23.05.2024

Преглед на медиите 23.5.2024 (четвъртък)

1. Работодатели

24chasa.bg – Остър спор между работодатели и синдикати за повишението на минималната заплата

Публикувана: 23.05.2024 10:00

Остър спор за доходите се състоя в сутрешния блок на БНТ между главния икономист на КТ “Подкрепа” Атанас Кацарчев и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалня капитал.

Тезата на представителя на работодателската организация бе, че Европа изостава от останалите страни заради концепцията за минималната заплата и останалите ограничения, които влошават бизнессредата.

“Покупателната способност не расте – обясни Кацарчев. – Цените постоянно се увеличават, заплатите се опитват да ги догонят и се получават така, че се гоним във времето, без да се настигаме.” Според него минималният доход е необходим, за да може работещият да живее, без да мизерства.

Добрин Иванов от АИКБ обаче смята, че увеличението трябва да е съобразено, както с ръста на инфлацията, така и с този на производителността.

Според Кацарчев минималната заплата не трябва да се облага с данъци.

Добрин Иванов на свой ред отбеляза, че в САЩ и Норвегия няма минимална работна заплата и че у нас тя спъва конкурентоспособността. Отговорът на Кацарчев бе, че вече са в ход протести в здравеопазването и образованието и ако не се предприемат стъпки в правилната посока, у нас ще останат само работещите на минимална заплата. За да се привлекат качествени специалисти, трябва да се дава адекватно възнаграждение, смята синдикалистът.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17992273

Статията може да бъде прочетена още в:

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/17992382

actualno.com – Синдикатите искат, работодателите не дават: Сблъсък за това колко пари ни трябват, за да живеем добре

Публикувана: 23.05.2024 09:05

Сблъсък между работодателите и синдикатите колко да е минималната работна заплата през 2025 г. Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обясни пред БНТ, че не само българското законодателство по въпроса е погрешно, а самата европейска директива за мининални работни заплати води до намаляване на конкурентоспособността на Европа.

Още: КНСБ каза колко трябва да е минималната заплата от 2025 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем добре?

“Европа изостава зашеметяващо бързо от своите конкунрети като Китай например и това се случва заради Зелената сделка, социалният стълб и всички ограничения, които се налагат на бизнеса и влошаване на бизнес средсата”, коментира Иванов.

Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ “Подкрепа”, отговори на Добрин Иванов, че за съжаление покупателната способност на хората не расте – цените постоянно се увеличават, заплатите се опитват да ги догонят и се получават така, че се гоним във времето, без да се настигаме.

“Колко пари ви трябват за да живеете, без да мизерствате?”, запита Кацаречев. Той смята, че трябва има такова ниво на заплащане, за да може един работещ сам живеещ човек да живее нормално и добре.

Колко трябва да е минималната работна заплата?

Според него хора има достатъчно за работа, но няма адекватни заплати, които да се предлагат.

Добрин Иванов от АИКБ го репликира с аргумент, че работодателите подкрепят да има увеличение на минималната работна заплата, но да не е с аргумент, който го изказва някоя директива или закон. Адекватна минимална работна заплата е именно като се вземе ръстът на инфлацията, а другият показател е ръстът на производителността, защити тезата си Иванов.

Според него минималната работна заплата трябва или да е около 1 000 лв. или под 1 000 лв.

Това, което притеснява главния икномист на КТ “Подкрепа” Атанас Кацарчев е, че минималната работна заплата се облага с данъци. Трябва необлагаем минимум, с който минималната работна заплата да не се облага с данъци, настоя Кацарчев.

Добрин Иванов пък посочи, че в САЩ и Норвегия няма минимална работна заплата, а доходите на хората се определяли по друг механизъм. Атанас Кацарчев пък му отговори, че има протести в здравеопазването и образованието и ако няма общо усилие да се пазят хората в страната, накрая ще се окаже, че у нас са останали само хората, които работят на минимална работна заплата. За да се привлекат качествени специалисти, трябва да се дава адекватно възнаграждение, настоя Кацарчев.

