26.03.2024

Производството на въглища в Индия достигна рекордните 1 милиард тона

Производството на въглища и лигнитни въглища в Индия надхвърли рекордните 1 милиард тона през 2023 – 2024 г. към 22 март, в съответствие с целта на правителството за тази финансова година. Продукцията на втория по големина потребител на въглища в света, след Китай, е с 6,7% по-висока спрямо предходната година, съобщава изданието economictimes.com.

Мисията на правителството за производство от 1 милиард тона беше крайъгълен камък, поставен преди няколко години, като се имат предвид нарастващите изисквания за електроенергия.

„Мисия 1 милиард тона беше крайъгълен камък, който осъществихме, имайки предвид растящите нужди от електричество на нашата нация. Това е исторически момент в стремежа на Индия за енергийна сигурност под ръководството на министър-председателя Нарендра Моди. Постигането на 1 милиард тона производство на въглища и лигнитни въглища ще гарантира, че светлините са запалени в къщите на гражданите, дори когато въглищният сектор продължава да задвижва икономиката“, заяви министърът на въглищата Пралхад Джоши.

Индия разполага с около 96 милиона тона въглища

В момента Индия може да се похвали със значителни запаси от въглища – около 96 mt налични с въгледобивни компании. Освен това вътрешните въглищни топлоелектрически централи поддържат запаси от въглища от 46,25 mt към 20 март 2024 г. Запасите ще позволят на генераторите на електроенергия да плават през летните месеци, когато се очаква търсенето да нарасне значително.

От правителството по-рано посочиха, че пиковото търсене на електроенергия между април и юни вероятно ще достигне 260 GW в сравнение с 243 GW тази година през септември 2023 г.

Фокусът на министерството върху увеличаването на производството, особено от собствени и търговски мини, е да отговори на нарастващото търсене на въглища от енергетиката и промишления сектор. Търсенето на електроенергия в Индия се очаква да нараства с 6-7 процента годишно, а сухото гориво представлява около 70 процента от електроенергията, генерирана в страната.

Индийският метеорологичен отдел (IMD) прогнозира по-високи от нормалните температури през предстоящото лято. Те е вероятно да преобладават в повечето части на страната през горещия сезон от март до май, заявиха от IMD по-рано този месец. Въпреки това тече подготовка за посрещане на предстоящото лятно търсене с по-високи от очакваното запаси от въглища в електроцентралите.