08.07.2024

Съкращават още 160 души в ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3”

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3”. Това съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.

“Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на електроенергия за така наречения „регулиран пазар“, а на свободния производството на енергия от лигнити не е рентабилно. От друга страна, към момента има свръхпредлагане на ток и много слабо търсене. В така наречените “фючърси” продажната цена на мегаватчас за януари е от 90 евро. Себестойността за производство на същото количество енергия от лигнити е над 140 евро. Затова и към момента за компанията е по-изгодно да закупи енергия, отколкото да я произвежда”, обясни Щонов, цитиран от БНР – Стара Загора.

За предстоящите масови съкращения са уведомени синдикатите в централата, Бюрото по труда и Инспекцията по труда.

Щонов поясни, че от ноември, миналата година в ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3” няма подписан колективен трудов договор.

“Предишният предвиждаше при масови съкращения на работниците и служителите да се изплащат между 3 и 5 работни заплати. Като отговорна компания обаче третата Източно-Маришка централа ще запази непроменени условията при които бяха съкратени първите около 160 служители”, каза той.

По думите му това означава, че всеки един от хората, засегнати от свиването на персонала, ще получи средно по 9 заплати от централата.

“Предвижда се новите 160 души да бъдат освободени така, че да могат да се възползват от обезщетения и през Бюрото на труда. Това напрактика ще означава, че те ще могат да получат по около още 7 заплати”, уточни Щонов.

Новите съкращения са част от предварително разработен план от компанията

“Новите съкращения  са част от предварително разработен план от компанията в случай на негативно развитие на нещата, което искрено се надявахме да избегнем, но за съжаление ситуацията е такава”, подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток “.

Служителите, които ще останат на работа в централата са около 35 души, които ще се занимават с новите проекти – производство на енергия от слънце и батерии за съхранението й.

“Мощностите в ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3″ ще останат в готовност за работа. В случай на криза, ще възстановим производството и ще наемем допълнително хора”, подчерта изпълнителният директор на централата Васил Щонов.