04.04.2024

Преглед на медиите 4.4.2024 (четвъртък)

1. Работодатели

news.lex.bg – Юридическият факултет на СУ организира „Кариерен форум“ на 20 май

Публикувана: 04.04.2024 13:45

Кариерният център на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с Факултативния студентски съвет, организира „Кариерен форум“.

Той ще се проведе на 20 май от 10 ч. до 14 ч. в централното фоайе на Ректората (виж поканата тук).

Целта на събитието е да се представят възможностите за кариерно развитие на студентите като информацията би била полезна и за работодателите.

В тази връзка на форума ще бъдат представени летни стажантски програми, позиции за почасова и трудова заетост, както и други събития, обучения и семинари.

Всеки, които изяви желание за участие, може да изпрати мейл на гл. ас. д-р Ани Митева, ръководител на правната клиника по данъчно право на avmiteva@uni-sofia.bg.

Срокът за записване е до 10 май.

https://news.lex.bg/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%83-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8/

econ.bg – Почти една трета от вакантните работни места са в индустрията

Публикувана: 04.04.2024 11:50

Машинни оператори, шивачи и готвачи са най-търсените специалисти с професионална квалификация в момента. А сред тези с висше образование или правоспособност, най-голям е дефицитът при медицинските сестри, лекарите и учителите. След като оставихме зад гърба си първите три месеца на годината, все по-ясно става как е изглеждал пазара на труда през миналата. Гладът за работна ръка продължава, освен това остава неравномерно разпределен.

Повече от половината работодатели през изминалата година у нас са признали, че срещат затруднения в намирането на служители. Близо 40% от тях посочват като причина за това липсата на квалифицирани или пък на образовани кадри. Данните са на Агенцията по заетостта, а анализът на Института за пазарна икономика го потвърждава, като показва как незаетите работни позиции за миналата година са със 110 хиляди повече от хората, които търсят работа.

Най-много незапълнени работни места има в индустрията, прогнозите са да продължи и в бъдеще. Близо една трета от свободните позиции в момента са там. Все повече се усеща недостигът на хора в сферата на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Експерти отдават това на възстановяването на тези сектори след пандемията. Една четвърт от търсените служители са именно там. Дефицит има и в държавното управление, в образованието (главно училищата) и в здравеопазването (главно болниците). На четвърто място по търсене е строителството, като това са по-скоро отворени нови работни позиции, тъй като този отрасъл не спира да се развива. Групата на първите пет завършва селското стопанство – с 5% търсене.

При квалифицираните специалисти най-дефицитни са машинните оператори. Според изчисленията на Агенцията по заетостта, свободните места са близо 15 хиляди. Търсят се и близо 9 хиляди шивачи и почти толкова готвачи. Групата на първите пет най-дефицитни специалисти затварят строителите и сервитьор-барманите.

При специалистите с висше образование или правоспособност най-много свободни позиции има за медицински сестри – близо 5 хиляди. Според съсловните организации реалната нужда от тях е в пъти по-голяма и може би именно тази професия ще очертае най-сериозния проблем пред държавата що се отнася до недостига на кадри. Следват лекарите и учителите – с по над 4 хиляди души дефицит. После са шофьорите и водачите, които извършват международни превози. Оопределено е новост, че се наблюдава спад в търсенето на специалисти по информационни и комуникационни технологии, които доскоро бяха най-търсени заради развиващия се до впечатляващи мащаби сектор.

Търсенето на работна ръка се различава доста в отделните области на страната – и като количество, и като професии. Най-много незаети работни места има в Бургас – 10% от цялото търсене е там. Следват София и Варна, като и на двете места търсят по около 26 хиляди работници. Пловдив, където досега имаше най-голям глад за кадри главно заради индустрията, вече е на четвърта позиция. На повечето места липсват служители основно в туризма, търговията и транспорта.