Още: По-висока минимална заплата за висшисти: Предложение на КНСБ

https://www.actualno.com/economy/sindikatite-iskat-rabotodatelite-ne-davat-sblysyk-za-tova-kolko-pari-ni-trjabvat-za-da-jiveem-dobre-news_2227400.html

standartnews.com – Бизнесът подбра синдикатите! Ще има ли ново вдигане на минималната заплата

Публикувана: 22.05.2024 19:25

Увеличаването на минималната работна заплата на 1080 лева може да е трудно постижимо, отчитат представители на работодателите.

„Бизнесът в София е едно, но бизнесът в страната е друго. Затова трябва да има донякъде и регионален поглед. Тъй като това ще изкриви много картината, може да доведе до обезлюдяване на определени региони“, предупреди доц. д-р Щерю Ножаров от Българската стопанска камара (БСК).

Коментарът му бе по повод разчетите на КНСБ, които сочат, че минималната работна заплата от следващата година трябва да достигне 1080 лева.

Според Стопанската камара за ръст на минималната заплата трябва да се приложи друга формула, а не настоящата, защото тя противоречи на европейската директива за минимално възнаграждение, което България трябва да приложи.

Сметките на КНСБ сочат, че ръстът на минималната заплата от догодина трябва да е около 15,7%. Дори и с подобно увеличение обаче се оказва, че хората с минимално възнаграждение отново няма да успеят да живеят спокойно.

„Минималната издръжка е 1450 лева за един работещ. Новият размер няма да води до адекватност, всеки който работи да не е работещ беден, като си плати сметките и данъците, да има нормален живот“, каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„На 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да определи минималната работна заплата за следващата година“, посочи още Костов и припомни, че близо 2200 лв. е средната заплата за първото тримесечие на тази година.

От 1 януари 2024 г. минималната работна заплата стана 933 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

https://www.standartnews.com/biznes-ikonomika/biznesat-podbra-sindikatite-shte-ima-li-novo-vdigane-na-minimalnata-zaplata-561234.html

investor.bg – Новата стратегия планира ББР да навлезе по-активно в сферата на публичните инвестиции

Публикувана: 22.05.2024 17:25

След одобрението на проекта с предложения за тригодишното развитие на банката, стратегията за развитието на ББР ще влезе в Министерския съвет

Българската банка за развитие (ББР) да уплътни и доразвие функциите си по закон, като навлезе по-активно в сферата на публичните инвестиции, а в същото време да засили подкрепата си за малкия и средния бизнес, който в новия тригодишен период остава във фокуса на банката. Това е записано в стратегията на банката за периода 2024-2026 г., чийто проект бе представен днес на работната група в Министерството на иновациите и растежа, съобщиха от МИР, където заместник-министри, работодатели, местни власти и синдикати обсъдиха новите насоки в работата на ББР.

„Българската банка за развитие (ББР) ще допринася за икономическия растеж и устойчивите инвестиции в подкрепа на малките и средни предприятия, на публичния сектор и в изпълнение на националните политики“, подчерта министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов, който е и председател на междуведомствената група.

По проекта на Стратегия за дейността на ББР през 2024-2026 г. се работи в последната година, в диалог с Консултативния съвет към надзорния съвет на банката. Идентифицирането на публичните политики, в които ББР следва да се включи, се осъществява от представители на Министерството на иновациите и растежа и още седем министерства, всички национално представителни работодателски организации, двата синдиката и местните власти.

Превръщането на ББР в национална насърчителна банка и стъпките за нейната трансформация са част от процес, който се очаква да завърши отвъд хоризонта на планиране в стратегията – 2026 г.

От МИР уточниха, че след приключване на междуведомственото обсъждане на текстовете в стратегията предстои внасянето ѝ в Министерския съвет.

https://www.investor.bg/a/539-banki-i-zastrahovateli/394552-novata-strategiya-planira-bbr-da-navleze-po-aktivno-v-sferata-na-publichnite-investitsii

Статията може да бъде прочетена още в:

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17986724

zarata.info – Димитър Манолов: Целта ни е минималната заплата да е колкото може по-висока

Публикувана: 22.05.2024 17:20

Не ни остава много време до приключване на работата по Европейската директива за минималната работна заплата (МРЗ). Ние работим в условия на сериозна политическа нестабилност, което със сигурност се отразява на резултата.

Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в началото на конференцията „Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България“, предаде БГНЕС.

По време на форума експерти в областта обсъждат на какъв етап е транспонирането на директивата в България, както и предизвикателствата пред синдикатите, свързани с колективното трудово договаряне.

„Вече у нас беше направена първата стъпка по имплиментирането на директивата. В закона беше въведена методиката, по която се изчислява МРЗ. Докъде ще стигнем, зависи само от нас“, каза Манолов.

Президентът на КТ „Подкрепа“ подчерта, че разговорът между синдикалните организации и работодателските организации никога не е преставал.

„Трудно е да се очаква сближаване на позициите. Нашата цел е размерът на МРЗ да бъде колкото се може по-висок“, добави той и посочи, че при работодателските организации нещата стоят по различен начин.

„Ясно си давам сметка, че всички държави са различни, народопсихологиите са различни. Ако едно нещо сработи в дадена държава, в друга може да се окаже точно обратното. Убеден съм, че ще имаме възможността да дебатираме по всички проблеми и, доколкото можем, да направим първата крачка“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/ …

40 споделяния

https://zarata.info/%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bb%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82/

tribune.bg – ИПИ: 50% от завършилите професионални гимназии не работят това, което са учили

Публикувана: 22.05.2024 15:45

Близо 50% от завършилите професионални гимназии не работят това, което са учили, показва проучване на Института за пазарна икономика. Това се обяснява с факта, че България продължава да обучава хиляди младежи в професионални гимназии по специалности, които не се търсят от работодателите. Става дума за остарели и ненужни широко професии като някои селскостопански дисциплини или други специалности в хотелиерството и ресторантьорството с относително ниски разходи за обучение. Данните на областно ниво показват най-високо припокриване между предлагане и търсене на кадри с професионална квалификация в Добрич (62.9 т.), Сливен (62,4 т.) и София (59,4 т.). Добрич е с високи показатели заради големия брой на прием на ученици в селскостопански специалности и сравнително голям брой заети. В Сливен това се дължи на сектора на промишлеността. В София – на информационните технологии и транспорта. ИПИ разглежда 6 основни направления, в които предстои да учат близо 22 000 български ученици: Според данните на института – около 10 000 от тях няма да работят по специалността си, ако структурата на икономиката се запази подобна в следващите 5 г. Изключението може да е в IT-сферата, където в момента има многократно повече места в професионални гимназии, отколкото се търсят специалисти със средно образование. Ако след 5 г. секторът се разшири значително, за да поеме завършващите гимназисти с професионална диплома, тогава картината може да се промени. Но всичко зависи от това дали работодателите ще търсят служители със средно образование или висшисти. Отварянето на нови места за прием в IT-специалности в гимназиите не е гаранция за запълване на недостига на кадри в сектора.

https://tribune.bg/bg/parite/ipi-50-ot-zavarshilite-profesi/

2. Бизнес

banker.bg – Бизнес активността в еврозоната расте, 0.25% повишение на лихвите през юни е разумно

Публикувана: 23.05.2024 14:40

Бизнес активността на частния сектор на еврозоната се е изкачила до най-високото си равнище от година насам, което вдъхва надежди, че икономическият подем на региона се затвърждава. Индексът на “Стандард енд Пуърс глоубъл” е достигнал 52.3 пункта през май, надвишавайки за трети пореден месец вододела от 50 точки между възхода и охлаждането, както и прогнозите на анализаторите. Окуражаващата новина е, че броят на новите заявки нараства стабилно, а доверието на компаниите се потвърждава от устойчивото темпо на наемане на работна ръка.

Германските държавни облигации поевтиняха след като паричните пазари орязаха залозите за размера на лихвените редукции на Европейската централна банка, които се очаква да започнат през юни. Доходността на двегодишните ДЦК, които са най-чувствителни към монетарната политика, се повиши с пет базови пункта – до 3.06% – най-високата стойност от ноември 2023-а насам. Пазарните играчи вече залагат на намаление на лихвите на еврозоната с общо 60 базови пункта през тази година, което означава две редукции от по 0.25% и 40% вероятност за трето. Три лихвени понижения бяха отчетени изцяло в цените на книжата още през миналата седмица.

