25.06.2024

Украински стартъп произвежда хартия, без да сече дървета

Използване на мъртви листа вместо здрави дървета за производство на хартия – това е идеята зад украинския стартъп Releaf Paper, предава Евронюз.

Още докато е в училище, основателят Валентин Фречка използва страстта си към биохимията, за да намери нови начини за производство на целулоза, ключовата съставка в хартията.

След неуспешен експеримент с трева и слама той открива, че е възможно да се извлекат фибри от листата.

След като създава работещ прототип, Фречка се премества в Париж след началото на войната в Украйна и основава Releaf Paper заедно със своя партньор Александър Соболенко.

По-добра ли е за околната среда хартията, направена от листа?

Използвайки комбинация от химични и механични процеси, Releaf произвежда един тон целулоза от 2,3 тона мъртви листа.

Обикновено са необходими 17 дървета, за да се произведе същото количество.

Градовете в Европа дават на Releaf мъртви листа, които са събрали от улиците си, вместо да ги изгарят, каквато е обичайната практика.

„Работим само с листата, които получаваме от градовете, защото не можем да използваме листата от гората. Не е лесно да ги събираш в гората, а и няма нужда, защото има екосистема. В един град това е зелен отпадък, който трябва да се събира. Наистина, това е добро решение, защото поддържаме баланса – получаваме влакна за производство на хартия и връщаме лигнин като полутор за градовете, за да наторят градините или дърветата. Така че това е напълно печеливш модел,” обяснява Фречка.

Процесът на Releaf включва отстраняване на всякакви твърди съединения от листата, изсушаването им и след това превръщането им в пелети. Това позволява да се съхранява суровината целогодишно и да се осигури непрекъснат производствен цикъл.

Пелетите се превръщат в специално влакно, което формира основата на хартията. Получената каша се пресова и навива на листове хартия.

Какво е въздействието върху околната среда на производството на хартия?

Releaf Paper изчислява, че иновативният процес отделя 78 процента по-малко CO2 от традиционното производство и използва 15 пъти по-малко вода.

„Хартията на основата на листа се разгражда в почвата за 30 дни, докато периодът на разграждане на обикновената хартия е 270 дни или повече“, казват още от Releaf Paper.

Според Световния фонд за природата (WWF) хартиената промишленост представлява 13-15 процента от общото потребление на дървесина и използва 33-40 процента от цялата индустриална дървесина, продавана в световен мащаб.

Издръжлива ли е иновативната хартия?

Компанията продава хартия от 70 до 300 g/m², подходяща за различни цели от опаковъчна хартия (торби, пликове за електронна търговия и др.) до картонени опаковки (велпапе, кашони за яйца).

Стартъпът произвежда около три милиона пазарски чанти на месец, а сред клиентите са L’Oréal, Samsung, LVMH, Logitech, Google и Schneider Electric.

Младият украинец ще отвори първата си търговска фабрика в близост до Париж през юли и се надява в крайна сметка да има производствени предприятия по целия свят.

С капацитет за преработка на 5000 тона листа годишно, първият обект, частично финансиран от Европейския съюз, ще получава зелени отпадъци от град Париж.

Фречка, който вече е спечелил няколко награди от началото на начинанието си, е един от тримата финалисти за наградата Млад изобретател 2024 на Европейското патентно ведомство (EPO). Резултатите ще бъдат обявени на 9 юли.