21.03.2024

Преглед на медиите 21.3.2024 (четвъртък)

1. КРИБ

press.azbuki.bg – Любимата работа носи свобода

Публикувана: 21.03.2024 15:00

Даяна Димитрова печели наградата „Еврика“ в категорията „Млад фермер“ за 2023 г. Тя е родена през 1991 г. в Димитровград. Има завършени курсове по „Общо животновъдство“, „Екология и опазване на околната среда“ и „Агроекология“. Притежава и сертификат за работа с препарати за растителна защита. През 2019 г. получава награда за пчелар на местно ниво от КРИБ – Хасково. През 2023 г. участва в първия национален студентски конкурс „Фермерството и младите хора“, организиран от Български фермерски съюз, където печели първо място със своето есе.

Пътят на Даяна Димитрова като фермер започва преди 12 години, когато е студентка в специалност „Балканистика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Специалност, която няма нищо общо с фермерството. Когато започват европейските програми, нейният баща ѝ предлага да опитат заедно да направят собствена ферма. Решават да започнат с пчелни семейства и трайни насаждения орехи. Даяна все още учи в университета, прибира се редовно събота и неделя да помага и подготвя документи. Така стига до момента, в който решава, че иска да се занимава със земеделие. И прекъсва следването си.

„Започнах да помагам на баща ми на 100%. Преди това той и майка ми се справяха сами – спомня си Даяна. – Като по-малка прекарвах летата си на село, при баба и дядо. Отглеждахме зеленчуци, кокошки. Но не мога да кажа, че това ме е привличало до такава степен, че да си го представям и като професионално занимание. Но желанието да помогна на родителите ми, ме доведе до това да се ангажирам изцяло със семейния бизнес, който създадохме с пчелите и трайните насаждения. Тогава разбрах, че всичко това ми носи наслада и любов и с това искам да се занимавам, защото ме зарежда. В крайна сметка, когато човек харесва работата си, не го усеща толкова като работа, дори и да е тежка.“

Когато се регистрира като земеделски производител, Даяна успешно реализира проект по програма „Млад фермер“ за трайни насаждения и пчелни семейства. След това последователно печели и успешно реализира няколко проекта по пчеларската програма за оборудване. Заедно с родителите си успяват да достигнат до отглеждането на 150 пчелни семейства и 40 дка трайни насаждения в стопанството в село Бряст, община Димитровград.

В момента броят на пчелните семейства е намален, защото Даяна има малко дете и няма възможност да помага толкова много. А от 2018 г., откакто се запознава със съпруга си, вече е по-ангажирана и в тяхното семейно стопанство, създадено заедно с брат му и родителите му, в което гледат крави и овце, обработват и земя. Започват с 20 овце и около 50 крави. Наемат и земя. С два трактора „Булгар ТК80“, малка балировачка, стара брана плуг и пръскачка,

използвайки собствени средства, много труд и кредити, започват да сбъдват мечтите си.

В момента в стопанството в с. Ябълково, община Димитровград, те отглеждат около 140 крави, юници и телета, 85 овце и обработват 800 дка земя. Успяват да закупят около 40 дка собствена земя, а другата е под наем. Разполагат със собствен сграден фонд, фадрома, нов трактор, пръскачка, комбайн, култиватор. Успяват да изградят доилна зала и хранеща пътека. Работата във фермата е почти изцяло механизирана.

Във фермата в с. Ягодово заедно с Даяна работят нейният съпруг, брат му и техните родители. Културите, които отглеждат, са ечемик, пшеница, царевица, царевица за силаж, слънчоглед и люцерна. Имат сключени договори с мандра за предаване на кравето и овчето мляко.

Налага се Даяна да помага на всички, доколкото може. Лошото е, че пчелите и орехите са в различни населени места, мъжът ѝ пък е в трето село. „Гледам да балансирам, да помагам, защото, когато си създал нещо от нулата, не ти дава сърце да го оставиш напълно – казва Даяна. – Добре е, че все пак при орехите работата е много по-малко, отколкото при животните. Пчелите също не искат много грижи целогодишно, натоварено е единствено през пролетта и лятото. Зимата само ги подхранваме.“

Признава, че не е имало момент да съжалява за балканистиката. Дава си сметка, че дори след време да реши пак да учи, ще запише Аграрния университет. Това и прави. В момента учи задочно „Растителна защита“ в пловдивското висше училище, II курс е и се чувства наистина на мястото си.

