29.04.2024

УЕФА с амбициозна стратегия за климатичния дневен ред за ЕВРО 2024

УЕФА и Германският футболен съюз (DFB) се надяват да осигурят екологично съобразено ЕВРО 2024, на фона на опасенията около провеждането на големи спортни събития в епохата на климатичните промени, предава Euractiv.

32 милиона евро са планирани за постигане на всички цели, заложени в стратегията на УЕФА за околната среда, социалните въпроси и управлението (ESG). Съавтор на документа е DFB. Той бе представен миналата година, а авторите му се надяват и други мащабни спортни събития да се придържат към устойчивото развитие.

„Ние сме решени да бъдем част от решението за измерване и намаляване на въздействието на футбола върху околната среда и да използваме силата на нашия спорт, за да повишим осведомеността и да катализираме действията“, казва директорът по устойчивост на УЕФА Микеле Ува по време на представянето на стратегията на миналогодишната конференция на върха по въпросите за климата COP 28 в Дубай.

43 дейности са предназначени за постигане на 18 основни цели в областта на климатичните действия, устойчивата инфраструктура и кръговата икономика.

Съществуващ парк от енергийно ефективни стадиони

Съществуващите стадиони в Германия са с висок стандарт, така че на страната не се налагаше да строи от нулата или да реконструира някое от местата, където ще се провеждат футболните мачове.

Възобновяемата енергия ще се използва на стадиони и централи, докато „най-съвременните екологични“ генератори ще бъдат използвани, ако възникне необходимост. За да осигури по-голяма ефективност, DFB ще намали прожекторите и ще ограничи консумацията на енергия в медийните центрове.

Всеки стадион домакин ще бъде подложен на анализ от организационния комитет относно план за действие за потенциална гореща вълна. Вентилационните зони ще бъдат разположени в сенници, за да се сведе до минимум пряката слънчева светлина и излагането на топлина, докато охлаждащите паузи ще бъдат в сила, когато температурите го изискват.

Обещано е и намаляване на потреблението на вода, заедно с предлагането на храни с минимални рециклируеми опаковки. Всички стадиони и зони за обществено гледане планират да имат чаши за многократна употреба.

7 милиона евро специален фонд за климата

Една от свързаните с турнира инициативи за устойчивост е наскоро стартиралият климатичен фонд, който насърчава немските аматьорски клубове да предприемат проекти за намаляване на емисиите, свързани с енергията, водата, управлението на отпадъците и интелигентната мобилност.

25 евро ще бъдат дарени на фонда за всеки неизбежен тон емисии на CO2, произведени във връзка с ЕВРО 2024. Прогнозите преди турнира предвиждат около 7 милиона евро да бъдат предоставени за проекти за защита на климата чрез този фонд.

Според проучване за осъществимост на екологичния мозъчен тръст Oeko Institut, поръчано от германското министерство на околната среда, около 80% от очаквания въглероден отпечатък за това събитие ще дойде от транспорта.

Измерване и намаляване на въглеродния отпечатък

Очаква се ЕВРО 2024 да генерира 490 000 тона емисии на парникови газове. Това е огромно намаление от официалните емисии на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Събитието, рекламирано от организаторите като „въглеродно неутрално“, генерира около 3,6 милиона тона CO2 в действителност, като над половината от тях дойдоха от придвижването на зрителите – което подчертава по-широкото въздействие на пътуването.

Ето защо заинтересованите страни обявиха щадящ климата обществен транспорт, без допълнителни разходи за тези, които притежават билет за мача от ЕВРО 2024. 36-часова карта за пътуване ще позволи на феновете да използват обществен транспорт в и около градовете домакини от 6 сутринта в деня на мача до 18 часа на следващия ден.

Всички мачове от груповата фаза са подредени в три регионални клъстъра в северната, западната и южната част на страната, като всеки отбор играе два пъти в един клъстър. По-рано УЕФА призова отборите и привържениците да избягват полетите между мачовете и да сведат до минимум пътуванията.

В отворено писмо алианс от екологични неправителствени организации призова по-специално германския отбор да пътува устойчиво по време на турнира и да избере железопътния транспорт като вид транспорт с ниски емисии, като по този начин даде пример като домакин.

Нарастващи амбиции за спортни събития

През 2020 г. УЕФА обяви, че ще намали наполовина своите климатични емисии до 2030 г. Президентът Александър Чеферин каза, че футболът има потенциала драматично да промени нагласите за изменението на климата.

Европейското първенство по футбол е третото по големина спортно събитие в световен мащаб, следвано от милиарди фенове по целия свят и стратегията на УЕФА за ESG отразява този обхват.

С планове за разширяване на други големи спортни събития (напр. ФИФА обявява, че Световното първенство през 2030 г. ще се проведе в шест държави и три континента), ЕВРО 2024 носи отговорността да покаже на футболните ръководители, че едно компактно събитие може да бъде също толкова забавно и успешно, колкото и многоконтинентален шампионат.