Новините са добри за най-голямото европейско стопанство – Германия, чийто индекс на активността надхвърли прогнозите и е доста по-силен за производствения сектор. Докато Франция разочарова с неочаквано връщане в областта на спада заради по-слабото представяне на сектора на услугите.

Фундаменталните показатели на еврозоната като цяло са добри. Инфлацията се понижава, персоналните доходи се възраждат, а ръстът на БВП вероятно ще остане динамичен през второто тримесечие. Което ще позволи на ЕЦБ да започне да понижава лихвените проценти през юни и да продължи да ги сваля и през второто полугодие. Доста оптимистично в това отношение звучи членът на изпълнителния борд на институцията Изабел Шнабел, която коментира за германската телевизия ARD на 22 май, че освен слабото икономическо оживление на еврозоната, “инфлацията продължава да се охлажда” и “има основания за надежда, че общността ще се върне към ценова стабилност без да изпада в рецесия”.

Растежът обаче маскира проточилия се спад на индустриалния сектор, особено в Германия, който е потърпевш от слабото световно търсене и от скока на енергийните котировки след нахлуването на Русия в Украйна. Фабричната немощ обаче вече приключва, по оценка на “Стандард енд Пуърс глоубъл”, който очаква 0.3% ръст на БВП на блока на еврото през това тримесечие, колкото и през предишното.

Все пак, не липсват и предупредителни сигнали от потребителските цени, които могат да ограничат скоростта, с която ЕЦБ ще понижи лихвените проценти през тази година. Според “Стандард енд Пуърс”, секторът на услугите – ключовият обект на интерес на паричните банкови стратези, е “основният източник на инфлационен натиск”, с бързо нарастващи разходи.

Заместник председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос коментира, че ценовият растеж вероятно ще се колебае нагоре-надолу в краткосрочен план преди да се доближи устойчиво до 2% годишно през 2025-а. Той смята за “обосновано” понижението на лихвените проценти с 25 базови пункта през юни, но настоява за по-предпазлив подход през оставащите месеци до края на годината.

“Налице е голяма доза несигурност”, посочва в интервю за излизащия на немски език регионален (в Линц) австрийски вестник “Оберостеррайхише нахрихтен” де Гиндос на 22 май. И допълва, че той и колегите му “все още не са взели решение за броя на лихвените редукции или за техния размер” и “ще проследят еволюцията на икономическите данни”.

Де Гиндос подчертава, че всичко ще зависи от пътя на инфлацията и от рисковите показатели: как нарастват трудовите възнаграждения и какво се случва с производителността, с разходите за единица работна сила и с намаляващите маржове на печалбите. В допълнение, са налице и геополитически рискове и несигурност като войната на Русия в Украйна, конфликтът в Близкия изток, вероятното напрежение в Югоизточна Азия – всичките заслужаващи сериозно внимание и предпазлив подход.

https://banker.bg/2024/05/23/%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82/

flagman.bg – Бъдещето на ERP системите

Публикувана: 23.05.2024 14:05

Бъдещето на ERP системите

Автор: Флагман.Бг

Развитието на бизнес софтуера има за цел да носи все по-висока добавена стойност за бизнеса

В толкова динамичните и несигурни времена, в които живеем понастоящем, да се правят каквито и да било прогнози, е доста несигурно и рисковано начинание. Събитията от последните няколко години показаха как могат да се случат премеждия, за които никой дори не е предполагал. Вероятно едно от малкото изключения обаче, при което не само се сбъднаха напълно прогнозите, но и дори надхвърлиха предварителните очаквания, е специализираният софтуер за управление на бизнес процесите или т.нар. ERP система.

Навлизайки в петото си десетилетие на пазара, този софтуер претърпя динамично развитие от складова програма или складов софтуер до цялостно и интегрирано решение за различните индустрии и компаниите от всякакъв размер.

Какви са тенденциите за бъдещето по отношение на ERP системите?

Конкурентното развитие на бизнеса ще е все по-обвързано с подходящата ERP

система – необходимостта от основано на данни управление на компаниите е все по-осезаема от бизнес предприемачите. Нуждата от цялостно и гъвкаво решение в планирането на ресурсите също. И в това отношение е едно от големите предимства на облачните ERP системи, както и лесната работа със софтуера, възможността за достъп от всяка точка и по всяко време и други.