От миналата година Даяна Димитрова е управител и един от съдружниците в „СДМ Агро“ ООД. Фирмата е насочена изцяло в зърнопроизводството и обработва земи, също на територията на село Ябълково.

Във всекидневната работа не обича да се занимава с документацията, която се изисква по новите европейски стандарти. Трябва да се пишат и дневници, анкетни карти и други. Дневниците са няколко вида, в тях се описва какво се прави с отпуснатите земи – сеитбите, пръсканията, които се извършват. При животните също има дневници, където се описва ветеринарномедицинската дейност и други. Всичко това Даяна прави сама. Това, което най-много я тревожи, е, че се очертава все по-малко време да бъде сред природата, вместо това ще седи зад бюро.

„По-приятно ми е да бъда навън, на открито – подчертава Даяна. – Дори предпочитам да карам трактор, отколкото да се занимавам с тази бумащина. Но няма как, някой трябва да я върши. Всичко трябва документално да е изрядно, защото във всеки момент може да ни направят проверка. Мога да кажа, че съм намерила това, което обичам да правя. Миналата година с мъжа ми изкарвахме животните на паша. Беше страхотно – раничката, сандвичите, водичката, кафенцето и цял ден навън. Отпуска ти се съзнанието. Откъсваш се от това забързано всекидневие, което е все по-трудно за всички ни. Успокояваш ума си.“

Даяна има син на 5 годинки, на път е и неговото братче. Мъжът ѝ е много щастлив, а тя се надява, че ще предаде на синовете си огромната си любов към животните и към природата. Защото все някой трябва да осигурява прехраната.

Любопитно е, че и трите семейства тръгват от нулата. И са първо поколение фермери. Майка ѝ е детска учителка. На всички им тежи не работата, а административните трудности. Често се случва документите, които трябва да се подготвят, да съвпадат с активния сезон. Друг проблем е, че нещата са много динамични и няма сигурност – пример за това е падащата изкупна цена на млякото, което в магазините пък се продава скъпо и прескъпо.

Освен земеделски производител Даяна Димитрова е и председател на читалището в село Бряст. За нея традициите, обичаите и ценностите са на пиедестал. За съжаление, времето започва да не ѝ достига, за да се занимава с читалищната дейност, която ѝ допада.

Тя е чест гост в различни училища, където запознава децата с пчелите, техните продукти и колко са важни те за нашето съществуване. Много пъти е приемала деца да разгледат фермата, техниката, животните и начина им на живот, защото много от тях нямат села и не могат да видят на живо как става всичко. Ковид пандемията осуетява намерението ѝ да отиде в училището и да им покаже как се кваси мляко. Даяна носи голяма енергия и заряд у себе си и ги раздава на всички около нея.

„Фермерството е професия, достойна за уважение. Горда съм, че по стечение на обстоятелствата съм част от нея. Не съжалявам за нито едно решение в живота си до тук, защото именно тези избори ме доведоха до този път. Благодарна съм на моето семейство, което е посяло у мен това малко семенце любов, и с годините ми на израстване съм достигнала до тук. Горда съм, че съм фермерка и за мен е чест, че именно това е професията ми. Тази свобода, която имам, не бих я заменила за нищо на света. С всеки изминал ден знам, че до края на дните ми това е нещото, с което искам да се занимавам, и искам да предам тази любов и на други около себе си.“

С тези думи Даяна завършва есето си, донесло ѝ първа награда в конкурса „Фермерството и младите хора“.

https://press.azbuki.bg/news/novini-2024/broj-12-21-27-03-2024-g/lyubimata-rabota-nosi-svoboda/

2. Работодатели

btvnovinite.bg – Иван Христов и Андрей Арнаудов събират най-желаните работодатели в Берлин

Публикувана: 21.03.2024 12:40

Най-големият кариерен форум в страната и чужбина пристига в Берлин на 13 април. Организира го платформата на Иван Христов и Андрей Арнаудов – Bulgaria Wants You.

