25.03.2024

Преглед на медиите 25.3.2024 (понеделник)

1. КРИБ

sofia.bg – Васил Терзиев представи управленските си принципи пред работодателските организации

Публикувана: 24.03.2024 18:20

Работодателите оцениха като осезаема промяната към прозрачност, ефективност, диалогичност и липса на фаворитизъм

Кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът Иван Василев се срещнаха с работодателските организации в България.

Васил Терзиев заявяви, че и той, и екипът му се борят да няма фаворитизъм за нито една фирма в нито една сфера. “Целта ни е еднаква рамка за всички. Ако правилата са лоши, вие можете да ни помогнете да ги оправим. Лошите практики трябва да отпаднат. Ако сме добри стопани, ще пишем по-добри договори. И съответно бизнесът ще работи по-добре” – добави Терзиев.

“Целта ни е да обсъдим и съгласуваме по-дългосрочната визия за развитие на града. Да има конструктивен диалог за това какво планираме, а вие да ни казвате какво пропускаме и къде бъркаме. Отворени сме за всякакви идеи, които ще направят живота в София по-добър. Както и за всякакви партньорства, които ще доведат до по-добър резултат за софиянци” – каза Иван Василев, зам.-кмет по направление “Финанси и здравеопазване”.

В срещата участваха Васил Велев, председател на УС на АИКБ, и изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, Атанас Темелков, председател на КК на ССИ, и членът на УС на ССИ Лъчезар Граматиков, Станислав Попдончев, зам.-председател на УС на БСК, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев и членът на УС на КРИБ Зарина Генчева, председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов и главният експерт на БТПП Боряна Абаджиева.

“Целта ни е общината да стане все по-добър партньор и да установи ред и спокойствие – и за гражданите, и за бизнеса. Мисля, че в първите месеци показахме накъде сме тръгнали – отчети, прозрачност, дигитализация – искаме да вдигнем нивото. Същото важи и за обществените поръчки и за градското планиране. Искаме подредена среда, в която да има предвидимост. Да имаме дългосрочна визия накъде сме тръгнали, което ще улесни бизнеса” – заяви кметът на София.

Положителните промени в управлението на София

Представителите на работодателските асоциации отчетоха положителните промени в управлението на София в началото на мандата на Терзиев. “Имате желание наистина да сте прозрачни. Пролича си по начина, по който се прави бюджетът и как се обсъди и с организации, и с гражданите. Инициативата за културното наследство е много важна. Ние от КРИБ изцяло заставаме зад тази инициатива” – каза Зарина Генчева. Тя добави, че проблемът със сигурността на гражданите на София също трябва да получи нужното внимание.

“Говорих с колеги и общото мнение е, че няма натиск от каквото и да е естество, че няма наши и ваши. И това е много положително” – заяви Кирил Домусчиев. Той засегна и темата за сметосъбирането и очакваните промени. “Влизането в сила на принципа “замърсителят плаща” се отлага с години, а това вреди на самите общини. Същото важи и за разделното събиране. Това трябва да стане навик на всички” – каза председателят на УС на КРИБ.

Васил Велев засегна темата “Топлофикация”. “Знам, че е сложна материя, но това е нещо, което е важно за всеки. Ако не се дотира от всички нас – фирми и граждани, цената на тока ще бъде с 11% по-ниска”, пресметна той. Председателят на УС на АИКБ също коментира темата за сметосъбирането. “София трябва да покаже, че може да се случи. Ако София може да смени модела на сметосъбиране, всеки друг град може да го направи” – каза Велев.

Станислав Попдончев обясни, че според него кметът на София трябва да улесни достъпа до администрацията. Както и да се взимат мерки там, където има оплаквания. “Ресурсите не трябва да се пилеят. И там, където нещо се прави добре, трябва да се награди” – каза зам.-председателят на УС на БСК. Според него въвеждането на схемата за сметосъбиране “замърсителят плаща”, ще е “сладка победа за всички, защото боклукът ще намалее”.

Атанас Темелков пък поздрави Васил Терзиев за реорганизацията на движението около Мол “Парадайс”. “Може да е нещо малко, но е знаково. Означава, че се мисли”, каза той. Темелков добави, че според него трябва да се промени графикът на сметоизвозването, защото има почистване в най-натоварените часове, което затруднява трафика в града.

https://www.sofia.bg/w/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86

 

сп. Икономика, стр. 32,33 – СОФИЯ КАСИДОВА: Да създадем зелена среда на МИСЛЕНЕ И ЖИВЕЕНЕ

Публикувана: 24.03.2024 01:31

Моето Виждане за регионалната глобализация: Неизбежен тренд, който променя и преструктурира световната икономика. Започна преди години, като носи разнообразни шокове от търговската война на Доналд Тръмп с Китай, до пандемията и войната в Украйна. В някакъв смисъл виждаме обратния ход на глобализацията, свързан с ориентация към партньорства и икономически интереси, основани на близост, съюзнически или приятелски отношения (near shoring, ally-shoring and friend-shoring). Това формира възможности за нови вериги на стойност. България и българският бизнес имат такъв шанс, още повече че обемът на международната търговия зависи и от размера на икономиката, и от разстоянието между страните партньори.

