03.04.2024

Преглед на медиите 3.4.2024 (сряда)

1. КРИБ

nbp.bg – Зам.-министри обсъдиха актуални проблеми с представители на местната власт в Стара Загора и региона

Публикувана: 03.04.2024 03:10

Зам.-министрите на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и Николай Найденов заедно с областния управител на Стара Загора Ива Радева проведоха среща с кметове от област Стара Загора, на която обсъдиха етапа на инвестициите в развитието на засегнатите от прехода региони. Местната власт настоя за ясен и прозрачен начин на разпределение и оползотворяване на средствата по Фонда за справедлив преход, по възможност с прякото участие на общините и в синхрон с принципите на местното самоуправление и партньорското участие. Зам.-министър Найденов пое ангажимент да съдейства по въпроси за транспортната свързаност и качественото устройствено планиране във връзка с предстоящите проекти на местно ниво. МРРБ е водеща институция по отношение на интегрираните инвестиции и тези, свързани със Зеления пакт на ЕС, подчерта зам.-министър Бонева. Тя увери, че министерството и конкретно екипът на Управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. ще работи активно по стратегическия приоритет от териториалните планове на трите засегнати региона, насочен към процедурата за изграждане на индустриални зони. Областният управител на Стара Загора Ива Радева обясни актуалния статус на създаването на под-комитет за справедлив преход на местно ниво, който е гарант за местното навременно участие в процесите на вземане на конкретни решения. Участниците в срещата обсъдиха и въпроси, свързани с подкрепата за работната сила във въглищните региони. От страна на КРИБ-Стара Загора, чийто представител също се включиха в нея, бяха очертани нуждите на работодателите и подходите за привличане на нови стратегически инвеститори.

https://www.nbp.bg/nbp/%d0%b7%d0%b0%d0%bc-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb/

2. Работодатели

bta.bg – БТА :: Форумът “Национални дни на кариерата” стартира на 6 април в София

Публикувана: 03.04.2024 12:05

Форумът “Национални дни на кариерата” започва на 6 април и ще продължи няколко седмици в общо шест академични града. Младите хора и тази година ще имат възможността да стартират желаната от тях кариера, независимо от кризата в някои браншове, благодарение на форума. В тазгодишното издание участие са заявили над 100 компании, които ще предложат своите работни и стажантски места. Събитието стартира в София, в Гранд Хотел “Милениум“, съобщават неговите организатори от компания JobTiger.

Традиционно, форумът се провежда в големите градове в съботни дни, което е доказана практика, която дава възможност както на учащите, така и на работещите, да отделят необходимото време, за да се срещнат с всички работодатели, допълват от JobTiger.

По време на Национални дни на кариерата се използва платформата за дигитален обмен на данни ScanFactor. Чрез нея посетителите могат лесно и удобно, и без използване на хартия, в деня на събитието, директно да споделят своето CV с избрани от тях работодатели. За целта е необходима единствено предварителна регистрация в ScanFactor.

За втора поредна година на Национални дни на кариерата ще гостува радио ENERGY с излъчване на живо от Гранд Хотел “Милениум“. Кариерният форум ще сподели емоциите от събитието със слушателите в ефира по време на специално предаване, а от екипа на радиото ще се погрижат за доброто настроение и музикално оформление. Освен музика от 10:30 ч. до 13:30 ч. ще се излъчват на живо интервюта и разговори с посетители и изложители, добавят организаторите.

След София, форумът продължава във Велико Търново – на 9 април; на 11 април – в Габрово; на 13 април – в Пловдив и Варна; на 16 април – в Русе.

Национални дни на кариерата със своите 22 издания се е доказало като мястото, от което стартират кариерите на младите хора в България. Събитието предоставя възможност за срещи с работодатели, които търсят нови таланти, както и за обмяна на опит и информация с колеги от различни индустрии. Над 58 000 души започват професионалния си път благодарение на Национални дни на кариерата.

JobTiger e компания за комплексни HR услуги и организира “Национални дни на кариерата“ вече 23 години в продължение на мисията си да създава стойност за хората, търсещи работа, за бизнеса и обществото.

