02.05.2024

Преглед на медиите 2.5.2024 (четвъртък)

1. КРИБ 
в. Мач телеграф, стр. 7 – ЗАБРАНИХА РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТ В МЕДИИТЕ

Публикувана: 01.05.2024 01:30

Парламентът прие окончателно решение да забрани рекламата на хазарт в електронните и в печатните медии.

Това стана на извънредно-заседание на Народното събрание. Законопроектът за изменение и допълнения на Закона за хазарта внесен от депутатите Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ получи отдавна невиждана подкрепа и пълно единодушие сред всички регистрирани за участие в заседанието народни представители. Рекламата ще остане позволена само върху билбордове и в спортни зали, които се намират на 300 метра от образователни институции и читалища. Единственото изключение е за игрите на държавното предприятие „Български спортен тотализатор”, тъй като то задължително разпределя печалбата си за спорт и култура, за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си. Не подлежи на регулация и присъствието на подобна реклама в социалните мрежи.

Рестрикции

Прието беше още хазартни зали да има само в населени места с над 10 хиляди жители с изключение на курортите и граничните зони. При първото гласуване депутатите бяха решили без казина да останат села и градове с до 5000 жители. В комисията по бюджет и финанси отчетоха всички предложения, постъпили между двете гласувания като осредниха размера на рестрикциите или одобриха най-строгите и по отношение на други редакции.

Експертите от министерството на финансите, които присъстваха и на заседанието на комисията, а след това бяха допуснати и в пленарна зала, уточниха, че според поисканата справка от НАП около 104 обекта подлежат на затваряне. Те не предоставиха данни какъв персонал ще се наложи да бъде съкратен.

Текстовете вече предизвикаха бурни реакции сред редица браншови организации в серия от позиции, разкриващи негативните последици от забраната на рекламата на хазарт. Сред представените 22 становища са тези от „Нова Броудкастинг груп”, „Нет Инфо ЕАД”, БНТ и др. Всички те се обединяват около тезата, че промените застрашават икономическата стабилност на медиите, тъй като не е имало обсъждане със засегнати страни. Против се обявиха и спортни федерации и ръководители на спортни крубове, защото така ще загубят спонсори и над 100 милиона лева годишно финансиране за спорта.

Нелегалност

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с остра позиция и предложи спешни разговори. Експерти твърдят, че текстовете могат да доведат и пренасочване на потребителите към нелегалните залози. От Конфедерацията на I работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също разпространиха позиция, че „от промените ще настъпят трайни неблагоприятни последици за държавата, обществото и бизнес климата в страната”. Те заявяват, че забраната на рекламата на хазарт ще доведе до загуба на работа на хиляди хора (изчисляват заетите в сектора на 100 000), че загуби ще има за туризма, спорта, културата, както и за държавния бюджет, че ще повлияе на чуждестранните инвестиции и изтичането на капитали. „Работни места ще се освободят и в медиите, както и в рекламните агенции, работещи в сектора. Ще бъде нарушена финансовата стабилност на медиите чрез директна намеса на държавата и принуда за прекратяване на облигационните отношения на хазартния бранш с рекламните агенции, телевизиите, радиата, печатните и електронните медии”, пише в становището на КРИБ.

http://clippingpoint.net/article/18dc186a8d9479a2fa3e2d272dd5b32487803cf5

Статията може да бъде прочетена още в:

https://www.dotbg.bg/article/17777520

http://clippingpoint.net/article/f67f68f77471b6df35ba0d02b3c3d3a3ce4532e5

https://vnews.bg/news/216626

http://clippingpoint.net/article/1afdc7e041a10e59b3b59d682105e5c6a6c1d4ca

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17776856

trud.bg – Глоба до 2000 лв. за залози на нелегален сайт

Публикувана: 30.04.2024 20:30

Глоба в размер от 500 лв. до 2000 лв. ще налагат на хора, които залагат на нелегални сайтове за хазарт. Това гласят промени в Закона за хазарта, които бяха приети окончателно от парламента. Банките вече няма да могат да превеждат пари, предназначени за залози в нелегални сайтове, както и да осъществяват преводи на печалби от незаконни залагания. Въпреки острия протест от страна на бизнеса, депутатите решиха да забранят рекламата на хазартни игри по радио или телевизионни програми, като изключение има само за реклама на Българския спортен тотализатор. Забранява се и рекламата на фасади на сгради, в печатни произведения и интернет страници. От промените ще настъпят трайни неблагоприятни последици за държавата, обществото и бизнес климата в страната, гласи официално становище на КРИБ по повод промените в Закона за хазарта. Работните си места ще загубят хиляди служители, очаква се цели рекламни отдели да бъдат закрити. Работни места ще бъдат освободени и в медиите, както и в рекламните агенции, работещи в сектора, посочват от работодателската организация. Депутатите решиха, че хазартни игри може да бъдат рекламирани само на билбордове, които се намират на повече от 300 метра от училища и университети, върху фасадата на самия обект за хазартни игри и върху спортна екипировка и спортни съоръжения. С наредба на министрите на финансите и на здравеопазването ще бъде определено максимално време, през което един човек може да стои в сайт за онлайн залагания, ще бъде определен максимален размер на онлайн залозите, които може да бъдат направени за определено време, както и максимален размер на загубите за участниците в игрите.

https://trud.bg/%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-2000-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82/

zarata.info – Парламентът единодушно забрани рекламата на хазарт в медиите. Телевизиите се оплакаха от натиск

Публикувана: 30.04.2024 19:15

В последния ден от работата на 49-ия парламент депутатите единодушно приеха окончателно на второ четене пълна забрана на рекламата на хазарт във всички видове медии. Решението беше взето със 198 гласа, без „против“ и „въздържал се“. Медийни групи, хазартни, спортни и бизнес организации се обявиха против и прогнозираха финансови проблеми и зависимост.