В Бургас и София липсите са в строителството, а от кадри в образованието и здравеопазването има нужда навсякъде. Впечатление прави, че области доскоро известни със слабо търсене, вече се изкачват по-нагоре в класацията, най-вече заради развиващата се преработваща промишленост по тези места. Пример е Смолян, който вече е на шесто място в страната. Последната позиция е за Видин, където се търсят малко над 1000 души.

През 2023 година, най-много нова заетост е създадена в здравеопазването и социалната работа – наетите там лица са с близо 10% повече спрямо година по-рано. Най-голям спад пък, е регистриран в административните дейности, като експертите отдават това на промените в аутсорсинг индустрията. По места в страната, най-много спрямо 2022-а, е нараснал броят на наетите в Плевен – с 5% и половина. Спад има в близо половината области, но най-осезаем е той в Търговище, с близо 3%.

https://econ.bg/Новини/Почти-една-трета-от-вакантните-работни-места-са-в-индустрията_l.a_i.806258_at.1.html#comments

konkurent.bg – Над 11 000 работници и специалисти се търсят в Северозапада : Konkurent.bg

Публикувана: 04.04.2024 09:15

Липсват медицински сестри, лекари, учители, оператори на машини, шивачи, готвачи

Над 11 000 работници не достигат в различни отрасли на икономиката в Северозапада, показва проучване сред работодателите, направено от Агенцията по заетостта.

Търсенето на труд остава високо, но силно неравномерно разпределено между отделните региони на страната и различните професии.

Най-много работници се търсят във Враца – 7234 и те са основно в индустрията. Все повече хора пътуват от съседни градове, за да работят във Враца. Според анализа на движението на работна сила към врачанските фирми пътуват не само хора от областта, а и от Монтана. Движение има и на доктори от Монтана към Враца, но и обратно. Много лекари и медицински сестри пътуват от Враца и работят в монтанска болница. Миграция на доктори към Монтана е регистрирана и от Видин и Лом. Много лекари от Белоградчик вече трайно са се заселили в Монтана, тъй като са намерили реализация.

Във Видинско не достигат 1114 работници, а в Монтана – 2667.

Сред професиите с най-високо търсене остават машинните оператори, шивачите и готвачите, а при специалистите с висше образование анализът отчита значителен дефицит на медицински сестри, лекари и учители.

Анализът на Агенцията по заетостта показва, че 64 на сто от анкетираните работодатели срещат трудности в намирането на работници. На национално ниво се търсят 268 000 души, което надхвърля значително регистрираните по последни данни за декември безработни. Техният брой достига 158 000 души.

Работодателите посочват като основна причина за невъзможността за запълване на недостига липсата на квалификация или образование на кандидатите.

Според анкетата индустрията ще продължава да генерира най-много работни места в непосредствено бъдеще. Сериозно покачване обаче има и в сферата на търговията, транспорта, хотелите и ресторантите – 25% от търсенето. Значителен дефицит се отчита и в държавното управление, училищата и болниците. Строителството се нарежда на четвърто място с 14% от общото търсене на работна ръка, а на пето място с 5% е селското стопанство.

https://konkurent.bg/news/17122068002008/nad-11-000-rabotnitsi-i-spetsialisti-se-tarsyat-v-severozapada

trud.bg – Пламен Димитров: КНСБ прави черен списък на предприятия, които нарушават правото на сдружаване

