12.06.2024

Славчо Нейков: Липсата на енергийна стратегия забавя прехода на България

Регионът на Централна и Източна Европа се характеризира със своята зависимост от въглищата и ядрената енергия за производство на електроенергия. Това прави балансът между екологичните цели и енергийната сигурност трудно постижим.

Темите, свързани с енергийната трансформация ще бъдат широко дискутирани по време на четвъртото издание на най-голямата и значима среща на високо ниво за Зелената сделка в Централна и Източна Европа “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)”, на която ESGnews.bg е ексклузивен медиен партньор. Форумът тази година ще събере на едно място над 2500 участници от над 18 държави, сред които трима еврокомисари, над 20 министри от региона на ЦИЕ, политически фигури, бизнес лидери и академичната общност.

В панела за възможностите и предизвикателствата в бъдещето на енергийната трансформация, който ще води Председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков, ще вземат участие министърът на енергетиката Владимир Малинов; Виктор Парликов, министър на енергетиката на Република Молдова; Матю Болдуин, заместник генерален директор в ГД „Енергетика“ в Европейската комисия; Доц. д-р Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР); Карел Крал, главен изпълнителен директор на Група Електрохолд България и Роб Добинс, ръководител международни връзки и управление на активи в OMV Petrom.

„Събитието Green Transition 4.0“ ще очертае и европейските и световните тенденции, свързани с енергийната трансформация. В енергетиката по принцип има едно неписано правило и то е, че всички страни членки споделят общи цели, но имат индивидуални проблеми“, коментира г-н Нейков по време на интервю с главният редактор на медийния партньор на форума ESGnews.bg Божидара Живкова.

По думите на Славчо Нейков България няма проблеми от гледна точка на оперативната работа в енергийния сектор – нито със сигурността на снабдяването, нито по отношение на електроенергията или газа. В контекста на цените също имаме приемливи цени и чудесно работещ регулатор, смята той.

„Тази добре работеща система на оперативно ниво се дължи най-вече на бизнеса и на част от институциите. Ако погледнем нещата в тяхната перспектива, която трябва да бъде зададена на политическо ниво, имаме няколко проблема. Аз ще започна с енергийната стратегия. Действащата енергийна стратегия изтече през 2020 г. Тя беше остаряла години преди това и от гледна точка на динамиката на развитието на енергийния сектор, нуждата от нов стратегически поглед е повече от належаща“, категоричен е експертът.

Той посочи, че преди няколко месеца е имало проект на енергийна стратегия, но поради политическите промени в страната, темата остава на заден план.

„Политическата роля е много важна, защото стратегията се подготвя от министъра, одобрява се от Министерски съвет, но се приема от парламента“, добави той.

Според него вторият проблем е колебанията, които се наблюдават през последните няколко месеца в сектора.

„Бяхме тръгнали да правим либерализация, блокирахме я. Установи се, че въглищата си отиват поради политически причини, започнаха да им дават инжекции, което доведе и до социално напрежение. Много важен въпрос, който стои настрана, е въпросът за енергийната бедност, която не е национален, а европейки и дори световен проблем. В България бе сложена една дефиниция и нещата приключиха. Има някаква вътрешна междуинституционална и междуполитическа борба кой да не се занимава с темата за енергийната бедност“, обясни Славчо Нейков.

Чуйте цялото интервю с председателя на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков във видеото: