07.03.2024

Тежката суша в Тунис доведе до поскъпване на питейната вода

Цената на питейната вода в Тунис се е увеличила с до 16 процента, тъй като страната се бори с пет години тежка суша. Официалният вестник на страната очерта увеличението, което ще има най-голямо въздействие върху туристическите съоръжения и тези, които използват най-много вода., пише изданието euronews.com.

За малките битови потребители цените остават без промяна, но за тези, чието потребление надвишава 40 кубика, ще се увеличат с 12 на сто, а тези с потребление между 70 и 100 кубика ще плащат с 13,7 на сто. Най-голямо увеличение от 16 на сто ще има за туристическите обекти и тези, които използват над 150 кубика вода.

Решението за повишаване на цените дойде, когато Тунис преживя първите си значителни валежи от дълго време. Правителствени служители заявиха тази седмица, че язовирите в страната са достигнали 35 процента от капацитета си в края на февруари.

Въпреки лекото подобрение спрямо миналата година, експертите казват, че скорошните валежи не са били достатъчни, за да компенсират продължаващия недостиг на вода. Министерството на земеделието, водните ресурси и рибарството заяви, че страната трябва да остане бдителна, особено след като годините на суша стават все по-чести.

Тунис е уязвим от изменението на климата

Тунис е особено уязвим към промените във валежите, тъй като разчита на улавяне на повърхностни води за голяма част от доставките си. Подобно на много страни около Средиземно море, изменението на климата доведе до повтаряща се суша след бурни лета, малко валежи и меки зими.

Близкият изток и Северна Африка са едни от най-засегнатите глобални региони, когато става въпрос за воден стрес – 83 процента от хората са изложени на изключително високи нива, според изследване на Световния институт за ресурси. Той прогнозира, че тази цифра ще нарасне до 100 процента до 2050 г.

Ограничения на водата, големи глоби и лишаване от свобода

През март 2023 г. Тунис въведе система от квоти за питейна вода, надявайки се, че това ще намали прекомерното потребление. Държавната водоразпределителна компания Sonede също спира доставките през нощта от миналото лято.

Използването на питейна вода в селското стопанство е забранено. Земеделските стопани преди това представляваха около три четвърти от потреблението на вода в страната, но миналата година се наблюдава спад в селскостопанската продукция, тъй като производството на зърно спада с 60 процента.

Има и забрана за използване на питейна вода за миене на автомобили, почистване на улици и обществени места и поливане на зелени площи. Всеки, който наруши тези ограничения, е изправен пред наказания, които варират от глоби до лишаване от свобода до шест месеца.

Възможно ли е обезсоляването и отпадните води да са отговорът?

Тунис се стреми към обезсоляване като част от решението на продължаващите си проблеми с водата. В момента около 16 завода осигуряват 6 процента от запасите от прясна вода. До 2030 г. страната настоява 30 процента от водните си нужди да се покриват чрез обезсоляване.

Подобно на много други, включително Испания, отпадъчните води са друга възможност, която Тунис обмисля. Въпреки че частично пречистената вода с неприятна миризма често се използва от фермерите, нов завод, открит миналия май в Силиана в северозападната част на страната, може да филтрира 95 процента от примесите.

Тъй като страната е изправена пред възможността ситуацията да се влоши в бъдеще, тя се обръща към тези алтернативни източници на вода в опит да смекчи въздействието на изменението на климата.