Парите са много неща едновременно. В модерния свят парите са smart money, които се използват за инвестиции, за бюджетиране, повишение на заплатите, за търговски и жилищни активи. Парите дават сигурност, достъп до здравеопазване, до модерно образование…

Общественият финансов ресурс са нашите пари. С тях трябва да финансираме публични богатства, а остатъкът да се спестява за натрупване на производствени ресурси за благото на икономиката. Доброто управление на обществения ресурс гради доверието на обществото.

Ролята на Плана за възстановяване и устойчивост в България: Той е значима европейска политическа иновация, която се появи след пандемията. Степента на успеха му все още не е известна – средствата все още се разходват и е трудно да се измери ефектът от тях. Основните цели са да помогне за възстановяването на бизнеса от постковид рецесията и да инвестира в зелена и дигитална трансформация на икономиката.

ESG – зелените и устойчиви теми, са повече от упражнение по промоция и реклама за бизнес. За всички нас е ангажираност за балансирана икономическа активност. Интересен аспект е защитата на потребителя, която ESG дава за добро управление на околната среда, социалните и корпоративните теми.

Зеленият преход преди всичко е стратегия и политики за климата. Редом с климатичните цели до 2040 и до 2050 г. преходът е процес на инвестиции и конкурентоспособност на икономиката. Засилване на конкурентоспособността на европейската икономика е основен приоритет, като за целта е важно как ще се дефинира, как се разбира и ще се подпомага. Събитията в глобалната икономика разкриха нови предизвикателства. Американският Inflation Reduction Act основателно повдигна страхове за изтичане на инвестиции от ЕС.

Електромобилността включва много видове – коли, скутери, колела, а употребата им е въпрос на културни и потребителски нагласи. Високата цена на електромобилите – с 30 до 40% повече от тази на колите с двигател с вътрешно горене, е голяма пречка, особено предвид честите инциденти в градска среда.

От моя гледна точка най-голямото предизвикателство сега е постигането на глобално сътрудничество и сигурност в сложни геополитически и геоикономически времена, както и намирането на пътища за спиране на войните. Глобалната икономика през 2024-а ще се влияе от множество фактори и рискове, които ще оформят нов модел за растеж. ББР е банка, която трябва да има големи амбиции за изпълнение на стратегически проекти с дългосрочна подкрепа от държавата, за да ги реализира. ББР може да бъде толкова значима, колкото пожелае държавата.

ББР като партньор на ЕИБ в насърчаването на зелени проекти: Възможност за промяна към най-добрите пазарни практики, добиване на ценно знание от най-добрите, утвърждаване на престиж като ценен партньор. Възможност за съвместен бизнес и съфинансиране на проекти с

ЕИБ.

Като ръководител на екипа за стратегическо развитие и зелени политики в ББР през новия стратегически период 2024-2026 г. ще обърна внимание на възможността за финансиране на значими проекти с доказан социален ефект и с национално измерение.

Неизползваният потенциал на ББР е голям. Всяка страна от ЕС има поне една насърчителна банкова институция, а в държави като Румъния, Гърция, Холандия, франция те са няколко. ББР е единствената държавна банка и ролята и значението й за икономиката може да бъде многостранна – от антициклична функция, през подкрепа на малки и средни предприятия и стартиращ бизнес, до ключова роля за реализацията на стратегически национални проекти.

Личният ми измерител за успех: Смислена и полезна работа, която носи практически резултати с ценен принос.

Ако зависи само от мен, бих изградила зелени площи, горички и градинки в междублоковите пространства. Бих инвестирала в програми за компютърно обучение на учениците.

Моята визия за зелена България: Чиста, зелена и синя среда за живеене, максимално рециклиране на отпадъците, използване на десалинирана (обезсолена) морска вода за поливни и промишлени нужди и пестене на чистата питейна вода. Ф

***

Фирмен профил

Българската банка за развитие (ББР) е кредитна институция, 100% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка с основен фокус подкрепа за малките и средните предприятия. ББР е сред българските банки с най-висок кредитен рейтинг: „ВВВ” с положителна перспектива от международната рейтингова агенция Fitch. Сред стратегическите й приоритети е да подкрепя жизнени, иновативни, конкурентоспособни малки и средни компании, както и да подпомага развиването на социални и устойчиви проекти.

