31.03.2024

Роботи с изкуствен интелект изкореняват болните лалета в Нидерландия

Робот с изкуствен интелект е новото високотехнологично оръжие в битката за изкореняване на болести от характерните за Нидерландия полета с лалета, предава Евронюз. Всяка сутрин роботът проверява всяко растение и, когато е необходимо, убива болните луковици, за да предотврати разпространението на вируса, убиващ лалетата. Мъртвите луковици се отделят от здравите в специално отделение след прибирането им.

Опасният за лалетата вирус, наречен TBV, спира растежа и развитието на растенията, което води до по-малки и по-слаби цветя. Освен това отслабва самата луковица, като в крайна сметка я оставя неспособна да цъфне.

Част от усилията за справяне TBV е „армия“ от 45 робота, които патрулират по полета с лалета в Нидерландия. Със затоплянето на времето наближава и пиковият сезон, когато луковиците цъфтят в гигантски цветни мозайки, които привличат туристи от цял свят.

В миналото с TBV е трябвало да се справят специално обучени хора, които са познавали симптомите на болестта на лалетата. Сега фермерите обаче твърдо предпочитат помощта на роботите, въпреки сериозната им цена – 185 000 евро.

Как работи роботът за проверка на растенията?

Роботът се движи с помощта на вериги – подобно на танк. Скоростта му е изключително бавна – един километър в час. Голямата задача на уреда с изкуствен интелект е да открие издайническите червени ивици, които се образуват върху листата на заразените цветя. За целта роботът разполага с камери и прави хиляди снимки на лалетата. След което вече трябва да определи дали лалето е болно или не чрез своя AI модел.

Ерик де Йонг от H2L Robotics, компанията, която произвежда роботите, казва, че изкуственият интелект им помага да идентифицират болните цветя, а много прецизните GPS координати им позволяват да определят точно цветята, които трябва да бъдат унищожени.

Сърцето на машината е знанието, което вложихме в AI модела. Знанието идва от производителите на лалета. Така че ние използваме знанията на фермерите, комбинираме ги в AI модел, след което е на ход роботът“, обяснява Де Йонг.