29.05.2024

Синоптиците алармират: Европа я очаква най-горещото лято досега

Европа се готви за първия си период на горещо време това лято – Германия и Скандинавските държави очакват необичайно високи температури още през следващата седмица. Прогнозите сочат, че Европа е пред още едно необичайно горещо лято – вероятно дори най-горещото в историята, предава Евронюз.

Рискът от горещи вълни на Олимпийските игри в Париж от доста време притеснява организаторите за безопасността на спортистите. Испания се готви за поредно горещо лято, пускайки нова карта, за да помогне с по-точни прогнози за вълни на жега. Градовете по целия континент актуализират плановете си с адаптации за екстремни горещини.

Ще бъде ли това лято необичайно горещо в Европа?

Когато става въпрос за горещи вълни или индивидуални екстремни метеорологични условия, синоптиците няма как да правят точни прогнози. Но миналото време може да даде някои указания.

„Изключително трудно е точно да се предскаже какво ще бъде времето месеци напред, да не говорим дори за седмици, а понякога и за дни“, казва Тамзин Грийн, метеоролог от службата за прогнозиране Weather & Radar.

Това е така, защото времето в цяла Европа е изключително променливо с безброй различни влияещи фактори. Метеоролозите обаче могат да разглеждат моделите на времето и данните за общи тенденции – включително средни месечни температури.

„В момента изглежда, че юни, юли и август са с тенденция над средната по отношение на температурата“, посочва Грийн.

Времето на континента варира твърде много, което затруднява прогнозирането къде може да настъпи „горещо лято“. Грийн казва, че е вероятно да има горещи точки в Южна и Източна Европа. Западна Европа може да очаква средни валежи през юни. Прогнозите са за над средните валежи за Южна Европа през юли и по-сухи условия на изток. Август вероятно ще бъде по-сух за голяма част от континента.

Грийн обаче напомня, че това са само средни стойности. Това означава, че в тези условия може да има големи колебания или даже и крайности.

Какво влияе върху времето в Европа?

Много различни фактори влияят върху променливото време в Европа. Понастоящем светът е в преходна фаза между климатичните явления Ел Ниньо и Ла Ниня, което е „решаващо“ за определяне на глобалното време и температурни модели. Прогнозата за Европа е, че ще остане в тази неутрална фаза поне до началото на лятото, но ефектите от Ел Ниньо все още продължават.

„През последните месеци температурите на въздуха и океаните са все още астрономически високи. Въпреки че Ел Ниньо влияе най-вече на температурите на морската повърхност в централната и източната част на тропическия Тихи океан, той има глобални ефекти“, казва Грийн.

Тя обяснява, че подобно на ефекта на доминото, времето на едно място може да повлияе на условията на другия край на планетата. Ако има увеличени валежи някъде по света, другаде те ще бъдат намалени.

Европа се затопля по-бързо от средното за света

Има обаче един фактор, който играе основна роля за все по-топлите лета на континента и това е изменението на климата.

„Едно нещо, което е масивен, неоспорим фактор, който не може да бъде пренебрегнат, е, че в Европа непрекъснато се подобряват топлинните рекорди. Последните десет години бяха десетте най-топли в историята, като по-голямата част от затоплянето на Земята се случи през последните 40 години. Април пък е 11-ият пореден месец с най-горещи температури в историята“, казва Грийн.

Европа се затопля два пъти повече от средното за света от 1991 г. насам, според последните данни на Световната метеорологична организация и климатичната агенция на ЕС Коперник. И двете агенции предупреждават, че континентът трябва да направи повече, за да намали своите емисии и да се откаже от изкопаемите горива.