Все по-тясна интеграция на AI с ERP системата

Това ще даде възможност за по-голяма адаптивност на софтуера към съответния бизнес, както и по-висока степен на автоматизация на редица процеси и задачи. Съответно и приложението на тази ERP система ще е много по-широко в ежедневните бизнес дейности, както и добавената стойност за бизнеса.

Подобряване на анализа на данни

Тази тенденция се наблюдава и понастоящем, защото стремежът на разработчиците на този софтуер е основно в тази посока. Това ще позволи различни процеси да се проследяват много по-детайлно, да се идентифицират нови възможности за развитие и съответно и да се правят много по-точни прогнози за бъдещето.

Например ще могат да се откриват и прогнозират с все по-голяма точност такива тенденции, като спадове или пикове в търсенето на продуктите или услугите, много конкретни характеристики на продуктите, които клиентите търсят и други. И цялата тази информация ще е достъпна за минути, в реално време и винаги, когато е необходима. Без ERP система всичко това е невъзможно.

Развитие на мобилните приложения

Този факт означава много по-голямо удобство, още по-лесен достъп до ERP системата от всяка точка и по всяко време и от всеки служител, упълномощен да работи със софтуера. Разбира се, това означава по-бърза реакция, по-добра адаптивност и съкращаване на времето за извършване на различните процеси и операции.

Все по-адаптивни решения

Развитието на бизнес софтуера има за цел да носи все по-висока добавена стойност за бизнеса. В най-общ план това означава подобряване на ефективността на бизнес процесите и операциите, намаляване на разходите и прецизиране на планирането и прогнозирането. За да е възможно всичко това обаче, трябва да се интегрира подходящата за индустрията и конкретната компания ERP система. Изборът ѝ следва да е подчинен на бизнес целите, дейностите, продуктите и услугите, както и на плановете за бъдещето на бизнеса.

В заключение можем да кажем, че облачните ERP системи ще продължат да се развиват динамично и да променят начина, по който се прави бизнес. Компаниите, които изберат да интегрират своевременно подходящата ERP система, със сигурност ще имат доста сериозно конкурентно предимство спрямо останалите.

https://www.flagman.bg/article/321903

business.dir.bg – Расте интересът на компаниите към гаранции за произход на възобновяема енергия | Бизнес.dir.bg

Публикувана: 23.05.2024 12:20

Иван Велев, портфолио мениджър в ACT Commodities в студиото на Какво могат парите

72 Снимка: Тед Георгиев, Dir.bg

Гаранциите представляват инструмент, чрез който лесно и бързо компаниите могат да удостоверяват, че електроенергията, която използват в своите процеси, идва от възобновяеми енергийни източници. Това обясни Иван Велев, портфолио мениджър в ACT Commodities, в интервю за Какво могат парите. Интересът към подобен инструмент расте сред бизнеси в много разнообразни сектори както заради разширяващите се регулации по отношение на устойчивост и екологична трансформация, така и най-вече заради неформалния натиск от страна на инвеститори, бизнес партньори, потребители. Ако ние не сме компания, която използва възобновяема енергия, това може да ни затвори доста врати за бизнес със Западна Европа, посочи гостът. ACT Commodities е една от водещите фирми на този пазар.

Г-н Велев подчерта, че за компаниите е много трудно да осигурят 100% собствено производство на възобновяема енергия за своите нужди, докато пазарът на гаранции за произход дава възможност незабавно и без големи инвестиции дори и най-енергоемкото производство да декларира пред своите партньори своя ангажимент към екологичност. Той обясни, че цената на този инструмент може да бъде заключвана и хеджирана за по-дълги периоди, осигурявайки на съответната компания оперативно спокойствие и предвидимост.

