12.03.2024

Противоречивият закон на ЕС за зелените сгради рискува да се провали на финалната права

Противоречивият закон за зелените сгради на ЕС ще бъде гласуван в Европейския парламент във вторник, 12 март. Приемането му обаче далеч не е гарантирано, предвид съпротивата на германските десноцентристки депутати, предава Euractiv. Повече от 100 милиона сгради в Европа консумират една трета от енергията на блока и са отговорни за една трета от емисиите на CO2. Освен преминаването към по-чисто отопление, ЕС се надява да стимулира обновяването чрез нов закон, Директивата за енергийните характеристики на сградите (EPBD).

Но с наближаването на гласуването директивата все повече се приема като прекалено емблематична за прекаляването на Брюксел по отношение не екологичната политика, нещо, което доведе до значително разводняване на текста по време на етапа на преговорите.

Обратният завой на германците

Когато германските десноцентристки депутати (ХДС-ХСС/ЕНП) се отказаха от закона при подготвително гласуване през януари (законите първо се приемат в специализираната комисия, преди да бъдат внесени в пленарна зала), страховете за крайния резултат се засилиха.

Ако убедят останалите от ЕНП, законът ще се провали. Без дясноцентристите мнозинството би било недостижимо, като се има предвид, че директивата е непопулярна сред националистическата ECR, крайнодясната ID и части от лявоцентристката S&D.

Обратният завой на германците може да бъде обяснен с плана за забрана на инсталирането на нови котли с изкопаеми горива от 2024 г., който предизвика народен бунт. Точно затова в момента правилата за отопление на жилища се смятат за изключително деликатна тема в Берлин.

Все пак упоритите защитници на закона остават оптимисти. Ирландецът Киерън Куф от Зелените, който договори закона за сградите, заяви, че е уверен в приемането на регламента. Неговият сънародник Шон Кели от ЕНП каза, че очаква Европейският парламент да гласува в подкрепа на тристранното споразумение.

Тъй като Зелените са сигурни, а ЕНП и Renew Europe са разделени, но не са готови да отхвърлят напълно закона, приемането му зависи от два фактора: лявоцентристката S&D и присъствието на депутатите.