30.03.2024

Словакия затваря последната си въглищна централа 6 години по-рано

Тази седмица Словакия спира производството в последната си въглищна централа. Сега електричеството ще идва почти изцяло от ядрени и възобновяеми източници, предава Евронюз.

Въпросното съоръжение е електроцентралата Вояни, разположена в област Михаловце в източна Словакия, която е била открита през 1966 г.

Slovenské elektrárne, компанията собственик на централата, обяви, че цялото електричество, генерирано в източноевропейската държава, ще бъде без директен CO2 от юни 2024 г.

Първоначално Словакия беше планирала постепенното спиране на въглищата за 2030 г. След ускоряването на процеса от средата на 2024 г. страната ще се присъедини към Белгия, Австрия, Швеция и Португалия като държава без въглища.

Икономически затруднения

Въглищната централа Вояни има два оставащи блока от 110 MW всеки. Производството ще спре след края на тази седмица. До края на юни тя ще прекрати дейността си напълно.

Операторът Slovenské elektrárne изпробва инсинератори за отпадъци и биомаса, но заключи, че това алтернативно снабдяване с гориво е ненадеждно и недостатъчно. Липсата на алтернативно гориво беше и мотивът зад затварянето на друга въглищна централа – Новаки, в края на миналата година.

Вояни, която по време на построяването си е била най-голямата електроцентрала в бивша Чехословакия, изпитва икономически затруднения от няколко години. Собствениците казват, че това се дължи на дългосрочния спад на цените на електроенергията и високата цена на разрешителните за CO2 и въглищата.

Според информации в словашките медии станцията почти не е произвеждала електричество през последните години.

Какво ще стане със затворената въглищна централа?

Собственикът на Вояни Slovenské elektrárne възнамерява да трансформира затворената електроцентрала, в обект за по-устойчиви решения. Фирмата за комунални услуги казва, че ще почисти депото на място и езерото за утайки, така че да не представляват риск за околната среда.

Компанията се надява да адаптира станцията за екологични цели като соларен парк или съхранение на батерии.