20.06.2024

Сенатът на САЩ прие законопроект за разгръщането на ядрена енергия от следващо поколение

Сенатът на САЩ прие законопроект за ускоряване на разгръщането на капацитет за ядрена енергия, включително чрез ускоряване на издаването на разрешения и създаване на нови стимули за напреднали технологии за ядрени реактори, предава Euractiv.

Разширяването на ядрената енергия има широка двупартийна подкрепа, като демократите я виждат като ключова за декарбонизирането на енергийния сектор за борба с изменението на климата, а републиканците я разглеждат като начин за осигуряване на надеждни доставки на електроенергия и създаване на работни места.

Законопроектът вече беше приет в Камарата на представителите и сега ще отиде при президента Джо Байдън за подпис, за да стане закон. Предложението премина през Сената с 88-2 гласа.

„Това е голяма победа за нашия климат и американската енергийна сигурност. Сенатът на САЩ прие ADVANCE Act с огромна двупартийна подкрепа“, каза сенатор Том Карпър, демократ, който е председател на комисията по околна среда и благоустройство на Сената.

„Свършихме си работата. Изпратихме ADVANCE Act на бюрото на президента, защото Конгресът работи заедно, за да признае значението на ядрената енергия за бъдещето на Америка“, каза републиканецът Шели Мур Капито, високопоставен член на комисията.

Кой има полза от закона?

Освен всичко друго, законопроектът ще намали регулаторните разходи за компании, които искат да лицензират модерни технологии за ядрени реактори, ще създаде бонуси за успешно внедряване на реактори от следващо поколение и ще ускори лицензирането за ядрени съоръжения на определени обекти.

Законопроектът може да бъде от полза за компании като TerraPower, подкрепяна от Бил Гейтс, която се опитва да построи натриев реактор на стойност 4 милиарда долара в Уайоминг на мястото на стара въглищна централа, но се бори да осигури ключово разрешение.

Основана от Гейтс, TerraPower подаде заявлението за разрешение за строеж на своя усъвършенстван реактор до Комисията за ядрено регулиране (NRC) през март и е на път да внедри първия по рода си реактор до 2030 г.

Реакторът, наречен Natrium, е охлаждан с натрий бърз реактор със система за съхранение на енергия на базата на разтопена сол и първоначално се предвиждаше да започне да генерира енергия през 2028 г. Крайният срок беше изместен, след като Русия, единственият търговски източник на висококачествен нискообогатен уран (HALEU), нахлу в Украйна през 2022 г.

Междувременно обществени групи се обявиха против мерките, които облекчават лицензирането на високотехнологични ядрени реактори, включително тези, използващи високо обогатен уран, с аргумента, че безопасността трябва да остане приоритет.

Ядрената индустрия на САЩ се бори да се разшири през последните десетилетия поради рязко нарастващите разходи и сложните изисквания за разрешителни, а също и защото напредналите ядрени технологии се оказват трудни за финансиране и развитие.