Публикувана: 03.04.2024 18:00

КНСБ прави черен списък на предприятия, които нарушават правото на сдружаване. Конфедерацията ще иска от служебното правителство да придвижи законодателните промени, свързани с транспонирането на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Няма да чакаме никоя друга власт. През последните девет месеца нищо не беше направено, а срокът е до 15 ноември тази година. Това каза на пресконференция днес в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров. Заедно с вицепрезидентите Даниела Алексиева, Огнян Атанасов и Тодор Капитанов от дунавския град той даде старт на националната кампания на конфедерацията “По-високи доходи с твоя синдикат”. Тя цели да разясни произтичащите от директивата необходими изменения в законодателната рамка, както и приетите през юли миналата година промени в Наказателния кодекс, които криминализират нарушаването на правото на сдружаване. В пресконференцията участва и областният координатор на КНСБ в Русе Боянка Димитрова. В рамките на кампанията ще бъдат посетени над 150 предприятия в цялата страна. В повече от половината няма синдикални организации. Те са два вида – такива, в които има перспективи и отношението към работещите е добро, и други, в които се нарушават правата. Така че очаквайте да имаме и добри срещи, и лоши, каза Димитров. Той обясни, че КНСБ ще направи черен списък на предприятия, в които има тенденциозно нарушение на правото на сдружаване. “Не плаша никого, но казвам, че е дошло времето да се разбере, че всъщност правилата на играта се променят в България”, каза президентът на КНСБ. Той напомни, че с новия член 174 б от Наказателния кодекс всеки, който възпрепятства правото на синдикално сдружаване, трябва да се приготви да влезе в затвора. Конфедерацията събира информация за нарушения, за да може да защити по съдебен ред вече охранените от закона синдикални права. Има работодатели, които започнаха да променят своето отношение. Това, което наблюдаваме е, че правата започват да се спазват. Все повече работодатели, особено тези които са “на светло” осъзнават, че цената на труда и заплатите не могат да бъдат толкова ниски. В противен случай хората напускат, знаете, че има недостиг на 200 хиляди работници. Нашата битка продължава, става все по-ясна и категорична, каза още Димитров. Той акцентира върху необходимите изменения в законодателството, за да се приложат изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаването на колективното трудово договаряне. Конфедерацията е изготвила над 40 страници с предложения за нормативни промени. Приетата от парламента промяна в Кодекса на труда, според която минималната заплата е 50% от средната за страната, не е достатъчна, посочи президентът на КНСБ. Директивата казва много други неща, включително, че периодично трябва да се мери адекватността на минималната заплата, как се съизмерва спрямо разходите за издръжка, обясни Димитров и напомни, че през март тази година Управителният съвет на МОТ прие дефиниция за заплата за издръжка. Методологията за определянето ѝ трябва да включва и спецификите на всяка държава и КНСБ настоява да бъде договорена на национално ниво. Конфедерацията е дала своите предложения на работодателските организации и как да се договарят на браншово ниво началните заплати по икономически дейности и по категории и длъжности. Димитров коментира и приетото днес от Министерския съвет Постановление, с което се увеличават заплатите на 53 хил. души, работещи в държавната администрация. За тях не бе предвиден ръст на възнагражденията с Бюджет 2024. Няколко месеца водихме преговори. Средно увеличението е с 200-300 лева, каза той. В рамките на кампанията пред сградата на Община Русе бе разположен информационен център на открито. На него гражданите имаха възможност да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство. Информационни центрове ще има във всеки един от градовете, които ще бъдат обхванати от националната кампания. Утре такъв ще бъде разположен пред сградата на Община Велико Търново, а в петък, 5 април, и в Шумен.

https://trud.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BD%D1%81%D0%B1-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0/

euronewsbulgaria.com – Недостиг на кадри: Туристическият бранш се нуждае от близо 270 хиляди работници и специалисти

Публикувана: 03.04.2024 17:35

На прага на новия туристически сезон браншът отново е в криза за работна ръка. В следващите 7 месеца страната ще има нужда от близо 270 хиляди работници и специалисти в различни професионални направления сочат данните от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. Според експертите проблемът се задълбочава, а сезон 2024 г. отново ще премине с внос на работна ръка от трети страни. В семейният хотел на Елена Диамадиева в Созопол кипи усилена подготовка за новия сезон. Собствениците искат да открият сезона още на 15 април, а търсенето на работна ръка е проблем вече повече от месец.

Имаме около 30% -35% отлив на персонал от сектора. Това са хора, които години наред са обучавани, които години наред са работили в бранша, това са професионалисти. И да не се учудваме когато някъде някой остане недоволен от обслужването.

