12.04.2024

Световният капацитет за производство на въглища нараства въпреки предупрежденията за климата

Световният капацитет за производство на въглища нарасна за първи път от 2019 г., въпреки предупрежденията, че най-малко 6% от въглищните централи трябва да бъдат затваряни всяка година, за да се избегне извънредна климатична ситуация, предава Гардиън.

Доклад на Global Energy Monitor установи, че капацитетът на въглищната електроенергия е нараснал с 2% миналата година, воден от създаването на новите въглищни централи в Китай и забавянето на затварянето на централи в Европа и САЩ.

Около 69,5 гигавата капацитет на въглищни електроцентрали са пуснати миналата година, от които две трети са построени в Китай. Заводи са построени още в Индонезия, Индия, Виетнам, Япония, Бангладеш, Пакистан, Южна Корея, Гърция и Зимбабве.

Въглищните централи трябва да затварят с по-бързи темпове

Междувременно забавянето на затварянето на въглищни централи в САЩ и Европа доведе до спиране на малко повече от 21 GW миналата година. Това доведе до нетно годишно увеличение от почти 48,5 GW за годината, най-високото от 2016 г. насам.

Авторите на доклада казват, че въглищните централи трябва да затварят с по-бързи темпове и че Китай трябва да приеме по-строг контрол върху разширяването на капацитета си.

В противен случай можем да забравим за постигането на нашите цели от Парижкото споразумение. С тези темпове няма как да извлечем ползите, които ще донесе бързият преход към чиста енергия“, заяви анализаторът на Global Energy Monitor Флора Шампеноа.

Според учените по климата всички въглищни централи трябва да бъдат затворени до 2040 г., освен ако не са оборудвани с ефективна технология за премахване на въглерода, ако правителствата се надяват да ограничат глобалното отопление до 1,5C от прединдустриалната ера.

Това би изисквало средно 126 GW въглищни централи да се оттеглят от сегашния парк от 2130 GW всяка година за следващите 17 години, или по две централи на седмица.

Аномалия

Шампеноа описа миналогодишната експанзия на въглищните централи като „аномалия“, тъй като все повече признаци сочат, че тенденцията се обръща.

Просто страните, които имат въглищни централи в края на жизнения си цикъл, трябва по-бързо да ги затворят, а страните, които имат планове за нови въглищни централи, трябва да се уверят, че те никога няма да бъдат построени“, заяви тя.

Изследване на Capital Economics предполага, че аспирациите на Китай към въглищната енергия може да намалее с ускоряването на нисковъглеродните опции.

Докладът констатира, че възраждането на хидроенергията тази година, съчетано с разширяването на вятърната, слънчевата и ядрената енергия в Китай, може да отбележи началото на стабилен спад в търсенето на въглища.

Очаква се затварянето на въглищни инсталации да се ускори в Европа и САЩ тази година и по-малко страни започват изграждането на нови централи“, казва още Шампеноа.