15.03.2024

Топящите се ледници в Гренландия ще донесат необичайно топло и сухо лято над Южна Европа

Дългосрочните прогнози за времето са изключително трудни. Нова статия в списанието Weather and Climate Dynamics предполага, че скоростта на топене на ледената покривка на Гренландия може да предскаже времето в Европа през задаващото се лято, предава Гардиън.

Трябва да се отчете, че веригата от климатични събития е сложна, а освен това картината може да бъде променена от намесата на много други фактори.

Но според д-р Марилена Олтманс от Националния океанографски център на Обединеното кралство, водещ автор на изследването, събитията ще протекат приблизително по следния начин:

Топлите условия в Гренландия са причина повече вода от разтопените ледници да навлиза в Атлантическия океан. Тъй като е по-лека от морската вода, тази ледникова вода се намира на върха на океана и намалява топлообмена между въздуха и морето. Това води до по-силни ветрове около районите с вода от стопените ледници. През зимата ветровете предизвикват изместване на север в Северноатлантическото течение, което е продължение на Гълфстрийм. Заради събитията в Гренландия следващото лято ветровете ще следват посоката на течението и също ще се пренасочват на север. Това ще спомогне за формирането на широкомащабни условия на атмосферна циркулация, които ще донесе по-топло и по-сухо време над Европа.“

Олтманс казва също, че степента и силата на събитията в Гренландия могат да се използват за оценка на модел за топло и сухо време над Европа не само в краткосрочен план.

Въз основа на идентифицираната верига от събития очакваме, че условията на океанската атмосфера ще бъдат благоприятни за необичайно топло и сухо лято над Южна Европа тази година, а и занапред“, смята тя.