Това се случва, след като предложението беше внесено миналата седмица от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). То предвижда пълна забрана на реклама на хазарт в телевизии, радиостанции, вестници и сайтове. Допуска се само рекламирането на хазарт на билбордове, но те трябва да са поставени на не по-малко от 300 м от учебни заведения. Освен това в тях не може да се посочват никакви числа и 10% от площта им трябва да е заета с надписи, предупреждаващи, че хазартът може да доведе до зависимост.

Забраната няма да важи за спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. Социалните мрежи също остават извън обхвата на закона.

Ограничението за рекламиране не важи единствено за държавния тотализатор с мотива, че той е длъжен да разпределя печалбата си за разходи за спорт и здраве, което не е валидно за частните оператори.

В момента хазартната реклама също е забранена, но в закона има вратичка, от която се възползват операторите. Не могат да се рекламират печалби и победители, но могат да се използват обществено познати лица и послания за бонуси.

Пълната забрана ще лиши телевизиите и други онлайн медии от приходи от игралната индустрия в размер на около 170 млн. лв., показват изчисленията на бранша.

За забраната настояват от години организации за защита на децата, психолози, групи за хазартно зависими, медийни експерти и граждани в онлайн петиции.

Големите телевизии, медийни групи, Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) и хазартният бизнес обаче се обявиха твърдо против закона. Мотивът им е, че са силно зависими финансово от рекламата и функционирането им, както и свободата на словото, ще бъдат заплашени. Те настояха за обсъждане на други работещи мерки за ограничаване на рекламата, за да бъдат защитени уязвимите групи.

Въпреки това законопроектът беше приет скоростно на първо четене от бюджетната комисия в края на миналата седмица, а след това с пълно мнозинство и на първо четене в пленарна зала. Срокът за предложения между двете четения беше съкратен на минималния – три дни, които изтекоха в понеделник. Във вторник първо предложението мина през ресорната комисия, а веднага след това и в зала.

Това се случи, след като преди три седмици ГЕРБ и ПП-ДБ не подкрепиха подобен законопроект на „Възраждане“.

Какво казаха политиците

„Ако една дейност ще е разрешена, тя може да е регулирана, но трябва да ѝ позволиш да работи. Ако ще я регулираш твърде много, по-добре да я забраниш, на практика“, аргументира промените Йордан Цонев.

Още преди второто гласуване от ПП-ДБ казаха, че принципно подкрепят проекта, въпреки че имат забележки по детайлите. Бившият премиер Николай Денков каза, че забраната е пряка заплаха за медиите, тъй като един сериозен източник на приходи ще изчезне и те ще станат по-зависими.

Божидар Божанов (ПП-ДБ) коментира, че са нужни и други промени, като ограничения за определени рискови групи да участват в хазартни игри – лица на социални помощи, с възбрани, с предсрочно изискуеми кредити.

От БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ се обединиха, че законопроектът се внася сега и така спешно с предизборна цел, за да бъдат избирателите „почерпени с бонбони“. Петкова и Цонев не са коментирали тези обвинения.

Аргументите против закона

От АБРО посочват в позиция, че въвеждането на пълна забрана за рекламиране на хазартни игри в средата на годината е удар по финансовата независимост на медиите, тъй като този сектор има голям дял в рекламните бюджети. Това от своя страна ще има пряк резултат до достъпа на потребителите до спортно и качествено публицистично съдържание.

Подобни промени би трябвало да се въвеждат в началото на финансовата година, като далеч преди това се обсъдят със засегнатите страни, за да има достатъчен хоризонт да се търси друг приходоизточник, посочват от организацията.

Пълната забрана на рекламата на хазартни игри в медиите няма да постигне целта за ограничаване на хазарта и зависимостите от него. Със сигурност това, което ще се случи, е разрастване на сивия сектор през нелицензирани сайтове, което не защитава нито потребителите, нито постъпленията в бюджета от данъци и такси за хазартна дейност, предупредиха от Българската асоциация за хазартни дейности.

Едно от най-големите притеснения на хазартните оператори и телевизиите е какво ще се случи с вече планираните бюджети и сключени рекламни договори за предстоящото Европейско футболно първенство.

Нова телевизия съобщи в понеделник, че собственикът ѝ „Нова броудкастинг груп“ е изпратила позиция до депутатите, че подобна забрана, особено в средата на годината, ще застраши много от спортните предаванията на медията, особено свързани с Европейското първенство по футбол, както и икономическата независимост на медиите като цяло.

През 2020 г. обаче Нова телевизия беше замесена в хазартния скандал с така наречената „паметна записка“, подписана от тогавашния ѝ собственик Кирил Домусчиев и хазартния бос Васил Божков, който след това избяга, а миналата година се върна от Дубай. Тя беше разпространена от Божков, който твърдеше, че е бил подложен на натиск да сключи договор за реклама на хазарт в медиите на групата за 24 млн. лв. с ДДС годишно. Той обвини за това тогавашния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовият министър по това време Владислав Горанов.

Въпреки че след това неговият бизнес беше прекратен от държавата, след като той получи обвинения, рекламата на залози по телевизии и сайтове дори се увеличи.

Сега от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), чийто председател е Домусчиев, в понеделник излязоха с позиция, че „от промените ще настъпят трайни неблагоприятни последици за държавата, обществото и бизнес климата в страната“.

Те заявяват, че забраната на рекламата на хазарт ще доведе до загуба на работа на хиляди хора (според тях около 100 000), че загуби ще има за туризма, спорта, културата, както и за държавния бюджет, че ще повлияе на чуждестранните инвестиции и изтичането на капитали.

