13.05.2024

Служебният министър на енергетиката алармира: Токът за бита може да поскъпне от 1 юли

Има сериозен риск токът за бита да поскъпне от 1 юли. На тази дата Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да определи цените за следващите 12 месеца.

Предупреждението бе отправено от служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в ефира на БНТ.

“Много е тежко състоянието на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда. Натрупаният дефицит е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 550 млн. лв. Няма как натрупаният дефицит в енергийния фонд да не се отрази върху цената на електроенергията за бита, защото в следващия регулаторен период, ако КЕВР спазва стриктно нормативната база, този натрупан дефицит трябва да бъде компенсиран. Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г.”, заяви Малинов.

Служебният министър на енергетиката все пак посочи, че през следващия месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран дефицитът във фонда и да бъде минимизиран “ценовият удар” за домакинствата.

Договорът с „Боташ“

Според Малинов предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с държавната компания “Боташ” няма да е лесно. Въпреки това той остава умерен оптимист.

“Аз съм научен, така че всяко решение на Народното събрание трябва да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори договора с “Боташ”. Проведох веднага среща с турския енергиен министър и заявих категоричната ни позиция. Няма да е лесно да бъде предоговорен договорът, тъй като Турция е постигнала икономическа изгода от него, но имаме разбирането, че контрактът е подписан при друга икономическа среда”, обясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен контрактът с “Боташ”, който е за 13 години и предвижда България да плати по него повече от 2,2 млрд. долара. Според споразумението, страната ни е длъжна всеки ден да плаща по 500 000 долара за достъп и пренос на газ през турската газова система, независимо дали пренася количества или не.

Малинов съобщи още, че в момента България води преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките на природен газ към България и през Турция, а не само през Гърция. Също така разговори текат и с Южна Корея за общи доставки към двете страни на природен газ.

Министър Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин / Снимка: Facebook/Министерство на енергетиката