В интервюто ще чуете още:

https://business.dir.bg/kakvo-mogat-parite/raste-interesat-na-kompaniite-kam-garantsii-za-proizhod-na-vazobnovyaema-energiya

industryinfo.bg – БАСЕЛ организира кръгла маса за перспективите пред електроиндустрията и ИКТ сектора и в Пловдив

Публикувана: 23.05.2024 10:10

На 30 май 2024 г. от 11:00 ч. Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) и Център за компетентност “КВАЗАР” към Института по роботика при Българската академия на науките (ИР-БАН) организират кръгла маса “Бизнес и наука в секторите електроиндустрия и ИКТ. Перспективи и предизвикателства в регион Пловдив”.

Домакин на събитието ще бъде Шнайдер Електрик България. Участие ще вземат представители на браншовете електроиндустрия и ИКТ, община Пловдив, Областна администрация Пловдив, бизнес организации, университети, професионални гимназии и др.

Сред акцентите на събитието ще бъдат:

Състояние и перспективи за бизнеса и инвестициите в област Пловдив;

Възможности за интегриране на науката, образованието, иновациите и бизнеса;

Тенденции на пазара на труда и др.

Участието в кръглата маса е безплатно. След края на дискусиите участниците ще имат възможност да обменят идеи и информация по време на планирания нетуъркинг коктейл.

Можете да заявите желание за участие в събитието до 23 май 2024 г. на имейл basel@basel.bg. За повече информация можете да се обърнете към Орлин Димитров на тел.: +359 896 778 070.

: БАСЕЛ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БАСЕЛ ИКТ електроиндустрия

Област: Електроапаратура

https://industryinfo.bg/article/33110-basel-organizira-kragla-masa-za-perspektivite-pred-elektroindustriiata-i-ikt-sektora-i-v-plovdiv

forbesbulgaria.com – Десетки студенти завършиха първата бизнес академия Coca-Cola Hellenic – UNWE Academy

Публикувана: 23.05.2024 09:20

Първата академия, под надслов Coca-Cola Hellenic – UNWE Academy, организирана съвместно от Центъра за споделени услуги на Кока-Кола Хеленик, УНСС и Междууниверситетския център за развитие на кариерата, завърши. Програмата стартира през месец март, предоставяйки възможност на всеки студент, без значение от специалност и курс на обучение, да се включи. Академията стартира със 70 записани студенти, 30 от които преминаха успешно своето обучение, а 11 от тях защитиха своите проекти.

В продължение на два месеца утвърдени мениджъри, част от екипа на Центъра за споделени услуги на Кока-Кола Хеленик, предаваха своите ключови знания в серия от лекции, в рамките на три модула. Курсовете „Бизнес визия в ерата на 4.0 индустриална революция“, „Идентифициране на таланти“ и „Финанси: Функции и управление“ включваха разнообразни методи на обучение, включително лекции, упражнения, дискусии и работа по групи. Голямата награда за най-добре представилите се в трите модула бе в размер на 1 500 лв., а допълнителни специални награди бяха връчени на още шестима студенти за техните постижения.

По време на награждаването на успешно завършилите академията, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, изказа своето удовлетворение: „Нашето партньорство с Кока-Кола Хеленик датира отдавна и намира израз в различни инициативи, като тези добри партньорски взаимоотношения ще продължат и през зимния семестър на 2024 година. Сигурна съм, че второто издание на бизнес академията ще бъде още по-мащабно и ще привлече още повече участници. Нашият университет доказа, че обучава едни от най-добрите студенти в областта на икономиката и управлението. Всички участници разработиха прекрасни проекти и на нас като жури ни бе много трудно да определим победителите.“

Проф. Стоянова се обърна и към студентите и допълни: „Сигурна съм, че през тези месеци, с помощта на вашите ментори, сте получили и много нови практически умения, освен отличните знания, които ние в университета ви даваме. Поздравления за всички участници, защото всички достигнали до тук, сте победители!“.

Менторите в бизнес академията – Александра Иванова, Йоана Иванова и Виктория Евлогиева, споделиха за своите емоции по време на обучението и подчертаха, че това е било едно вълнуващо пътешествие и за тях самите. Те отправиха благодарности към участниците за тяхната активна работа, за стратегическото мислене, инициативността и положените усилия при изработването на презентациите и тяхното представяне. Посланието им към младежите бе да бъдат себе си и всеки ден да надграждат постигнатото.

