27.06.2024

Светът не е готов за горските пожари, причинени от изменението на климата

Светът не е подготвен за нарастващата опасност от горските пожари, предизвикани от изменението на климата. За това предупреждават учени, а в момента пламъците са обхванали райони от Северна Америка до Европа в най-горещата година в историята, пише Euractiv.

Горски пожари вече изгориха територии в Турция, Гърция, Канада и Съединените щати в началото на този сезон, тъй като екстремните горещи вълни повишават температурите до изпепеляващи върхове.

Въпреки че през последните години бяха вложени допълнителни ресурси за подобряване на потушаването на огнените стихии, експертите посочват, че същото не важи за планирането и подготовката за подобни бедствия.

„Всъщност все още наваксваме със ситуацията“, казва Стефан Доер, директор на Центъра за изследване на горските пожари в британския университет Суонзи.

Прогнозирането колко силен ще бъде всеки един пожар, къде и кога ще избухне, е сложен процес, като много фактори, включително местните метеорологични условия, играят роля в изчисленията.

„Но като цяло горските пожари стават все по-големи и нанасят все по-сериозни щети“, добавя Доер, който е съавтор на скорошна статия, изследваща честотата и интензивността на такива екстремни събития.

Отделно проучване, публикувано през юни, установи, че честотата и мащабът на екстремните горски пожари са се удвоили през последните 20 години.

До края на века се очаква броят на екстремните горски пожари по света да нарасне с 50 процента, според доклад от 2022 г. на Програмата на ООН за околната среда.

Доер каза, че човечеството все още не се е изправило пред тази реалност.

„Очевидно не сме достатъчно добре подготвени за ситуацията. Изменението на климата е основен двигател на огнените стихии, въпреки че и други фактори играят голяма роля. Но голямото заключение е, че не можем да се борим с пожарите“, смята той.

Съвместна реакция

„Пожарите не зачитат граници, така че реакциите са еволюирали между правителствата за съвместно справяне с тези бедствия“, казва Хесус Сан-Мигел, експерт от Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

ЕС има силен модел на споделяне на ресурси и дори страни извън блока по протежение на Средиземно море са се възползвали от противопожарно оборудване или финансова помощ в моменти на нужда.

Но тъй като горските пожари стават все по-екстремни, гасенето просто няма да бъде решение.

„Получаваме обратна връзка от нашите колеги от гражданската защита, които казват: „Не можем да се борим с пожарите. Водата се изпарява, преди да достигне земята. Превенцията е нещо, върху което трябва да работим повече“, посочва Сан-Мигел.

„Контролираните изгаряния, пашата на добитъка или механизираното отстраняване на растителността са ефективни начини за ограничаване на количеството горивен материал, който се намира в горите. Забраните за палене на лагерен огън и изграждането на пътища като противопожарни прегради могат да бъдат ефективни за намаляване на опасността от запалване и минимизиране на разпространението“, каза Рори Хадън от Университета в Единбург.

Но подобни усилия изискват финансиране и планиране от страна на властите, които може да имат други приоритети и ограничени бюджети, а възвръщаемостта не винаги е очевидна веднага.

„Какъвто и метод или техника да използвате, положителният резултат от тази инвестиция е, че нищо не се случва. Това е много странно от психологическа гледна точка“, добавя Хадън.