19.03.2024

“Рециклаторът на Yettel” посреща посетители в центъра на София

В Световния ден на рециклирането – 18 март, в София беше открита първата образователна интерактивна инсталация, посветена на електронните отпадъци – “Рециклаторът на Yettel”.

Основната цел на съоръжението е да насърчава правилното управление на електронните отпадъци, като повишава информираността по темата и показва значимостта на рециклирането.

“Рециклаторът на Yettel” се намира в самия център на столицата – на площад „Света Неделя“.

В този период всеки желаещ може да изхвърли там свои стари електронни устройства. Накрая пък ще бъде отчетено колко отпадък е върнат и колко емисии ще са спестени благодарение на акцията.

Освен това по-любопитните могат да влязат в рециклатора, където ще чуят истории за електронните отпадъци и различните мобилни устройства от тяхното създаване до края на живота им.

Желаещите ще имат и възможността да се запознаят с „Кабелния човек“ и да му отговорят какво са направили със старото си устройство.

Цветната инсталация наподобява огромно шкафче – препратка към шкафа със стари устройства и кабели, който всеки има в дома си. Посланието към посетителите е да се замислят колко неработеща техника и кабели държат вкъщи и вместо да се „затрупват“ или „омотават“ с тях – да ги рециклират. До края на март всеки може да стане част от каузата за по-чисто бъдеще, като предаде ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци. Те са оборудвани и с кантар за претегляне, който изчислява колко въглеродни емисии се спестяват от правилното им третиране.

Отговорно отношение

Електронните отпадъци са най-бързо увеличаващият се отпадък в цял свят. Мнозина от нас не си дават сметка с колко мобилни и електронни устройства разполагат. Включително стари, които вече не са в експлоатация. Ние в Yettel обаче осъзнаваме ясно това и целта ни е да се държим отговорно като компания“, заяви Боян Иванович, директор „Корпоративни комуникации“ в Yettel.

Той не пропусна да благодари на Столична община за съдействието по поставянето на “Рециклатора на Yettel” на изключително възлова локация в центъра на София.

В стремежа си да бъдем модерни, не си даваме сметка колко отпадъци генерираме. Трябва да живеем по-устойчиво и да имаме по-отговорно отношение към околната среда. Това изисква макар и малка промяна в мисленето на всеки един от нас“, каза Надежда Бобчева, зам.-кмет „Зелена система, екология и земеползване“ в Столична община.

Главният изпълнителен директор на Yettel Джейсън Кинг подчерта, че компанията има няколко програми за събиране на неработещи електронни устройства и част от стратегията ѝ за устойчиво развитие е популяризиране на кръговата икономика.

Сигурни сме, че можем да намалим количеството електронни отпадъци, които изхвърляме в околната среда”, посочи той и допълни, че във всички техни 180 магазина в страната имат специални кошове за отпадъци, в които събират всичко – от кабели и батерии до всякакви електронни устройства.

Според Кинг в тези устройства има много елементи, които могат да бъдат използвани отново.

Позитивна тенденция

Всяка година Yettel прави проучване по отношение на това колко често хората сменят устройствата си. В България се наблюдава една позитивна тенденция – вместо познатите две години за смяна на телефон, през лятото на 2023 г. вече една трета от хората използват устройството си, докато спре да работи, а двете години са се изместили по-скоро към три. Затова и компанията е решила в началото на миналата година да удължи гаранцията си на 3 години.

Тази позитивна промяна беше оповестена от Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

Тя изтъкна също така, че България е на първо място по събиране на електронни отпадъци в ЕС със 105 процента, на второ място е Словакия. По-големият процент от 100 се получава, тъй като изчисленията са на база върнати срещу продадени устройства за период от три години.

Има тенденция хората да пазят електронните си устройства, но тя започва да се обръща. И докато в средата на 2022 г. процентът на хора, запазили старото си устройство, беше 49, през изминалата година отчетохме 6 процента напредък или 43 процента”, каза още Колчева, допълвайки, че чрез програмите за рециклиране на Yettel през 2023 г. са успели да предотвратят 27 тона електронни отпадъци от попадане на сметищата и са отчели 60 процента ръст на върнатите устройства в техните магазини.