***

София Касидова е ръководител на екипа за стратегическо развитие и зелени политики в Българската банка за развитие (ББР) от 2017 г. насам. От 2006 до 2010 г. е вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Започва банковата си кариера през 1995 г. като последователно заема позиции в Ионийската банка на Гърция (Ionian Bank, клон България), във фонда за капиталови инвестиции Hex Capital (Чехия), в БНБ, в Банка ДСК, в инвестиционната банка CSFB. През 2001 г. става зам.-министър на икономиката и е част от екипа на България за присъединяване към ЕС. През 2003 г. става зам.-министър на транспорта и отговаря за изпълнението на големи публични инфраструктурни проекти в сектор Транспорт. Тя е зам.-председател на наскоро учредения Комитет за ESG към КРИБ.

http://clippingpoint.net/article/8e715d139d3bf532eb6ef7f64375ff8a3a40731b

vratzaplus.com – Регионална конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“ : Враца плюс

Публикувана: 23.03.2024 21:00

Враца

В заседателната зала на Областна администрация – Враца се проведе регионалната конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. Инициативата е на Главна инспекция по труда и Министерство на труда и социалната политика, като част от националната кампания за превенция на трудовия травматизъм.

Областният управител Надя Донкинска поздрави организаторите и участниците в конференцията. “Темата на днешния форум трябва да има постоянен фокус и да не бъде кампанийна, защото касае най-важното – човешкия живот. Само работейки съвместно можем да сведем нивата на трудовия травматизъм“, подчерта областният управител Надя Донкинска.

На форума стана ясно, че 540 трудови инциденти са станали през изминалата година в страната ни, като най-много са в строителството. Основните причини за трудови злополуки са затрупване от земни маси, падане от височина, удар от падащ предмет, поражения от ток и т.н.

„Идеята да се съберем всички заедно е фактът, че само заедно със съвместни усилия наистина можем сведем до минимум трудовия травматизъм. Правилата за безопасност и здраве не пречат на работата, те спасяват животи“, отбеляза изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.

На срещата се обърна внимание, че работата без трудов договор, неспазването на правилата за почивките и отпуските и отпуските, освен че лишава работника от трудови и социални права, създава притеснения и несигурност у него, води до преумора и липса на концентрация, което е предпоставка за опасно поведение и инциденти при работа.

Форумът в град Враца организиран със съдействието на Областна администрация – Враца е един от първите в страната от серията регионални срещи на стартиралата през месец февруари 2024г. в национална кампания от превенция

На конференцията присъстваха Румен Младенов, директор „Инспекция по труда“, Иван Грозданов директор на НОИ-Враца, председател на УС на ДНТ – Враца инж. Евелина Васкова, представители на ТПП, КРИБ, работодатели и медии от област Враца.

https://vratzaplus.com/news/17112113426313/regionalna-konferentsiya-na-tema-priberi-se-u-doma-sled-rabota-tam-nyakoy-te-ochakva

2. Работодатели

сп. Икономика, стр. 70,71 – Къде е голямото разминаване на пазара на труда

Публикувана: 24.03.2024 01:31

Пазарът на труда днес е различен от Вчера. Ако знаем какъв ще е утре, може отсега да започнем да се адаптираме, да учим нови неща, да насочваме децата си към професии, които ще са актуални и търсени. Ето как Георги К. Първанов, управител на водещата регионална HR компания СТеат и член на УС на Българската асоциация за управление на хора, вижда развитието:

Екологично инженерство и опазване на околната среда – интересът към тази специалност в университетите е толкова нисък, че на практика липсват студенти.

Бумът на всичко, свързано с ESG ще поражда огромно търсене на такива специалисти и те ще са високоплатени. Университетите този път показват навременно действие да създадат програми за бъдещите нужди на бизнеса, но пък подрастващите не са в крак с утрешния пазарен развой.

Следващата група дефицитни специалности е на техници за отоплителна и вентилационна техника, както и за асансьорна поддръжка. В нови сгради всяка година се добавят по няколко хиляди асансьора към съществуващите мощности, а едва 40-ина души годишно придобиват такива умения. На пазара се търсят автомонтьори и автомеханици, тъй като броят на автомобилите расте главоломно, а и в тази сфера има голям дефицит. Най-добрите или си отварят собствени сервизи, или заминават да работят в чужбина при несъпоставимо по-голямо заплащане. Завършващите техникуми по автотранспорт или отиват да следват, или се преориентират към друга професия, тъй като не искат да легнат под колите и да се занимават с ремонти. И се питаме защо към тези важни специалности няма интерес, макар после с лекота да се намира работа, при това с високо заплащане? Просто милениалите не искат „да си цапат ръцете”

