22.03.2024

Преглед на медиите 22.3.2024 (петък)

1. Работодатели

dnes.bg – Нарастват обезщетенията за временна неработоспособност

Публикувана: 22.03.2024 15:25

До края на 2023 г. първите три дни бяха за сметка на работодателя Разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за временна неработоспособност са повече през изминалата 2023 г., спрямо предходната. Изплащането на парични обезщетения през 2022 г.  е била 847 118 217 лв., през миналата година тя е нараснала с близо 2,7% до 869 720 546 лв. Средният размер на изплатената сума по един болничен лист за общо заболяване също e по-висок, като от малко над 329 лв. се покачва на 387 лв., което е нарастване с около 18%.

От направения анализ става ясно, че общият брой издадени болнични листове за общо заболяване преч 2022 г. са били 2 573 209, през 2023 г. намаляват с 325 364 (12,6%) до 2 247 845. Наблюдаваното намаление се дължи най-вече на сериозната промяна в броя на листовете, по които се изплащат парични обезщетения за временна неработоспособност поради гледане на болен член от семейството и карантина. Спадът при тях е с 57,7% – от 576 052 за 2022 г. на 243 453 за 2023 г.

До края на 2023 г. първите три дни от временната неработоспособност поради общо заболяване бяха за сметка на осигурителя, който изплащаше на осигуреното лице 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца. След третия ден плащането се поемаше от Националния осигурителен институт (НОИ), който изплащаше дневно парично обезщетение, изчислено в размер на 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/03/22/narastvat-obezshteteniiata-za-vremenna-nerabotosposobnost.601977

investor.bg – Разходите за труд в България са забавили ръста си в края на 2023 г.

Публикувана: 22.03.2024 15:15

Най-голямо увеличение за последното тримесечие е отчетен в секторите „Държавно управление“ и „Строителство“

Разходите за труд в България са продължили да ускоряват ръста си, макар и със забавен темп и в края на миналата година, следвайки възходящата тенденция от края на 2022 г. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През четвъртото тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11,7% на годишна база при 15,1% за предходното тричесечие, 13,8% за второто и 15,1% за първото тримесечие.

И през зимните месеци на 2023 година разходите на работодателите за труд са стимулирани отново от ръстовете в индустрията, услугите и строителството. В индустрията увеличението е с 10,6%, в услугите – с 10,4%, и в строителството – с 19,5%.

Най-висок ръст на общите разходи за труд през периода октомври-декември 2023 г. е регистриран в икономическите сектори „Държавно управление“ – с 19,8%, „Строителство“ – с 19,5%, и „Образование“ – със 17,0%.

Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 11,9%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) – с 10,2%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 20,6% за „Строителство“ до – 2,7% за „Добивна промишленост“.

Източник: НСИ

https://www.investor.bg/a/517-pazar-na-truda/391335-razhodite-za-trud-v-balgariya-sa-zabavili-rasta-si-v-kraya-na-2023-g

btvnovinite.bg – Работа на морето: Предлагат се с 10% до 15% по-високи заплати

Публикувана: 21.03.2024 16:55

Между 10% и 15 % по-високо заплащане за сезонните работници предлагат хотелиери и ресторантьори за лятото. Въпреки това кризата в наемането на кадри се задълбочава.

Работодателите се оплакват, че хората с опит и умения са малко.

„Наемането на готвачи ще е предизвикателство за този сезон. Няма кадри, които са подходящи за тези позиции в България. Успяваме с вкарване на чуждестранен персонал – от Украйна, Непал, Киргизстан“, казва Петър Петков, главен готвач на верига хотели.

„Търсим в момента сервитьори, пиколо – това е точно една професия за младежи, да си упражняват езиците. Нашите гости са предимно западноевропейци – германци, англичани. Училищата бълват младежи, които нямат професионална насоченост. Не може всички да учат за мениджъри“, коментира Вълчо Вълчев, управител на хотел в Слънчев бряг.

От бранша призовават за повече практически обучения в средното образование.

