05.07.2024

Унгария очаква консенсус в ЕС относно бъдещето на геотермалната енергия

Започналото унгарско председателство на ЕС ще настоява за одобрение от целия блок на инициатива за разширяване на геотермалната енергия до края на годината, за да повиши сигурността в сектора за потенциалните инвеститори, предава Евронюз.

Обръщайки се към конференция, организирана от Европейския съвет за геотермална енергия (EGEC), Виктор Хорват, заместник държавен секретар, отговарящ за енергийния преход в Унгария, заяви, че тази енергия, излъчвана от земната кора, е достъпна на местно ниво и ще подобри енергийната сигурност. Той също така подчерта важността на предоставянето публични данни от геоложки бази данни в страните от ЕС, за да дадат на инвеститорите така необходимата сигурност.

Държави като Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия и Полша имат национални геотермални пътни карти за подпомагане на инвестициите и разрастване на индустриалните си бази, според EGEC. Съветът изчислява, че около 60 милиона европейци получават отопление, а десет милиона консумират електричество от геотермални източници.

Според Хорват Будапеща работи в тясно сътрудничество с полското правителство, което ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2025 г., и също иска да постави геотермалната енергия в своя дневен ред, за да се увери, че този енергиен източник ще бъде водещ в дневния ред на Съвета.

Унгария може да се похвали с голям геотермален потенциал, но само 10% от него в момента се използва.

„Искаме да поставим геотермалната енергия в дневния ред на Съвета. Колкото до Унгария – ние искаме да намалим емисиите на парникови газове. Разчитаме значително на вноса на изкопаеми горива и трябва да пресечем тази тенденция. Ако успеем, ще увеличим енергийната сигурност на Унгария“, каза Хорват пред конференцията.

Създаване на Европейския геотермален алианс

Предизвикателствата, свързани с работната сила, уменията и строителството, са бариери пред отключването на пълния потенциал на геотермалната енергия, смята още Хорват. Той предлага създаването на Европейски геотермален план за действие, който да определи бъдещата политика, следвана от Европейския геотермален алианс, събиращ индустрията, политиците и гражданското общество.

Такива предложения ще бъдат добавени в дневния ред на страните членки, за да бъдат обсъдени на ниво Съвет.

„Трябва да накараме държавите-членки без финансови схеми също да се движат в тази посока“, обясни Хорват, намеквайки за финансова подкрепа, подобна на водородната банка, създадена от изпълнителната власт на ЕС.

Даниел Мес, от кабинета на еврокомисаря по въпросите на климата Вопке Хукстра, каза, че инвеститорите очевидно са привлечени от потенциалния добив на геотермална енергия.

Той подкрепи призива на Хорват, като каза, че е необходима повече сигурност.

„Трябва да разгледаме как да инвестираме в този бизнес казус, как да инвестираме в сондиране, да издаваме разрешения и да споделяме най-добрите практики за безопасност и обществено приемане. Сигурността на сондирането трябва да се случи бързо, това не е въпрос на обществена осведоменост, а на разрешение. Харесва ми идеята за европейски геотермален алианс, това е добър начин да се споделят добри практики и да се гарантира напредък според нуждите на всяка държава-членка“, каза Мес.