Медийната група „Нет инфо“, собственик на Nova.bg, Vesti.bg, Telegraph.bg, Gong.bg, Pariteni.bg, Vbox7.com и други, също изразиха позиция, че големият губещ от забраната ще бъдат българските електронни медии и сайтове, защото парите за реклама на хазартни игри ще се насочат към социалните мрежи, чуждестранните сайтове и анонимните сайтове. От компанията посочват, че Фейсбук, Инстаграм и Вайбър не подлежат на такива рестрикции.

„Съгласно предложените текстове няма да е възможно лицензираните хазартни оператори да спонсорират телевизионното излъчване на спортни събития“, написа и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, който добавя, че се създава риск как БНТ ще излъчва събития от този ранг.

Спортни клубове и федерации също се обявиха срещу пълната забрана на хазарта в радио и телевизии.

„Хазартните фирми дават повече пари за развитие на спорта, отколкото Министерството на спорта“, каза пред Нова телевизия Любомир Ганев – президент на Българската федерация по волейбол. „Забраната да се рекламира в медии ще се отрази и на рекламирането в спортните клубове и федерации. Как ще се компенсират парите за спорт?“, попита той.

Какво още предвижда законът

Рекламата на „игри на щастието“ ще остане разрешена единствено върху билбордове, върху самите хазартни обекти, както и върху спортни съоръжения и екипи, с изключение на тези за деца.

Предвиждат се и забрани, свързани с нелегалния хазарт, особено в онлайн пространството.

Ще бъде забранено също функционирането на игрални зали и казина в малките населени места под 10 000 жители, като вносителите на проекта бяха предвидили до 5000 души. Действащите оператори ще имат 3 години да се съобразят със забраната. Цонев обясни, че инвестициите в такива места са големи и ако се налага тези зали веднага да затворят, държавата ще бъде успешно осъдена да плати за това.

Изключение от броя жители се прави само за селищата, намиращи се до 30 км от граничен пункт, а също за националните курорти.

По предложение на ПП-ДБ беше прието, че лицензираните хазартни оператори ще трябва да поддържат 750 000 лв. инвестиции в регионите за целия период на лиценза.

Вменява се и задължение на хазартните оператори да внасят вноска „социална отговорност“ в спортното и здравното министерство. В момента те отиват само в Министерството на младежта и спорта.

Въвеждат се и допълнителни ограничения на нелегалния хазарт, включително на захранването на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години чрез пощенски преводи и предплатени ваучери.

Записано беше и повишение на глобите за работа на игрална зала без лиценз да се вдигнат от 10-30 000 лв. на 30-50 000 лв. Излъчващите забранена реклама се предвижда да се наказват с имуществена санкция 10-30 000 лв. и глоба 5-10 000 лв.

Депутатите решиха, че Съветът за електронни медии ще следи за забранена реклама на хазарт в медиите и ще подава сигнал до НАП. Тя на свой ред, позовавайки се на европейски регламент по въпроса, може да ги спре за нарушението, но спирането трябва да е разрешено от съда.

На фона на промените данните показват, че броят на хората, които са се регистрирали като хазартно уязвими, се увеличава и достига 36 000 души по данни на НАП.

Според публикация на „Капитал“ през миналата година 22-те лицензирани компании (допреди три години те бяха само 6) бележат ръст на онлайн залозите от 12%, достигайки 1.1 млрд. лева. При традиционните казина и игрални зали също има ръст, но с по-бавен темп. Над 168 млн. лв. са вложени само за ТВ реклами от хазартните оператори през 2023 г.

Това е последният работен ден на парламента преди почивката за Великден и предизборната ваканция, която започва веднага след това. Така до извънредните парламентарни избори на 9 юни, които ще се проведат заедно с европейските, Народното събрание няма да работи.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

40 споделяния

https://zarata.info/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb/

Статията може да бъде прочетена още в:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/hazart-zakon-zabrana-radio-televizia/32927385.html

2. Работодатели

flagman.bg – Чуждите работници излизат на хотелиерите ни до 50% по-скъпо от нашенците

Публикувана: 02.05.2024 11:55

Чуждите работници излизат на хотелиерите ни до 50% по-скъпо от нашенците

Автор: Пресцентър БсТПП

Чуждите сезонни работници, които идват за до 90 дни у нас, струват с около 50% по-скъпо, защото за тях има постоянни разходи – за самолетен билет, медицинска застраховка и жилище, които работодателят е длъжен да осигури

На прага на летния сезон в туристическия бранш липсват 30 000 работници. Най-голям глад има за камериерки, чистачи, сервитьори, работници в кухнята. Заради дефицита на работна ръка сезон 2024 е под въпрос, някои бизнеси могат да фалират.

Това съобщи пред „Телеграф“ Веселин Халачев, председател на Обединени бизнес клубове и шеф на Българо-узбекската търговска камара.

Общо 200 000 работници не достигат на бизнеса в различни сектори. В сферата на транспорта липсват 24 000 души, в строителството – 25-30 хиляди.

Дефицитът на работна ръка се дължи на това, че българските работници избягаха да работят по Западна Европа или САЩ за по-високи възнаграждения. Мнозина се научили и на лесното – отиват в Западна Европа, работят известно време, връщат се тук и получават социални помощи, които надвишават заплатите, които нашите работодатели предлагат.

Чуждите сезонни работници, които идват за до 90 дни у нас, струват с около 50% по-скъпо, защото за тях има постоянни разходи – за самолетен билет, медицинска застраховка и жилище, които работодателят е длъжен да осигури. Въпреки това родният бизнес нямал избор и бил принуден да ги плаща, защото българи се намират вече много трудно.

У нас идват основно хора от средноазиатските държави като Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан. Пристигат и работници от Непал, Индия и Шри Ланка. Миналата година имало и хора от Бангладеш, но родните работодатели вече не ги искали. В момента консулските ни служби в азиатските държави са задръстени от молби за визи на сезонни работници, а нямало достатъчно принтери и служители, които да се справят с такъв огромен брой документи. В Узбекистан в момента чакат визи 14 500 човека. А на ден могат да се издават само по 30 документа.

