05.07.2024

Тежка бюрокрация блокира европейската вятърна индустрия

Проекти за стотици гигавата за вятърна енергия чакат разрешителни за свързване към европейската електрическа мрежа. Протакането заплашва да забави прехода към зелена енергия, предупреди индустриалната асоциация WindEurope, цитирана от Euractiv.

Защо е важно?

Получаването на достъп до електрическата мрежа сега е най-голямото препятствие пред разширяването на възобновяемата енергия в Европа, смятат от WindEurope.

Европейските енергийни мрежи се модернизират твърде бавно, за да поемат повече капацитет. В много страни от ЕС пък процедурите за издаване на разрешителни за мрежата са твърде бавни. Ето защо някои проекти са изправени пред време на чакане до девет години, за да получат зелена светлина.

„Системата е задръстена – и задържа стотици гигавати вятърни паркове“, каза изпълнителният директор на WindEurope Джайлс Диксън.

Европейски проекти за вятърна енергия с общо над 500 гигавата потенциален капацитет чакат отговор на исканията си за свързване към мрежата в страни, включително Франция, Германия, Ирландия, Полша и Испания, показват данните.

Италия и Обединеното кралство имат повече от 100 GW потенциални проекти, които очакват оценки за свързване към мрежата.

ЕС има цел да извлича 42,5% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г. Това предполага разширяване на капацитета на вятърната енергия до 425 GW до 2030 г. спрямо 220 GW днес.

Какво следва?

Опашката от вятърни проекти е на различни етапи и не всички вероятно ще бъдат изградени. Някои от тях се конкурират помежду си за субсидии, посочват от WindEurope.

Част от проблема е, че проектите се оценяват на принципа „първи дошъл, първи обслужен“, когато кандидатстват, което означава, че най-зрелите проекти – тези, които е най-вероятно да продължат – не могат да прескочат опашката.

Европейската енергийна индустрия призова правителствата да стимулират инвестициите в разширяване на мрежите, за да се подготвят за по-голям приток на възобновяема енергия и да филтрират приложенията, така че проектите, които са готови за стартиране, да получават бързо разрешения.