23.05.2024

Пчелите в Босна са под двойна заплаха от изменението на климата и болести

Босна е дом на стотици хиляди пчелни колонии, гледани главно от самостоятелни пчелари с малки стопанства. Те трябва радикално да преосмислят традициите и конвенционалните цикли на събиране на храна и мед. Причината е, че изменението на климата заплашва оцеляването на техните кошери, а насекомите все по-трудно намират запаси от нектар, предава Евронюз.

Затова и все по-често се чуват призиви за по-голяма финансова подкрепа от босненското правителство за защита на дългогодишните практики и знания.

Босна има богата пчеларска традиция. Разнообразният климат и флора на страната са идеални за производството на висококачествен мед. Но пчеларството все още се смята основно за хоби, като повечето стопани притежават по-малко от 100 кошера. Практиката представлява около 1% от общото земеделско производство на страната.

Пчелите са под двойна заплаха

Пчеларските организации в Босна смятат, че ситуацията става все по-несигурна.

Муниб Хюсеинагич е председател на пчеларска асоциация със седалище в централния град Зеница с 1100 членове. Помежду си поддържат 37 000 кошера.

„Пчелите са под двойна заплаха, от патогени и от изменението на климата; тези две неща оказват значително влияние върху състоянието на нашите пчелни кошери, техния брой и добив. В момента пчеларите са оставени сами да се самофинансират и да водят война срещу тези две заплахи“, казва Хюсеинагич.

Той смята, че властите в Босна, на всички нива на управление, не успяват да подкрепят пчеларите. И дава пример – жизнено необходими са субсидии за отглеждане на пчелни семейства и за опазване здравето на пчелите.

„Нашите пчеларски методи се основават на натрупания опит и публикуваната пчеларска литература, но нещата са се променили толкова драстично. Следвахме напълно различен график за търсене на храна с определени дати. Преди климатът да започне да се променя, ние знаехме точно къде и кога да отидем и какво да правим според определен график“, обяснява Хюсеинагич.

Според официалната статистика Босна има около 350 000 пчелни колонии и годишен добив на мед между 2500 и 3000 тона, което дори не отговаря на нуждите на местния пазар в страната.