Между 1000 и 2000 лв. е официално предлаганата заплата за сезонни работници, по данни на Бюрото по труда в Бургас.

„Нашите работни места ще бъдат обявени в цялата страна, за да могат безработните от другите бюра по труда във вътрешността също да кандидатстват. Миналата година имахме успех в тази насока – работодател, участващ в борсата, си нае безработни от Свищов“, обясни Татяна Николова, директор на Бюро по труда-Бургас.

Свободните позиции ще бъдат разпространени чрез Агенцията по заетостта.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/rabota-na-moreto-predlagat-se-s-10-do-15-po-visoki-zaplati.html

insmarket.bg – Над 8000 са сигналите до ГИТ за 2023 г. Само 5% от тях засягат рисковите условия на труд

Публикувана: 21.03.2024 18:15

Последна редакция: 21 март 2024, 13:35

Това показва, че работниците са склонни да правят компромиси с работната среда

“Над 8000 са сигналите, разгледани от Главната инспекция по труда за 2023 г. Само 5% от тях засягат рисковите условия на труд. Това показва, че работниците са склонни да правят компромиси с работната среда. Но компромисът днес може да коства утре тяхното здраве или живот”, каза изпълнителният директор на Агенцията инж. Екатерина Асенова по време на регионалната конференция в град Враца “Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.” Конференцията се проведе със съдействието на областния управител на област Враца Надя Донкинска, която благодари за инициативата и възможността да се обсъди този важен проблем. На форума присъстваха директорът на териториалната дирекция “Инспекция по труда” Румен Младенов, представители на социалните партньори и на работодателите в област Враца. Инж. Асенова подчерта значението на работодателите в постигането на нулев травматизъм и отбеляза, че без тяхната подкрепа няма да е възможно справянето с това предизвикателство. Тя апелира към тях представената информация на форума да стигне до работниците и служителите, за да се подобри осведомеността им за спазването на здравословните и безопасни условия на труд. “Инспекцията по труда, от своя страна, ще проведе през 2024 г. информационни събития в училищата и университетите, чрез които младежите ще се запознаят със своите трудови права и как да работят безопасно като бъдещи участници на пазара на труда, защото културата на превенция трябва да се възпитава от най-ранна възраст”, съобщи още инж. Асенова. Националната кампания стартира през месец февруари 2024 г. по инициатива на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” и се организира с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Инициативата ще продължи и в други областни градове в страната.

http://insmarket.bg/Новини/Над-8000-са-сигналите-до-ГИТ-за-2023-г-Само-5-от-тях-засягат-рисковите-условия-на-труд_l.a_at.1_i.479164.html

utroruse.com – Събитието „Кариера и живот – защо в България?“ събира най-желаните работодатели в Берлин на 13 април

Публикувана: 21.03.2024 16:05

Най-големият кариерен форум в страната и чужбина „Кариера и живот – защо в България?“ пристига в Берлин на 13 април, съобщиха организаторите от платформата Bulgaria Wants You. Събитието се доказа като най-успешния форум за българите по света и у нас, а всяко издание привлича стотици посетители, посочиха от платформата. От там припомнят, че през последната година домакини на форума бяха Лондон, Виена, София, Пловдив и Варна, а на 13 април то ще се състои в немската столица.

Традиционно форумите са напълно безплатни за посетители и протичат в две части – кариерно изложение и лекторски панел. Събират на едно място най-коректните работодатели в България, а гостите, които ги посещават са мотивирани млади българи, често получили своето образование в чужбина, но избрали да се развиват в родината си. Събитието е напълно безплатно, но изисква предварителна регистрация за запазване на място на сайта на платформата Bulgaria Wants You, информират организаторите.

Сред имената на популярните личности, които ще влязат в ролята на лектори в Берлин са Росен Плевнелиев – президент на България в периода 2012 г. – 2017 г., актьорът Самуел Финци, артистичното семейство на Яна Титова и Алекс Алексиев, предприемачът Христо Попов, пиар специалистът Максим Бехар, певицата Люси Дяковска. В качеството си на мотивационни лектори ще бъдат и топ мениджъри на международни компании, които имат свои щандове на кариерното изложение, информират още от Bulgaria Wants You.

