09.07.2024

Рекордно топъл юни: 2024 г. може да бъде най-горещата година в историята

Изминалият месец беше най-горещият юни в историята, съобщи днес службата на ЕС за наблюдение на климатичните промени Коперник. С това продължава поредицата от изключително високи температури, които според някои учени ще направят 2024 г. най-горещата регистрирана година в света.

Всеки месец от юни 2023 г. насам – вече 13 поредни месеца – се класира като най-горещият на планетата от началото на записите, в сравнение със съответния месец през предходните години, посочват още в месечния си бюлетин от Коперник.

Най-новите данни сочат, че 2024 г. може да изпревари 2023 г. като най-горещата година, откакто се водят записи, след като причинените от човека климатични промени и естественият метеорологичен феномен Ел Ниньо доведоха до рекордно високи температури през годината досега.

„Сега оценявам, че има приблизително 95% шанс 2024 г. да надмине 2023 г. като най-топлата година, откакто започнаха да се регистрират температурите на глобалната повърхност в средата на 1800 г.“, казва Зики Хосфадър, изследовател в Berkeley Earth.

Промененият климат вече отприщи катастрофални последици по света през 2024 г.

Повече от 1000 души загинаха в жестока жега по време на поклонението хадж миналия месец. Смъртни случаи от жега бяха регистрирани в Ню Делхи, който претърпя безпрецедентно дълга гореща вълна. Жегите се оказаха фатални и за туристи в Гърция.

Фридерике Ото, климатолог от института Грантъм на Имперския колеж в Лондон, каза, че има „висок шанс“ 2024 г. да се класира като най-горещата година в историята.

„Ел Ниньо е естествено възникващо явление, което винаги ще идва и ще си отива. Не можем да спрем Ел Ниньо, но можем да спрем изгарянето на нефт, газ и въглища“, каза тя.

Естественият феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан, има тенденция да повишава средните глобални температури. Този ефект намаля през последните месеци, като светът вече е в неутрални условия, преди да се очаква по-хладните условия на Ла Ниня да се формират по-късно тази година.

Емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива са основната причина за изменението на климата.

Въпреки обещанията за ограничаване на глобалното затопляне, страните досега не са успели колективно да намалят тези емисии, повишавайки по този начин стабилно температурите в продължение на десетилетия.

„През 12-те месеца, завършващи през юни, средната температура в света е била най-високата, регистрирана за такъв период, с 1,64 градуса по Целзий над средната за прединдустриалния период 1850-1900 г.“, казват още от Коперник.