От 1 юни в консулствата ни щели да бъдат командировани допълнително служители. Халачев обаче смята, че тези мерки са много закъснели. Каквото може да се направи, трябва да се направи на пожар, най-късно до края на май, след това ще е късно. За догодина трябва да се измисли план и график, така че да не изпадаме отново в тази ситуация, коментира още той.

На фона на това, което чужденците биха взели в собствените си държави, българските заплати изглеждат привлекателни – минималната е вече 933 лева или над 500 долара. Общ работник в склад вече може да вземе 1800 лева чисто на месец, а помощник в кухнята – от 1800 до 2500 лева, ако работи за голяма верига ресторанти.

В същото време в Узбекистан в селата и малките градове заплатите варират от 80 до 120 долара на месец. В голям град продавачка взима 250-300 долара. Държавните служите са по-добре платени – те получават по 400-500 долара. Най-добре са тези, които работят за международни компании – те взимат 700-1000 долара, но са малцинство.

Източник: econ.bg

https://www.flagman.bg/article/320327

telegraph.bg – УРА! Минаваме на 4-дневна работна седмица !

Публикувана: 01.05.2024 20:50

Б ългария въвежда 4-дневна работна седмица, ето от кога…

Темата за условията на труд на работещите хора е неминуемо в центъра на 1-ви май.

Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които не могат да не се съобразяват и работодатели, и служители. Това заяви за БНР Георги Първанов, специалист по човешки ресурси,член на УС на Българската конфедерация по заетостта.

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица.

Все още има страни – в Африка и в Азия, където работната седмица е 6-дневна. В същото време вече има страни, в които се експериментира с 3-дневна работна седмица, припомни той.

По думите му не е далече времето, когато у нас ще се работи 4 дни в седмицата. Той прогнозира ,че това ще се случи още преди 2030 година.

При поколението Х вече не е проблем да се сменя работата. При Yи Z няма вече принадлежност към службата, в офиса се стои колкото се може по-малко. Нужна е социална кауза да запали и да мотивира служителите. Търси се повече баланс между работа и лично време, обръща се внимание на възможността за дистанционна работа, припомня още специалистът.

“Трябва да се подготвим за пазар на труда, на който ще съжителстваме и работим рамо до рамо с колеги от различни националности – допълни Първанов. – Синдикатите и занапред ще имат своето място. След тристранките вече можем да говорим и за четиристранки, имайки предвид агенциите за подбор на кадри.”, каза той.

По отношение на хората с увреждания, в предпенсия и дори след пенсиониране, Първанов защитава позицията, че те са добър резерв, който при дефицита на кадри може да бъде използван.

Работодателите не бива да забравят, че хората са най-ценният им капитал, не пропусна да подчертае експертът.

https://telegraph.bg/biznes/novini/ura-minavame-na-4-dnevna-rabotna-sedmica-shte-syzhitelstvame-i-shte-se-trudim-ramo-do-ramo-s-kolegi-ot-razlichni-nacionalnosti-smiata-ekspertyt-po-choveshki-resursi-georgi-pyrvanov-413140

24chasa.bg – Експерт: Работната ръка у нас застарява, а липсват и специалисти

Публикувана: 01.05.2024 10:15

Оказва се, че въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основна се оказва образованието на безработните. Пред Нова тв темата коментираха бившият социален министър Христина Христова, управителят на фирма за човешки ресурси, член на Българската конфедерация по заетостта, Валентин Кръстев и Александър Нуцов от “Стратегия и политики” в Българската предприемаческа асоциация – BESCO.

Според Христина Христова на пазара на труда и у нас, и в ЕС, се наблюдават големи дисбаланси. Бившият социален министър подчерта, че работната ръка у нас застарява, а липсват и специалисти като електроинженери, ядрени и химически инженери. По думите на експертите голяма пречка за висок брой безработни у нас е, че българският език не им е майчин. Друга бариера е ниското образование. „Професията на бъдещето е мисленето”, смята Александър Нуцов.

Той е категоричен, че трябва голяма реформа в образованието, така че то да покрива нуждите на бизнеса.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17779111

fakti.bg – Георги Първанов: Стотици хиляди българи нито работят, нито учат

Публикувана: 02.05.2024 05:45

Работодателите у нас търсят стотици хиляди души, които да наемат. В същото време – пак стотици хиляди в България нито работят, нито учат. На този фон, голяма част от бранша също се пита кой ще работи по морето това лято.

“За пръв път наблюдаваме и задържане на търсенето в индустриалната сфера и производството. Търсят се по-малко хора от това, което е традиционно през последните години. В допълнение на лекия застой, който се вижда в IT и аутсорсинг сферата, безработицата се стабилизира на нива малко над 5% и тези 160 000, които не работят, изглежда че няма как да се реализират на пазара на труда. Ситуацията е на недостиг и има нужда от свежа кръв и нови хора отвън”.

Това каза специалистът по управление на хора Георги Първанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Процедурите за внос на работна ръка от трети страни обаче остават доста сложни.

“В едни други времена България беше вносител на работна ръка, около 50 000 виетнамци са работили в страната. След това, за съжаление, станахме износител за доста дълго време. В момента се връщаме в ролята на вносител и нашите посолства навън все още не са подготвени и нямат ресурса бързо да издават визи, а и в някои ключови пазари, където има квалифицирани хора, например Филипините и Киргизстан, няма български посолства”, обясни Първанов.