Последното издание на форума „Кариера и живот – защо в България?“ се проведе във Виена. Посетителите имаха възможност да попълнят онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи техния профил, причините за заминаването им зад граница и възможностите за тяхното завръщане в родината, припомниха организаторите. Общо 85,7 % от попълнилите анкетата във Виена обмислят да се завърнат за постоянно в България. Малко над 50 % от тях живеят зад граница повече от пет години, а 58,7 % от анкетираните посочват, че причина за тяхната емиграция е по-добро образование, по-добър стандарт на живот и по-високи доходи.

„Говорим за промяна на държавата, но промяната на държавата започва от промяната на всеки един от нас. Когато започне промяната в мисленето, да мислим какво можем да дадем, а не да вземем, тогава ще започне и промяната в държавата“, заяви Иван Христов от Bulgaria Wants You.

Събитието във Виена на 4 ноември миналата година бе открито от министъра на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов. „Работим за това България да се превърне в страна, в която младите хора да искат да останат, а сънародниците ни в чужбина да се връщат“, заяви той. „България не само ви иска, България има нужда от вас“, обърна се министърът в оставка към сънародниците ни зад граница.

https://utroruse.com/article/1003277/

. 2. Бизнес

economic.bg – Какво се случва с проекта за парк с езеро на „Цариградско шосе“

Публикувана: 22.03.2024 15:20

За парково пространство с езеро – което да е част от планирания бизнес комплекс на софийското „Цариградско шосе“, включващ изграждащата се Sky Fort – се говори от около шест години. Но едва през 2022 г. беше изготвен същинският проект, а оттогава темата не се появяваше в публичното пространство.

Преди дни обаче, по време на събитие, организирано от BAU Academy и посветено на трансформацията в строителството в отговор на климатичните промени, се заговори, че стартирането на същинското строителство на парка може да се осъществи съвсем скоро – „до края на годината“.

Екипът на Economic.bg се свърза с арх. Добромира Лулчева, която е съосновател на Laandscape design studion, които съвместно с A&A Architects са изготвили проекта за Sofia capital city park. От нейните думи стана ясно, че в момента проектът е на етап избор на изпълнител и се подготвя цялата документация.

Има шанс скоро да стартира. Но не съм аз човекът, който може да каже кога точно ще започне изграждането. Хубавото е, че имаме готов проект“, казва тя.

От „Капитал Форт“ EАД, които са инвеститори в мащабния проект за изграждане на ново „Бизнес сити” с високи сгради в София, включително и на въпросния парк, обявиха, че не се ангажират с никакви срокове за започване на строителство.

Няма срок, в който ще започне същинското изграждане на парка. Разрешението за строеж е факт. Чакаме откриване на строителна линия. В момента, в който я имаме, тогава ще започнем“, каза пред Economic.bg Веселин Нишков, член на Съвета на директорите на „Капитал Форд“ ЕАД.

По думите му процедурите са бавни, подизпълнителите са много и затова процесът е толкова дълъг.

Бизнес сити“

Комплексът Sofia Capital City е мащабен проект за изграждане на ново „Бизнес сити” с високи сгради в София. Проектът е разположен на терен с площ 57 000 кв.м, на една от ключовите локации в града – източния вход на София срещу Интер Експо Център на „Цариградско шосе“.

Етап 1 включва 3 сгради – Capital Fort (изградена), East Fort (предстоящо изграждане) и Sky Fort (изграждаща се в момента), както и централно парково пространство с езеро – Sofia Capital City Park.

Концепцията за “мини бизнес град” е проектирана още през 2015 г., но продължава да е в процес на строителство. Като сградата, която към настоящия момент се строи – Sky Fort, е „сложна инженерингова задача“, по думите на Нишков.

