18.06.2024

Първият на Балканите автобус на водород тръгна из улиците на София

Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи по маршрута на тролейбусна линия номер 9 в София, а возенето в него ще е безплатно. Той е част от започващите тази седмица “Български водородни дни”.

“София е първият град на Балканите, в който гражданите ще могат да се възползват от тестовия водороден автобус. Радвам се, че от нашия град започват „Дните на водородната електромобилност в България“. София е град, който се стреми да развива новите технологии и да бъде иновативен. Затова благодаря на „Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия“ (BGH2A) на проф. Владикова и Европейската комисия за включването на София в тази зелена инициатива.” Това каза заместник-кметът по направление транспорт и градска мобилност на Столична община Илиян Павлов в рамките на откриването на “Дните на водородната електромобилност в България”.

Демонстрационният водороден електрически автобус Toyota Caetano и водородна електрическа кола – Hyundai NEXO ще бъдат в София тестово. Организатор на инициативата е Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A) в партньорство с Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС).

Автобусът ще се движи по улиците на София до 20 юни

Пътническото превозно средство няма ауспух. Той има електромотор и се задвижва изцяло от водород. Зарежда се за 10 минути на ден и стига до 350 км пробег. За 100 км харчи 9 кг водород.

“За нас зеленият водород ще бъде приоритет.”Булгартрансгаз”, съвместно с оператора на Гърция, отдавна работи по проект за създаване на преносна инфраструктура за пренос на водород от Гърция към България. Този проект в бъдеще ще бъде разширен и с Румъния. Работим по чисто нов проект, който вече има статут на проект от общ интерес и ще бъде финансиран, надявам се от различните финансови инструменти от Европейската комисия”, заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Автобусът на водород ще е по улиците на София до 20 юни, а след това ще бъде показан в Пазарджик и в Стара Загора.

На 24 юни в Тракийския университет в Стара Загора ще има “Образователен водороден ден” и “Национален водороден форум”, в който участие ще вземат представители на Европейската комисия. Очаква се именно край Стара Загора да има т.нар. водородна долина за производство.

През май в София заработи и първата за България и региона водородна станция.

Основната цел на партньорството за чист водород е да допринесе за Зелената сделка на ЕС и стратегията за водорода чрез оптимизирано финансиране на научноизследователските дейности.