Елена вярва, че сезонът може да започне още в средата на април, защото интерес за южното Черноморие от туристи има. В този случай обаче тя не може да разчита на персонал от студенти, които ще бъдат свободни за работа след юни.

Персоналът се оказвал без опит, с прекалено високи изисквания за заплащане или често не е сигурен какво точно търси. Затова работодатели са принудени да наемат работна ръка от трети страни като Узбекистан например. Оказва се че и чрез фирмите вносители на работници има проблеми.

Повечето работодатели като Елена, и това лято ще се включат с целите си семейства в бизнеса. Собственици на хотели и ресторанти, масово ще участват в чистенето на стаи, в кухнята, на рецепция или зад бара. С надежда да спасят туризма и почивката на своите гости.

https://euronewsbulgaria.com/news/26396/nedostig-na-kadri-turisticheskiyat-bransh-se-nuzhdae-ot-blizo-270-hilyadi-rabotnitsi-i-spetsialisti

2. Бизнес

travelnews.bg – Възстановен е достъпът до бизнес салоните за пътниците до Варна и Бургас: Travel News

Публикувана: 04.04.2024 13:50

Националният превозвач информира всички пътницив бизнес класата на полетите по вътрешните линии – Варна и Бургас, че от 03 април 2024 г. отново ще могат да се възползват от пълен достъп до бизнес салона Aspire на Летище София.

Улеснението и възстановеният достъп до бизнес салона на столичното летище важи и за пътници, пристигащи с международен полет на авиокомпанията, които продължават пътуването си по някоя от вътрешните линии на страната.

Припомняме на нашите пасажери, че след влизането на страната ни в Шенгенското пространство по въздух от летище София беше наложена промяна на гейтовете за кацане и излитане на полетите по вътрешните линии, оперирани от „България Еър“. Всички пътници от и до Варна и Бургас вече се обслужват на изходите, разположени във вътрешната част на Терминал 2, а не на предишния специално обособен изход Д1.

„България Еър“ се стреми да предостави на пътниците най-добрите условия за приятни полети с новите си модерни самолети от последно поколение Airbus А220. Клиентите на авиокомпанията имат бърза и лесна опция за заявка на допълнителен багаж и избор на място в пътническата кабина онлайн. Повече информация относно всички предлагани допълнителни услуги може да намерите ТУК.

https://travelnews.bg/bg/news/17122273119879/vazstanoven-e-dostapat-do-biznes-salonite-za-patnitsite-do-varna-i-burgas

bta.bg – БТА :: Бизнес активността в еврозоната се завърна към растеж за първи път 10 месеца през март

Публикувана: 04.04.2024 12:10

Бизнес активността в еврозоната през март е нараснала за първи път от май 2023 г. Възстановяването обаче е неравномерно – с по-силен от очакваното подем в сектора на услугите, компенсиращ по-дълбокия спад в промишлеността. Това показват най-новите, окончателни данни от проучване на “Хамбург къмършъл банк” (Hamburg Commercial Bank – HCOB), съставено от “Стандарт енд Пуърс Глоубъл” (S&P Global), съобщи Ройтерс.

Окончателният композитен Индекс на мениджърите по доставките – Пи Ем Ай (PMI), отчитащ нагласите сред бизнеса в еврозоната, се покачи до 50,3 пункта през март, надскачайки предварителната оценка за ръст до 49,9 пункта. Така индикаторът преминава границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването на активността, за първи път от май миналата година.

През февруари т.г. индексът достигна 49,2 пункта.

“Най-накрая отново добри новини. Секторът на услугите в еврозоната постепенно намира своята основа, като активността се стабилизира през февруари и показва признаци на умерен растеж през март”, коментира данните Сайръс де ла Рубия, главен икономист в “Хамбург къмършъл банк”.

Съставният индекс Пи Ем Ай, проследяващ състоянието на сектора на услугите в еврозоната, нарасна от 50,2 пункта през февруари до 51,5 пункта през март – също над първоначалната оценка от 51,1 пункта. Това е максимум за сектора на услугите от юни 2023 г.

