11.06.2024

Слънчевата енергия трябва да бъде в основата на възстановяването на Украйна

Според ново проучване Украйна може да инсталира пет пъти повече мощности за слънчева енергия от настоящия план на правителството. От Грийнпийс призовават изпадналата в затруднение страна да приеме „План Маршал за слънчева енергия“. Наименованието е заимствано от финансираната от САЩ програма, която помогна на Европа да се възстанови след Втората световна война.

Проучването, поръчано от фирмата за икономически консултации Berlin Economics, е публикувано преди Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в Берлин следващата седмица.

„Решаването на енергийната криза трябва да бъде в основата на Конференцията за възстановяване на Украйна. Бързото и масивно разширяване на слънчевата енергия чрез „План Маршал за слънчева енергия“ трябва да играе централна роля“, казва енергийният експерт в Грийнпийс Андре Бьолинг.

Защо Украйна трябва да ускори производството на слънчева енергия?

Русия е унищожила или превзела повече от половината от производството на електроенергия в Украйна от началото на пълномащабната си инвазия през 2022 г. Електроцентралите бяха обект на ракетни атаки и атаки с дронове през последните месеци.

„Резултатът е спиране на електрозахранването в цялата страна, задълбочаване на страховете относно бъдещото енергоснабдяване на украинските градове и вероятно смразяващо студена зима за милиони украинци, ако Европа не действа бързо“, заяви Свитлана Романко, основател и директор на кампанията Razom We Stand, пред Евронюз.

Половината от водноелектрическите централи в страната са разрушени или повредени, а почти половината от нейните ядрени реактори са постоянно изключени поради окупацията на Запорожката атомна електроцентрала.

„Слънчевата енергия е от ключово значение за възстановяването на енергийните доставки на Украйна, защото може да се разгърне лесно, евтино и бързо. Децентрализираните соларни инсталации също са много по-малко уязвими от руски атаки и могат да осигурят надеждна енергия за всяка общност и домакинство много бързо“, обяснява Бьолинг.

Колко повече слънчева енергия трябва да инсталира Украйна?

Според Романко има „шанс за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна по по-интелигентен и по-локализиран начин, който осигурява асиметричен и иновативен отговор на заплахите за енергийната сигурност“.

Наскоро приетият от правителството „План за Украйна“ предвижда да бъде включен 0,7 гигавата допълнителен слънчев капацитет до 2027 г. Но според проучването, поръчано от Грийнпийс, Украйна може да си позволи да бъде по-амбициозна. Анализът на Berlin Economics показва, че 3,6 GW през следващите три години е едновременно осъществимо и икономически изгодно.

До 2030 г. се предполага, че общият инсталиран слънчев капацитет може да нарасне до 14 GW от днешните 5,6 GW.

Проучването определя стъпките за това как Украйна може да реализира плана, но всичко зависи от международната подкрепа.

Как Украйна може да увеличи слънчевата си енергия?

Има редица пречки пред Украйна да изпълни своя слънчев потенциал. Липсата на стимули за инвеститорите, недостатъчната стабилност на мрежата и недостигът на работна сила са три ключови пречки, които Грийнпийс подчертава.

Организацията настоява страните партньори да помогнат, като предоставят по-евтини заеми чрез финансова помощ, повече техническо ноу-хау и квалифицирани работници, както и технологии за съхранение на батерии.

Скорошен доклад също така отбелязва, че настоящите закони не определят децентрализирано производство на електроенергия и не регулират системи за съхранение на енергия или малки разпределителни системи. Опростяването на достъпа до мрежата е от съществено значение за повече от тези сигурни проекти, се казва в него.

Активистите също така искат страните от ЕС да инвестират в нови проекти за междусистемни връзки с Украйна и трансгранични предприятия, които подобряват регионалната сигурност.

Може ли конференцията за възстановяване на Украйна да помогне?

„Увеличената подкрепа за устойчиви, децентрализирани, енергийно ефективни проекти за възобновяема енергия ще помогне на Украйна да стане първата следвоенна страна в света, възстановена с възобновяема енергия, създавайки глобален прецедент за действия в областта на климата, насочени към инфраструктурата“, казва Романко. „Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин предоставя изключителна възможност да се помогне за реализирането на това по-зелено бъдеще“, добавя тя.

Енергийните теми обаче са слабо застъпени в дневния ред на срещата. Тази година конференцията има широк фокус върху възстановяването, реконструкцията и модернизацията като цяло, разглеждайки бизнес, социалните, местните и европейските измерения за връщане на страната на по-добра основа.