/ЙВЛ

https://www.bta.bg/bg/news/lik/646757-forumat-natsionalni-dni-na-karierata-startira-na-6-april-v-sofiya

novinite.bg – В кои сектори у нас има най-голямо търсене на работна ръка

Публикувана: 03.04.2024 10:20

Машинни оператори, шивачи и готвачи са най-търсените специалисти с професионална квалификация в момента. А сред тези с висше образование или правоспособност, най-голям е дефицитът при медицинските сестри, лекарите и учителите, посочва NOVA.

Повече от половината работодатели през изминалата година у нас са признали, че срещат затруднения в намирането на служители. Близо 40% от тях посочват като причина за това липсата на квалифицирани или пък на образовани кадри. Данните са на Агенцията по заетостта, а анализът на Института за пазарна икономика го потвърждава, като показва как незаетите работни позиции за миналата година са със 110 000 повече от хората, които търсят работа.

Най-много незапълнени работни места има в индустрията, прогнозите са да продължи и в бъдеще. Близо една трета от свободните позиции в момента са там. Все повече се усеща недостигът на хора в сферата на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Експерти отдават това на възстановяването на тези сектори след пандемията. Една четвърт от търсените служители са именно там.

Дефицит има и в държавното управление, в образованието (главно училищата) и в здравеопазването (главно болниците). На четвърто място по търсене е строителството, като това са по-скоро отворени нови работни позиции, тъй като този отрасъл не спира да се развива. Групата на първите пет завършва селското стопанство – с 5% търсене.

При квалифицираните специалисти най-дефицитни са машинните оператори. Според изчисленията на Агенцията по заетостта, свободните места са близо 15 000. Търсят се и близо 9 хиляди шивачи и почти толкова готвачи. Групата на първите пет най-дефицитни специалисти затварят строителите и сервитьор-барманите. При специалистите с висше образование или правоспособност най-много свободни позиции има за медицински сестри – близо 5000. Според съсловните организации реалната нужда от тях е в пъти по-голяма и може би именно тази професия ще очертае най-сериозния проблем пред държавата що се отнася до недостига на кадри. Следват лекарите и учителите – с по над 4 хиляди души дефицит. После са шофьорите и водачите, които извършват международни превози. Определено е новост, че се наблюдава спад в търсенето на специалисти по информационни и комуникационни технологии, които доскоро бяха най-търсени заради развиващия се до впечатляващи мащаби сектор.

Търсенето на работна ръка се различава доста в отделните области на страната – и като количество, и като професии. Най-много незаети работни места има в Бургас – 10% от цялото търсене е там. Следват София и Варна, като и на двете места търсят по около 26 хиляди работници. Пловдив, където досега имаше най-голям глад за кадри главно заради индустрията, вече е на четвърта позиция. На повечето места липсват служители основно в туризма, търговията и транспорта. В Бургас и София липсите са в строителството, а от кадри в образованието и здравеопазването има нужда навсякъде. Впечатление прави, че области доскоро известни със слабо търсене, вече се изкачват по-нагоре в класацията, най-вече заради развиващата се преработваща промишленост по тези места. Пример е Смолян, който вече е на шесто място в страната. Последната позиция е за Видин, където се търсят малко над 1000 души.

През 2023 година най-много нова заетост е създадена в здравеопазването и социалната работа – наетите там лица са с близо 10% повече спрямо година по-рано. Най-голям спад, пък, е регистриран в административните дейности, като експертите отдават това на промените в аутсорсинг индустрията.

По места в страната най-много спрямо 2022 година е нараснал броят на наетите в Плевен – с 5% и половина. Спад има в близо половината области, но най-осезаем е той в Търговище, с близо 3%.

https://www.novinite.bg/articles/250509/V-koi-sektori-u-nas-ima-naj-golyamo-tarsene-na-rabotna-raka

financialtribune.bg – Гладът за кадри у нас расте: През 2023 г. намирането на служители е затруднило над 50% от работодателите

Публикувана: 03.04.2024 10:15

Машинни оператори, шивачи и готвачи са най-търсените специалисти с професионална квалификация в момента. А сред тези с висше образование или правоспособност, най-голям е дефицитът при медицинските сестри, лекарите и учителите. След като оставихме зад гърба си първите три месеца на годината, все по-ясно става как е изглеждал пазара на труда през миналата. Гладът за работна ръка продължава, освен това остава неравномерно разпределен, предава Нова тв, цитирайки данни на Агенцията по заетостта и анализ на Института за пазарна икономика.

