23.03.2024

Слънчевите батерии са ключови срещу прекъсвания на тока при горещи вълни

Дълбоко в пустинята на Аризона датска компания изгражда масивна соларна ферма, която включва батерии, които се зареждат, когато слънцето грее, и доставят енергия обратно към електрическата мрежа, когато не грее, предава Евронюз.

Слънчевите ферми произвеждат само когато слънцето грее, а турбините произвеждат само когато духа вятър. За да увеличим максимално наличността на зелената енергия в 24 от денонощието и в седем дни в седмицата, трябва и да съхраняваме част от нея“, обяснява изпълнителният директор на Ørsted Мадс Нипър.

Слънчевият център Eleven Mile на Ørsted в Аризона обхваща 2000 акра в селския окръг Пинал. Той има 857 000 слънчеви панела и повече от 2000 кубчета, които приличат на големи транспортни контейнери, но съдържат батерийни модули. Ørsted също има големи соларни проекти и проекти за съхранение в Тексас и Алабама, както и в Европа.

Когато съоръжението в Аризона отвори врати това лято, по-голямата част от енергията от соларната ферма ще се използва от центъра за данни на собственика на Facebook Мета в Меса. Слънчевата енергия, която не е необходима на Meta, в допълнение към енергията, съхранявана в батериите, ще отиде при клиентите на местната комунална компания. Новите батерии могат да осигурят захранване на приблизително 65 000 домове по време на пиковите часове на търсене.

Вълнуващо е колко бързо се движи този пазар. Има толкова голям натиск за САЩ и различните региони да се декарбонизират, а съхранението е една от основните технологии за активиране на този процес. Има голям импулс”, казва Яйои Секине, ръководител на отдела за съхранение на енергия в BloombergNEF.

Защо батериите са толкова важни за зеления преход?

Батериите позволяват на възобновяемите източници да заменят изкопаемите горива като петрол, газ и въглища, като същевременно поддържат постоянен поток от енергия, когато източници като вятър и слънце не произвеждат. Например, когато хората спят и по този начин използват по-малко електроенергия, енергията, произведена от вятъра, духащ през нощта, може да се съхранява в батерии – и да се използва, когато търсенето е високо през деня.

Какво представляват водните, пясъчните и гравитационните батерии?

Тъй като възобновяемите енергийни източници все повече заместват изкопаемите горива, необходимостта от батерии нараства все повече.

Европейските компании отговориха с иновативни начини за съхранение на енергия. През 2022 г. Швейцария построи водна батерия на 600 метра под земята. Шотландия последва примера през 2023 г. и в момента те изграждат гигантска водна батерия в планината.

Гравитационни батерии, които разчитат на тежести в генератори на енергия, се изграждат във Финландия. Скандинавската страна също е водеща в експлоатацията на пясъчна батерия – технология, от която ще се очаква да намали емисиите на цял град със 70 процента.

Горещи вълни

САЩ имат второто най-голямо съхранение на електроенергия в света след Китай. През 2023 г. САЩ са добавили около 7,5 гигавата – 62% повече от 2022 г., според BloombergNEF и справочника на Бизнес съвета за устойчива енергия. Това количество може да захранва 750 000 домове за един ден и довежда общото количество инсталиран капацитет в цялата страна до почти достатъчно за 2 милиона домове за един ден, според BloombergNEF.

Калифорния води в съхранението на енергия, тъй като агресивно намалява емисиите на парникови газове. Батериите доказаха своята стойност там през септември 2022 г., тъй като западните части на САЩ преживяха дълга гореща вълна, която стана причини за няколко топлинни рекорда. На 6 септември 2022 г. търсенето на електроенергия достигна най-високото ниво, което държавата някога е виждала, след като почти всички хора пуснаха климатици и други охлаждащи инсталации.

Уилям Уолш, вицепрезидент по снабдяването и управлението на енергия в местната компания за комунални услуги, смята, че батериите, добавени към мрежата между 2020 г. и 2022 г., са помогнали да се избегнат прекъсвания на тока. Две години по-рано имаше спирания на електричеството в Калифорния по време на подобна екстремна гореща вълна.