6 нощувки.

Общата заетост на леглата през март е 27,1%, като се увеличава с 0,1 пр. п. спрямо година по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 37,3%, следват тези с 3 звезди – 25,4%, и с 1 и 2 звезди – 16,4%.

През март в страната са функционирали 2213 обекта с 10 или повече легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване с 62,9 хил. стаи и 130 хил. легла в тях. Спрямо същия месец на 2023 г. местата за настаняване нарастват с 4,2%, а броят на леглата в тях – с 4,7%.

Източник: НСИ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Приходите от нощувки нарастват с 17,4% през януари 2024 година

Приходите от нощувки нарастват с близо 13% през ноември 2023 година

Приходите от нощувки през октомври нарастват със 17,7% на годишна база

Туристическите пътувания в ЕС се възстановяват силно през 2022 г., но професионалните срещат трудности

https://www.expert.bg/macroview/economy/hotelierskijat-biznes-u-nas-se-radva-na-dobri-rezultati-prihodite-ot-noshtuvki-narastvat-2220594.html