Събитието „Кариера и живот – защо в България?“ се доказа като най-успешния форум за българите по света и у нас, а всяко издание привлича стотици посетители. През последната година негови домакини бяха Лондон, Виена, София, Пловдив и Варна, а на 13 април то ще се състои в немската столица. Традиционно форумите са напълно безплатни за посетители и протичат в две части – кариерно изложение и лекторски панел. Събират на едно място най-коректните работодатели в България, а гостите, които ги посещават са мотивирани млади българи, често получили своето образование в чужбина, но избрали да се развиват в родината си.

Сред имената на популярните личности, които ще влязат в ролята на лектори в Берлин са президентът Росен Плевнелиев, актьорът Самуел Финци, артистичното семейство на Яна Титова и Алекс Алексиев, предприемачът Христо Попов, ПР специалистът Максим Бехар, певицата Люси Дяковска. В качеството си на мотивационни лектори ще бъдат и топ мениджъри на международни компании, които имат свои щандове на кариерното изложение. Последното издание зад граница на най-големия форум: „Кариера и живот – защо в България?“ се проведе във Виена. Посетителите имаха възможност да попълнят онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи техния профил, причините за заминаването им зад граница и възможностите за тяхното завръщане в родината.

Организаторите от Bulgaria Wants You обобщават, че 85,7% от попълнилите анкетата във Виена обмислят да се завърнат за постоянно в България. Интересен детайл е този, че малко над 50% от тях живеят зад граница повече от пет години. 58,7 % от анкетираните посочват, че причина за тяхната емиграция е по-добро образование, по-добър стандарт на живот и по-високи доходи.

„Говорим за промяна на държавата, но промяната на държавата започва от промяната на всеки един от нас. Когато започне промяната в мисленето, да мислим какво можем да дадем, а не да вземем, тогава ще започне и промяната в държавата.“ – коментира Иван Христов.

Събитието е напълно безплатно, но изисква предварителна регистрация за запазване на място на сайта на платформата Bulgaria wants you.

https://btvnovinite.bg/bulgariawantsyou/novini/ivan-hristov-i-andrej-arnaudov-sabirat-naj-zhelanite-rabotodateli-v-berlin.html

iskra.bg – С нови промени ще насърчават работодателите да наемат служители от рискови групи

Публикувана: 20.03.2024 17:40

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. Основната цел на измененията е да се подобрят предоставяните от бюрата по труда услуги чрез повишаване на ефективността на процедурите за подбор и наемане на безработни и облекчаване на условията за повишаване на тяхната квалификация.

С новите разпоредби се регламентират критериите за прилагане на новата насърчителна мярка за работодателите, които наемат на работа безработни от групите в неравностойно положение на пазара на труда. Това са младежи до 29-годишна възраст, продължително безработни, хора с трайни увреждания, родители с деца до 4-годишна възраст, безработни над 55-годишна възраст, както и безработни, изтърпели наказание лишаване от свобода, хора с ниско образование или без професионална квалификация.

Размерът на средствата за насърчаване на заетостта на всяка група ще се определя в Националния план за действие по заетостта за съответната година. Той ще зависи от относителния дял на групата от средномесечния брой регистрирани безработни в неравностойно положение на пазара на труда за деветте месеца на предходната година.

https://www.iskra.bg/s-novi-promeni-sthe-nasarchavat-rabotodatelite-da-naemat-sluzhiteli-ot-riskovi-grupi/

tretavazrast.com – През 2050 г. България губи 1/3 от трудоспособното население

Публикувана: 20.03.2024 23:20

България ще изгуби 34% от сегашното си трудоспособно население до 2050 г. и по този показател страната ни е с най-лошата прогноза в Европа, се посочва в анализ на трудовия пазар на континента, изготвен от Allianz Trade.

Числото означава, че сегашните 3,7 млн. българи в трудоспособната възраст между 20 и 64 години ще намалеят с 1,2 млн. души. За пръв път броят на работещите у нас падна под 3 млн. души в края на 2022 г. и стигна 2,940 млн. души. А ако прогнозата се окаже вярна, при население от 5,391 млн. през 2050 г. 2,5 млн. работещи ще издържат останалите 2,8 млн. души.

Основните причини за това са демографската криза и миграцията. Според данните около 50% от мигрантите към трудовия пазар в EС са дошли от България, Румъния и Полша. У нас пък не са правени изчисления за нуждата на внос на работници, с които може да се намали дефицитът на трудещи се.

