15.06.2024

Преговорите за финансиране на изменението на климата блокираха преди COP29

Остават само пет месеца до тазгодишната среща на върха на ООН за климата COP29 и страните не могат да постигнат съгласие относно размера на глобалното финансиране, което да помогне на развиващия се свят да се бори с изменението на климата – камо ли как да го разделят, пише Reuters.

Решението ще доминира в преговорите за климата COP29 в Азербайджан през ноември, където близо 200 държави трябва да се споразумеят за нова годишна финансова цел за подпомагане на по-бедните страни да намалят емисиите си и да защитят своите общества в един по-суров и горещ свят.

Новата цел ще замени годишните 100 милиарда долара, които богатите страни бяха обещали за финансиране на климата от 2020 г. Тази цел беше постигната с две години закъснение.

Предварителните разговори не доведоха до големи пробиви

Предварителните разговори тази седмица в Бон (Германия) не доведоха до големи пробиви. Вместо това, разговорите отново разкриха непоколебимите разногласия между най-големите икономики в света относно това кой трябва да плаща най-много за борбата с изменението на климата – и колко.

Шефът на ООН по въпросите на климата Саймън Стийл изрази съжаление за бавния напредък и каза, че министрите на правителствата ще трябва да се намесят, за да помогнат за напредък в преговорите преди COP29.

„Оставихме си много стръмна планина за изкачване“, коментира Стийл.

Представители на уязвими от климата нации казаха, че е трудно да се гледа как богатите нации закъсняват с минали плащания за финансиране на климата, докато бързо одобряват нови средства за военни отговори на войната или харчат милиарди за субсидиране на енергийни източници, отделящи CO2.

„Изглежда, че парите винаги са налице, когато това е по-„истински“ национален приоритет за страната“, казва Мичай Робъртсън, преговарящ за Алианса на малките островни държави, пред Ройтерс.