17.05.2024

Тръмп поискал $1 млрд., за да спре климатичната политика на Байдън

Демократите в Камарата на представителите започнаха разследване на среща между ръководители на петролни компании и Доналд Тръмп в неговия дом и клуб в Мар-а-Лаго миналия месец, след съобщения, че бившият президент е предложил да отмени екологичните правила на Джо Байдън и е поискал за това 1 милиард долара за кампанията си за президентските избори в края на годината.

Демократите от комисията по надзор на Камарата на представителите изпратиха писма до девет петролни ръководители с искане за информация относно участието на техните компании в срещата, предава Гардиън.

„Медийните публикации повдигат значителни потенциални етични, финансови и правни проблеми, които биха произтекли от ефективната продажба на американската енергийна и регулаторна политика на търговски интереси в замяна на големи вноски за кампанията“, заяви конгресменът-демократ от Мериленд Джейми Раскин.

Разследването започна, след като Washington Post разпространи новината за среща, на която Тръмп е говорил пред повече от 20 ръководители на компании за изкопаеми горива, включително Chevron, Exxon и Occidental Petroleum.

Според публикацията Тръмп е заявил, че насочването на 1 милиард долара в кампанията му би било „сделка“ за компаниите поради разходите, които те биха избегнали при него. Бившият президент е предложил във втория си мандат незабавно да прекрати замразяването на разрешителните за нов износ на втечнен природен газ (LNG), наложено от администрацията на Байдън, като същевременно продаде на търг повече лизингови договори за нефтени сондажи в Мексиканския залив и отмени ограниченията за сондиране в Арктика в Аляска, наред с други обещания.

Демократите изпратиха писма до главните изпълнителни директори на петролните компании Chevron и Exxon, компанията за втечнен природен газ Cheniere Energy и фирмите за изкопаеми горива Chesapeake Energy, Continental Resources, EQT Corporation, Occidental Petroleum и Venture Global.

Те също изпратиха запитване до ръководителя на Американския петролен институт (API), най-голямото лобистко звено на индустрията за изкопаеми горива в САЩ.

Реакции

Андреа Уудс, говорител на API, заяви, че организацията „се среща с политици и кандидати от целия политически спектър по теми, важни за бъдещето на индустрията“. Според нея писмото на демократите е „опит да се отвлече вниманието от необходимия дебат за бъдещето на Америка, което изисква повече енергия, включително повече петрол и природен газ.“

Медийните репортажи за срещата са особено обезпокоителни, смята от своя страна Раскин. Той поиска от ръководителите да предоставят имената и позициите на всички представители на компаниите, които са присъствали на срещата в Мар-а-Лаго, копия от материали, споделени с присъстващите, описания на правилата и политиките, обсъдени на събитието, както и сметка за финансови вноски към кампанията на Тръмп, направена на събитието или след това.

„Предложението на Тръмп е на практика покана за политическа корупция и манипулация от страна на петролната индустрия“, смята младшият сенатор от Роуд Айлънд Шелдън Уайтхаус. “Злоупотребата с изкопаеми горива ще струва на американците трилиони щети за климата. Необходимо е да гарантираме, че индустрията не може просто да купува политици и после да натовари данъкоплатците със сметката“, каза още той..