Те не желаят да работят тежка работа, бягат u от производството. Счетоводството също е сфера с голям дефицит на хора. Там всичко е дигитализирано, работи се с компютри и таблети, от всяко кътче на България може да се включваш. Но младите не са ентусиазирани за такава реализация. Задава се голям недостиг на професии, свързани със селското стопанство – например агрономи и механици на селскостопански машини. А Тракийският университет в Стара Загора е в ТОП 100 на най-добрите аграрни университета в света. Ще са нужни хора за производството на храни, сред които технолози и лабораторни специалисти. Младежите обикновено не искат да се посветят на специалности, в които има много да се учи. Полупразни са такива групи в университетите. Доскоро говорехме как държавата, системата на средното и висшето образование изостава от нуждите на пазара. Сега виждаме, че дори когато предвиждат развитието и създават нужните специалности, невинаги има интерес към тях. За области, за които се очертава дефицит на кадри, може да се дават стипендии за да се насочи интерес натам.

Работодателите трябва по попривлекателен начин да представят своите компании и възможностите, които предлагат. Същевременно е добре да спрат да говорят колко усилия хвърлят за развитие на работодателската си марка и колко са социално отговорни, а да покажат толерантност към служителите, които отглеждат деца и внуци. Ключова служителка в моята компания беше получила привлекателна оферта за нова работа и каза, че половината от задържащия я фактор освен екипа, е, че тя е с две малки деца и средно един ден от седмицата отсъства. Към това аз проявявам пълно разбиране. Нека всеки работодател да помисли колко е важен този аспект, но на действия, не на думи.

Бях гост лектор в УНСС и в група от 20 студенти 10 не работеха. Бях учуден. Разбрах, че на част от тях не им се работи, родителите им добре ги осигуряват. Но стряскащият факт е, че в университетите има близка до нулевата толерантност към студенти, които учат редовно обучение, и същевременно работят.

Мнозина са готови да работят но явят ли се на интервю, работодателите ги отсяват още на първа среща, след като разберат, че са редовно обучение. Ако работодателите имат гъвкавост, то още повече студенти ще започнат да работят, докато учат.

През 2022 г. у нас са издадени 6 хил. разрешителни за работа на хора от трети страни. През миналата година техният брой е два пъти и половина повече. През тази година се очертава да отидат към 30 хил. Така във времето ще се съберат няколкостотин хиляди души, дошли от страни извън ЕС, за да се влеят тук в трудовата сила. България с бързи темпове настига заплатите на Гърция и Италия. Далеч сме от възнагражденията на Люксембург и Швейцария. Когато напълно се присъединим към Шенген, на хората, които са дошли с тригодишна работна виза, ще им бъде много лесно да се преместят в други страни от ЕС. Единични случаи са бежанците, които остават да работят тук. От украинците у нас малка част са се приобщили към пазара на труда, и то основно по морето. Голямата вълна мина и замина на Запад.

На ромите у нас се гледа като на недоизползван капитал но според проучванията от началото на пандемията насам половината от тях са се преместили в Западна Европа и една част намират начин да се адаптират към социалните системи и живеят, без да работят. Но други имат умения и са добре приети в производствената и в обслужващата сфера.

В дългосрочен план автоматизацията, дигитализацията, роботизацията ще променят пазара на труда. Професията на автомонтьора, на водопроводчика, на човека, който умее да прави ремонти, ще продължи да се търси. Хората да погледнат в утрешния ден и да се готвят за времето, което се задава. Препоръката ми е да се насочат към професии, които ще се търсят, но също така е важно и на тях самите да им носят удовлетворение и радост. Ф

http://clippingpoint.net/article/0f43f5c8e3310d1502f17f46bd47e7409e06c22e

сп. Икономика, стр. 68 – БОЙКО МАНЕВ, главен директор Човешки ресурси в KFC: Трудовата мобилност става все по-голяма

Публикувана: 24.03.2024 01:31

В сферата на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и като цяло в услугите през последните години силно спада нивото на ангажираност, което влияе на резултатите. В повечето случаи очакванията за възнаграждения от страна на търсещите работа, и то във всички възрастови групи, надминават възможностите на компаниите да отговорят на тях. За всеки инфлацията има различно измерение от това, което официалната статистика отчита. Доста хора днес работят извън България и искат, ако ще се трудят тук, да имат подобен стандарт. Бизнесът обаче се задъхва в условията на инфлация, тъй като ако цените не се вдигат внимателно в отговор на инфлационните процеси, ще настъпи отлив на клиенти. Така за определен тип дейности се наблюдава дефицит на работна ръка

Решението на проблема до голяма степен е във вноса на работници, който в последните години от мода стана тенденция и практика, финансовите условия, които българските работодатели предоставят на такива професионалисти, не са по-различни от това, което те ще получат на Запад. В България на тях им е по-лесно да се адаптират, тъй като манталитетът тук е по-близък до техния. Хората, които идват от трети страни, в голямата си част проявяват висока ангажираност и отговорност към работата. Мотивите им да дойдат у нас са най-различни – често са привлечени от по-добрите финансови условия или от факта, че България е част от ЕС. Някои гледат на страната като на първа стъпка към Европа. Но има и такива, които водят и семействата си тук.