Според работодателските организации през последните няколко години у нас са приемани на работа максимум по 2 хиляди мигранти годишно, докато в Румъния са над 30 хиляди.

В момента 100 българи, които ще се пенсионират, ще бъдат заместени от едва 65 души средно за страната. Най-добро е положението в Сливен и в столицата. В София това могат да направят 80,3 души, а в Сливен – 87,4. Най-зле е в Кърджали, където 100 пенсиониращи се могат да бъдат заместени от 46,6 души.

https://tretavazrast.com/2024/03/20/prez-2050-g-balgariya-gubi-1-3-ot-trudosposobnoto-naselenie/

investor.bg – Улесняват процедурите за наемане на безработни у нас

Публикувана: 20.03.2024 20:40

Правителството одобри критериите за прилагане на новата насърчителна мярка за работодателите

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта с цел да се подобрят предоставяните от бюрата по труда услуги чрез повишаване на ефективността на процедурите за подбор и наемане на безработни и облекчаване на условията за повишаване на тяхната квалификация.

С новите разпоредби се регламентират критериите за прилагане на новата насърчителна мярка за работодателите, които наемат на работа безработни от групите в неравностойно положение на пазара на труда. Това са младежи до 29-годишна възраст, продължително безработни, хора с трайни увреждания, родители с деца до 4-годишна възраст, безработни над 55-годишна възраст, както и безработни, изтърпели наказание лишаване от свобода, хора с ниско образование или без професионална квалификация.

С последните промени в Закона за насърчаване на заетостта всички възможности, които насърчават тяхната заетост, са обединени в обща мярка с цел да се повиши ефективността на процедурите за подбор и наемане на хора в неравностойно положение. Размерът на средствата за насърчаване на заетостта на всяка група ще се определя в Националния план за действие по заетостта за съответната година. Той ще зависи от относителния дял на групата от средномесечния брой регистрирани безработни в неравностойно положение на пазара на труда за деветте месеца на предходната година.

Регламентира се и възможност за финансиране на транспортните разходи до 50 км на безработни, включени в обучение или в процедура за валидиране на професионални знания, без да представят транспортни документи, удостоверяващи направените за пътуването разходи. Те ще получават средства, чийто размер ще се определя с Националния план за действие по заетостта за съответната година. Промяната ще допринесе за включване на повече хора в обучение или в процедура по валидиране, както и до повишаване на пригодността им за заетост, уточнява се в съобщението на правителството.

Безработните, които са включени в субсидирана заетост, ще бъдат служебно пререгистрирани в регистъра на заетите лица на Агенцията по заетостта. В този период те ще имат право да ползват посредническите услуги на бюрата по труда, включително и за търсене на работа на първичния пазар на труда.

Всички измененията произтичат от промени в Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), които влязоха в сила в началото на 2024 г.

https://www.investor.bg/a/517-pazar-na-truda/391210-ulesnyavat-protsedurite-za-naemane-na-bezrabotni-u-nas

iskra.bg – АХУ стартира набиране на проекти със социална и стопанска насоченост на специализирани предприятия

Публикувана: 20.03.2024 19:45

Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ стартира конкурс за финансиране на проекти със социална и стопанска насоченост, създаващи условия за стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда.

Допустими за участие в конкурса са кандидати, вписани за не по-малко от три месеца в Регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания, поддържан от АХУ.

Проектите със социална насоченост имат за цел да подпомогнат работодателите за осигуряване на адекватни условия на труд за работещите в тях хора с трайни увреждания. Максималният размер на субсидията за този вид проекти е 50 000 лв., които могат да бъдат използвани за създаване на безопасни и здравословни условия на труд, осигуряване на достъп до работни места и други помещения, създаване на здравословен микроклимат.

Ще бъдат финансирани и дейности за повишаване на професионалната квалификация на наетите, както и за сертифициране и въвеждане на стандартизирани системи за управление. Срокът за кандидатстване с проектни предложения със социална насоченост е 29.04.2024 г.

Специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания ще могат да получат до 90 000 лв. за инвестиционни предложения със стопанска насоченост. Те имат за цел да се повиши конкурентоспособността на работодателите чрез технологично обновяване, преоборудване на съществуващи и разкриване на нови работни места за хора с трайни увреждания. Средства ще се отпускат и за финансово стабилизиране на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания. Срокът за подаване на проектните предложения със стопанска насоченост е 20.05.2024 г.

От тази година проектните предложения на специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания ще се оценяват и финансират по облекчен ред. Новата Методика и приложенията към нея, пълните условия за участие и начина на кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на АХУ – https://ahu.mlsp.government.bg/, в рубриката Проекти/Програми/Работодатели по чл. 49 от Закона за хората с увреждания.

https://www.iskra.bg/ahu-startira-nabirane-na-proekti-sas-soczialna-i-stopanska-nasochenost-na-speczializirani-predpriyatiya/

bglobal.bg – Национални дни на кариерата 2024 – пресечната точка на работодатели и търсещи работа в трудни времена

Публикувана: 20.03.2024 16:15

Национални дни на кариерата 2024 – пресечната точка на работодатели и търсещи работа в трудни времена

2023 година беше предизвикателна в икономическо отношение, а първото тримесечие на 2024-та следва същата динамика. С по-бавни темпове и повече предпазливост бизнесът търси начини да се справи с настъпващата икономическа криза. Част от работодателите в страната ще продължат да се сблъскват с трудности при привличането на професионалисти и ще бъдат все по-внимателни при наемането на нови служители.

Дори и във времена на труден и непредсказуем пазар на труда има компании, които усилено наемат и разширяват екипите си. Най-мащабният кариерен форум в България – Национални дни на кариерата е мястото, където същите тези компании с реални работни места могат да се срещнат с бъдещите си служители.

Събитието традиционно ще се проведе в 6 академични града през април – София, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Варна и Русе. Компаниите, които са запазили своите места вече са над 80! Всички работодатели, които търсят да привлекат млади таланти в настоящия период, могат да се отличат на Национални дни на кариерата, като заявят своя щанд в желания град тук.

След успешното провеждане на събитията в големите градове през миналата година в съботен ден, тази практика ще продължи и през 2024-та. Това е чудесен шанс за работещите млади хора в София, Варна и Пловдив също да могат да се включат в срещите с работодателите и да потърсят по-добра професионална реализация. Представителите на компаниите пък ще могат да избират сред кандидати с разнообразни знания, умения и стаж.

За втора поредна година радио ENERGY ще предава на живо от събитието в София, на 6 април.

Дигиталният обмен на данни между търсещите и предлагащите работа отново ще бъде застъпен по време на форума през 2024 година като част от зелената политика на JobTiger. Споделянето на профил, автобиография или портфолио ще става само чрез QR код, благодарение на ScanFactor.

Кога и къде ще се проведат Национални дни на кариерата?

София – 6 април – Гранд Хотел „Милениум“ София, Конферентни зали на ет. 2

Велико Търново – 9 април – Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, пети корпус

Габрово – 11 април – Технически университет

Пловдив – 13 април – Пловдивски Панаир, Конгресен Център

Варна – 13 април – Хотел-галерия „Графит“

Русе – 16 април – Русенски университет „Ангел Кънчев“

Организатор на събитието е JobTiger. Златен спонсор на събитието е Austrian Business Agency.

https://bglobal.bg/110336-Национални-дни-на-кариерата-2024-–-пресечната-точка-на-работодатели-и-търсещи-работа-в-трудни-времена

3. Бизнес

novini.bg – Министър Богданов: България е добро място за инвестиции и правене на бизнес

Публикувана: 21.03.2024 15:20

България е добро място за инвестиции и правене на бизнес. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за по време на първата копка на изцяло нов завод на Schneider Electric, който ще бъде построен край Пловдив в Тракия икономическа зона. Инвестицията е за над 107 млн. лв. и 110 нови работни места.

България е стратегическа за производството на френската компания, изтъкнаха по време на събитието от ръководството на Schneider Electric у нас. На церемонията присъстваха още посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Майер, заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, изпълнителният директор на Българска агенция по инвестиции Мила Ненова, представители на Френско-българската търговска камара, на Американската търговска камара в България, както и на общините Пловдив и Радиново.

