19.03.2024

Съвети за разширяване на мрежата от контакти

Нетуъркинг или разширяване на мрежата от контакти е в полза на всеки човек на и извън работното му/ѝ място. По-широката мрежа означава повече възможности човек да се допита до хора с различен опит и познания в голям набор от професионални сфери. Има определени групи, за които нетуъркинга е по-труден.

Хора в по-напреднала възраст

Съществува стереотип, че възрастните хора в даден момент започват да изпитват трудности да научават нови неща. Това не е точно така в действителност. Проблемът, който хората в напреднала възраст срещат е, че заради многото натрупани знания, които имат, те използват всякакви ситуации да ги сподерят, като така пренебрегват това, което могат да научат от по-младите си колеги.

Всеки човек има пропуски в знанията си по дадена тема. Разширяването на мрежата от контакти с по-млади колеги е в полза и за двете страни.

На вътрешно ниво в компанията

За тези, които работят в големи компании е предизвикателство да се запознават с колеги от други сфери на дейност. Екипите по подбор често се фокусират върху наемането на таланти, а пренебрегват важността на развитието на вътрешната мрежа от контакти за задържането им. Ресурсните групи са място, което обединява служители от различни екипи и нива в йерархията под обща цел или кауза. Те са добър начин за общуване и опознаване на други дейности във фирмата.

В друга страна или култура

Ако човек е учил в друга страна и се връща да работи в родината си, или пък се премества, за да развива международна кариера, неминуемо оставя мрежа от контакти на мястото, което напуска. Изграждането на мрежа от контакти на ново място е трудно начинание, което изисква упоритост. Чрез посещаване на специализирани събития за професионалисти в дадена област или групи, събиращи хора с конкретни интереси, започва изграждането на нова мрежа от контакти.