Повече от половината работодатели през изминалата година у нас са признали, че срещат затруднения в намирането на служители. Близо 40% от тях посочват като причина за това липсата на квалифицирани или пък на образовани кадри. Незаетите работни позиции за миналата година са със 110 хиляди повече от хората, които търсят работа.

Най-много незапълнени работни места има в индустрията, прогнозите са да продължи и в бъдеще. Близо една трета от свободните позиции в момента са там. Все повече се усеща недостигът на хора в сферата на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Експерти отдават това на възстановяването на тези сектори след пандемията. Една четвърт от търсените служители са именно там. Дефицит има и в държавното управление, в образованието (главно училищата) и в здравеопазването (главно болниците). На четвърто място по търсене е строителството, като това са по-скоро отворени нови работни позиции, тъй като този отрасъл не спира да се развива. Групата на първите пет завършва селското стопанство – с 5% търсене.

При квалифицираните специалисти най-дефицитни са машинните оператори. Според изчисленията на Агенцията по заетостта, свободните места са близо 15 хиляди. Търсят се и близо 9 хиляди шивачи и почти толкова готвачи. Групата на първите пет най-дефицитни специалисти затварят строителите и сервитьор-барманите. При специалистите с висше образование или правоспособност най-много свободни позиции има за медицински сестри – близо 5 хиляди. Според съсловните организации реалната нужда от тях е в пъти по-голяма и може би именно тази професия ще очертае най-сериозния проблем пред държавата що се отнася до недостига на кадри. Следват лекарите и учителите – с по над 4 хиляди души дефицит. После са шофьорите и водачите, които извършват международни превози.

Данните отчитат тенденция на спад в търсенето на специалисти по информационни и комуникационни технологии, които доскоро бяха най-търсени заради развиващия се до впечатляващи мащаби сектор.

Търсенето на работна ръка се различава доста в отделните области на страната – и като количество, и като професии. Най-много незаети работни места има в Бургас – 10% от цялото търсене е там. Следват София и Варна, като и на двете места търсят по около 26 хиляди работници. Пловдив, където досега имаше най-голям глад за кадри главно заради индустрията, вече е на четвърта позиция. На повечето места липсват служители основно в туризма, търговията и транспорта. В Бургас и София липсите са в строителството, а от кадри в образованието и здравеопазването има нужда навсякъде. Впечатление прави, че области доскоро известни със слабо търсене, вече се изкачват по-нагоре в класацията, най-вече заради развиващата се преработваща промишленост по тези места. Пример е Смолян, който вече е на шесто място в страната. Последната позиция е за Видин, където се търсят малко над 1000 души.

През 2023-а, най-много нова заетост е създадена в здравеопазването и социалната работа – наетите там лица са с близо 10% повече спрямо година по-рано. Най-голям спад пък, е регистриран в административните дейности, като експертите отдават това на промените в аутсорсинг индустрията. По места в страната, най-много спрямо 2022-а, е нараснал броят на наетите в Плевен – с 5% и половина. Спад има в близо половината области, но най-осезаем е той в Търговище, с близо 3%.

https://financialtribune.bg/bg/parite/gladat-za-kadri-u-nas-raste-prez-2023-g-namiraneto-na-sluzhiteli-e-zatrudnilo-nad-50-ot-rabotodatelite/

investbg.net – Средната заплата в столицата мина 3000 лева: Кои са най-печелившите сектори

Публикувана: 03.04.2024 02:00

София концентрира над половината от добавената стойност на услугите в националната икономика и около ¼ от добавената стойност на индустрията в България. Водещ за бизнес развитието на столицата до голяма степен е продължаващият ръст в информационните и комуникационните технологии, става ясно от новия доклад „Икономически и инвестиционен профил на София 2024″, поръчан от общинската агенция за инвестиции – Инвест София, на Института за пазарна икономика.

