19.06.2024

Приеха Закона за възстановяване на природата след месеци на безизходица

Мнозинството от държавите-членки на ЕС дадоха окончателна зелена светлина на Закона за възстановяване на природата по време на заседание на Съвета в Люксембург. Така бе направена последната стъпка за едно от най-противоречивите досиета на Зелената сделка, предава Euractiv.

Промяна в позицията на Австрия в последния момент, обявена в неделя от министъра на околната среда на Виена Леонор Гевеслер, гарантира одобрението на закона. Словакия, която преди това публично изрази съмнения относно предложението, също подкрепи текста по време на решаващото гласуване, което позволи на закона да бъде приет с мнозинство от 20 държави, представляващи 66% от населението на ЕС. Прагът за одобрение с квалифицирано мнозинство в Съвета е 65%.

Държави като Италия, Швеция и Финландия отдавна се противопоставиха на текста. Унгария отказа подкрепата си през март, точно преди окончателното гласуване. Впоследствие и Полша посочи, че повече няма да подкрепя предложението.

Преговарящите на ЕС от Европейския парламент и Съвета постигнаха трудно споразумение по законодателството през ноември. В парламента законодателството се сблъска със значителна опозиция от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която изрази загриженост относно въздействието върху селскостопанския сектор на ЕС, съпротива, която по-късно беше подхранвана от тазгодишните фермерски протести.

Въпреки негативните нагласи при десните депутати, Европейският парламент одобри компромисния текст през февруари с 329 гласа „за“ и 275 „против“.

Законът определя правно обвързващи цели

Приетият регламент ще постави правно обвързващи цели за възстановяване на 20% от деградиралите земни и морски екосистеми на ЕС до 2030 г. и всички екосистеми до 2050 г.

За да постигнат тези цели, страните от ЕС трябва да възстановят най-малко 30% от местообитанията, обхванати от закона, от лошо в добро състояние до 2030 г. – като гори, пасища, влажни зони, реки и езера – и 90% до 2050 г. Държавите-членки трябва също да гарантират, че тези зони няма да се влошат, след като бъдат възстановени.

Окончателният текст обаче смекчи много от изискванията за селскостопанския сектор, по-специално чрез въвеждането на „аварийна спирачка“, така че целите, засягащи селското стопанство, да могат да бъдат спрени „при изключителни обстоятелства“, които застрашават продоволствената сигурност.

Законът ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в официалния вестник на ЕС.