Инвестицията, по данни към 2017 г., за сградите Capital Fort, Sky Fort, East Fort и парковото пространство се равнява на 180 000 000 евро. А забавянето на реализирането на проекта през годините повдигаше много въпросителни в обществото. Затова зададохме въпрос на Веселин Нишков дали има конкретни причини за забавянето на реализирането на проекта.

Никога не сме имали някакви финансови пречки, за да завършим проекта. До голяма степен това строителство по начина, по който ние го правим, е сложна инженерна задача. По веригата има много страни, които трябва да се сработят“, казва Веселин Нишков.

Мащабният проект за „бизнес град“ е стартирал като спекулативно строителство (бел. ред. – в проектите за бизнес и логистични бази това е термин за строителство на площи без предварителен договор с наематели. Практика не особено популярна за българския пазар).

Повече за планирания парк

Бъдещото парково пространство, целящо да се превърне в притегателен център на новото „Бизнес сити“, се разполага на мястото на съществуващ паркинг върху площ от 5 500 кв.м. Проектът е разработен да преобрази сивите, неприветливи площи на паркинга, покрити с твърда и непропусклива асфалтова настилка във вдъхновяващо, мултифункционално и устойчиво пространство – се казва в проекта на сайта на A&A Architects.

Вдъхновението за дизайна на цялостната композиция идва от преплитането на два древни символа – дракон уроборос и птицата феникс. Идеята на проектантите е в основата на парка да е езерото и покрай него да се изгради цялата растителност и места за отдих.

https://www.economic.bg/bg/a/view/kakvo-se-sluchva-s-proekta-za-park-s-ezero-na-carigradsko-shose

в. 24 часа, стр. 9 – Богданов вижда страната като добро място за инвестиции и бизнес

Публикувана: 22.03.2024 01:31

България е добро място за инвестиции и бизнес. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на първата копка на нов завод на Schneider Electric, който ще бъде построен край Плов див. Инвестицията е за над 107 млн. лв., откриват се 110 нови работни места.

„Този проект е важен, защото е първият, чрез който България променя начина, по който работи с инвеститори. За първи път от 20 г. се дава директна дър жавна помощ не само за пътна инфраструктура, а и за осъществяването на инвестицията”, каза Богданов. Така стра ната ни показвала, че става и партньор в изграждането на големите инвестиционни проекти.

„Сигурен съм, че подходът, който имаме към инвеститорите, ще доведе до трансформацията на нашата икономика, за която всички се борим”, допълни министърът.

Инвестиционният проект на Schneider Electric в България е свързан с нова производствена база, в която ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници.

Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и др. Строителството на производствената база се изпълнява от „Главболгарстрой”.

***

Министърът на икономиката Богдан Богданов присъства на първата копка на нов завод на Schneider Electric, който ще бъде построен край Пловдив. Строителството се изпълнява от „Главболгарстрой”.

http://clippingpoint.net/article/b9143a96893db19c76a5d62cc82e6face941e608

в. Родопи Voice, стр. 5 – “Дънди с отличие “Инвеститор в обществото”

Публикувана: 22.03.2024 02:03

Социалната инвестиция на „Дънди Прешъс Металс Крумовград* бе отличена по време на Годишните награди за отговорен бизнес за 2023-та.

Церемонията, организирана от Български форум на бизнес лидерите, се проведе в София. За 21 -ва поредна година бяха отличени най-изявените социално отговорни компании в страната.

Сред 126 корпоративни инициативи авторитетно жури избра победителите в седемте категории.

„Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД получи отличие в категорията „Инвеститор в обществото” и се нареди на второ място благодарение на иновативния социален проект „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград”.

