09.04.2024

Прогнозират изключително активен сезон на ураганите

Прогнозите за Северна и Южна Америка са за изключително активен сезон на ураганите тази година. Климатолози от Щатския университет на Колорадо (CSU) в САЩ предвиждат 11 урагана през 2024 г. Причините за бурните ветрове са по-горещият Атлантик и преминаването към условия на климатичния модел Ла Ниня, предава Евронюз.

Прогнозата е за най-много урагани, предвиждани някога от експертното звено, откакто то започна да функционира през 1995 г.

Все пак учените подчертават, че има висока степен на несигурност относно това как ще се развие сезонът, но призовават жителите по крайбрежието на САЩ и в Карибите да се подготвят.

Как Ла Ниня ще увеличи вероятността от урагани?

Има два ключови фактора зад прогнозата за особено оживен сезон на ураганите в Атлантическия океан, който продължава от 1 юни до 30 ноември. Първият е рекордно топлите температури на морската повърхност на тропиците и източните субтропици на Атлантическия океан. Тъй като именно топлата океанска вода подхранва ураганите, е очевидно че предстои доста активен сезон. Топлият Атлантик също води до по-ниско атмосферно налягане и по-нестабилна атмосфера – други основни условия за възникване на урагани.

Освен това в момента се наблюдава финалната фаза на Ел Ниньо – естествения сезонен климатичен феномен, свързан със затопляне на повърхността на тропическия Тихи океан. Ел Ниньо сам по себе си обаче не обяснява рекордно високите температури на океаните по света – особено в Атлантическия океан.

Задържащите топлината парникови газове недвусмислено са главният виновник за това затопляне“, каза наскоро генералният секретар на СМО Селесте Сауло.

Вторият фактор е, че условията на последващото Ел Ниньо явление Ла Ниня се очаква да доминират по време на пика на сезона на ураганите в Атлантическия океан от август до октомври. Ла Ниня има тенденция да намалява западните ветрове в горните Кариби. Това води до промяна в скоростта на вятъра, което от своя страна благоприятства образуването на ураган.

Предвид комбинираните сигнали за изключително топъл Атлантик и вероятно развиваща се Ла Ниня, прогнозиращият екип твърди доста уверено, че сезонът на ураганите ще бъде изключително натоварен.

Тази година се предвиждат 23 големи бури

Общо екипът на CSU за тропическо време и климат прогнозира, че 23 големи бури ще връхлетят по време на сезона на ураганите в Атлантическия океан. От тях изследователите прогнозират 11 да се превърнат в урагани и пет да достигнат голяма сила на урагани – с устойчиви ветрове от 180 км/ч или повече.

Поглеждайки назад към десетилетия исторически записи на урагани, експертите са забелязали някои прилики със сезоните 1878, 1926, 1998, 2010 и 2020 г.

Досега най-големият прогнозиран брой урагани през април бе девет. По това време миналата година бяха прогнозирани шест урагана. В крайна сметка те бяха седем, най-разрушителният от които беше ураганът Идалия, който достигна района на Биг Бенд във Флорида през август 2023 г., убивайки осем души и причинявайки щети за 3,6 милиарда долара.

Кой е най-застрашен?

Както обикновено, жителите от крайбрежията се посъветвани да вземат подходящи предпазни мерки. Докладът изчислява вероятността големи урагани (категория 3 или по-висока) да стигнат до определени райони.

Тази година има 62 процента вероятност голям ураган да удари цялото крайбрежие на САЩ. 34 процента е вероятността стихията да помете източното крайбрежие на САЩ, включително полуостров Флорида. За Карибите шансовете за големи урагани са 66 процента.

Между април и пиковия сезон могат да настъпят значителни атмосферни промени. Допълнителни актуализации на прогнозата се очакват на 11 юни, 9 юли и 6 август.