09.03.2024

Русия и Китай ще строят ядрена централа на Луната

Русия и Китай обмислят да изградят ядрена електроцентрала на Луната между 2033 г. и 2035 г. Новината обяви Юрий Борисов, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос. Според него подобна стъпка може един ден да позволи и изграждането на лунни селища.

Борисов, бивш заместник-министър на отбраната, каза, че Русия и Китай са работили съвместно по лунна програма и че Москва е успяла да допринесе със своя опит в ядрената космическа енергия, предава Euractiv.

Днес сериозно обмисляме проект – някъде в края на 2033-2035 г. – съвместно с китайските колеги да доставим и монтираме енергоблок на лунната повърхност“, каза Борисов.

Слънчевите панели няма да могат да осигурят достатъчно електричество за захранване на бъдещи лунни селища, докато ядрената енергия може“, добави той.

Това е много сериозно предизвикателство… Трябва да се направи в автоматичен режим, без присъствието на хора“, каза Борисов за възможния план.

Борисов говори и за руските планове за изграждане на товарен космически кораб с ядрен двигател. Той каза, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са решени, освен намирането на решение как да се охлади ядреният реактор.

Ние наистина работим върху космически влекач. Тази огромна, циклопска структура ще може, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини, да транспортира големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да се занимава с много други приложения“, обясни Борисов.

Руски официални лица са говорили и преди за амбициозни планове, свързани с Луната, но руската космическа програма претърпя серия от неуспехи през последните години. Първата руска лунна мисия от 47 години се провали миналата година, след като космическият кораб Луна-25 излезе извън контрол и се разби.

От Москва обявиха, че ще стартират нови лунни мисии и след това ще проучат възможността за съвместна руско-китайска мисия с екипаж и дори за лунна база.

Китай заяви миналия месец, че има за цел да изпрати първия китайски тайконавт на Луната преди 2030 г.