Мария Габриел: Заедно външната политика и търговско-икономическите отношения на България правят страната ни по-силна

По време на церемонията министър Богданов посочи, че инвестицията на иновативната фабрика на френската компания е важен проект за страната ни, защото създава добавена стойност в нашата икономика.

„Този проект е важен, защото е първият проект, чрез който България променя начина, по който работи с инвеститори. Това е първият проект от последните 20 години, който получава директна държавна помощ не само за изграждане на пътна инфраструктура, а директна финансова помощ за осъществяването на тази инвестиция“, каза министър Богданов. Той беше категоричен, че по този начин страната ни показва промяна в подхода към инвеститорите, както и че е активен партньор в изграждането на големите инвестиционни проекти.

Министър Богданов поздрави екипа на Българската агенция за инвестиции, на Тракия икономическа зона и всички, които са работили за това този проект да се случи именно в България, а не на друго място в Европа. Той изрази увереност, че успехите на Schneider Electric в страната ни ще дадат пример и на други компании да правят бизнес у нас. „Сигурен съм, че подходът, който имаме към инвеститорите, ще доведе до трансформацията на нашата икономика, за която всички се борим“, допълни още министърът.

Инвестиционният проект на Schneider Electric в България е свързан с нова производствена база, в която ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници.

Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и др.

https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/835901

в. Марица, стр. 15 – МЕТРО България празнува 25 години

Публикувана: 21.03.2024 02:02

Компанията е част от живота на над два милиона и половина българи

МЕТРО България отбелязва 25 години от стъпването си на пазара под мотото „На едро. За теб и твоя бизнес” със специална закуска с партньори и редица събития. За изминалия период компанията е удвоила инвестициите си в сектора и ежедневно е част от живота на над два милиона и половина българи, сред които професионални клиенти, бизнес партньори и служители.

На специално медийно събитие главният изпълнителен директор Жан Котан подчерта, че 25-годишнината на МЕТРО България е доказателство за дългосрочния ангажимент на компанията към страната и нейната култура:

„През тези 25 години винаги сме били водени от цел и смисъл. Чрез уникалния си бизнес модел – многоканална търговия на едро, МЕТРО България покрива 90% от ХоРеКа сектора в България, като по този начин развива икономиката на страната, подпомага местните общности и независимия бизнес. За нас смисълът идва от хората, затова инвестираме допълнително и в множество образователни програми и практики за професионално развитие”.

По време на събитието организаторите обявиха, че във връзка със sCore стратегията компанията рестартира франчайз програмата „Моят магазин”, която цели да подкрепи малките търговци в страната. Плановете са през 2024 година да бъдат открити 50 обекта Моят магазин, а дългосрочно до 2027 година – 800 магазина. Това е софт франчайз модел, който подкрепя собствениците на магазини за хранителни стоки чрез брандинг, стабилни цени и маркетинг, който да им помогне да останат автономни и да бъдат по-конкурентни на пазара на традиционна търговия.

Като резултат от развитието на корпоративната стратегия за седма поредна година МЕТРО България получава отличието „Най-добър работодател” от престижния Тор Employer Institute в Нидерландия. Към момента компанията е работодател на близо 2000 души, от които 64% са жени. В допълнение – МЕТРО България продължава и успешното си партньорство по програмата за дуално образование съвместно с шест български училища.

Мария Ангелова, директор „Хора и Култура” в МЕТРО България, очерта постиженията и фокуса на търговеца на едро като работодател:

„Сериозната трансформация изисква и сериозна промяна на културата. Ние се стремим да осигурим на хората нужните им знания и компетенции, за да могат да бъдат добри партньори на нашите професионални клиенти, да отговарят на нуждите им и да ги обслужват с лекота. Гордеем се, че екипността е в сърцето на нашия бизнес и това, което ние наричаме „заедност”, характеризира най-добре нашата култура. Да се грижим за хората ни като компания, но и един за друг, също е едно от нещата, върху които се фокусираме чрез всички инициативи”.

Освен водеща компания на пазара на труда, МЕТРО България е и най-големият търговец на едро в страната, поддържайки постоянно ниски цени на основни продукти и ключов асортимент от свежи предложения. В търговията на едро фокусът е върху стабилните цени и постоянните наличности, които осигуряват конкурентоспособност-та на собствениците на малки и средни бизнеси. В изпълнение на sCore стратегията основните ценови механики

Цени на ниво (Вземи повече, спести повече) и Винаги изгодно са специално създадени, за да подсигурят нуждите на В2В клиентите от ХоРеКа и традиционна търговия. Повече от 6000 продукта вече могат да бъдат закупени на трите ценови нива.