По негови думи се търсят хора в секторите на селското стопанство, производство, строителство, медицина и други.

https://fakti.bg/bulgaria/877575-georgi-parvanov-stotici-hiladi-balgari-nito-rabotat-nito-uchat 

focus-news.net – Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителната здравна осигуровка и повечето дни платен отпуск

Публикувана: 01.05.2024 23:25

54% от служителите в България се оглеждат за нова работа, докато са на настоящата си позиция, показва проучване на nPloy. За сравнение, този дял в предходното годишно проучване на компанията е бил едва 33%, което е доказателство за все по-голяма динамика на талантите на трудовия пазар в страната.В рамките на 3-месечен период (края на 2023 – началото на 2024 г.) в проучването взеха участие малко над 1400 служители и повече от 150 HR специалисти. Двете аналогични анкети позволяват да сравним очакванията и нагласите на двете страни на пазара на труда у нас.Над 50% от анкетираните HR специалисти смятат, че има достатъчно квалифицирани специалисти за техните позиции – значително повече от 34%, които са били на същото мнение през 2022 г. Въпреки цялостната положителна картина, работодателите споделят и кои са сферите, в които най-трудно се намират подходящи кадри. Очаквано класацията води IT секторът с 48%, след което се нареждат Счетоводство, финанси и одит (26%) и Инженерство и техника (20%).Показателно е, че 20% от анкетираните кандидати изобщо не биха кандидатствали по обява, ако заплатата не е посочена в нея, а други 14% се колебаят. И въпреки че 64% от HR специалистите осъзнават колко важно е за кандидатите да виждат заплатата за позицията, едва 6% споделят точната сума в обявите си, а 41% посочват диапазон на възнаграждението. Според 40% от анкетираните рекрутъри, корпоративната политика на компанията не позволява обявяване на заплатата.Хибридния модел на работа предпочитат 66% от анкетираните, след което се нарежда изцяло дистанционната работа с 22%. Моделът от офис предпочитат едва 12% от талантите. При компаниите отново води хибридния модел с (66%), но за разлика от талантите, доста повече работодатели (37%) залагат изцяло на работа в офис и само 16% на изцяло дистанционна работа.За да отговори на нарастващото търсене на remote работа, което местният ни пазар очевидно не може да удовлетвори, nPloy вече предлага над 1000 изцяло дистанционни работни позиции от над 100 международни технологични компании като GitLab, Brevo, Airalo, Binance, AngelList, Polygon, Kraken и Zapier. За талантите това означава не само по-високо заплащане, но и придобивки като допълнителен платен отпуск, гъвкаво работно време и бюджет за оборудване на домашен офис, например.Най-важната социална придобивка според 71% от кандидатите и най-често предлагана сред работодателите (82%) е допълнителното здравно осигуряване. На второ място за служителите идват допълнителните дни платен отпуск (51%), а на трето – програмите за обучение и квалификация (48%).

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Vseki-vtori-se-oslushva-za-po-dobra-rabota-vodeshti-sa-dopulnitelnata-zdravna-osigurovka-i-povecheto-dni-platen-otpusk-2099488

plovdivskinovini.bg – Доц. Мика Зайкова: Близо 54 на сто са работещите бедни у нас, а 80 на сто са принудени да работят на по две места

Публикувана: 01.05.2024 14:50

Навръх Деня на труда и международната работническа солидарност, novini.bg разговаря с финансовия експерт и доктор на икономическите науки доц. Мика Зайкова, която е и дългогодишен синдикален общественик. Тя бе депутат в съставите на 45-то и 46-то Народно събрание от квотата на ИТН. Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера, – 1 май 1886 г., – когато профсъюзите в САЩ провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. – Доц. Зайкова, по-леко ли е за българите днес да си заработват прехраната? – Труден въпрос. 80 на сто от работещите са принудени да работят на по две места, за да изкарват прилични доходи за своите семейства. Малко са местата, където заетите да могат да заработят малко над месечната издръжка на семейството. Хич не му е лесно на българина. Знаете, че отдавна вече говорим за “работещи бедни”, а това са всички онези, чиито доходи са под обявената сума за норма – издръжка на месец, която е 1454 лева на човек. Това означава, че над 3000 лева са нужни месечно за едно семейство, като се има предвид, че върху заплатите се начислява и 10% данък и отделно осигуровки. Близо 54 на сто са работещите бедни у нас. Онези, които получават минимална заплата/чисто около 700 лева/ могат да си напълнят близо 8,2 пъти “малката потребителска кошница” със стоките, които се употребяват всеки ден. За съпоставка – румънците с доходите си могат да напълнят тази кошница 15 пъти, да не сравняваме с Франция, където стигат до 34 пълнения на този метафоричен съд и т.н.. Ние продължаваме да сме най-бедните в ЕС, колкото и да си говорим за увеличени средни и минимални заплати и пенсии. Трябва да следим каква е покупателната способност на хората. И аз днес, на празника на труда, не мога да кажа нищо весело и оптимистично на работещите българи. – Но нали казват, че инфлацията пада? – Индексът на инфлацията не отчита динамиката в цените на горивата, на храните и безалкохолните напитки, а точно в това са най-високите надценки за потребителите. Аз твърдя, че потреблението в България продължава да се свива. Затова повечето хора у нас твърдят, че трудно посрещат ежемесечните си разходи. Т.г. се очаква да има ръст и на цената на водата, а стопирането на излизането на свободния пазар на потребителите на ток, далеч не означава, че той ще поевтинее, напротив. България не е изолиран остров и случващото се на международните пазари, намира отзвук и тук. Войните в Газа и Украйна също се отразяват негативно на пазарите по целия свят. Изобщо политиката навсякъде по света създава огромни проблеми на икономиката. – 1-ви май е и празник на работническата солидарност, защо у нас в най-новата ни история работниците не са солидарни да отстояват своите права? – Защото българинът е смазан, съсипан от преживяното над 3 десетилетия, а и преди това. Синдикатите полагат усилия да се борят за основните права на работещите, но това далеч не е достатъчно и сериозно изоставаме от останалия свят, където вече внедряват в производствата изкуствен интелект, където се борят за намаляване на работната седмица до 4 дни и т.н.. У нас уж правим дигитализация в индустрията, ама всички модернизации на практика не стигат до човека, не подобряват де факто живота му. Познавам много млади мъже и жени, които работят на по две места непрекъснато, но вторите им заетости са по граждански договори, а това утре няма да бъде отразено и начислено върху пенсията им. Те работят като египетски роби – много часове. – Прави впечатление, че напоследък има голям мерак за работа в чиновническите среди, така ли е наистина? – Има голяма разлика между заплащанията на партийните назначения в администрацията и възнагражденията на редовите чиновници там. Вторите вземат по 1200-1300 лева, а имат по 2-3 образования, знаят езици и т.н., пък в провинцията вземат още по-малко. От другата страна на този кантар са политическите креатури, които са щедро заплатени с нашите пари в бюджета. Вярно е, че заплатите в обществения сектор растат много по-бързо, отколкото в частния и затова там има много политически назначения и апетит затова. – Работи ли някой въобще по темата за неравенствата между бедни и богати, които у нас са над 8 пъти и сме най-зле в ЕС и по този показател? – Мисля, че трябва да се направи реформа на данъчната система. С риск да ми се разсърдят някои работодатели, ще кажа, че самата ни данъчна система генерира неравенства. Плоският данък бе въведен с цел да привлечем инвеститори, които пък да създават работни места. Но този налог генерира неравенство като прави богатите по-богати, а бедните още по-бедни. Чорбаджиите си гледат интересите, но те също са поставени под натиск. Печалбите на обществените фирми бяха обрани, ошушкани до стотинка. Нуждаем се от нова данъчна система, от нова пенсионна система, от нова административна система – всичко това изисква огромни реформи. Такива изменения се правят, когато имаме спокойна политическа обстановка. Сега не може и не се прави нищо – абсолютно нищо. Но да не губим надежда. Дай боже след изборите да се състави добра, работеща коалиция, защото е повече от ясно, че българите няма да дадат властта само на една партия. Аз мисля, че няма срамни коалиции. Но има такива, които са в интерес на хората и други, които са в полза само на нечии джобове.