Търсенето на услуги се увеличи, а подиндексът на новите бизнеси в сектора също премина границата от 50 пункта – до 51,4 пункта през март спрямо 49,8 пункта през февруари.

“Особено обнадеждаващо е да се отбележи, че новите бизнеси възобновиха растежа си след осеммесечен период на спад. Очаква се тази благоприятна тенденция да се запази, подхранвана от ръста при възнагражденията, изпреварващ инфлацията, като по този начин засили покупателната способност на домакинствата”, добави Де ла Рубия.

Със завръщането на сектора на услугите в еврозоната към растеж общият оптимизъм за предстоящата година скочи. Съставният индекс се повиши от 60,5 пункта до 61,8 пункта през март – ниво, на което беше последно преди повече от две години.

Отделно проучване, публикувано днес, показва, че в производствения сектор спадът се е задълбочил през миналия месец въпреки някои временни признаци на възстановяване.

В Германия бизнес активността като цяло се повиши – от 46,3 пункта през февруари до 47,7 пункта през март. Спрямо предварителните данни на “Хамбург къмършъл банк”, сега растежът е повишен с 0,3 процентни пункта. Това е най-високото ниво на Пи Ем Ай индекса в Германия от ноември миналата година.

Активността на германските доставчици на услуги също се повиши и премина в положителна територия. Предварителните данни сочеха, че Пи Ем Ай индексът при услугите се е повишил до 49,8 пункта миналия месец, докато окончателното четене показа по-солиден ръст – до 50,1 пункта.

През февруари показателят бе на ниво от 48,3 пункта.

Във Франция композитният Индекс на мениджърите по доставките през март се покачи до 48,3 пункта, спрямо по-ранните оценки за 47,7 пункта и резултат от 48,1 пункта през февруари. Френската бизнес активност продължава да се свива от май 2023 г. насам.

В същото време активността на френския сектор на услугите леко спадна – от 48,4 пункта през февруари до 48,3 пункта през март.

В третата по големина икономика в еврозоната – тази на Италия, бизнес активността продължава да се разширява, като остава над 50 пункта от началото на годината.

През март окончателният композитен Пи Ем Ай индекс в Италия се повиши до 53,5 пункта спрямо 51,1 пункта, отчетени за февруари.

Италианският сектор на услугите отчита идентично подобрение за същия период – до 54,6 пункта спрямо 52,2 пункта през февруари.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/647466-biznes-aktivnostta-v-evrozonata-se-zavarna-kam-rastezh-za-parvi-pat-10-mesetsa-p

24chasa.bg – Цанко Арабаджиев: ББР вече е банка на малкия и среден бизнес, а не касичка на властта

Публикувана: 03.04.2024 20:30

“Това, което се случи е пълна трансформация на банката за тези две години и половина, откакто аз поех да бъда част от управителния съвет. Изцяло се работи с малки и средни компании. Вместо десет сделки на година, защото толкова е било преди, вече финансираме стотици за година и аз съм щастлив да кажа, че банката в момента изпълнява изцяло ролята си на институция, която подпомага малкия и среден бизнес“, заяви изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев пред БНТ.

Той добави, че от ББР се стремят към още по-големи цели. Категорично отговори с “не”, на смятането до момента, че ББР е “тайна кредитна институция”. Потвърди, че банката “не е касичка на властта, а е банка на малкия и средния бизнес“.

“Точно така. Даже това го заявяват и нашите клиенти. Неколкократно съм имал случаи в кабинета ми, когато идват хора, обсъждаме проектите на всеки един от тях. И те казват… Знаете ли аз толкова години наред не съм могъл да вляза в банката, защото не съм бил от избраните и сега съм с Вас и си говоря и Вие ме финансирате. Това е един прекрасен атестат”.

Той добави, че бизнесите, които ББР финансират са от всякакво естество.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17554478