Кока-Кола Хеленик активно подпомага образованието на младите хора у нас и чрез програмата #YouthEmpowered. Тя цели да допринесе за развитието на ключови умения у младежите и повишаването на тяхната конкурентоспособност на пазара на труда. Инициативата се реализира активно вече 7 години и има за цел да насърчи младите хора да реализират своя потенциал и да ги подготви за успешна професионална кариера. В програмата участват над 460 експерти, които са успели да предадат ценните си знания на над 25 000 младежи от цялата страна.

https://forbesbulgaria.com/2024/05/23/desetki-studenti-zavarshiha-parvata-biznes-akademiya-coca-cola-hellenic-unwe-academy/

Статията може да бъде прочетена още в:

https://www.actualno.com/society/novi-cenni-znanija-pridobiha-studentite-v-biznes-akademijata-coca-cola-hellenic-unwe-academy-news_2227378.html

industryinfo.bg – Европейски минен бизнес форум 2024 ще се проведе през юли в София

Публикувана: 23.05.2024 08:20

На 5 юли 2024 г. в София ще се проведе шестото издание на Европейския минен бизнес форум. Събитието се организира от Българската минно-геоложка камара (БМГК) в партньорство с Министерството на енергетиката и Европейската асоциация на минните индустрии.

Във форума ще вземат участие високопоставени представители на европейските институции, отговорни за отрасъла, членове на българското правителство и представители на местната власт, ръководители на европейски и национални браншови организации, водещи икономически експерти и бизнес лидери.

Във фокуса на вниманието тази година ще бъдат актуалните политики и стратегии за отрасъла в Европа като Закона за критичните суровини, амбициите на Европейския съюз за постигане на неутралност по отношение на климата, както и предизвикателствата пред бизнеса по отношение на екологичния преход. Заедно с това ще бъде обсъдено икономическото и социалното значение на минната индустрия, като ще бъдат представени актуални изследвания и конкретни примери за добри практики в регионите.

Програмата включва три панела:

Бъдещето на ЕС, основано на стратегии за минния сектор – закон за критичните суровини;

Устойчиво развитие – значение и принос на минната индустрия за икономиката и регионите;

Минна индустрия и икономика – инвестиции, пазари, конкурентоспособност.

Повече информация за събитието вижте тук.

: БМГК

Ключови думи: БМГК Европейски минен бизнес форум миннодобивна индустрия

Област: Предстоящо

https://industryinfo.bg/article/33106-evropeyski-minen-biznes-forum-2024-shte-se-provede-prez-iuli-v-sofiia

в. Софийски вестник, стр. 15 – Фонд насърчава малкия и среден бизнес

Публикувана: 23.05.2024 02:02

Хората с идеи за стартиране или развитие на бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица вече могат да кандидатстват за предоставяне на финансова подкрепа за реализация на идеите си до 21.06.2024 г.

Отворен е нов приемен период за подаване на проекти към “фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица”.

Срок за кандидатстване: от 20.05.2024 г. до 21.06.2024 г. . “Дънди Прешъс Металс Челопеч” и общините Челопеч, Чавдар и Златица канят всички жители на трите общини да се запознаят с насоките и критериите за кандидатстване, както и с необходимите документи, и да кандидатстват за предоставяне на финансова подкрепа до 21.06.2024 г.

Това е първият частен фонд в България в полза на общността, който се развива изцяло със средства на компания. “Дънди Прешъс Металс” е и гарант за хора с добри бизнес идеи, които нямат възможност сами да ги обезпечат.

Информационни срещи ще бъдат проведени на 27.05,03.06 и 10.06 в Административната сграда на “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, първи етаж, информационен център. За предварително записване можете да позвъните на тел: 0897 92 62 52.

Насоките за кандидатстване, критериите за оценка на проектите и образци на необходимите документи са публикувани на интернет страницата на общините Челопеч, Чавдар и Златица и сайта на фонда www.srednogoriefund.eu.

Документи за кандидатстване се подават на адреса на Сдружението – село Челопеч 2087, административна сграда на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД, първи етаж, информационен център, от 8:00 ч. до 16:30 ч. всеки работен ден в рамките на приемния период.

http://clippingpoint.net/article/92c80812219330283bc70d18191362cb5b83e0d1