Проектът цели да подпомогне устойчивото развитие на община Крумовград в дългосрочен план. С Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград компанията се ангажира да създаде възможности за развитие на бизнеси и нови работни места

http://clippingpoint.net/article/55803d3e62ce3215024544f5d965ba016b0eae09

bglobal.bg – Бизнес активността в еврозоната е близо до стабилизиране, но промишлеността продължава да отслабва

Публикувана: 21.03.2024 19:40

Бизнес активността в еврозоната е “на косъм” от завръщане към растеж през март, надминавайки очакванията на анализаторите. Възстановяването обаче е неравномерно, като секторът на услугите отбелязва значително подобрение, което компенсира по-сериозния спад в активността на европейската промишленост. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данните от най-новото проучване на “Хамбург къмършъл банк” (Hamburg Commercial Bank, HCOB), съставено от Ес енд Пи Глоубъл (S&P Global).

Предварителният композитен Индекс на мениджърите по доставките – Пи Ем Ай (PMI) скочи до 49,9 пункта през настоящия месец спрямо 49,2 пункта през февруари. Показателят обаче остава под нивото от 50, разделящо растежа от свиването, за десети пореден месец.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха малко по-слаб ръст през март – до 49,7 на сто.

Положително развитие се отчита при индексите, свързани с цените. Индексите, отразяващи общите оперативни разходи на бизнеса и цените на едро, се понижиха този месец, като последните спаднаха до четиримесечно дъно от 53,1 пункта в сравнение с 54,4 пункта, отчетени за февруари.

Това развитие вероятно ще бъде приветствано от Управителния съвет на ЕЦБ, която остави разходите по заемите на достигнатото рекордно високи нива по-рано през месеца.

В сектора на услугите в еврозоната индексът Пи Ем Ай скочи до деветмесечен връх от 51,1 пункта, докато през февруари се покачи до 50,2 пункта.

“Фактът, че активността в сектора на услугите премина още повече на територията на растежа, достигайки 51,1 пункта, трябва да се разглежда като положително развитие, особено след като отбелязва втори пореден месец на растеж”, коментира данните Сайръс де ла Рубия, главен икономист в “Хамбург къмършъл банк”.

Търсенето на услуги в еврозоната се увеличи за първи път от юни, като съответният индекс се покачи от 49,8 пункта до 50,5 пункта.

В промишлеността обаче се отчита влошаване с повече от очакваното през настоящия месец.

Индексът Пи Ем Ай, отчитащ активността на промишлените предприятия, спадна до тримесечно дъно от 45,7 пункта при 46,5 пункта, регистрирани за февруари. В анкетата на Ройтерс експертите предвиждаха ръст до 47 пункта.

“Ако сте се надявали на възстановяване на производствения сектор през първото тримесечие, време е да загърбите тези надежди”, каза Де ла Рубия.

Индексът, отчитащ нивата на промишлената продукция, се повиши минимално – от 46,6 пункта до 46,8 пункта.

Мениджърите по доставките в заводите не очакват скорошно подобрение на бизнеса, а броят на персонала е намален с най-рязък темп от ноември. Индексът, отразяващ заетостта, спадна до 46,6 пункта през март, докато през февруари бе на ниво от 47,1 пункта.

Активността в промишления сектор на двете най-големи икономики в еврозоната – тези на Германия и Франция, също е намаляла допълнително през март.

В Германия промишлената активност отслабва до 41,6 пункта този месец при 42,5 пункта през февруари.

Във Франция за същия период спадът е още по-значителен – от 47,1 пункта през февруари до 45,8 пункта през март.

Пи Ем Ай индексът, който проследява развитието на активността при френските услуги, също е надолу – от 48,4 пункта до 47,8 пункта.

Композитния Индекс на мениджърите по доставките във Франция леко отслабва през март – до 47,7 пункта.

В същото време в Германия композитният Пи Ем Ай индекс нарасна от 46,3 пункта през миналия месец до 47,4 пункта през март. Активността на сектора на услугите в страната почти достига границата на равновесие – 50 пункта, нараствайки от 48,3 пункта до 49,8 пункта през март.

https://bglobal.bg/110349-Бизнес-активността-в-еврозоната-е-близо-до-стабилизиране-но-промишлеността-продължава-да-отслабва