https://plovdivskinovini.bg/bulgaria/246281/dotz-mika-zaikova-blizo-54-na-sto-sa-raboteshtite-bedni-u-nas-a-80-na-sto-sa-prinudeni-da-rabotyat-na-po-dve-mesta

dunavmost.com – Икономист: Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Публикувана: 01.05.2024 14:05

Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска

Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска

Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на БНР икономическият анализатор Светозар Гледачев.

Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо от печалбите на фирмите да се отделят средства за инвестиции.

„За да се получи заплата, преди това трябва да се създаде продукт, който да може да се продаде. Съответно – печалбата да се раздели между работодателите и работниците. Но затова са необходими нови технологии. Нашата производителност на труда е най-ниска в ЕС. Затова и заплатите са ни най-ниски. Немският работник може да взима над два пъти по-голяма заплата, но неговата производителност на труда е четири пъти по-голяма от тази на български работник“, каза още Светозар Гледачев.

Той подчерта, че държавата е лош инвеститор. В последните години винаги се орязват средствата за инвестиции.

„Когато заплатите се увеличават чрез преразпределение, никой не печели“, категоричен е Гледачев.

https://www.dunavmost.com/novini/ikonomist-zaplatite-na-balgarite-skoro-nyama-da-stignat-evropeiskite

fakti.bg – Служебният социален министър: Трудът е в основата на трайното справяне с бедността

Публикувана: 01.05.2024 12:55

Уважаеми трудещи се, за мен е чест да Ви поздравя по случай Международния ден на труда и работническата солидарност – Първи май! Денят, в който отбелязваме единството на работещите, обединени в борбата си за по-достойни условия на труд. Трудът е в основата на трайното справяне с бедността. Това написа в страницата на социалното министерство във “Фейсбук” служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Така той отбеляза Международния ден на труда – 1 май.

Трудът осигурява нашата лична социална стабилност, спокойното бъдеще на децата ни, достойните старини на родителите ни. От труда зависи и функционирането на жизненоважни за всяко общество системи – социалната, здравната, образователната. Пожелавам Ви никога да не губите вярата, че Вие, хората на труда, носите промяната към по-добро и мотивацията да я постигнете. Особено в днешния динамичен свят на политически катаклизми, климатични промени и бързо развиващи се технологии, които създават все повече глобални предизвикателства пред организацията на труда и осигуряването на достойни и безопасни условия за полагането му, обобщи Ивайло Иванов.

Той посочва, че демографската обстановка също е тревожна: населението застарява, работната сила намалява. Изчезват професии, появяват се нови. Намаляват работните места. Работодателите търсят работници и служители със специфични умения, което превръща ученето през целия живот от послание в необходимост за пълноценна реализация на пазара на труда, допълва служебният министър.

“В Министерството на труда и социалната политика сме наясно, че за преодоляването на тези нови предизвикателства е необходима не само обществената енергия на солидарността на работещите, но съвместни и премислени действия с работодатели и институции.

Една от най-важните ни цели в краткосрочен план е транспонирането в българското законодателство на Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС. Вярвам, че заедно със социалните партньори и всички заинтересовани страни ще намерим балансирано решение, което ще гарантира не само достойно и справедливо заплащане, но и стабилността на българската икономика, посочи служебният министър на труда и социалната политика.

https://fakti.bg/bulgaria/877442-slujebniat-socialen-ministar-trudat-e-v-osnovata-na-trainoto-spravane-s-bednostta

epicenter.bg – Половината безработни имат средно образование

Публикувана: 01.05.2024 11:45

Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основната се оказва образованието на безработните.