„Важна част от нашата търговска политика е вложението в магазините ни и услуга „Доставки”, целта на които е по-ефективното обслужване на В2В клиентите ни. Само с нашите продукти и услуги можем да продължим да бъдем довереният партньор на независимите предприемачи” , сподели Елена Ценова, директор Снабдяване в МЕТРО.

Отговорното и устойчиво развитие са част от факторите за успеха на МЕТРО в България. ESG стратегията на компанията е фокусирана така, че да подкрепя същността на търговията на едро. Само В областта на енергийната ефективност са инвестирани повече от 15 млн. лева, а нови 12 млн. ще подкрепят проекти в сферата в идните няколко години.

МЕТРО Академия е основен инструмент в работата на търговеца на едро с професионалистите от ХоРеКа сектора. Създадена през 2012 година, Академията цели да обогатява кулинарното знание и култура, да подкрепя развитието на професионални и хоби готвачи и да стимулира развитието на младите таланти в кулинарията и туризма.

http://clippingpoint.net/article/614fae0773c2bab3f25782fbef80ad8357592132

kreativen.com – Инвестиции в знанието и многообразието донесоха отличия на Yettel

Публикувана: 20.03.2024 20:10

Инвестиции в знанието и многообразието донесоха отличия на Yettel

Компанията бе отличена на Годишните награди за отговорен бизнес 2023 г. на Българския форум на бизнес лидерите

Yettel спечели две първи места в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Компанията спечели в категорията „Инвеститор в знанието“ с програмата си „Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения“, както и в категорията „Многообразие на работното място“ за цялостната си политика за многообразие и приобщаване.

В тазгодишното 21-во издание на конкурса се състезаваха общо 126 корпоративни инициативи с кауза на 82 компании. Традиционно БФБЛ отличава кампаниите в подкрепа на хората, обществото и природата и насърчава добрите практики на ангажираност с обществените каузи.

Темата за сигурността в онлайн пространството е една от ключовите за Yettel. Още през 2008 г. телекомът стартира своята дългогодишна програма за безопасен интернет, като от тогава до днес не спира да разширява обхвата и темите ѝ. Само в рамките на миналата година операторът ангажира над 47 000 деца и младежи и помогна на над 12 000 души да повишат дигиталните си умения.

Специално създадени уебинари за учители, анимирана видеопоредица с образователни клипове, както и предизвикателство към тийнейджърите да изследват възможностите на AI бяха сред активностите, които компанията проведе като част от програмата.

Само преди месец Yettel представи и тазгодишния си фокус в тази област, а именно – родителите. За да ги ангажира по темата, операторът ще разработи полезно съдържание в помощ на семействата, свързано с интернет потреблението на децата и рисковете, на които са изложени онлайн. Партньори на програмата са Центърът за безопасен интернет (SafeNet), фондация „Заедно в час“ и издателство „Клет България“.

Многообразието и приобщаването на работното място е другата важна област, залегнала в Стратегията на компанията за устойчиво развитие и донесла ѝ отличие. Като победител в категорията „Многообразие на работното място“ Yettel получава и покана за официалното откриване на европейския Месец на многообразието в края на април в Брюксел.

С редица програми и инициативи телекомът работи за това всеки служител да се чувства приет и свободен да бъде себе си. Сред най-отличителните са програмата „Рамо до рамо“. Стартирала още през 2015 г., тя подпомага професионалното развитие и социална интеграция на хората с увреждания, или както компанията избира да ги нарича – хора с различни възможности. По този начин Yettel подпомага тяхното развитие, като едновременно с това повишава информираността и осъзнатостта на служителите си по темата.