За да може кандидатите за работа да вземат по-информиран избор, те трябва да имат сложени на масата всички изисквания към тях, както и всички придобивки, които им се предлагат. Заплатата вече далеч не е единственият мотив при избора на работно място. Ме дицинската грижа например добива все по-голяма тежест в цялостния пакет. И е добре, когато работодателите обещаят нещо по време на интервютата за работа, после да го изпълняват и да няма разминаване между казано и изпълнено. Примамливо звучащите обещания за придобивки не бива да са само „въдица” кандидатът да предпочете една или друга компания. Препоръчително е всяка година да се прави оценка на работата на служителите и да се променят финансовите условия. Иначе никой не е мотивиран да дава всичко от себе си, ако година след година качеството на неговата работа и ангажираността му не влияят на договореното възнаграждение. Да, негово право е да потърси решение и да отиде при друг работодател, но преди да го направи, е добре да поговори открито със сегашния. Би било загуба и за двете страни, ако човекът с опит просто си тръгне, привлечен другаде от по-добри към момента условия. Правило, което съм въвел, е, когато получим предизвестие за напускане, да проведем разговор с този човек, за да видим причините. Често се намира как да бъде задържан.

Все по-малко хора съвместяват лятна и зимна заетост в морски и планински курорти. Това може да се прави само в определена възраст, особено когато има съжителство с партньор и имат деца. Съвместяването се практикува, но не е устойчиво за дълъг период от време. За зимата по-лесно се намират хора, тогава разходите за издръжка са по-високи и някои предпочитат да „избягат” от високите режийни разноски.

Работих няколко години в чужбина. Бях в САЩ, Белгия и Чехия, като имах силни ментори, които предаваха опита си. Причината да се върна в родината е, че тук, ако човек е мултифункционален, може да разгърне своя потенциал, за разлика от САЩ, където може да е само нишов играч. В България може да правиш много повече неща едновременно. Аз например съвместявам няколко роли в различни организации. Въпрос на личен избор и на компетенции е повече хора да правят това, вместо да работят само в една компания. Има работодатели, които държат техните служители да работят само при тях, без право на друга трудова ангажираност. Работникът не бива да е ограничаван в такива граници. С подобни изисквания всеки работодател рискува да се простреля в крака.

http://clippingpoint.net/article/825c85d5eb397ce6415afc1608465df500b94f5e

dnes.bg – За 4 г. у нас са съкратени 79 000 работни места в производството

Публикувана: 24.03.2024 01:05

В Европа са закрити почти 1 млн. работни места в индустрията България е сред десетте държави, които са загубили най-много работни места в производството за периода 2019-а – 2023-а година – 13% от работната сила в тази сфера или 79 000 позиции. Това сочат данните от проучване на Европейския синдикален институт, оповестено от Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Според него за последните четири години в цяла Европа са закрити почти 1 милион работни места в индустрията, съобщи БНР.

От 2019 година досега най-много загубени работни места има в Полша – 278,000, следвана от Румъния (144 000)и Германия (129 000).

Намалените работни места в Хърватия и Словения представляват 14% от цялата работна сила в производството, което поставя тези страни пред България и Чехия.

В проучването на Европейския синдикален институт се посочва, че тези съкращения са причинени основно от липсата на целенасочена подкрепа за промишлеността в Европейския съюз.

Сред основните изводи е този, че преминаването към устойчива икономика е възможност да се промени тази ситуация, но за това има нужда от индустриална политика за защита и създаване на качествени работни места.

Синдикалните организации призовават ЕС да отхвърли строгите икономии, като вместо това се въведе европейска директива за справедлив преход и се създаде постоянен инвестиционен инструмент, обезпечен с достатъчно ресурси за подкрепа на всички държави-членки и региони.

