12.04.2024

Ръководителят на ООН по климата: Остават ни две години да спасим света

На човечеството му остават само две години, за да спаси света, като направи драматични промени в начина, по който излъчва емисии. Важното предупреждение отправи изпълнителният секретар на ООН по климата Саймън Стийл. Според него времевият интервал, за да се осигурят финансите зад такава мащабна промяна, дори е по-кратък.

Следващите две години са от съществено значение. Все още имаме шанс да намалим емисиите на парникови газове с ново поколение национални планове за климата. Но ние се нуждаем от тези по-амбициозни планове в момента“, заяви Стийл в реч в мозъчния тръст Chatham House в Лондон.

Освен това той подчерта, че действията в областта на климата не са предназначени само за влиятелни хора – препратка към натоварения изборен календар тази година в цял свят.

Все повече хора усещат въздействието на климатичните промени

Кой точно има две години, за да спаси света? Отговорът е всеки човек на тази планета“, каза Стийл.

Ето какво още каза той:

Все повече и повече хора искат действия в областта на климата направо в обществата и политическите спектъри, до голяма степен защото усещат въздействието на климатичната криза във всекидневието си и в бюджетите на домакинствата си.“

Унищожаващите реколтата засушавания увеличиха необходимостта от по-смели действия за ограничаване на емисиите и подпомагане на фермерите да се адаптират, което може да повиши продоволствената сигурност и да намали глада.“

Намаляването на замърсяването с изкопаеми горива ще означава по-добро здраве и огромни спестявания както за правителствата, така и за домакинствата.“

Не всеки обаче е убеден, че подобни предупреждения ще бъдат полезни.

Две години за спасяване на света“ е безсмислена реторика. В най-добрия случай е вероятно да бъде пренебрегната, в най-лошия – ще бъде контрапродуктивна“, заяви ученият по климата от Принстънския университет Майкъл Опенхаймер, който също е професор по международни отношения.

„Качествен скок“ във финансите

Нивата на въглероден диоксид и метан във въздуха миналата година достигнаха най-високите си стойности за всички времена, според изчисления на правителството на Съединените щати. Учените изчисляват, че световните емисии на въглероден диоксид са скочили с 1,1 процента. Миналата година също така беше най-горещата година в историята, припомня Евронюз.

Ако емисиите на въглероден диоксид и метан от изгарянето на въглища, нефт и природен газ продължат да нарастват или не започнат рязък спад, то това ще затвърди още повече грубите неравенства между най-богатите и най-бедните страни и общности в света“, предупреди Стийл.

И зад всичко това стоят пари, подчерта той.

Речта на Стийл идва точно преди срещите на Световната банка и други големи мултинационални институции за развитие. Група държави, водени от министър-председателя на Барбадос Миа Мотли и президента на Кения Уилям Руто, ще настояват за големи реформи в системите, които заемат пари на бедните нации – особено тези, засегнати от бедствия, свързани с климата.

Във връзка с този натиск Стийл призова за „качествен скок тази година във финансирането на климата“. Той призова за облекчаване на дълга на страните, които се нуждаят най-много от това, като посочи, че се харчат 400 милиарда долара за дългово финансиране, вместо да се подготвят и предотвратяват бъдещи промени в климата.

Той призова за повече финансова помощ, не само заеми, както и повече пари от различни групи като банки, Международната морска организация и Г-20.

Лидерството на Г-20 трябва да бъде в основата на решението, както беше по време на голямата финансова криза. Всеки ден финансовите министри, главните изпълнителни директори, инвеститорите и банкерите за развитие насочват трилиони долари. Време е тези долари да се пренасочат от енергията и инфраструктурата на миналото към по-чисто и по-устойчиво бъдеще. И да гарантираме, че най-бедните и най-уязвимите страни ще се възползват“, каза Стийл.

Финансирането на климата трябва да бъде коригирано преди края на 2024 г

Длъжностни лица заявиха, че проблемът с финансирането на климата трябва да бъде решен до края на годината, като преговорите по време на срещата на върха СОР29 през ноември в Баку, Азербайджан, ще бъдат решаващи.

Стийл е напълно прав, че времето и финансите са в основата на въпроса“, каза дългогодишният климатичен анализатор Алдън Майер от европейския мозъчен тръст E3G. “Въглеродните планове за действие, представени до следващата година, ще определят дали можем да поемем по траекторията на рязко намаляване на емисиите, необходимо за избягване на много по-лоши климатични въздействия от тези, от които вече страдаме днес“, добави той.