В Деня на труда NOVA провери става ли пазарът все по-затворен за необразованите, увеличава ли се делът на неактивните младежи и върви ли заетостта към застой.

Ниска безработица, но и намаляло търсене на труд. Така анализ на Института за пазарна икономика определя пазара на труда за изминалата година. След пандемията от COVID-19 и кризата, до която тя доведе трудовия пазар, сега той е спокоен. След като се сви, коефициентът на безработица вече две години се задържа на малко над 4%, а броят на безработните продължава да пада. През миналата година, регистрирани в бюрата по труда са били 132 хиляди души, което е по-малко дори от предпандемичната 2019-а.

Защо обаче сред тях има хора, които трайно не успяват да се реализират на пазара на труда, въпреки глада за кадри, за който все по-често говорим? Според експертите, причините са неподходящото им образование, уменията или пък района, в който се намират. Или казано с други думи, проблемът не е в липсата на свободни работни места, а в профила на безработните. Оказва се неподходящ за работодателите и това ги отказва да наемат хора. Ето и с какъв избор разполагат те. 14% от безработните на пазара в момента са висшисти, при тях коефициентът на безработица е под 2. При хората със средно образование също остава нисък – около 4, с такава образователна степен са половината безработни. Значително по-висок обаче, е коефициента при безработните с основно образование, а най-висок като не спира да расте, е той при тези с начално образование – почти 27. Това превръща пазара във все по-затворен за необразованите.

И региона, в който живеят безработните, може да бъде фактор – той също може да попречи на тяхната реализация. Докато коефициентът на безработица се движи между 2 и 4 в различните области, в близо една трета от страната, той е над 10. Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра. Спад в заетостта бележат близо половината области в страната, включително и София-град. Въпреки че там експертите отдават това на свиването на аутсорсинг сектора и на забавяне в търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии.

„За ситуацията допринася и един дял от населението, за който сме говорили и преди. Това са млади хора на възраст между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят. У нас те представляват близо 14% от всички в тази възрастова група. Макар да се намираме в топ 5 по дял на такива младежи в Европа, добрата новина е, че те все пак намаляват – за 10 години – с 10%. Броят им се изчислява на 153 хиляди души, като за тях знаем, че са повече жени, предимно с по-ниска степен на образование, живеят в слабо населени места и разчитат на издръжка от близки, родители или от съпруг, когато става въпрос за омъжени жени. И тъй като тези младежи не са никак малко, биха могли да бъдат апетитна таргет група за работодателите в бъдеще. За целта обаче са нужни реформи, които да засегнат не само тях, но и останалите безработни.

Само така, според експертите, пазарът на труда ще продължи да се развива. Заетостта ще се увеличи, а безработицата ще се свие. В противен случай рискува да остане в застоя, в който навлиза сега

https://epicenter.bg/article/Polovinata-bezrabotni—sas-sredno-obrazovanie/348473/2/0

bloombergtv.bg – Усеща се затягане на пазара на труда в България, особено в технологичните компании

Публикувана: 01.05.2024 11:40

В България може да се каже, че наблюдаваме малко по-затегнат пазар на труда, особено в технологичните компании. Въпреки, че IT секторът все още е с най-голямо търсене на кадри и най-трудно намиране, всъщност там се усеща едно намаляване на отворените позиции и това ще даде отражение върху всички останали сектори. Това каза Борис Колев, съосновател в платформата за работа nPloy, в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

“Проучването от миналата година, което правим ежегодно, показва, че хората, които са си търсили работа на настоящата позиция са били 33%. Тази година данните показват 54%. Един от изводите, които могат да се направят, е, че всъщност намалява текучеството. Повече хора си търсят нова работа, което означава, че не са успели да си я намерят. Това е единият аспект на нещата”.

Причините, поради които служителите искат да сменят работата си са свързани със заплащането и с начина на работа, като от особено значение е възможността да се работи дистанционно или хибридно, каза гостът. “Най-голям процент е свързан със заплатата и то не с размера, а заради това, че тя не се увеличава. Огромен процент от хората биха си сменили работата, ако не им се повиши заплатата в рамките на шест месеца или една година, при положение че са показали добри резултати”.

Интересно е, подчерта гостът че HR специалистите също очакват, че ще повишат заплатите на служителите в точно такъв период – от шест месеца до една година след показани добри резултати. Тук има съвпадение, но какво се случва на пазара е отделна тема.

На второ място сред причините служителите да искат да сменят работодателя си се посочва работата от вкъщи или хибридната работа, добави събеседникът. Това, което по време на пандемията се появи като възможност, е на второ място по причините за напускане, като “сега се усеща като базово изискване за всички”.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да гледате тук.

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/129901-useshta-se-zatyagane-na-pazara-na-truda-v-balgariya-osobeno-v-tehnologichnite-kompanii

bta.bg – БТА :: През 2023 г. над 45 000 души бяха активирани да започнат обучения или да си търсят работа, посочва служебният министър Ивайло Иванов на 1 май

Публикувана: 01.05.2024 09:00

Ръководството и екипът на Министерството на труда и социалната винаги са били на страната на позитивната промяна. Като мотиватори на хората, които нито учат, нито работят, да се включат на пазара на труда – само за 2023 г. над 45 000 души бяха активирани да започнат обучения или да си търсят работа, а 500 000 души в следващите години ще придобият базови дигитални умения чрез съответните обучения. Това заявява служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по случай Международния ден на труда – 1 май. Приветствието е публикувано на сайта на министерството.

Като партньори на бизнеса в осигуряването на работна ръка – през миналата година на работа от бюрата по труда са устроени 155 000 души. И ще продължим да подкрепяме промяната за по-достойни условия на труд в България, защото от това зависи Вие и Вашите деца да изберете реализация на своя потенциал у нас, се посочва в приветствието на Иванов.

