26.04.2024

Природата в Чернобил процъфтява 38 години след ядрената авария

Международният ден в памет на Чернобилската катастрофа се отбелязва всяка година на 26 април. Денят е посветен на паметта на жертвите на ядрения инцидент в Чернобил. Той създава информираност за катастрофалната авария, при която приблизително 8,4 милиона души бяха изложени на вредните ядрени лъчения.

Атомната електроцентрала в Чернобил избухна на 26 април 1986 г., разпространявайки радиоактивен облак над съветската територия, включваща сега Беларус, Украйна и Русия. Експлозията опустоши района, причинявайки големи щети на култури, растения и друга инфраструктура.

Откритият район беше силно замърсен с радиоактивни химикали, представляващи сериозна заплаха за човешкото здраве и околната среда. След бедствието съветското правителство предостави международна помощ на засегнатите страни. През 1990 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, призоваваща за международно сътрудничество за справяне и смекчаване на последиците от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. Това бележи началото на участието на ООН във възстановяването на Чернобил.

Вълците в радиационната зона на Чернобил развиват резистентност към рак

Вълците в района на Чернобил в Украйна развиват устойчивост към рак, съобщава Обществото за интегративна и сравнителна биология. Сивите вълци в силно радиоактивната зона са изложени на 11,28 милиграма радиация дневно – повече от шест пъти над законовата граница за безопасност за хората.

Въпреки това, скорошно изследване, проведено от Кара Лав, еволюционен биолог и екотоксиколог от Принстънския университет, показва как тези вълци са се адаптирали да оцелеят в радиоактивна среда. Изследванията на Лав установяват, че вълците в Чернобил са променили имунната си система, “подобно на пациенти с рак, подложени на лъчелечение”.

Това е важно — тъй като научните изследвания разкриват повече за устойчивостта на радиация, потенциалът за иновативни терапии и превантивни мерки срещу рака нараства.

Лав и нейният екип посетиха Зоната за отчуждение през 2014 г., оборудвайки вълците с радио нашийници, за да проследяват движенията им и да наблюдават радиационното излагане в реално време. Резултатите от изследването бяха публикувани в началото на тази година.

Природата процъфтява без човешкия фактор

След като най-тежката ядрена катастрофа на всички времена изпусна причиняваща рак радиация и облъчени отломки в околната среда на електроцентралата, районът стана необитаем за хората. Около 350 000 души бяха евакуирани от региона след експлозията.

Въпреки това, почти 40 години след бедствието, диви животни като коне, вълци, гори и гъби отново са се заселили в засегнатата зона. Много проучвания показват, че животните процъфтяват в зоната и поради липсата на хора.

„Природата процъфтява, когато хората са премахнати от уравнението, дори след най-лошата ядрена авария в света“, казва Джим Смит, учен по околната среда, пред National Geographic.

История на Международния ден в памет на Чернобилската катастрофа

Организацията на обединените нации обяви Международния ден за възпоменание на Чернобилската катастрофа през 2016 г. Ядрената катастрофа в Чернобил се случи на 26 април 1986 г. Бедствието беше причинено от рутинно спиране за 20 секунди на атомната електроцентрала в Чернобил, което доведе до вълна от радиоактивни частици, разпространяваща се върху съветската територия на Беларус, Русия и Украйна. Радиацията причини значителни щети на селскостопански площи и инфраструктура и зарази територия от близо 520 000 квадратни километра, което е почти половината от цялата територия на Италия.

Въпреки мащаба на бедствието, съветските власти първоначално предпочетоха да не докладват изцяло за инцидента или неговия мащаб. Това доведе до забавяне на разпределението на ресурсите и помощта за засегнатите райони. Обединените нации и нейните партньори обаче бяха решени да осигурят подкрепа и те работиха със съветските власти за оценка на ядрената безопасност и условията на околната среда в замърсената зона.

Ранната евакуация на населението беше от решаващо значение, за да се предотврати излагането на радионуклиди, за които е доказано, че причиняват рак на щитовидната жлеза.

Международният ден в памет на Чернобилската катастрофа се отбелязва с различни събития и дейности, включително възпоменателни служби, образователни форуми и културни събития. Това е и ден за размисъл върху поуките от бедствието и за идентифициране на мерки, които могат да бъдат предприети за смекчаване на рисковете от бъдещи извънредни ситуации.