В анализа се подчертава, че наличието на силна и устойчива индустрия в ЕС е общ интерес на работниците, работодателите и на националните правителства

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/03/23/za-4-g-u-nas-sa-sykrateni-79-000-rabotni-mesta-v-proizvodstvoto.602154

 

 

3. Бизнес

в. 24 часа, стр. 16 – Само в София и още 40 общини частният бизнес дава по-високи заплати от държавните

Публикувана: 23.03.2024 01:31

В цели 224 общини през 2022 г. общественият сектор осигурява по-висока средна заплата от частния въпреки догонването на национално ниво през последните години. Още повече, в 42 общини той създава повече от половината заетост, пише в анализ на Института за пазарна икономика.

В обществения сектор в София работят 142 хиляди души, в Пловдив 35 хиляди, във Варна – 27 хиляди. В столицата 627 хиляди души са в частния сектор, в Пловдив – 110 хиляди, във Варна – 97 хиляди.

В София средната заплата в обществения сектор за 2022 г. е 2199 лв., а в частния – 2538 лв. В Пловдив, Варна и Бургас обаче средните „държавни” заплати са по-високи от тези при частния бизнес. формират се ясно видими клъстери с по-високи заплати на частниците, отколкото в публичния сектор, около София, Пловдив, Габрово, Варна.

Увеличаващата се преднина на публичния сектор в заетостта и заплатите в много местни икономики има значителни последствия за потенциала за растеж и бъдеща траектория на развитие. Най-важната е, че почти навсякъде в общия случай работата за държавата – било то в училище, в общината или пък в полицията – е по-привлекателна от тази в частния сектор, коментират от ИПИ.

http://clippingpoint.net/article/c341945d048e38d7b63b47c82bd981ee32a43d18

investor.bg – Кои са важните стъпки при покупка и продажба на бизнес

Публикувана: 22.03.2024 22:35

Малкият и средният бизнес е склонен да подценява важността на екзит стратегията, коментира Явор Деков, собственик на платформата KPD.bg

Успешната подготовката на бизнеса за продажба отнема между шест месеца и три години. За последните две години 56% от бизнесите са се продали през първите три месеца след публикуването на обявата. Това съобщи в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria, предприемач, собственик на платформата KPD.bg.

„Около 35% от бизнесите са продадени успешно благодарение на помощта на екипа на платформата, посочи той и обясни, че е собственик на най-големия портал за бизнес обяви в България от две години.

Деков поясни, че е сменена визията, бизнес моделите и обслужването на клиентите, като целта е те да получат добра насока как да форматират продажбата, за да стигнат до повече инвеститори.

„Основният проблем на малкия и среден бизнес в България, който решава да се продаде, е, че се бърза прекалено много и не се обмисля достатъчно екзит стратегията, смята консултантът. – Когато продаваш бизнес, ти често не знаеш в каква посока да тръгнеш – каква цена да търсиш, как да форматираш самата обява, по какъв начин да достигнеш до потенциални купувачи“.

Според Деков стратегията за излизане от компанията не е добре позната на малкия и средния бизнес в България. „При големите компании още от ранните етапи на развитието им се мисли за това кога е най-подходящия момент за продажба. Малките компании по-скоро са склонни на импулсивни решения, което е доста грешен подход – решават днес, че трябва да продадат бизнеса си и на следващия ден го пускат за продажба – без счетоводна и правна подготовка и подобряване на активите и бизнес резултатите като цяло“, разкри недостатъците в подготовката за продажба консултантът.

Деков отбеляза, че KPD.bg разполага със специален екип, който съветва как да се премине през целия този процес, как да подобри финансовите си резултати и какво може да се оптимизира в компанията по отношение на човешкия ресурс и състоянието на активите.

„Повечето собственици бързат и искат да продадат бизнеса си веднага. В такъв случай ние съветваме да се изчака, да се подготви бизнеса за продажба в течение на 5-6 месеца до една година. Нормалният процес на екзит стратегията изисква минимум една година подготовка, като в идеалния случай това се случва за две-три години“, отбеляза той.

Кои са причините да се продава един бизнес в България? Кои бизнеси са най-чувствителни към пазарните промени. Кое е най-голямото предприятие, което е продадено чрез платформата и на каква стойност е сделката?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да гледате тук.

https://www.investor.bg/a/461-bloomberg-tv/391345-koi-sa-vazhnite-stapki-pri-pokupka-i-prodazhba-na-biznes

сп. Energy review, стр. 6,7 – Бизнес форумът “Електроиндустрия 2024” е платформа за диалог в процеса на трансформация в бранша

Публикувана: 24.03.2024 01:38

Д-р инж. Димитър БелелиеВ, председател на УС на Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), пред сп. Енерджи ревю

През април тази година БАСЕЛ ще проведе първото издание на бизнес форум за българската електротехническа и електронна индустрия. Какви са амбициите и основните цели на събитието?