Дигиталният сектор задава икономическата динамика през последните години – от гледна точка на ръст на добавената стойност, инвестициите, работните места и възнагражденията. Индустриалният подем в покрайнините на София е предпоставка за разширяване на икономическия отпечатък на столицата.

Водещото място на дигиталния сектор, който премина успешно през пандемията и отчита много добра динамика в последните години, предполага продължаващ ръст на инвестициите, добавената стойност и работните места. Въпреки навлизането на дигиталните компании във вторичните центрове в страната, София продължава да доминира, оставайки основна дестинация за технологични компании.

Топ 100 на най-големите IT работодатели в България

Близо две трети от тях са чуждестранни компании

Данните в доклада сочат още, че секторът на информационните и комуникационните технологии е сред индустриите с най-голяма тежест сред чуждестранните инвестиции в София, които са в размер на 3,1 милиарда евро.

Общо в столицата броят на заетите е близо 700 хил. души на възраст 15-64 г. Разпределението на наетите по сектори следва общо структурата на икономиката. През 2022 г. най-много работещи са съсредоточени в търговията (144 хиляди души), но ИТ сектора постепенно се приближава – ИТ индустрията вече наема 106 хиляди души в София.

Взети заедно административните и професионалните дейности достигат 122 хиляди работещи. Общият брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в столицата е нараснал със 7,5 хиляди души спрямо 2021 г., с което изравнява предишната рекордна стойност от 2019 г. Новата заетост вече разширява столичния пазар на труда отвъд размера му отпреди ковид-пандемията, а и този показател подкрепя извода, че краткосрочното свиване е напълно преодоляно.

През последното десетилетие средната месечна заплата в София се е утроила, като средната стойност през 2023 г. приближава 2800 лв., а към края на годината вече надхвърля 3000 лв. Прави впечатление, че от началото на пандемията темпът на нарастване на заплатите на работещите в столицата е отчетливо по-бърз в сравнение с останалата част на страната.

Това е резултат както от значително по-бързото възстановяване на икономиката на София от кризата, така и от въздействието на високото и трудно за задоволяване търсене на кадри във високотехнологичния сектор, което тласка нагоре заплатите на работещите в него.

Брутният вътрешен продукт на София достига 75 млрд. лв. през 2023 г., като столичната икономика има дял от над 40% в икономиката на България. София има над двойно по-голяма тежест на икономическата карта спрямо дела на своето население – около 20% от населението на страната е съсредоточено в столицата.

ИТ обявите за работа намаляват с 34%, докато кандидатите се увеличават двойно

конкуренцията за едно работно място през последната година се е увеличила три пъти

Article source: https://money.bg/career/srednata-zaplata-v-stolitsata-mina-3000-leva-koi-sa-nay-pechelivshite-sektori.html

http://investbg.net/?p=119779

manager.bg – Новата икономика: Кои отрасли и региони в България са с най-високо търсене на труд?

Публикувана: 02.04.2024 16:05

И през 2023 г. търсенето на труд остава високо, но силно неравномерно разпределено между отделните региони на страната и различните професии, сочи актуалното “Проучване на потребностите от работна сила” на Агенция по заетостта сред работодателите, цитирано от Инситута за пазарна икономика(ИПИ). Докато сред професиите с най-високо търсене остават машинните оператори, шивачите и готвачите, то при специалистите с висше образование анализът отчита значителен дефицит на медицински сестри, лекари и учители. В настоящия текст се спираме само на непосредствените потребности на работодателите, а дългосрочните очаквания и структурни дисбаланси ще разгледаме в предстоящ анализ, уточняват от ИПИ .

Индикативен за състоянието на пазара на труда е делът на работодателите, които срещат трудности в наемането на работници, като за 2023 г. това са 64% от включените в допитването. На национално ниво посочената за 12 месеца след провеждането на анкетата обща потребност от работна сила на предприятията в периода – е 268 хил. души, което надхвърля значително регистрираните по последни данни за декември безработни, чиито брой достига 158 хил. души. Очаквано, най-често посочваната причина – според 38% от работодателите – за невъзможността за запълване на недостига е липсата на квалификация или образование на кандидатите.

