18.05.2024

„Трезорът на Страшния съд“ пази 1,25 милиона проби от семена от целия свят

Глобалният трезор за семена в Свалбард, Норвегия, бе открит през 2008 г. В момента съоръжението съдържа 1,25 милиона проби от семена от почти всяка страна по света, предава Евронюз.

Двамата мъже, които са допринесли за създаването на трезора за семена, предназначен да запази световното селскостопанско разнообразие, ще бъдат отличени като лауреати на Световната награда за храна за 2024 г.

Кари Фаулър, специалният пратеник на САЩ за глобалната продоволствена сигурност, и Джефри Хотин, земеделски учен от Обединеното кралство и член на изпълнителния съвет на Global Crop Diversity Trust, ще получат годишната награда и ще си поделят награда от 500 000 долара.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен похвали двамата за тяхната „ключова роля в запазването на разнообразието на културите“ от целия свят.

В момента в трезора са защитени над 6000 разновидности на култури и културно важни растения.

Глобална банка за защита на продоволствената сигурност

През 2004 г. Фаулър и Хотин оглавиха усилията за изграждане на трезор със семена от култури от целия свят на място, което да бъде в безопасност едновременно от политически катаклизми и промени в околната среда.

Съоръжението е построено в склона на планина на норвежки остров в Арктическия кръг, където температурите могат да гарантират запазването на семената.

Глобалният трезор за семена в Свалбард – известен още и като „Трезорът на Страшния съд“ – отвори врати през 2008 г. и сега съдържа 1,25 милиона проби от семена от почти всяка страна по света.

Фаулър, който пръв предложи създаването на хранилище за семена в Норвегия, каза, че идеята му първоначално е била посрещната с недоумение.

„За много хора днес това звучи като напълно разумно нещо. Това е ценен природен парк със стабилна защита. Преди петнадесет години изпращането на много семена до най-близкото място до Северния полюс, до което може да се лети, и поставянето им съоръжение в планината звучеше като най-лудата идея, която някой някога е имал“, казва той.

Стотици по-малки банки за семена съществуват в други страни от много десетилетия. Фаулър казва, че е бил мотивиран да създаде глобален трезор от загриженост, че изменението на климата ще хвърли селското стопанство в смут, което ще направи изобилието от семена още по-важно.

Изменението на климата заплашва посевите и хранителните доставки

Хотин казва, че наред със съществуващите заплахи за културите, като насекоми, болести и деградация на земята, изменението на климата подчерта необходимостта от сигурно, резервно хранилище за семена. Отчасти това е така, защото изменението на климата има потенциала да влоши изброените проблеми.

„Промените в климата поставят много допълнителни проблеми. Завършвате с изцяло нов спектър от вредители и болести при различни климатични режими“, казва Хотин.

„Ще храним света след 50 години“

Фаулър и Хотин казват, че се надяват, че изборът им за лауреати на Световната награда за храна ще им позволи да настояват за стотици милиони долари допълнително финансиране за дарения на банки за семена по целия свят.

Поддържането на тези операции е сравнително евтино, особено като се има предвид колко важни са те за осигуряване на изобилие от хранителни доставки, но нуждата от финансиране е постоянна.

„Това наистина е шанс да разпространим това съобщение и да кажем: „Вижте, тази сравнително малка сума пари е нашата застрахователна полица, че ще можем да нахраним света след 50 години“, казва Хотин.

Световната награда за храна е основана от Норман Борлауг, който получава Нобеловата награда за мир през 1970 г. за участието си в Зелената революция, която драстично увеличи добивите и намали заплахата от глад в много страни.

Отличието ще бъде връчено на събитие в края на октомври в Де Мойн.