26.03.2024

Урсула фон дер Лайен: Не трябва Зелената сделка да се приема като изкупителна жертва

Малцинство от държави-членки на ЕС отново попречиха на приемането на законодателство, предназначено да обърне внимание на деградацията на екосистемите и да спазва глобалното споразумение за спиране на загубата на биологично разнообразие.

Законът за възстановяване на природата беше предложен през 2022 г. само месеци преди ЕС да изиграе важна роля за осигуряването на глобално споразумение за защита на 30% от сушата и морето на Земята съгласно Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. Но бъдещето на ключовата част от законодателството на Зелената сделка, която премина през Европейския парламент въпреки съпротивата основно на Европейска народна партия, сега изглежда все по-несигурно.

Белгия, като председател на Съвета на ЕС, отложи гласуването, когато стана ясно, че няма достатъчна подкрепа от държавите-членки. Самата Белгия, принудена да се въздържи поради вътрешнополитическа съпротива, не успя да събере необходимото квалифицирано мнозинство, за да одобри законодателен компромис, постигнат с евродепутатите и приет от Европейския парламент миналия месец.

В момента планираното гласуване е изтеглено от дневния ред и ще бъде пренасрочено за „по-подходящо време“. Законът беше изтеглен и от дневния ред на срещата на върха на министрите на околната среда на ЕС на 25 март, където трябваше да получи окончателно одобрение.

Унгария смени позицията си

Дипломатически източник от страна, подкрепяща закона, каза пред Евронюз, че забавянето се дължи на позицията на Унгария. Въпреки че Австрия, Финландия, Италия, Холандия, Полша и Швеция също отказаха да подкрепят закона, защитниците на екологичните кампании насочиха гнева си към Будапеща, тъй като евродепутатите от партията на премиера Виктор Орбан Фидес всъщност първоначално подкрепиха законодателството при парламентарния вот.

Странно е, че унгарското правителство реши изведнъж да изпита загуба на краткотрайна памет. Точно текст беше обсъден и одобрен от Виктор Орбан“, казва Ерих де Кастро Диас, политически служител в Climate Action Network Europe.

Според информации председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е повдигнала въпроса пред Орбан и други правителствени лидери, които в момента са в Брюксел за среща на върха на Европейския съвет.

Изкупителна жертва ли е Зелената сделка?

Запитана за Закона за природата самата фон дер Лайен отхвърли обичайната критика към законите на ЕС за околната среда.

Да, имаме проблем с конкурентоспособността. Но не трябва Европейската зелена сделка да се приема като изкупителна жертва, напротив, това е стъпка напред към модернизирането на нашата икономика“, заяви тя.

Възпрепятстването на Закона за възстановяване на природата е последният пример за отпор срещу зелената програма на Европейската комисия.

Миналия месец Фон дер Лайен оттегли допълнително предложение за намаляване наполовина на употребата на пестициди в ЕС. Проблеми този месец имаше и със Закона за надлежна проверка (CSDDD), предназначен да избегне щети върху околната среда по веригите за доставка, също след подобен отказ на няколко национални правителства да се съобразят с предишно политическо споразумение.