31 на сто от свободните места са в индустрията

Най-общият поглед към разпределението на търсенето на труд сочи, че индустрията ще продължава да генерира най-много работни места в непосредствено бъдеще, с 31% от заявените потребности. Сериозно покачване обаче има и в сферата на търговията, транспорта, хотелите и ресторантите (25% от търсенето), най-вече в резултат на значително по-бързото от очакваното възстановяване на туризма. Значителни дефицити (17%) има и в държавното управление, образованието и здравеопазването, съсредоточени най-вече в училищата и болниците. Растящият отрасъл на строителството се нарежда на четвърто място с 14% от общото търсене на работна ръка, а далеч назад на пето място с 5% е селското стопанство.

При квалифицираните специалисти най-острият регистриран недостиг е при машинните оператори – 14,8 хил. души, следван от шивачите (8,7 хил.), готвачите (8,6 хил.), строителите (8,3 хил.) и сервитьорите и барманите (6,5 хил.). Интересно е, че търсенето е разпределено най-общо в две категории – професии, в които съществува недостиг на квалифицирани специалисти и такива, в които равнищата на заплащане не са конкурентни спрямо останалата част от икономика (и не само националната, но и отворения общ пазар на труд в ЕС), и съответно няма търсене на работни места в тях. Особено видимо е това в професиите, свързани със шивашката индустрия, както и в туризма.

Регистрираният от АЗ недостиг на специалисти с висше образование е съсредоточен в няколко професии, свързани тясно с бюджетната сфера – медицински сестри (4,7 хил.), лекари (4,4 хил.) и учители (4,4). Прави впечатление, че според анкетното проучване търсенето на ИКТ специалисти е относително ниско – едва хиляда души, въпреки сериозната експанзия на сектора през последните години. Справка в данните, публикувани от jobs.bg наистина сочи към значителен спад на търсенето на ИКТ експерти, но до чувствително по-високо равнище. При недостига на другите групи висшисти най-вече личат разминаванията между структурата на изучаваните специалности във висшето образование и пазара на труда, но и хронично лошите условия на труд и заплащане в част от професиите, особено ясно изразени например при медицинските сестри.

Бургас е първенец по търсене на работници

Регионалното разпределение на текущото търсене на работници също крие някои изненади. На първо място според анкетата излиза Бургас с над 10% от цялото търсене, или 27,4 хиляди работници. Столицата е на второ място с 26,7 хиляди, Варна на трето с 25,8 хиляди, а досегашният лидер Пловдив е на четвърто с 18,9 хиляди работници. Отрасловият профил на търсенето в областите е много разнороден, като в много области водещ е туризмът, търговията и транспорта, в Бургас и столицата – строителството, в Пловдив – индустрията. Относително равномерно е разпределен недостигът на кадри в образованието и здравеопазването. Прави впечатление, че въпреки неяснотите около енергийния преход търсенето в Стара Загора остава значително, а на преден план излизат и области с по-ниско ниво на икономическо развитие като Смолян, Благоевград и Кърджали – най-вече поради засилващата се роля на преработващата промишленост. Обратно, на дъното са областите Видин, Монтана и Ямбол, където слабото търсене означава и слаб потенциал за експанзия на пазара на труд в непосредствено бъдеще, отбелязват от ИПИ.

Най-много нова заетост се създава в здравеопазването

Алтернативен подход към оценката на търсенето на труд ползва промяната в наетите по трудово и служебно правоотношение, с допускането че високо търсене има в отраслите и регионите на страната, които добавят нови работни места и където успешно се създава нова заетост. Сред икономическите дейности през 2023 г. най- много нова заетост се създава в здравеопазването, където наетите са се увеличили с 16,4 хиляди души, или 9,9% повече спрямо предишната година. Значителна експанзия – с по 5,3 хиляди души, или по около 5% от всички наети има и ИКТ сектора и туризма, но докато при ИКТ по-скоро се наблюдава забавяне на растежа в сравнение с предишни периоди, то туризмът се възстановява от голямото свиване а заетостта в хода на пандемията. Най-голям относителен спад има в административните дейности, с 4% или4,6 хиляди души, в резултат на промените в аутсорсинг индустрията. Най-много пък работни места, цели 6,7 хиляди, са загубени на годишна база в преработващата промишленост. От регионална гледна точка, най-много нова заетост се създава в столицата (нови 9 хиляди наети) и Пловдив (6,4 хиляди наети). Най-бързо се разраства броят на наетите в Плевен (5,6% спрямо 2022 г.) и Стара агора (4%), но спадове в заетостта има в половината области на страната, най-отчетливи в Търговище, Ловеч и Монтана.