През настоящата година БАСЕЛ в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира провеждането на първия по рода си бизнес форум „Електроиндустрия 2024″, който ще събере представители на бранша от цяла България. Българската електроиндустрия има дългогодишни традиции, тя е високотехнологичен отрасъл с водеща позиция в експорта на страната.

Бизнес форумът е платформа за диалог в процеса на трансформация в индустрията и на развитието на индустриалното общество в България. Основните амбиции и цели на събитието са установяване на бизнес контакти, изграждане на партньорства, запознаване с тенденциите в бранша, представяне на нови технологични решения на компании, както и обмяна на опит между фирмите.

С презентации по актуални теми ще се включат 12 лектори. На еднодневното събитие се очакват около 200 представители на фирми от всички сфери на електроиндустрията. Използвам повода да поканя желаещите да се запознаят с перспективите, развитието и предизвикателствата пред българската електроиндустрия да се включат в нашето събитие, което ще се проведе на 11 април 2024 г. В Хотел София Балкан Палас.

Тематичната програма на „Електроиндустрия 2024″ е организирана в четири основни панела:

Дигитална трансформация, Зелен преход, Електромобилност и Добри международни практики в сектора. Коментирайте значението и как и доколко тези нови концепции и технологии навлизат в секторите електротехника и електроника в България?

Дигиталната трансформация е изключително актуална тема не само за електроиндустрията, а за всички преработващи индустрии. Тя обхваща всички сфери на нашия живот и е от решаващо значение за бъдещия успех на българския бизнес. Със своите продукти и системни решения българската електроиндустрия създава връзката между хардуера и софтуера, респективно между аналоговия и цифровия свят, като по този начин създава основата за нови цифрови бизнес модели. Основните предпоставки за това са достъп до данни, използване на технологии за управление на данни, като например изкуствен интелект, подходяща индустриална цифрова инфраструктура (5G и широколентов достъп), микроелектроника и киберсигурност.

Европейската зелена сделка има за цел да осигури по-добър, по-устойчив и по-здравословен живот за нас и бъдещите поколения. За постигането на тази цел са планирани 47 индивидуални мерки по различни теми: климатична неутралност, декарбонизация на енергийните системи, намаляване на климатичния отпечатък, дигитализация на индустрията, ограничаване на замърсяването на въздуха, водата и почвите, редуциране на емисиите в транспорта и др. Планът за преминаване към „зелена икономика” има за цел да укрепи индустрията с нулево нетно потребление (т.е. въглерод неутралната индустрия) и да подпомогне бързия преход към климатична неутралност. Ролята на електроиндустрията е изключително важна при реализирането на всички мерки, респективно при решаването на тези проблеми.

За да бъде въздухът по-чист, България се нуждае от щадяща климата мобилност. Транспортният сектор генерира около една пета от емисиите на парникови газове, затова страната се нуждае от инвестиции в пътнотранспортна инфраструктура в електромобилността. Една от мерките за намаляване на емисиите на парникови газове в транспорта е изграждането на зарядни станции за електрически автомобили, в което дейно участие ще вземат компаниите от електроиндустрията. До 5 години в България трябва да бъдат изградени 10 000 зарядни станции. В интегрирания енергиен и климатичен план България очаква дял на електрическите превозни средства в автомобилния транспорт от над 5 процента до 2030 г.

На бизнес форума ще бъдат представени и успешни примери от чуждестранни компании от електроиндустрията при решаването на технологични задачи.

В рамките на бизнес форума ще бъдат връчени и годишните Награди на БАСЕЛ за 2023 г. Разкажете ни повече за инициативата.

През 2023 г. бяха учредени престижните годишни награди на БАСЕЛ. Инициативата е да бъдат отличени изключителни постижения на компании от бранша „Електротехника и електроника”. Освен това награди получават организации и личности с принос за развитието на асоциацията и електроиндустрията в България.

Наградите ще се връчат в следните пет категории: за изключителни постижения, обществено отговорна компания, партньорска организация, журналистически принос и институционален принос. Официалната церемония по връчване на наградите ще се проведе в рамките на бизнес форума на 11 април 2024 г. Членството в БАСЕЛ не е условие за номиниране, така че призоваваме в конкурса да вземат участие всички компании от българската електроиндустрия, които са постигнали значими постижения в своята дейност през 2023 г.

http://clippingpoint.net/article/e1611df29e6a85ca353bccbd07227c742cafed31

industryinfo.bg – “Електроиндустрия 2024” с акцент върху дигиталната трансформация, зеления преход и електромобилността

Публикувана: 25.03.2024 12:55

Дигиталната трансформация, зеленият преход и електромобилността ще бъдат водещите теми на предстоящия бизнес форум “Електроиндустрия 2024”. Събитието ще събере на 11 април в София представители на бранша от цял България. На него ще бъдат представени и успешни примери от чуждестранни компании от електроиндустрията при решаването на технологични задачи.

