11.04.2024

Собственикът на Zara проверява сертификатор на памук, обвинен в нарушаване на стандартите

Собственикът на Zara Inditex поиска повече прозрачност от сертификатор, който проверява част от памука, използван от испанския моден гигант. Това стана в резултат на разследване, което откри доказателства за злоупотреби от двама бразилски производители на памук.

Inditex изпрати писмо до главния изпълнителен директор на Better Cotton Алън МакКлей с искане за яснота относно процеса на сертифициране и напредъка в практиките за проследяване.

Това се случи след като неправителствената организация Earthsight информира Inditex, че Better Cotton са сертифицирали производители, участвали в заграбване на земя, незаконно обезлесяване и насилствени действия срещу местни общности.

От Inditex обявиха също така, че са чакали повече от шест месеца за резултатите от вътрешно разследване на Better Cotton, което е стартирало през август 2023 г.

Обвиненията представляват сериозно нарушение на доверието, оказано в процеса на сертифициране на Better Cotton както от нашата група, така и от нашите доставчици на продукти. Доверието, което възлагаме на такива процеси, разработени от независими организации е от ключово значение за нашата стратегия за контрол на веригата за доставки“, се казва в писмото на Inditex.

Inditex не купува памук директно, но неговите доставчици се проверяват от сертификатори като Better Cotton, за да осигурят добри практики при получаване на суровините.

Чакат се официални резултати

От базирания в Женева Better Cotton, един от най-големите в света сертификатори на устойчиви практики в памукопроизводството, заявиха пред Ройтерс, че ще предоставят повече информация през следващите седмици, след като бъдат анализирани резултатите от вече поръчания одит.

Също така от Better Cotton заявиха, че няма да публикуват своите открития, докато не се запознаят с пълния доклад на Earthsight.

Better Cotton обясняват, че стратегическият им партньор в Бразилия, Бразилската асоциация на производителите на памук, вече преразглежда елементи от своите стандарти, за да ги приведе в съответствие с тези на Better Cotton.

Създаден от компании и няколко организации с нестопанска цел, включително Световния фонд за дивата природа, Better Cotton твърди, че има за цел да подкрепи подобрени практики в области като стопанисване на водата и почвата и да насърчи по-добри работни стандарти.

Модните търговци са изправени пред нарастващ натиск от потребители и активистки групи да продават продукти с по-малко въздействие върху околната среда и произведени при безопасни условия на труд.