Данните от анкетата на Агенция по заетостта ясно посочват, че очакванията за забавяне на икономическия ръст през 2024 г. на този етап не се отразяват осезаемо негативно върху търсенето на труд. Дори обратно – недостигът на кадри в някои ключови сфери, било то заради липса на специалисти, било то заради лоши условия и заплащане, се е превърнал в сериозен ограничител на потенциала за експанзия на редица бизнеси и оттам – на икономическия растеж в средносрочен план, посочват още от ИПИ.

https://manager.bg/икономика/novata-ikonomika-koi-otrasli-i-regioni-v-balgaria-imat-nai-visoko-tarsene-na-trud-

bnr.bg – МТСП предлага инструктажите за безопасност при работа, да могат да се провеждат и дистанционно

Публикувана: 02.04.2024 23:40

Социалното министерство предлага инструктажите за безопасност при работа, да могат да се провеждат както присъствено, така и дистанционно. Промяната е публикувана за обществено обсъждане. Дистанционният инструктаж за безопасност и здраве при работа на работниците ще е възможен през средствата за комуникационните и информационни технологии. Работодателите трябва да разработят планове и да определят използваната технология. Присъствените инструктажи ще се отбелязват в книга а дистанционните – в електронен документ, който се подписва с квалифициран подпис, осигурен за сметка на работодателя. Той има и задължението да не допуска нерегламентиран достъп до тази информация, която ще съхранява. Предвидено е срокът за влизане в сила на наредбата да е 3 месеца след обнародването ѝ, за да може да се предостави достатъчно време на предприятията да извършат съответните промени, необходими в организацията за провеждане и документиране на инструктажите.

https://bnr.bg/horizont/post/101971588/mtsp-predlaga-instruktajite-za-bezopasnost-pri-rabota-da-mogat-da-se-provejdat-i-distancionno

actualno.com – Международната организация по труда ни помага за адекватни заплати

Публикувана: 02.04.2024 16:25

Възможности за създаване на ефективна система за определяне на минималната работна заплата (МРЗ), включително чрез колективното трудово договаряне, както и механизми за нейното коригиране, мониторинг и оценка, представиха експерти на Международната организация по труда (МОТ) по време на работен семинар, организиран от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), съобщиха от ведомството.

В двудневното обучение в Центърът за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ) се включиха представители на МТСП, Института за анализи и прогнози към министъра на финансите, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Националния институт за помирение и арбитраж, представители на синдикални и работодателски организации. Събитието е част от техническата помощ, която МОТ предоставя на България за подпомагане на процеса за транспониране на Директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз в националното законодателство.

Още: Европейска страна вдигна минималната заплата над 2000 евро

“Създаването на прозрачен механизъм за засилване на адекватността при определянето на минималната работна заплата за страната, съобразен с Конвенция № 131 на МОТ, и правилното транспониране на Директивата за адекватни минимални работни заплати е приоритет на Министерство на труда и социалната политика“, отбеляза заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, която откри семинара. Тя допълни, че директивата очертава рамката и дава възможност за създаване на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата с активното участие на всички социални партньори.

В своята презентация г-жа Розалия Васкес-Алварес от МОТ отбеляза като добра практика наличието на една обща минимална работна заплата за страната, а чрез колективното трудово договаряне да се определят минималните възнаграждения, като се отчита спецификата на ниво региони, браншове и др. “Колкото по-опростена е системата, толкова по-ефективно е нейното прилагане“, аргументира се тя. И изнесе данни от изследване от 2022 г., според което 327 млн. работници и служители по света (19% от всички) получават минимална заплата или под нея.