Компанията предлага и различни възможности за младите – като стажантската си програма Hub by Yettel, програмите „Втора смяна“ и Yettel Teen Academy, насочени към деца на служители от 5-и до 12-и клас. Активно работи и в посока увеличаване броя на жените на технологични позиции, като си партнира с различни STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) училища и университети.

http://www.kreativen.com/%d0%b8%d0%bd%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b2-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%b5/

mypr.bg – Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“

Публикувана: 20.03.2024 21:45

20 март 2024 г., София. VIVACOM спечели първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ за Лятната си стажантска програма в годишните награди за отговорен бизнес за 2023 на Българския форум на бизнес лидерите. „Радваме се, че получаваме това високо признание именно за Лятната ни стажантска програма. То идва напълно заслужено, след като миналата година отбелязахме 20-то юбилейно издание и го надградихме с нови инициативи. Те направиха програмата още по-атрактивна и ефективна за страхотните млади хора, които се включиха. 51 стажанти преминаха през Лятната ни стажантска програма, а половината от тях останаха на работа в компанията. Отличието идва точно навреме за старта на 21-то издание на Лятната ни стажантска програма“, сподели Малина Чавдарова, директор „Човешки ресурси“ във VIVACOM . За 20-те издания през Лятната стажантска програма на VIVACOM са преминали над 1650 стажанти, от които всяка година над 40% продължават кариерното си развитие в компанията, а над 20% от всички служители в компанията са започнали развитието си като стажанти. „Инвеститор в човешкия капитал“ е втората голяма награда за работодателската политика на VIVACOM , след като в края на 2023 компанията беше отличена за „Любим работодател“ в престижните награди за най-добър работодател на България – Career Show Awards 2023. Националния конкурс на Българския форум на бизнес лидерите отличава приноса на бизнеса за изграждането на справедлива и стимулираща работна и социална среда. В наградите тази година се състезаваха 82 компании в 7 категории, а за приза „Инвеститор в човешкия капитал” VIVACOM се нареди на първа позиция сред 18 компании.

https://www.mypr.bg/news/communications/Vivacom-specheli-prizovoto-parvo-myasto-v-kategoriyata-Investitor-v-choveshkiya-kapital-40748/

novjivot.info – Отличиха Дънди като Инвеститор в обществото

Публикувана: 20.03.2024 19:35

Нов живот На 19 март Български форум на бизнес лидерите на официална церемония в хотел „София Балкан Палас“ за 21-ва поредна година отличи най-изявените социално отговорни компании в страната. Сред 126 корпоративни инициативи авторитетно жури избра победителите в седемте категории – „Инвеститор в обществото“, „Инвеститор в околната среда“, „Инвеститор в знанието“, „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“, „Маркетинг, свързан с кауза“, „Най-добра политика на малко и средно предприятие“, „Многообразие на работното място“ и специалната награда „ENGAGE“. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД получи отличие в категорията „Инвеститор в обществото“ и се нареди на второ място благодарение на иновативния социален проект „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“. Проектът цели да подпомогне устойчивото развитие на община Крумовград в дългосрочен план. С Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград компанията се ангажира да създаде възможности за развитие на бизнеси и нови работни места, които не са пряко свързани и зависими от минното дело, за да има благополучие и поминък в региона и след като рудник „Ада тепе“ приключи експлоатационния си живот. Проектът се фокусира върху насърчаване на местни предприемачи да развият бизнес идеите си или да разширят и модернизират производствата си, за да създадат устойчиви работни места с помощта на грант от Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в Община Крумовград. Ангажиментът за създаването на Фонд в подкрепа на предприемачеството датира от 2015 г. с подписването на Меморандум за разбирателство между минното дружество и община Крумовград. Фондът е учреден от компанията и общината през 2019 г. с началото  на добивните и преработвателни дейности в рудник „Ада тепе“. Смелата и новаторска идея за споделяне на ползите от добива на полезни изкопаеми, която  „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ прилага в работата си, се развива успешно вече 5 години. До момента компанията е инвестирала 5,7 млн. лева за развитието на 63 бизнес идеи на местни предприемачи. Създадени са 145 работни места в областите земеделие, производство, услуги, независими от минната дейност на рудник „Ада тепе“. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД работи с визия за устойчиво бъдеще на региона чрез инвестиции в предприемчивостта на местните жители. С грижа за живота и здравето на хората и благосъстоянието на регионите, където дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ работят, компанията създава бъдеще за България.   Последвайте ни и във Facebook

https://www.novjivot.info/2024/03/20/%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d0%bd%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5/