29.03.2024

Светлинното замърсяване носи сериозни рискове за здравето

Зачестеното излагане на ярки външни светлини през нощта може да увеличи риска от инсулт, показват нови изследвания. Проучването включва повече от 28 000 души, живеещи в голям град в Китай. Изследователите установяват, че хората, изложени на най-високи нива на изкуствена външна светлина през нощта, имат 43% повишен риск от развитие на мозъчно-съдова болест в сравнение с тези с най-ниски нива на излагане. Цереброваскуларното заболяване включва инсулт и други състояния, засягащи притока на кръв към мозъка.

Предишни проучвания свързват повишеното излагане на ярка, изкуствена светлина с развитието на сърдечно-съдови заболявания, които са състояния, свързани с кръвния поток в артериите. Новото изследване е едно от първите, които проследяват връзката между светлината през нощта и здравето на мозъка.

Нашето проучване предполага, че по-високите нива на излагане на външна изкуствена светлина през нощта може да са рисков фактор за мозъчно-съдова болест“, каза съавторът на изследването д-р Янбинг Уанг.

Хората, особено живеещите в градските райони, трябва да обмислят намаляване на това излагане, за да се защитят“, казва той.

Проучването е публикувано в списанието Stroke на Американската сърдечна асоциация.

Четирима от всеки пет души живеят в замърсена от светлина среда

Около 80 процента от световното население живее в замърсена от светлина среда, твърдят авторите на изследването. Продължителното излагане на изкуствена светлина през нощта може да потисне производството на мелатонин, хормон, който насърчава съня. Хората с лош сън, в сравнение с добре спящите, са по-склонни да изпитат влошено сърдечно-съдово здраве с течение на времето, смятат авторите на изследването.

Проучването включва 28 302 възрастни, живеещи в Нингбо, индустриален пристанищен град с повече от 8,2 милиона души на източното крайбрежие на Китай. Почти 60 процента от участниците са жени, а средната възраст е 62. Сред изключените от проучването са хора с екстремни нива на излагане на външна светлина през нощта, хора, диагностицирани преди това с мозъчно-съдова болест и тези, които са я развили в рамките на една година след записване.

Анализът и последващите действия са извършени от 2015 г. до 2021 г. Излагането на външна нощна светлина в жилищни помещения е оценено чрез сателитни изображения, които картографират светлинното замърсяване. Случаите на инсулт са потвърдени от болнични медицински досиета и смъртни актове.

Сред участниците в проучването 1278 души са развили мозъчно-съдова болест, включително 777 случая на исхемичен инсулт, най-често срещаният тип инсулт, при който съсирек блокира притока на кръв към мозъка.

Замърсеният въздух увеличава риска от инсулт

Проучването също така разглежда нивата на замърсяване на въздуха и установява, че възможните му ефекти са независими от излагането на светлина. Хората, изложени на най-високите нива на замърсяване на въздуха, свързано с изгарянето на бензин, масло, дизелово гориво или дърва, са имали 41% повишен риск от развитие на мозъчно-съдова болест в сравнение с участниците с най-ниски нива на излагане.

Хората, изложени на най-високите нива на замърсяване на въздуха, причинени от прах или дим, са имали 50% повишен риск от мозъчно-съдови заболявания в сравнение с тези, изложени на най-ниските нива. А тези, изложени на най-високи нива на азотен оксид от емисии от моторни превозни средства и електроцентрали, са имали 31% по-висок риск от мозъчно-съдово заболяване в сравнение с тези с най-ниска експозиция.

Въпреки значителния напредък в намаляването на традиционните сърдечно-съдови рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване и диабет тип 2, е важно да вземем предвид факторите на околната среда в усилията ни да намалим глобалното бреме на сърдечно-съдовите заболявания. Трябва да разработим по-ефективни политики и стратегии за превенция, за да намалим тежестта на болестите от фактори на околната среда като светлина, както и замърсяване на въздуха, особено за хората, живеещи в най-гъсто населените и замърсени райони по света“, казва Уанг.