Организатор на форума е Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

В интервю за сп. Енерджи ревю председателят на Управителния съвет на БАСЕЛ д-р инж. Димитър Белелиев разказа повече за тематичните акценти на събитието. “Дигиталната трансформация е изключително актуална тема не само за електроиндустрията, а за всички преработващи индустрии. Тя обхваща всички сфери на нашия живот и е от решаващо значение за бъдещия успех на българския бизнес“, отбеляза д-р инж. Белелиев и допълни, че със своите продукти и системни решения българската електроиндустрия създава връзката между хардуера и софтуера, респективно между аналоговия и цифровия свят, като по този начин създава основата за нови цифрови бизнес модели.

Ролята на електроиндустрията за постигане на устойчивост

Зеленият преход е друга важна тема, която ще бъде в центъра на вниманието на “Електроиндустрия 2024”. Европейската зелена сделка цели да осигури по-добър, по-устойчив и по-здравословен живот за хората. Постигането на тази цел изисква прилагането на множество мерки в сферата на климатичната неутралност, декарбонизацията на енергийните системи, намаляването на климатичния отпечатък, редуцирането на емисиите от транспорта, ограничаването на замърсяването, дигитализацията и др. Тук електроиндустрията има изключително важна роля както при реализирането на всички мерки, така и при решаването на тези проблеми, посочи д-р инж. Белелиев.

“Една от мерките за намаляване на емисиите на парникови газове в транспорта е изграждането на зарядни станции за електрически автомобили, в което дейно участие ще вземат компаниите от електроиндустрията. До 5 години в България трябва да бъдат изградени 10 000 зарядни станции”, допълва председателят на УС на БАСЕЛ.

Цялото интервю с д-р инж. Димитър Белелиев в брой 1/2024 на сп. Енерджи ревю четете тук.

: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БАСЕЛ Електроиндустрия дигитализация зелен преход електромобилност

Област: Електроапаратура

https://industryinfo.bg/article/32830–elektroindustriia-2024-s-akcent-varhu-digitalnata-transformaciia-zeleniia-prehod-i-elektromobilnostta

economic.bg – Подкаст | Зелената сделка влияе върху пазара на бизнес имоти в България

Публикувана: 25.03.2024 10:40

Зелената сделка оказва влияние върху инвестиционните имоти – както в Европа, така и в България. И от скоро се говори за т.нар. трите „Д“ при бизнес имотите – демография, декарбонизация и дигитализация. Това каза Явор Костов, управляващ партньор във Forton, по време на участието си в подкаста „Едно наум“ на Economic.bg.

Чрез наблюдение на демографията и всички процеси, които са свързани с нея, се вземат решения за това къде да се инвестира. Декарбонизацията е свързана с минималното използване на електроенергия, а дигитализацията при бизнес имотите е свързана с оптимизиране на процесите така, че да се сведе до минимум използването на електроенергия.

Всичко това е свързано със Зелената стелка. Но тази тенденция се налага от големите потребители както в Европа, така и в България“, казва Явор Костов.

Целият сектор на едно място

Съвсем скоро се проведе тазгодишното изложение MIPIM, което събира на едно събира инвеститори, консултанти и дивелъпъри от цял свят в сектора на недвижимите имоти. Събитие, което отразява глобалните тенденции в сектора на бизнес имотите. Но от наблюденията на Явор Костов, който взе участие в него, става ясно, че интересът е бил доста малък.

Участниците на изложението са били с около 20 000 по-малко в сравнение с минали години. Причината е, че пазара на бизнес имоти претърпява тежък удар благодарение на повишените лихви. Технически те блокираха бизнес имотите“, казва той.

Наблюденията на експерта са, че вече активно се наблюдава корекция в цените на бизнес имотите, но не и в България на този етап.

При нас корекция също би трябвало да има, но тя ще е в много по-малък мащаб“, казва Костов, като уточнява, че причината за това е, че в годините на активно спекулативно инвестиране в Европа, България остана в периферията.

Как влияе Зелената сделка на Европейския съюз върху бизнес имотите в България? Да очакваме ли корекция на цените? Променя ли се поведението на инвеститорите? Защо пазарът в България изостава в сравнителен план? На тези и други въпроси даваме отговор в разговор на журналиста на Economic.bg Габриела Махлелиева с управляващия партньор във Forton Явор Костов.

https://www.economic.bg/bg/a/view/zelenata-sdelka-vlijae-vyrhu-pazara-na-biznes-imoti-v-bylgarija