14.05.2024

Страните от ЕС облекчават зелените изисквания на ОСП до 2027 г.

Съветът на ЕС окончателно даде зелена светлина за облекчаване на правилата за околната среда в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на блока, която ще се прилага до края на текущия период през 2027 г. Решението бе взето въпреки възраженията на зелените неправителствени организации, предава Euractiv.

Държавите-членки одобриха основния регламент на така наречения „пакет за опростяване“, предложен от Европейската комисия на 15 март след вълна от протести на фермери от ЕС в целия блок.

Текстът получи широка подкрепа от делегациите на страните, като само Германия се въздържа.

„Този целенасочен преглед на общата селскостопанска политика е конкретен резултат от нашите усилия за намаляване на бюрокрацията“, заяви Дейвид Кларинвал, белгийски министър на земеделието и настоящ председател на Съвета AGRIFISH.

Пакетът включва промени в шест от деветте стандарта за добри земеделски и екологични условия (GAECs), от които зависят субсидиите за земеделие, като например позволяване на повече дерогации относно изисквания като задължително почвено покритие, редуване на културите и правила за угарите.

Държавите-членки ще имат по-голяма гъвкавост за прилагане на политиката и малките ферми ще бъдат освободени от контрола за съответствие.

Промените ще бъдат в сила до края на текущия период на ОСП през 2027 г., като фермерите могат да приложат някои от тях със задна дата за 2024 г.

Сега ще зависи от националните администрации да определят как мерките ще работят на практика.

Недоволство

Според Кларинвал „изключително краткото време“ между предложението на изпълнителната власт на ЕС и официалното му приемане от Съвета отразява ангажимента на блока да се справи с недоволството в селскостопанския сектор.

И докато асоциацията на фермерите в ЕС COPA и COGECA празнуваха бързото приемане на промените, екологичните групи многократно обвиняваха институциите на ЕС, че пренебрегват демократичните принципи в бързането да одобрят пакета.

„Днешното гласуване затваря една прибързана и зле обмислена глава в реформата на селскостопанската политика. Облекчаването на екологичните правила е удобна изкупителна жертва за истинските предизвикателства, пред които са изправени фермерите“, заяви Марилда Даскали от BirdLife Europe.

140 неправителствени организации осъдиха в писмо „опортюнистичното забавяне на зелените политики на ЕС, в опит да се спечели политическа подкрепа преди предстоящите избори за Европейски парламент през юни“.

„Ужасени сме, че толкова много политици в цяла Европа застрашават основата на живота на тази планета, за да осигурят фалшиви решения за трудностите на фермерите“, се казва в писмото, като се добавя, че не са предприети никакви действия за разглеждане на оплаквания за нелоялни търговски практики и по-евтини земеделски продукти внос от страни извън ЕС.