“Уважаеми трудещи се, за мен е чест да Ви поздравя по случай Международния ден на труда и работническата солидарност – Първи май! Денят, в който отбелязваме единството на работещите, обединени в борбата си за по-достойни условия на труд. Трудът е в основата на трайното справяне с бедността. Той осигурява нашата лична социална стабилност, спокойното бъдеще на децата ни, достойните старини на родителите ни. От труда зависи и функционирането на жизненоважни за всяко общество системи – социалната, здравната, образователната. Пожелавам Ви никога да не губите вярата, че Вие, хората на труда, носите промяната към по-добро и мотивацията да я постигнете. Особено в днешния динамичен свят на политически катаклизми, климатични промени и бързо развиващи се технологии, които създават все повече глобални предизвикателства пред организацията на труда и осигуряването на достойни и безопасни условия за полагането му”, отбелязва Ивайло Иванов.

Той посочва, че демографската обстановка също е тревожна: населението застарява, работната сила намалява. Изчезват професии, появяват се нови. Намаляват работните места. Работодателите търсят работници и служители със специфични умения, което превръща ученето през целия живот от послание в необходимост за пълноценна реализация на пазара на труда, допълва служебният министър.

“В Министерството на труда и социалната политика сме наясно, че за преодоляването на тези нови предизвикателства е необходима не само обществената енергия на солидарността на работещите, но съвместни и премислени действия с работодатели и институции. Една от най-важните ни цели в краткосрочен план е транспонирането в българското законодателство на Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС. Вярвам, че заедно със социалните партньори и всички заинтересовани страни ще намерим балансирано решение, което ще гарантира не само достойно и справедливо заплащане, но и стабилността на българската икономика”, допълва служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/663275-prez-2023-g-nad-45-000-dushi-byaha-aktivirani-da-zapochnat-obucheniya-ili-da-si

3. Бизнес

industryinfo.bg – НСИ отчита подобрение на бизнес климата в промишлеността през април 2024 г.

Публикувана: 02.05.2024 10:50

Националният статистически институт публикува данни за бизнес климата в страната през април 2024 г. Според тях общият показател на бизнес климата бележи ръст от 1,8 пункта в сравнение с предходния месец от 23% на 24,8%. Ръст на показателя е отчетен във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

През април 2024 г. бизнес климатът в промишлеността бележи ръст от 1,2 пункта от 23,5% през март т. г. на 24,7% в резултат на оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата производствена активност също се подобрява, като се отчита и увеличение на притока на нови поръчки през последните три месеца.

Средното натоварване на мощностите през април е с 0,3 пункта под нивото от януари и достига 74,9%. Същевременно очакванията за бизнес състоянието и дейността през следващите месеци са по-умерени спрямо предходния месец, отбелязват от НСИ.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие. По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите, обхванати от анкетата на НСИ, очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

https://industryinfo.bg/article/33014-nsi-otchita-podobrenie-na-biznes-klimata-v-promishlenostta-prez-april-2024-g- 

prinbulgaria.com – Бизнес ангелите: Крилете зад успешните стартъпи

Публикувана: 01.05.2024 09:25

Бизнес ангелите: Крилете зад успешните стартъпи 01.05.2024г.

ВИСЕО ЕООД

Във вълнуващия свят на стартъпите и иновациите, бизнес ангелите играят ролята на истински спасители за млади предприемачи. Те не само предоставят финансова подкрепа, но и съвети, контакти и опит, които са от съществено значение за успешното развитие на новаторските идеи.

Кой са бизнес ангелите?

Бизнес ангелите са индивидуални инвеститори, които вливат капитал в ранни етапи на развитие на стартъпи и млади компании. Техният ангажимент обикновено включва не само финансови средства, но и менторство и консултации, които помагат на предприемачите да изградят здрава основа за бъдещия успех на техните бизнеси.

Защо са важни бизнес ангелите?

Финансова подкрепа: Бизнес ангелите осигуряват необходимия стартов капитал, който често е трудно да се намери от банки или традиционни инвеститори за по-рискови проекти.

Опит и съвети: Техният опит и познания в бизнеса помагат на стартъпите да избегнат типичните грешки и да се насочат към успешни стратегии за развитие.

Мрежа от контакти: Бизнес ангелите често имат обширна мрежа от контакти в различни индустрии, което е от полза за стартъпите при търсенето на партньори, клиенти и инвеститори.

Как да привлечем бизнес ангелите?

Идеята: Има нужда от ясна и привлекателна идея, която да показва потенциал за растеж и печалба.

Бизнес план: Добре изготвен бизнес план, който обяснява как ще се използват средствата и каква е прогнозата за възвръщаемост.

Презентация: Убедителна презентация, която да запленява вниманието на инвеститорите и да ги убеди в потенциала на бизнеса.

Нетърпение и ангажираност: Предприемачите трябва да покажат ангажираност и готовност да работят усилено за постигане на целите си.

Примери за успешни стартъпи благодарение на бизнес ангелите

Uber: Първоначалната инвестиция от бизнес ангелите Travis Kalanick и Garrett Camp е била от решаващо значение за стартирането и растежа на тази глобална платформа за споделяне на пътувания.

Airbnb: Различни бизнес ангели са вложили в Airbnb в началните му етапи, което е допринесло за трансформацията му в един от най-големите онлайн платформи за настаняване.

Заключение

Бизнес ангелите играят ключова роля в екосистемата на стартъпите, като съчетават финансова подкрепа със съвети и мрежа от контакти. За младите предприемачи те представляват не само източник на капитал, но и ценен партньор в пътя към успеха.

https://www.prinbulgaria.com/novini-ot-agenciite/25221/biznes-angelite-krilete-zad-uspeshnite-startapi