Преди семинара гостите от МОТ обсъдиха процеса по транспонирането на Директивата на ЕС относно адекватните минимални работни заплати и със заместник-министър Николай Найденов.

Как ще се определя минималната работна заплата у нас?

https://www.actualno.com/economy/mejdunarodnata-organizacija-po-truda-ni-pomaga-za-adekvatni-zaplati-news_2193535.html

3. Бизнес

economic.bg – Vivacom със страхотна комбинирана оферта за малкия и среден бизнес

Публикувана: 03.04.2024 14:30

Общото между историите на следващите четирима герои е тяхното силно желание и амбиция да следват своята страст, превръщайки я в успешен бизнес модел. И четиримата истински обичат това, с което се занимават. За да бъде обаче успешен техният бизнес, те разчитат на един общ помощник – Vivacom.

С кампанията „Бизнес Великани“ телекомът подкрепя малките и средни фирми в страната с телекомуникационни решения на достъпни цени. В момента Vivacom предлага специална атрактивна оферта за малкия и средния бизнес, с която все повече фирми да бъдат по-ефективни в работата си. Пакетът от услуги включва мобилен план Unlimited 100 с неограничени минути и мегабайти в България, оптичен интернет със скорост на download до 200 Mbps и ТВ услуга за бизнеса EON Biz с над 120 канала с права за публично излъчване. Всичко това само за 1 лв. на месец за първите 4 месеца. Повече информация за специалната комбинирана оферта може да видите тук.

Ася Ананиева е майка на три деца и собственик на един от най-дизайнерските салони за красота в София. Първият модел за нейните прически е мъжът ѝ, а впоследствие открива, че иска да се занимава сериозно с фризьорство. Започва като помощник-фризьор при един от най-известните български коафьори, където учи тънкостите на занаята от първо лице. Големият момент за Ася настъпва 3 години след началото на пандемията, когато тя отваря своя салон, който бързо се превръща в любимо място на клиентите ѝ. За това спомагат бързият интернет и телевизията на Vivacom, които са неизменна част работата на Ася.

Следващият ни герой най-често работи по автомобили, каски, мотори, бордове и други подобни артикули, а най-големият му проект е военен хеликоптер Ми-24. Бранимир Йотов е истински майстор на аерографията – занаят за персонализирани рисунки, направени с аерограф, който се задейства с въздушно налягане. Запалва се по аерографията, след като я вижда по телевизията, и от 2007 г. отваря студио „Гаргамел“ в собствения си гараж. Както много други бизнеси, студиото на Бранимир разчита на технологиите, за да извършва ефективно дейността си. В началото художникът дори не е имал интернет, а сега се възползва от висококачествените услуги на Vivacom, за да поръчва необходими инструменти, да комуникира с клиентите си и да се вдъхновява за бъдещи проекти.

Продължаваме с Ваня Иванова – жената, която стои зад един от първите блогове за здравословни сладкиши у нас. Дълги години Ваня прави алтернативни домашни торти и десерти, които споделя с аудиторията си в интернет. По-късно се появява нейното бутиково ателие за „чисти“ сладкиши, където продуктите са вкусни и полезни едновременно. За да достига до клиентите си, Ваня разчита най-вече на социалните мрежи и сайта на сладкарницата. Там се обявяват новите предложения, подробности за съдържанието на десертите и възможността за поръчки. Всичко, свързано с обслужването на клиенти и съхраняване на документи, е интернет базирано, затова и сигурната и бърза връзка на Vivacom е ключова за сладкарското ателие на Ваня.

В последната история ще ви срещнем с Мария Паунова и нейната работилница „Пункт“ – мястото, където стари и ненужни вещи се превръщат в красиви дизайнерски уреди. Този занаят се нарича upcycling и съществува от десетилетия. Мария и нейните колеги са истински магьосници, защото вдъхват нов живот на непотребни вещи и създават истински произведения на изкуството. Повечето им клиенти са от чужбина, което означава, че разчитат много на надеждна интернет връзка. И я получават от Vivacom, който дава страхотни възможности на малките компании в страната да оптимизират разходите си за комуникации.

https://www.economic.bg/bg/a/view/vivacom-sys-strahotna-kombinirana-oferta-za-malkija-i-sreden-biznes